Θα του βάλουμε και χέρι;

Η καραμέλα πάντα ίδια: "Αποδείξεις έχει;"... "Πώς τα λέει χωρίς στοιχεία;"... "Γιατί τα θυμήθηκε τώρα;". Λες και αν δεν έχεις κάμερες, μικρόφωνα και μάρτυρες, απαγορεύεται να καταγγείλεις κάτι! Ο Άρης Ασβεστάς σχολιάζει την περίφημη συνέντευξη Καπό και τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

Θα του βάλουμε και χέρι;

Με τι κουράγιο να γράψεις άραγε ένα σχόλιο για τη συνέντευξη του Ολιβιέ Καπό και τις "πυρηνικές βόμβες" που εκτόξευσε για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τον Λεβαδειακό κλπ., όταν προηγουμένως έχεις διαβάσει όλα αυτά τα σχόλια που κυκλοφορούν στο facebook ή στα αθλητικά σάιτ κάτω από το κείμενο της συνέντευξης;

Τα διαβάζεις και λες "τέλος, δεν υπάρχει ελπίδα"...

Τα διαβάζεις και αναρωτιέσαι "αναγνώστες τα γράφουν αυτά, απλοί οπαδοί, απλοί πολίτες που ψηφίζουν κιόλας ή μήπως οι παράγοντες του ποδοσφαίρου που θίγονται προσωπικά; Τρολάρουν, εθελοτυφλούν, πιστεύουν ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στο ποδόσφαιρο ή έχουν “ψηθεί” από την αστεία προπαγάνδα του τύπου... όλα είναι λάσπη από τους εχθρούς του ποδοσφαίρου που έχουν συνωμοτήσει;"

Η "κασέτα" πάντα ίδια: "Αποδείξεις έχει;" "Πώς τα λέει αυτά χωρίς στοιχεία;" Και το φοβερό (που πρέπει να απευθύνεται μάλλον σε ανόητους): "Γιατί τα θυμήθηκε τώρα και δεν τα είπε την ώρα που συνέβησαν;"

Στην ουσία των όσων είπε ο Γάλλος, ελάχιστοι μπαίνουν! Ελάχιστους ενδιαφέρει! Μόνο τα γύρω γύρω ενδιαφέρουν!

Και πού καταλήγουμε; Να του βάζουμε και χέρι! Άκουσον άκουσον! Ή πρέπει να έχει κασέτες, κάμερες, έγγραφα, μάρτυρες και ένα εκατομμύριο στοιχεία (και φυσικά στην ώρα τους) ή να σωπάσει ο ποδοσφαιριστής για πάντα!

Εγώ προσωπικά δεν θα πάρω το μέρος κανενός Καπό. Είπε αυτά που είπε και όποιος έχει αντίρρηση ας τον εγκαλέσει. Δημοσιογραφικά έπρεπε να καταγραφούν αυτά που είπε και το κάναμε. Την άποψη του Κομπότη θέλαμε και τον ψάξαμε. Την ανακοίνωση του Λεβαδειακού οφείλαμε να δημοσιεύσουμε και το κάναμε. Τη δουλειά μας την κάναμε.

Όμως πρέπει να βάζουμε και κάποια πράγματα στη θέση τους...

Η καταγγελία είναι από μόνη της στοιχείο

Ποιος είπε ότι για να καταγγείλεις ή να ισχυριστείς κάτι πρέπει να έχεις στοιχεία; Πού το γράφει αυτό; Ποιος το λέει; Και μόνο η καταγγελία (αν μετατραπεί ακολούθως σε κατάθεση σε κάποιον εισαγγελέα) αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο! Φυσικά, όχι αρκετό για να καταδικαστεί στο τέλος κάποιος, αλλά σημαντικό. Και το να καταδικαστεί κάποιος δεν είναι δουλειά του Καπό, αλλά της δικαιοσύνης. Όταν κάποιος καταγγέλλει, λέει ουσιαστικά στη δικαιοσύνη "εγώ αυτά ξέρω. Ψάξτε και βρείτε την άκρη".

Βέβαια, παράλληλα αναλαμβάνεις και την ευθύνη των λεγομένων σου. Αν ούτε εσύ έχεις στοιχεία ούτε η δικαιοσύνη καταφέρει να βρει, τότε πιθανότατα να υποστείς τις συνέπειες από τους θιγόμενους.

