Η άλλη όψη του "αιώνιου" ντέρμπι

Είναι λάθος αυτό που λέγεται και γράφεται ότι το γήπεδο της Λεωφόρου δεν παρέχει στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας στους φιλοξενούμενους. Στην πραγματικότητα κανένα ελληνικό γήπεδο δεν εγγυάται την ασφάλεια του αντιπάλου, διότι σ' όλα τα γήπεδα κυκλοφορούν (ανάμεσα σε κανονικούς φιλάθλους) και άρρωστα μυαλά. Ο Γιάννης Ξενάκης κάνει το... pre game του ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.

Η άλλη όψη του "αιώνιου" ντέρμπι

Τα μάθατε τα νέα; Έρχεται ντέρμπι "αιωνίων" το Σάββατο και μαζί του χέρι χέρι πάει η απόλυτη μιζέρια. Παναθηναϊκός εναντίον Ολυμπιακού και το μείζον θέμα ασφαλώς είναι τα μέτρα ασφαλείας.

Δεν είναι η χαρά του παιχνιδιού, οι φυσικοί του πρωταγωνιστές, τα συστήματα των προπονητών, η όποια διαφορά στην ποιότητα και κλάση ανάμεσα σε "πράσινους" και "κόκκινους". Αυτό που κυριαρχεί και αυτό που θα πρέπει σώνει και καλά να μας απασχολεί είναι το πλέξιγκλας που (δεν) τοποθετείται πίσω από τον πάγκο των φιλοξενουμένων. Και η υπερευαίσθητη αίσθηση της όσφρησης απ' τον κυρ Σάββα...

Tο τριτοκοσμικό ελληνικό ποδόσφαιρο...

Είναι λάθος αυτό που λέγεται και γράφεται ότι το γήπεδο της Λεωφόρου δεν παρέχει στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας στους φιλοξενούμενους. Στην πραγματικότητα κανένα ελληνικό γήπεδο δεν εγγυάται την ασφάλεια του αντιπάλου, διότι σ' όλα τα γήπεδα κυκλοφορούν (ανάμεσα σε κανονικούς φιλάθλους) και άρρωστα μυαλά. Μονάχα το χρώμα αλλάζει, η νοοτροπία είναι παντού ίδια και απαράλλαχτη.

Στην Ελλάδα του 2013 σ' ένα γηπεδάκι που χωρά καμιά δεκαπενταριά χιλιάδες κόσμο, η Αστυνομία (προφανώς κατόπιν απαίτησης και του Ολυμπιακού) ζητά να εκκενωθεί μισή εξέδρα για να νιώθει ασφάλεια ο πάγκος του Ολυμπιακού. Αυτό είναι το σαθρό πλαίσιο που περιβάλλει το τριτοκοσμικό ελληνικό ποδόσφαιρο. Φτιάχνουμε μια τεράστια νεκρή ζώνη, επειδή ο οικοδεσπότης δεν μπορεί να εγγυηθεί μέσα στο ίδιο του το σπίτι ότι θα φύγει σώος και αβλαβής ο μουσαφίρης. Και για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ελάχιστα ενδιαφέρει τον Αλαφούζο αν θα χοροπηδάνε αλαφιασμένοι πάνω στον πάγκο του Ολυμπιακού. Εκείνο που τον νοιάζει είναι να μη χάσει πενήντα χιλιάρικα. Σε τούτο τον Παναθηναϊκό κάθε ευρώ το κυνηγάνε με το τουφέκι. Η προτεινόμενη λύση για την τοποθέτηση τεράστιου πλέξιγκλας δεν είναι και ο,τι καλύτερο. Φαντασθείτε τον άλλο να έχει πληρώσει πεντακοσάρικο για το διαρκείας και ξαφνικά να του ανακοινώνουν πως θα βλέπει τα παιχνίδια πίσω απ' σύρματα. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να κυκλοφορούν "Πρετεντέρηδες" δίπλα του. Μ' αυτά και μ' εκείνα θα κινητοποιηθεί το σύμπαν για ένα ντέρμπι με οπαδούς μονάχα της γηπεδούχου. Αν είχε κι απ' τους άλλους, όπως επί δεκαετίες γινόταν στα ελληνικά γήπεδα και όπως γίνεται σ' όλη την Ευρώπη, θα έπρεπε να είναι στο πόδι όλη η αστυνομική δύναμη του λεκανοπεδίου.

Η φασίνα του κυρ Σάββα...

Το ντέρμπι ξεκίνησε με τη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας διότι ως γνωστόν στην Ελλάδα δεν μπορεί να διεξαχθεί ντέρμπι χωρίς να προηγηθεί τέτοιου είδους σύσκεψη. Στην οποία πήρε μέρος και ο κυρ Σάββας που κατά δήλωσή του κρατούσε τη μύτη του από τη μπόχα που έβγαινε από τα αποδυτήρια στα οποία θα δώσει τις τελευταίες οδηγίες ο Μίτσελ. Είναι προφανές ότι πριν από πενήντα χρόνια που επισκεπτόταν τα ίδια αποδυτήρια ως τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, η τότε διοίκηση του Παναθηναϊκού τα είχε αρωματισμένα. Αυτό θυμήθηκε ο κυρ Σάββας και προειδοποίησε εν όψει Σαββάτου ότι θα πρέπει να πέσει πολύ φασίνα στα "κόκκινα" αποδυτήρια.

