Αναζητώντας τη χαμένη αυτοπεποίθηση

O Δημήτρης Καρύδας γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Τσεντεβίτα, η οποία ήταν ιδανικός αντίπαλος για να κερδίσουν οι "ερυθρόλευκοι" λίγη από τη χαμένη αυτοπεποίθησή τους.

Αναζητώντας τη χαμένη αυτοπεποίθηση
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός έψαχνε στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας μια νίκη που θα πρόσθετε στους παίκτες του λίγη από τη χαμένη αυτοπεποίθησή τους μετά την ήττα στον αγώνα Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό και την αναγκαία ώθηση για το ακόμη πιο δύσκολο ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Υπό αυτή την έννοια η "πιτσιρικαρία" της Τσεντεβίτα ήταν ιδανικός αντίπαλος. Ούτε πολύ εύκολος ώστε να υποτιμηθεί, ούτε όμως και ανυπέρβλητο εμπόδιο που θα... παίδευε τον Ολυμπιακό.

Η άμυνα ο λόγος που θα ζήσει ή θα πεθάνει η φετινή ομάδα

Το γεγονός ότι για 27 ολόκληρα λεπτά ο Ολυμπιακός αγκομάχησε και χρειάστηκε το τάιμ άουτ του Σφαιρόπουλου με τη διαφορά στο -4 για να αλλάξει η ροή του αγώνα δεν είναι ακριβώς θετικό μήνυμα. Σε κάθε περίπτωση όμως τα τελευταία 13 λεπτά του αγώνα έδειξαν ξεκάθαρα τον αγωνιστικό χαρακτήρα του φετινού Ολυμπιακού.

Αν θεωρήσουμε ότι η άμυνα ήταν σε μεγάλο ποσοστό το κλειδί της περσινής πορείας τότε το ίδιο ακριβώς στοιχείο θα αποτελέσει σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό τον λόγο για τον οποίο θα ζήσει ή θα πεθάνει η φετινή ομάδα. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ακόμη και για αδαείς ότι ο Ολυμπιακός στα παιχνίδια που θα δέχεται 70 ή περισσότερους πόντους θα έχει μεγάλα ζόρια. Κυρίως, γιατί είναι αναγκασμένος (αλλά και φτιαγμένος με τέτοιο τρόπο) που θα βρίσκει ρυθμό στην επίθεση μέσα από την άμυνα του.

Το επιθετικό ταλέντο για να σκοράρει +80 πόντους δεν λείπει από τη φετινή ομάδα αλλά δεν μπορεί να τα καταφέρει σε παιχνίδια υψηλού ρυθμού και μεγάλου σκορ. Για 27 λεπτά του το έδειξε ξεκάθαρα η Τσεντεβίτα. Οι Κροάτες δεν πήγαν στο Ηράκλειο για να παίξουν το τυπικό καταστροφικό μπάσκετ της φιλοξενούμενης ομάδας που ξέρει ότι είναι υποδεέστερη άρα καταδικασμένη σε ήττα. Όταν είχαν την ευκαιρία έτρεχαν και όταν δεν έβρισκαν το ανοιχτό γήπεδο είχαν την αναγκαία υπομονή να γυρίζουν τη μπάλα για να βρουν το ελεύθερο σουτ. Όλα αυτά τα έκαναν με επιτυχία για 27 λεπτά, όσο δηλαδή ο Ολυμπιακός ένιωθε την ανάσα τους. Από την στιγμή που ο Σφαιρόπουλος έριξε στο παρκέ το σχήμα με τους δύο φόργουορντ και μια πεντάδα που μπορούσε να πιέσει ειδικά τους αντίπαλους χειριστές της μπάλας όλα τελείωσαν ομαλά.

Κέρδος ότι ενσωματώνει άμεσα "ξένα σώματα"

Η νίκη επί της Τσεντεβίτα ούτε άλλαξε τη συνολική εικόνα, ούτε διόρθωσε αίφνης τις αδυναμίες του Ολυμπιακού. Ούτε καν άλλαξε την προσωπική μου εντύπωση για τον βαθμό ετοιμότητας του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Θα ήταν παράλογο μια ομάδα τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη να είχε λυμένα όλα της τα θέματα. Παράλογο και συνάμα επικίνδυνο ειδικά από τη στιγμή που έχει οριοθετηθεί ως στόχος η πρόκριση στο φάιναλ φορ του Βερολίνου.

