Αυτή είναι η ΑΕΚ, αλλιώς την ονειρεύονται!

Η γκέλα με τον Πανιώνιο που δεν ήταν έκπληξη, η ομάδα που ήταν πάλι του...Κετσπάγια, το "βουνό" του Μοράις, ο γρίφος με τα πλάνα που παραπέμπει στην...κότα με το αυγό και ο "στόχος - Μπάγεβιτς" Γράφει ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ.

Αυτή είναι η ΑΕΚ, αλλιώς την ονειρεύονται!

Την φράση... "άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς" μου θύμισε η χθεσινή ΑΕΚ, στο ντεμπούτο του Ζοσέ Μοράις ο οποίος 4 ημέρες νωρίτερα είχε αντικαταστήσει τον Τιμούρ Κετσπάγια. Μόνο που αυτό δεν το κατάλαβαν πολλοί από τους οπαδούς που στο τέλος ξέσπασαν με το σύνθημα αποδοκιμασίας: "ΑΕΚ, ΑΕΚ αυτό δεν είναι ΑΕΚ". Πάλι καλά δηλαδή που δεν σκέφτηκαν να... τρολάρουν τον διοικητικό ηγέτη Δημήτρη Μελισσανίδη φωνάζοντας : "αλλιώς ονειρευόμαστε την ΑΕΚ"...

Βέβαια στο θεωρητικό ερώτημα: "επειδή δεν κέρδισε; Επειδή έφερε δεύτερο σερί εντός έδρας 0-0 ; Επειδή δεν αντέχουν το ποδόσφαιρο που βλέπουν; Ή επειδή είναι εμφανώς αδούλευτη και δεν φαίνεται άμεσα φως στο τούνελ;" η πιο δημοφιλής απάντηση θα ήταν: "και για τα τέσσερα". Κάπου εδώ , λοιπόν, έρχεται και κολλάει ότι ουσιαστικά ως οπαδός της ΔΕΝ ξέρεις τι θέλεις και τι ζητάς – περιμένεις από την συγκεκριμένη ομάδα, που έχει το συγκεκριμένο ρόστερ, που διοικείται από συγκεκριμένα πρόσωπα, με συγκεκριμένη φιλοσοφία. Γιατί το να τα θέλεις ΟΛΑ δεν γίνεται με τα... συγκεκριμένα δεδομένα του οργανισμού ΑΕΚ.

Η χθεσινή ΑΕΚ ήταν κατά 95% η συνέχεια της ομάδας του Κετσπάγια κι ας εγκατέλειψε από την περασμένη Τρίτη τον πάγκο της. Η ενδεκάδα, το σύστημα, η φιλοσοφία, η στρατηγική ακόμη και η επιμονή σε βαθμό παρεξήγησης (μεταγραφή κι αδυναμία Μελισσανίδη γαρ) - αλλά και με κίνδυνο καψίματος - να παίζει συνέχεια και να μην βγαίνει ο Μπακασέτας, "μύριζαν"... Γεωργιανό. Η ίδια - προβληματική όσα αφορά στην μεταφορά της μπάλας, την δημιουργία, τους αυτοματισμούς και την απουσία πλάνου - ΑΕΚ κέρδισε 4-1 την Ξάνθη στην πρεμιέρα όταν την αποθέωναν, πέρασε με "διπλό" από την Βέροια όταν στεκόντουσαν στην επαγγελματική νίκη, άλωσε και το Αλκαζάρ όταν έλεγαν πως το πρόβλημα είναι μόνο ο Κετσπάγια (λες και προπονητικά είχε... χολέρα, για να θυμηθούμε και τον σπουδαίο ατακαδόρο Σωκράτη Κόκκαλη).

Το πιθανότερο βέβαια είναι αν ο Τσιγκρίνσκι, ο Αραβίδης ή ο Μπακασέτας (η μοναδική τελική κι αυτή στο 92΄, από τις συνολικά 11, στην εστία) είχαν ευστοχήσει σε μια από τις κεφαλιές τους ή ο Μάνταλος στο σουτ του, το νικηφόρο αποτέλεσμα να κάλυπτε γκρίνιες, συνθήματα, γιούχα, γενικά τον αρνητισμό και την εσωστρέφεια που ξαναβγήκαν στην επιφάνεια λόγω της λευκής ισοπαλίας. Κακά τα ψέμματα η ΑΕΚ όπως θα μπορούσε να κερδίσει χθες τον Πανιώνιο, κάλλιστα θα μπορούσε και να μην είχε κάνει κάποια από τις τρεις μέχρι τώρα νίκες της αν για παράδειγμα δεν προηγούνται νωρίς με Ξάνθη, ΑΕΛ ή δεν ήταν ο Ανέστης με τα STOP του...