Όμως και πάλι: αυτό δεν αναιρεί το ότι αν θέλεις να καταγγείλεις κάτι, το καταγγέλλεις. Στην πραγματικότητα, είναι υποχρέωσή σου! Πόσα και πόσα εγκλήματα έμειναν ανεξιχνίαστα επειδή κάποιος που γνώριζε, σκέφτηκε: "Πού να μπλέκω τώρα; Αφού δεν πρόκειται να βρεθούν στοιχεία".

Τα στοιχεία είναι δουλειά της δικαιοσύνης

Ποιος είπε ότι ο Καπό είναι υποχρεωμένος να ψάξει από μόνος του να βρει στοιχεία ώστε μετά και μόνο μετά να έχει δικαίωμα να μιλήσει; Το να βρεθούν επιπλέον στοιχεία (πέραν της καταγγελίας) δεν είναι δουλειά του καταγγέλλοντα, όπως είπαμε και παραπάνω, αλλά της δικαιοσύνης!

Η δικαιοσύνη παίρνει την καταγγελία και την αξιοποιεί. Και μπορεί να κάνει πολλά: να καλέσει μάρτυρες, να άρει τηλεφωνικά απόρρητα κλπ. Από πού κι ως πού ο Καπό πρέπει να καταγράφει τις συνομιλίες με τον πρόεδρό του ή να είναι καλωδιωμένος ή να έχει κρυφές κάμερες ή να έχει πάντα και κάποιον τρίτο μπροστά για μάρτυρα;

Εγκλήματα σαν αυτά που ισχυρίζεται ο Γάλλος ότι διεπράχθησαν είναι σχεδόν πάντα αδύνατο να εξιχνιαστούν εύκολα. Απλούστατα, διότι είναι δύσκολο να βρεθούν στοιχεία. Διαπράττονται πάντα παρουσία ελαχίστων προσώπων που τηρούν αυστηρή ομερτά, ενώ το θύμα σπανιότατα είναι προετοιμασμένο ή υποψιασμένο.

Όσοι θίγονται, να τον εγκαλέσουν

Καταλήξαμε λοιπόν, στο ότι ο κάθε Καπό μπορεί -αν θέλει- να καταγγείλει οτιδήποτε έχει υποπέσει στην αντίληψή του, ακόμα κι αν δεν έχει το παραμικρό στοιχείο. Από τα λεγόμενα, όμως, του Καπό (που αποτελούν απλούς ισχυρισμούς, χωρίς επιπλέον στοιχεία) κάποιοι θίγονται. Σίγουρα πάντως δεν θίγονται οι αναγνώστες στα σάιτ, οι οπαδοί που σχολιάζουν και οι πιθανοί (και "απίθανοι") χρήστες του facebook (διότι μεταξύ μας, μόνο αυτούς είδα κατά κάποιο τρόπο να θίγονται...). Θίγεται ο Κομπότης, θίγεται ο Λεβαδειακός, θίγεται η ΕΠΟ, θίγεται η Super League.

Αυτοί, λοιπόν, μπορούν αν θέλουν να του ζητήσουν τον λόγο και να τον εγκαλέσουν. Να του κάνουν μια μήνυση, μια αγωγή. Και να τον καλέσουν να τα αποδείξει. Παράλληλα με την αγωγή που θα του γίνει, πιθανότατα θα εξελίσσεται και μια εισαγγελική έρευνα που θα έχει κινηθεί είτε αυτεπάγγελτα (βάσει των δημοσιευμάτων) είτε θα έχει καταφύγει στον εισαγγελέα ο ίδιος ο Γάλλος. Και στο τέλος, θα φανεί ποιος έχει δίκιο. Τόσο απλό!

Το "πότε" τα λέει δεν αλλάζει την ουσία

"Γιατί βγήκες τώρα και μας τα είπες ρε Καπό; Έπρεπε να μας τα πεις εκείνη την ώρα, τη στιγμή που συνέβαιναν! Άντε, έστω την επόμενη!" Πόσο κλισέ... Είναι από αυτούς που ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να δουν την ουσία, δηλαδή το περιεχόμενο των ισχυρισμών του Γάλλου. Ίσως γιατί αισθάνονται ότι θίγεται η ομάδα τους ή τέλος πάντων κάποια συμφέροντά τους ή ότι τους παίρνει η μπάλα. Είναι ανεξήγητο πάντως...

