Ο Μουρίνιο βρήκε το αντίδοτο, το tiki taka ψάχνει το δικό του

Η υποδειγματική εφαρμογή των πλάνων που σχεδίαζε τόσα χρόνια ο Ζοζέ Μουρίνιο υποχρεώνουν τον Λιονέλ Μέσι και την παρέα του να αμφισβητήσουν το αλάθητο του tiki taka και να αναρωτηθούν: habemus προπονητή;

Ο Μουρίνιο βρήκε το αντίδοτο, το tiki taka ψάχνει το δικό του

Το 5-0 στο "παρθενικό" clásico του Special One τού προσέφερε χρήσιμα μαθήματα. Αφενός δεν μπορεί να αμύνεται με την άμυνα τόσο ψηλά, αφετέρου, όσα εκατομμύρια κι αν αξίζει το ρόστερ του, μπορεί μόνο να κλέψει αποτέλεσμα από την Μπαρτσελόνα και όχι να την νικήσει. Οι πειραματισμοί μέχρι να τελειοποιήσει το σχέδιο υπεροχής ήταν πολλοί. Πότε χωρίς καθαρόαιμο φορ, πότε με τον Πέπε σε ρόλο "κυματοθραύστη" στο κέντρο, πότε με υπέρ το δέον σκληρό παιχνίδι. Τίποτα από αυτά δεν έφεραν μόνιμο αποτέλεσμα, αφού δεν κατάφεραν να παρεμποδίσουν το καταλανικό tiki taka. Ο εκνευρισμός που προκαλούσε ο πολιτογραφημένος Πορτογάλος, μάλιστα, εμπόδιζε τους "μερέγκες" να ολοκληρώσουν τα παιχνίδια τους με 11 παίκτες, κάτι που αποδείχθηκε απαραίτητη... πολυτέλεια στην πορεία.

Ο Μουρίνιο βρήκε το αντίδοτο, το tiki taka ψάχνει το δικό του
mourinio.jpg

Η τακτική του Μουρίνιο...

Η συνταγή βρέθηκε. Σχηματισμός που δεν μεταβάλλεται παρά την αδυσώπητη πίεση του αντιπάλου, κόντρα επίθεση μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου από τη στιγμή που ανακτηθεί η κατοχή της μπάλας και εμπιστοσύνη στην ατομική ικανότητα των επιθετικογενών παικτών της Ρεάλ έναντι στις κεκαλυμμένες αμυντικές παθογένειες των "μπλαουγκράνα". Το σχέδιο λειτούργησε καλύτερα και από καλοκουρδισμένο ελβετικό ρολόι στο παιχνίδι του "Καμπ Νόου" και τα διαπιστευτήρια δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για την επιτυχία του συγκεκριμένου τρόπου παιχνιδιού, που εφαρμόζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο στάδιο του αντιπάλου.

Η Ρεάλ Μαδρίτης και σε άλλες περιπτώσεις τον τελευταίο καιρό, είτε σε διάστημα ορισμένων λεπτών είτε στο μεγαλύτερο μέρος ενός αγώνα, υπερίσχυε της Μπαρτσελόνα, αλλά δεν κατάφερνε να μεταφράσει αυτήν την τακτική ανωτερότητα σε αντιπροσωπευτικό σκορ. Αυτό συνέβη στον πιο... αδιάφορο θεσμό της φετινής σεζόν για τις 2 ομάδες, ο οποίος εν μια νυκτί μετατράπηκε σε καμβά εξαγωγής συμπερασμάτων για το μέλλον των κορυφαίων συλλόγων του ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι.

Ο Μουρίνιο βρήκε το αντίδοτο, το tiki taka ψάχνει το δικό του
messi.jpg

Στον τοίχο το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα

Τα επίμαχα συμπεράσματα, αναπόφευκτα, στήνουν στον τοίχο την Μπαρτσελόνα, το παιχνίδι της, τις αξίες της, όσα μας έχει συνηθίσει. Η επιλογή του Τζόρδι Ρόουρα για την (προσωρινή) αντικατάσταση του Τίτο Βιλανόβα ήρθε όσο φυσικά ήρθε και η επιλογή του τελευταίου για την διαδοχή του Πεπ Γκουαρδιόλα. Més que un club εξάλλου. Κι αν για τον Βιλανόβα υπάρχουν ενδείξεις για την τακτική παιδεία και για την δουλειά του πάνω στην ανάπτυξη του τρόπου παιχνιδιού της Pep Team, η παρουσία του βοηθού του στον πάγκο των "μπλαουγκράνα" δεν αποτελεί θέσφατο για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας.

Κανείς δεν γνωρίζει το βαθμό στον οποίο ευθύνεται ο "βοηθός" (όπως επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου μετά το ντέρμπι) Ρόουρα στην προετοιμασία του αγώνα, με την εικόνα της Μπαρτσελόνα να μην διαφοροποιείται από αυτήν του Μιλάνου και την ευθύνη να βαραίνει εν μέρει και τον Βιλανόβα. Στα 90 λεπτά του clásico, όμως, αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο Ρόουρα, ο οποίος απέτυχε να δράσει και ακολούθως να αντιδράσει στα τεκταινόμενα του αγώνα και στα συνεχή ματ του Special One.

Ο Μουρίνιο βρήκε το αντίδοτο, το tiki taka ψάχνει το δικό του

Μήπως αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία;

Η επάρκειά του για την πολυαναμενόμενη απάντηση του tiki taka κρίνεται αμφίβολη, αφού το ζήτημα είναι πολύ μεγαλύτερο και δείχνει να τον ξεπερνάει. Το ερώτημα που εγείρεται (και το οποίο καλείται να απαντήσει πρώτα η Μπαρτσελόνα και κατ' επέκταση η εθνική Ισπανίας) είναι μήπως αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία αντιμετώπισης του συγκεκριμένου καταιγιστικού τρόπου παιχνιδιού και εάν ναι, ποιο είναι το αντίδοτο;

Οι πρόσφατες "ανορθογραφίες" των απερχόμενων κυπελλούχων Ισπανίας, πάντως, μπορούν κάλλιστα να οφείλονται σε κορεσμό, στην καθιερωμένη κάμψη που παρουσιάζουν το δίμηνο Φεβρουάριο - Μάρτιο (ακόμα και επί Γκουαρδιόλα). Διότι τη φετινή σεζόν, η ομάδα που βρίσκεται 16 πόντους πιο ψηλά από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο πρωτάθλημα, έκανε ρεκόρ συλλόγου στη συγκομιδή βαθμών του 1ου γύρου και άρχισε με μία επιβλητική ορμή που υποσχόταν ακόμα σπουδαιότερα πράγματα από αυτά της Pep Team.

Ο χρόνος θα τα καθορίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια συμπεράσματα του επαναληπτικού ημιτελικού του Copa del Rey. Όσο πρόωρο είναι να μιλήσουμε για τέλος εποχής στον κύκλο της Μπαρτσελόνα που πορεύεται άνευ προπονητή και ανθρώπου να χαράξει ρότα ανάμεσα στις σκοπέλους συναντά, άλλο τόσο υπερβολικό είναι να στέψουμε τη Ρεάλ νέα... βασίλισσα του ποδοσφαίρου, η οποία παρά την ιστορική νίκη, στο φινάλε της σεζόν θα αλλάξει προπονητή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Και η κατάκτηση του Champions League δεν αποτελεί τέτοιο...

Διαβάστε ακόμη:

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης 1-3

News 24/7

24MEDIA NETWORK