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΚΕΛΑ!

Τι θέλω να πω; Πολύ απλά πως μεμονωμένα δεν αποτελούσε έκπληξη, ούτε φυσικά γκέλα το χθεσινό "Χ" για να δικαιολογεί τέτοιο ξέσπασμα αποδοκιμασιών. Η ΑΕΚ των σημαντικών απουσιών, των εύθραυστων ισορροπιών, της διαταραγμένης ψυχολογίας και συγκέντρωσης αλλά και του νέου - άγνωστου προπονητή. Κόντρα μάλιστα σε μια ομάδα – φωτιά από την μέση και μπροστά, που παραμένει αήττητη εκτός έδρας. Άλλωστε από το ξεκίνημα της σεζόν η Ενωση δεν έχει αποδείξει πως είναι καλύτερο σύνολο από τον Πανιώνιο(μάλλον το αντίθετο).

Μερικά πράγματα για το 0-0 του ΟΑΚΑ: ο Πανιώνιος ήταν σωστά στημένος από τον Μιλιβόγεβιτς για να πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας. Πήρε το "Χ" εύκολα αλλά δεν ρίσκαρε κιόλας για το κάτι παραπάνω. Ουσιαστικά ενδιαφέρθηκε πρωτίστως για να "ακυρώσει" την ΑΕΚ αλλά έτσι κάπου αυτοακυρώθηκε κιόλας. Όσον αφορά στην ΑΕΚ, ο Μοράις χωρίς να ξέρει ακόμη καλά τους παίκτες του – φάνηκε στις αλλαγές του – έδωσε μεγάλο βάρος στην σωστή ανασταλτική οργάνωση της ομάδας και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε (ο Πανιώνιος ως το 69΄δεν είχε ευκαιρία). Μπροστά μάλλον τα περίμενε από την...ατομική πρωτοβουλία αλλά χωρίς παίκτες με προσωπικότητα φυσιολογικά μένεις στο...μηδέν ενεργητικό. Έτσι όπως πήγαινε το ματς μόνο παίκτης – ηγέτης θα μπορούσε να το καθαρίσει. Η ΑΕΚ είχε μόνο έναν, τον Πέτρο Μάνταλο αλλά κι αυτός δεν βρέθηκε σε καλό βράδυ, κινήθηκε περισσότερο σε ρηχά νερά, του έλειψαν οι αυτοσχεδιασμοί, τα μπασίματα, τα σουτ. Δεν τον βοηθάει ούτε ο Μπακασέτας που ως εσωτερικός μέσος...κουτουλάει πάνω του, ούτε που ο Γιόχανσον πρέπει να τρέχει και να μαρκάρει σε όλο το γήπεδο.

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ

Στην Ισπανία λένε: αλλαγή προπονητή, σίγουρη νίκη. Στην ΑΕΚ, πάλι, σπάνια απο τον Δώνη και μετά ο νέος προπονητής της (δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπηρεσιακοί) κερδίζει στο ντεμπούτο του (εξαίρεση αποτέλεσε ο Μανόλο Χιμένεθ με 4άρα επί του Άρη, σε σύνολο 10). Από τον κανόνα, λοιπόν, δεν αποτέλεσε εξαίρεση ο Ζοσέ Μοράις, αν και έχει την μικρότερη ευθύνη για το 0-0. Μου άρεσε και η πρώτη του τοποθέτηση σε συνέντευξη Τύπου, κάλυψε την ομάδα του με έξυπνο τρόπο, έβγαλε υψηλή αυτοεκτίμηση. Τον περιμένει όμως, πολύ δουλειά , έχει να ανέβει...βουνό και δεν ξέρω με τον Οκτώβρη να φεύγει τι θα προλάβει και πόσο αποτελεσματικός θα είναι. Πρώτο και σημαντικότερο η ΑΕΚ να αποκτήσει αγωνιστικό – τακτικό πλάνο. Μπορεί να το μεταδώσει, έχει το ρόστερ για να το εφαρμόσει, θα τον βοηθήσουν και τα αποτελέσματα;