Πώς είναι δυνατόν βρε αδέρφια να ειπωθούν τέτοια πράγματα, ενώ ο παίκτης βρίσκεται στην Ελλάδα και αγωνίζεται κανονικά με την ομάδα του; Πώς; Εσείς δεν γνωρίζεται τι σημαίνει φόβος; Εδώ κάθε λίγο και λιγάκι βγαίνουν συνομιλίες που έχει καταγράψει η ΕΥΠ και ακούμε τα αδιανόητα, τα απίστευτα! Απόπειρες ανθρωποκτονίας και εκρήξεις διερευνά ο αθλητικός εισαγγελέας! Πώς ο παίκτης θα βρει το σθένος, το κουράγιο να πει τέτοια πράγματα την ώρα που βρίσκεται εδώ; Για να τα ξεστομίσεις αυτά (τα οποία, επαναλαμβάνω, δεν υιοθετώ) πρέπει να είσαι μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά! Αλλιώς πώς θα αισθανθείς ασφαλής; Θα του βάλουμε και χέρι επειδή τα είπε τώρα και όχι πριν από έναν ή έξι μήνες;

Σε δημοσιογράφο, γιατί... έτσι!

Μια καλή ερώτηση είναι γιατί τα είπε σε δημοσιογράφο και δεν πήγε κατ’ ευθείαν στον εισαγγελέα. Αυτό όντως είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Πιθανόν θα έπρεπε να βρει έναν δικηγόρο και να πάει μυστικά στον εισαγγελέα και να καταθέσει. Ίσως έτσι έπιανε και τους καταγγελλόμενους απροετοίμαστους και η δουλειά της δικαιοσύνης γινόταν καλύτερα. Όμως δεν δικαιούμαστε να τον εγκαλέσουμε ούτε γι’ αυτό.

Τα είπε σε δημοσιογράφο γιατί έτσι ήθελε, γιατί έτσι αισθάνθηκε. Ίσως να είχε περισσότερη εμπιστοσύνη στον δημοσιογράφο παρά σε κάποιον -άγνωστο σε αυτόν- εισαγγελέα. Ίσως να έκρινε ότι με αυτόν τον τρόπο θα πάρει την υπόθεση στα χέρια του κάποιος εισαγγελέας που πραγματικά θα ενδιαφερθεί και που θα παλέψει να βρει στοιχεία. Αφού έτσι ήθελε, καλά έκανε ο Γάλλος...

Η εισαγγελική παρέμβαση

Από εδώ και στο εξής, όμως, τι γίνεται; Αυτό ήταν;

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει, ούτε αν ο Κομπότης ή η Super League ή η ΕΠΟ θα κινηθούν εναντίον του. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε, είναι ότι οι καταγγελίες του Καπό είναι εξόχως σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Δεν θα υποδείξουμε εμείς τι πρέπει να κάνει η δικαιοσύνη (γιατί θα κατηγορηθούμε και για υποδείξεις, λες και οι εισαγγελείς εμάς περιμένουν...). Όμως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι σοβαροί και πρέπει να τύχουν διερεύνησης για το αν ευσταθούν. Δεν γίνεται να τους πάρει ο αέρας. Ειδικά τώρα, που η αθλητική εισαγγελία έχει σκύψει πάνω από το ποδόσφαιρο και προσπαθεί να βγάλει άκρη...

ΥΓ.: Από τη συνέντευξη Καπό, προσωπικά κρατάω δύο ατάκες: Ότι "η Αφρική είναι σε καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα" και "θέλω να πω σε όλα τα νέα παιδιά να μην πάνε να παίξουν στην Ελλάδα"! Άνευ σχολίου...

Διαβάστε ακόμη

Σχόλιο Στέφανος Κούμπης: "Αλλιώς του παίρνεις και τα κέρματα", που έλεγε μια ψυχή

Σχόλιο Κώστας Κεφαλογιάννης: Ο Καπό θέλει το κακό μας!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟ: "Μου είπε θα σκοτώσει την οικογένειά μου"

Κόντρα στον Καπό ο Τοπίδης

Η απάντηση στον Καπό

News 24/7

24MEDIA NETWORK