Ανάλογες προειδοποιητικές βολές εξαπέλυσε και ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του Ολυμπιακού ο οποίος γνωρίζει ποιοι θα είναι οι "ηθικοί αυτουργοί" σε περίπτωση που γίνει το παραμικρό στη Λεωφόρο. Είναι προφανές ότι σε διάφορες καταστάσεις του παρελθόντος, με ασχήμιες και αλητείες, και γηπεδούχο τον Ολυμπιακό, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας ασχολούνταν περισσότερο με την Τσέλσι. Τότε δεν υπήρχαν "ηθικοί αυτουργοί" για να τους κατονομάσει με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα.

Η... σύσκεψη στο Μπαρτσελόνα - Ρεάλ...

Τα ντέρμπι στην Ελλάδα λίγο πολύ έτσι θα κυλάνε στο pregame γιατί έτσι το γουστάρουν όλοι, έτσι έχουν μάθει να συμπεριφέρονται, έτσι θα εκδηλώσουν την υπεροχή τους έναντι του αντιπάλου. Μια εβδομάδα να αφιέρωναν οι διοικήσεις των μεγάλων σ' αυτό που γίνεται ή δεν γίνεται παραέξω, όλο και κάτι θα εισέπρατταν για να αλλάξουν κάπως τα πράγματα.

Μήπως δεν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ; Τεράστια. Και καζούρα θα γίνει, και κανένα προβοκατόρικο πρωτοσέλιδο θα κυκλοφορήσει (ιδίως από τις καταλανικές που είναι πιο οπαδικές) και σύρραξη θα απειληθεί με τη μετακίνηση Φίγκο από Βαρκελώνη σε Μαδρίτη, αλλά στο τέλος μένει πιο πολύ η αύρα του πραγματικού ποδοσφαίρου.

Έπαιξαν το Σάββατο στο "Νόου Καμπ", Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Έγινε καμία ιδιαίτερη σύσκεψη για μέτρα ασφαλείας με συμμετοχή και των δυο συλλόγων; Όχι φυσικά. Η τάξη στον αγώνα ήταν θέμα αποκλειστικά της γηπεδούχου σε συνεργασία με την αστυνομία. Αυτονόητα πράγματα. Υπήρχαν νεκρές ζώνες πίσω από τον μαδριλένικο πάγκο; Όχι φυσικά. Κόπηκαν 98.761 εισιτήρια και δεν βρέθηκε ούτε ένας ηλίθιος να πετάξει μπουκάλι στο κεφάλι του Αντσελότι. Υπήρχε απαγόρευση μετακίνησης οπαδών της Ρεάλ; Όχι φυσικά. Ελάχιστοι πήγαν, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Έβλεπες και ζευγαράκια στις εξέδρες, τον λεβέντη να φοράει φανέλα Μπάρτσα και την αγαπημένη του Ρεάλ. Ή το ανάποδο.

Το τραπέζι του Αλαφούζου στον Μαρινάκη...

Τι άλλο έγινε πριν από το καθιερωμένο κλάσικο; Μα φυσικά το καθιερωμένο γεύμα της διοίκησης της οικοδέσποινας στους μουσαφιρέους. Σαν να λέμε δηλαδή ότι ο Αλαφούζος θα κάνει το μεσημέρι του Σαββάτου το τραπέζι στον Μαρινάκη. Όσο για το παιχνίδι, Ροσέλ και Πέρεθ το είδαν ασφαλώς μαζί. Χωρίς φουσκωτούς και φασαρίες, χωρίς να νιώθει ο Φλορεντίνο πως απειλείται η σωματική του ακεραιότητα.

Αλήθεια, θυμάται κανείς πότε είδαμε τελευταία φορά δίπλα δίπλα προέδρους σε ελληνικό ντέρμπι;

ΥΓ1: Το έλα να δεις έγινε το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία για δέκα κωλοκαπνογόνα που έριξαν πριν από το ντέρμπι του μίσους, οι Ultras της Ντόρτμουντ στο γήπεδο της Σάλκε. Απολαύστε μετά το παιχνίδι αντίδραση τιτανοτεράστιου Κλοπ: "Ντρέπομαι για λογαριασμό τους. Αυτά που συνέβησαν στις εξέδρες συνιστούν καταπάτηση του νόμου. Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις". (όχι δεν αφιέρωσε τον θρίαμβο της ομάδας του στον υπέροχο λαό της ομάδας).

ΥΓ2: Στο καπάκι και η αντίδραση του Βάτσκε, του ισχυρού άνδρα της Ντόρτμουντ που δημοσίως ζήτησε συγγνώμη από τη Σάλκε (ναι από τη μισητή αντίπαλο) για την "αντικοινωνική συμπεριφορά" οπαδών της ομάδας του που έθεσαν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα φιλάθλων της Σάλκε. Ξενέρωτα πράγματα...

Διαβάστε ακόμη:

Ντέρμπι και ηθικοί αυτουργοί: Σχόλιο Κώστας Κεφαλογιάννης

Τα πιο χαρακτηριστικά "αιώνια" ντέρμπι (videos)

News 24/7

24MEDIA NETWORK