ΔΕΝ ΤΗΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ

Ζόρικα ερωτήματα σε μια ομάδα που τα καλοκαιρινά μεταγραφικά λαχεία δεν της βγαίνουν. Ο Λέσκοτ βρίσκεται στα πιτς άγνωστο για πόσο, ο Αλμέιδα προβληματίζει με την... μέση του αλλά και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί με τίποτα( άρα αναζητείται το εύκολο γκολ, απαραίτητο για πρωταθλητισμό), ο Πατίτο όσο απρόβλεπτος είναι μέσα στον αγώνα άλλο τόσο και απείθαρχος. Συν το ο τι ο Σιμόες συνεχίζει να ταλαιπωρείται, μαζί και ο Γιόχανσον που νιώθει και δείχνει μόνος και πιο αδύνατος στα χαφ( συγκριτικά με πέρσι). Και ο Γενάρης αργεί ακόμη για ενίσχυση, οπότε ο Ζοσέ Μοράις μπορεί να ποντάρει μόνο στο να κάνει την ΑΕΚ σύνολο και να εύχεται πως θα σταματήσουν οι απώλειες παικτών κλειδιά για την ομάδα...

ΡΟΣΤΕΡ ΚΑΙ ΚΟΟΥΤΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ;

Η ΑΕΚ ασφαλώς και δεν έχει βγει ακόμη εκτός διεκδίκησης του τίτλου, το θέμα είναι τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές να παραμείνει και εντός διεκδίκησης. Tώρα το αν η ΑΕΚ έχει πραγματικά ρόστερ ανταγωνιστικό για πρωταθλητισμό, από πλευράς ονομάτων και βασικών επιλογών διαθέτει τέτοιο. Μέσα στο γήπεδο, τουλάχιστον ακόμη και με την μέχρι σήμερα εικόνα του, δεν το αποδεικνύουν. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει και ο ικανός - αντάξιος προπονητής που θα το διαχειριστεί και θα την οδηγήσει στο πρωτάθλημα. Όπως φάνηκε με τον Τιμούρ Κετσπαγια απέτυχαν στην επιλογή του και με τον Ζοσέ Μοράις είναι επίσης στοίχημα. Αν σου βγει γίνεσαι ήρωας, αν δεν σου βγει όμως, ψάχνει για...εξιλαστήρια θύματα.

ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: η έλλειψη αγωνιστικού πλάνου στην ΑΕΚ, που χρεώνεται τώρα στον Τιμούρ Κετσπάγια, σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει τις ρίζες της στην έλλειψη στρατηγικού πλάνου και κατά συνέπεια στην δυσλειτουργία συνολικά του ποδοσφαιρικού τμήματος. Τα λάθη που έγιναν με τον προπονητή, τον μεταγραφικό προγραμματισμό κλπ τα πληρώνει τώρα η ομάδα. Μεσούσης της σεζόν δεν ξέρω αν προλαβαίνει να αποκτήσει και τα δύο. Ϊσως να χρειαστεί και κάποιο μεγαλύτερο ...σοκ από την αλλαγή προπονητή.

ΓΙΑ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ

Στα δικά μου μάτια το ταιμινγκ που επέλεξαν μερίδα των οπαδών χθες στο ΟΑΚΑ να αποδοκιμάσει τον Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι από... περίεργο ως πονηρό. Κι ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη ερμηνεία πως την έπεσαν στον Ντούσκο, για να την... ακούσει ο "τίγρης", θυμίζω πως εδώ και ημέρες κυκλοφορούν σενάρια για μεγαλύτερες αλλαγές στον οργανισμό ΑΕΚ που αγγίζουν και τον Σερβοέλληνα εκτελεστικό διευθυντή της. Ίσως γιατί δεν είχε ανάμειξη στην αναζήτηση του νέου προπονητή, πόσο μάλλον στην επιλογή Μοράις αφού ήταν υπέρ της παραμονής Κετσπάγια.

Δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η... επιστροφή στο παρελθόν, στην κόντρα οπαδών – Μπάγεβιτς είναι... αυθόρμητη, τυχαία, περιστασιακή. Ξέρω όμως, πως ο Ντούσαν δεν είναι χθεσινός στην ΑΕΚ, ξέρει δηλαδή πως υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθεί, ειδικά αν τα αγωνιστικά αποτελέσματα δεν βοηθήσουν στην συνέχεια. Και επειδή λάθη έχουν γίνει που θα τα χρεωθεί στο 110 % - ως εκτελεστικός διευθυντής, λόγω της σχέσης του με τον Μελισσανίδη αλλά και του... παρελθόντος – ενδεχομένως κάποιος άλλος στην θέση του να σκεφτόταν να τους... προλάβει με την παραίτηση. Δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να ξέρεις και πότε πρέπει να φύγεις ή έστω να... υποχωρήσεις, να περάσεις στην... δεύτερη γραμμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Εχουν δίκιο, αυτό δεν είναι η ΑΕΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK