Οι δικαστικές εξελίξεις στο ποδόσφαιρο

Με αφορμή τη νέα εισαγγελική έρευνα για τον εντοπισμό στοιχείων διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το Contra.gr καταγράφει όλες τις εξελίξεις, περιγράφει τα επόμενα βήματα και θυμίζει τι γίνεται με άλλες υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και ερευνώνται από τη δικαιοσύνη.

Οι δικαστικές εξελίξεις στο ποδόσφαιρο

"Πάλι δεν θα γίνει τίποτα"… "άλλη μια υπόθεση που θα κουκουλωθεί"… "δεν πρόκειται να κουνηθεί φύλλο"… και άλλες πολλές παρόμοιες αντιδράσεις έχουν καταγραφεί από την Τρίτη το απόγευμα που έγινε γνωστή η εισαγγελική έρευνα του αθλητικού εισαγγελέα για πιθανή ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο.

Η δικαιοσύνη καθυστερεί! Αυτή είναι μια πραγματικότητα και έχει να κάνει με το "ελληνικό σύστημα" και αφορά όλες τις υποθέσεις, όχι μόνο τις αθλητικές. Όμως τίποτα δεν κουκουλώνεται, τίποτα δεν παραπέμπεται στις καλένδες και αυτό μπορεί να αποδεχτεί, αρκεί να παρακολουθεί κανείς στενά τις εξελίξεις και να μην τις αντιμετωπίζεις επιδερμικά.

Η "εγκληματική οργάνωση"

Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε διάφορες υποθέσεις που συσχετίζονται. Ξεκινούν από την άρση του απορρήτου και την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για τρεις περίπου μήνες το καλοκαίρι του 2012, με αφορμή καταγγελίες και διάφορα περιστατικά που εμφάνιζαν ενδείξεις παράνομων δράσεων στο ποδόσφαιρο.

Στο τέλος του καλοκαιριού του 2012 και για όλο το φθινόπωρο εκείνου του έτους, ξεσπάει η υπόθεση των "στημένων πινάκων διαιτησίας", έπειτα από καταγγελίες πρώην μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ και της ΚΕΔ, που συσχέτιζαν την κατάρτιση των πινάκων με τις εκλογές της ομοσπονδίας τον Οκτώβρη του ίδιου έτους.

Όπως προαναφέραμε, ο εισαγγελέας επιχειρεί με το αίτημά του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών (το οποίο και έγινε δεκτό σε ό,τι αφορά τη χρήση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων) να συσχετίσει όλες τις υποθέσεις προκειμένου να αποδείξει με την έρευνά του ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση που αποφασίζει για όλα και που δρα με παράνομους τρόπους.

Η διαδικασία

Προς το παρόν υπάρχουν τα στοιχεία που έγιναν ήδη γνωστά: καταγγελίες (που ορισμένες από αυτές μετατράπηκαν σε μαρτυρικές καταθέσεις) και τηλεφωνικές συνομιλίες που κατέγραψε ο υπερ-κοριός της ΕΥΠ. Στην παρούσα φάση, όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις που για να μετατραπούν σε αποδείξεις πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία.

Ήδη έχουν κληθεί αρκετά πρόσωπα να καταθέσουν, άλλοι ως ύποπτοι άλλοι ως μάρτυρες και όλο αυτό θα μας πάει ως το φθινόπωρο. Από τη διαδικασία αυτή (που στην πραγματικότητα είναι μια προκαταρκτική εξέταση) θα κριθεί αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και σε ποια πρόσωπα θα ασκηθούν.

Μετά ακολουθεί η ανακριτική διαδικασία και στο τέλος θα εκδοθεί ένα βούλευμα από το οποίο θα προκύπτει ποιοι θα παραπεμφθούν στο ακροατήριο.

Χρειάζεται ασφαλώς υπομονή, διότι -πώς να το κάνουμε- η ελληνική δικαιοσύνη είχε, έχει και θα έχει τις παθογένειές της. Δεν φταίνε οι εισαγγελείς που μπορεί να ασχολούνται και με δυο-τρεις υποθέσεις ταυτόχρονα, φταίει το σύστημα με το οποίο λειτουργεί η δικαιοσύνη γενικότερα. Ούτε πίσω από την κωλυσιεργία κρύβεται απαραιτήτως κάποια μυστική και σκοτεινή συνωμοσία…

Κάτι αντίστοιχο άλλωστε συμβαίνει και με την υπόθεση των στημένων αγώνων…

Η υπόθεση των στημένων

Για παράδειγμα, υπάρχει η αίσθηση στην συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ότι η υπόθεση των στημένων αγώνων (το σκάνδαλο Koriopolis που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2011 με συλλήψεις και προφυλακίσεις) έχει κουκουλωθεί, δεν υφίσταται πλέον και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι την έχουν βγάλει καθαρή.

Η διαπίστωση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα! Ορισμένοι φαίνεται ξεχνούν ότι έχει γίνει ήδη το πρώτο δικαστήριο (από τον Σεπτέμβρη ως τον Δεκέμβρη του 2013), με έντεκα κατηγορούμενους (Ψωμιάδης και άλλοι δέκα), εκ των οποίων οι πέντε καταδικάστηκαν, ενώ έξι παιχνίδια κρίθηκε ότι τελικά είχαν πράγματι στηθεί.

Θα ακολουθήσει το δεύτερο, το… μεγάλο δικαστήριο. Οι εμπλεκόμενοι έχουν φτάσει τους 187! Κάποιοι από αυτούς θα παραπεμφθούν σε δίκη, κάποιοι θα απαλλαγούν. Το σχετικό βούλευμα –σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- θα δημοσιευθεί πιθανότατα τον προσεχή Σεπτέμβρη και όλα τότε θα πάρουν το δρόμο τους.

Επί της ουσίας, καμία υπόθεση δεν κλείνει, καμία δεν κουκουλώνεται. Αργά ή γρήγορα όλες θα οδηγηθούν εκεί που πρέπει…

Η δημοσίευση ονομάτων και στοιχείων

Από την Τρίτη που δημοσιοποιήθηκε η έρευνα Κορέα για την πιθανή ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, εγκαλούνται δημοσιογράφοι και ΜΜΕ για τη μη δημοσίευση της εισαγγελικής πρότασης, των διαλόγων και των ονομάτων. Ασφαλώς και δεν πρόκειται για κάποια επιχείρηση συγκάλυψης ή υποβάθμισης της υπόθεσης.

Το θέμα είναι καθαρά νομικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δημοσιογραφικό καθήκον προστάζει να ψάξεις και να βρεις τα στοιχεία, ωστόσο η δημοσίευσή τους στην παρούσα φάση της έρευνας είναι ένα άλλο ζήτημα το οποίο έχει νομικές συνέπειες.

Η δημοσίευση των λεπτομερειών της υπόθεσης είναι κάτι που δεν μπορούν να αποφύγουν οι εμπλεκόμενοι, όσο κι αν το επιθυμούν, όμως αυτό θα γίνει στην ώρα του, με σεβασμό στους νόμους και φυσικά στο τεκμήριο της αθωότητας των εμπλεκομένων…

Διαβάστε ακόμη:

Εισαγγελική έρευνα για εγκληματική δράση στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Αλαφούζος: "Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου"

News 24/7

24MEDIA NETWORK