Το κέρδος του Ολυμπιακού είναι ότι ενσωματώνει τα "ξένα σώματα" στην ομάδα. Η αρχή έγινε με τον Γιανγκ που σε μια επιβλητική βραδιά έκανε τα πάντα κάτω από τα δύο καλάθια και κυρίως έπεισε ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να λανσάρει ένα διαφορετικό στιλ μπάσκετ με ένα πεντάρι σε διαφορετική κοψιά από παίκτες τύπου Χάινς, Ντάνστον, Ντόρσεϊ που έκανε μόδα την τελευταία τριετία. Ο Γιανγκ δεν θα είναι πάντα το ίδιο καλός στην επίθεση αλλά μπορεί να είναι το ίδιο καλός στις υπόλοιπες δουλειές που καλείται να κάνει. Και κυρίως η παρουσία του δεν στερεί τίποτε από την άμυνα του Ολυμπιακού στην αντιμετώπιση των αντίπαλων πικ εν ρολ.

Πονοκέφαλος η ετοιμότητα του Σπανούλη

Ο Στρόμπερι δεν είναι τόσο κακός όσο έχει δείξει στα πρώτα του παιχνίδια αλλά πάσχει από σύνδρομο αυτοπεποίθησης και αναζητά ρόλους και ταυτότητα εντελώς διαφορετικούς από όσους είχε στις προηγούμενες ευρωπαϊκές ομάδες του. Η μετάβαση στο υψηλότερο επίπεδο μοιάζει δύσκολη και σίγουρα θα είναι χρονοβόρα. Ο Χάκετ δεν έχει πολύ καιρό με την ομάδα και σε βάθος χρόνου θα δείξει περισσότερα πράγματα από όσα δείχνει τώρα ειδικά σε τομείς όπως η άμυνα (και η προσωπική αλλά και πάνω στη μπάλα) ή η οργάνωση.

Για τον Ολυμπιακό ένας πονοκέφαλος που δεν θα λυθεί εύκολα είναι η ετοιμότητα του Σπανούλη. Το έχω ξαναγράψει και βασίζεται όχι σε δικές μου δοξασίες αλλά στην άποψη ανθρώπων που ξέρουν πολύ καλύτερα από μένα την κατάσταση. Ο Σπανούλης λόγω της καλοκαιρινής επιβάρυνσης θα βρει ρυθμό και πατήματα μετά τα Χριστούγεννα. Μέχρι τότε βραδιές όπως η χθεσινή με 1/10 σουτ στην επίθεση αλλά καλή δημιουργία και πολλές ασίστ θα είναι συνηθισμένες και αναμενόμενες.

Υ.Γ. Ας μου επιτραπεί ένα πολύ μικρό σχόλιο επί προσωπικού. Δεν παρακολουθώ από πεποίθηση τα social media. Διατηρώ ένα λογαριασμό στο twitter περισσότερο για λόγους επαγγελματικής ενημέρωσης. Μου έστειλαν κάποιοι φίλοι διάφορα σχόλια που έγιναν στο facebook για όσα είπα για τις μικρές παλάμες του Γιανγκ. Δεν σκοπεύω επίσης να ανοίξω διάλογο με κανένα εκεί έξω αφού στην αναρχο-αυτόνομη δημοκρατία του ίντερνετ όποιος έχει πληκτρολόγιο και σύνδεση στο διαδίκτυο έχει και άποψη. Σεβαστό… Όχι κατ΄ανάγκη η άποψη του, το δικαίωμα του.

Επίσης, όσοι με παρακολουθούν εδώ και 14 μήνες στο Contra.gr ξέρουν ότι δεν έχω πρόβλημα να απαντήσω ακόμη και σε επικριτικά σχόλια, αρκεί να προέρχονται από ανθρώπους που ασχολούνται με το μπάσκετ και ξέρουν για ποιο πράγμα μιλάνε ή γράφουν. Όταν αντίστοιχα γράφω ή λέω κάτι αυτό αποτελεί προϊόν γνώσης και δουλειάς και όχι γιατί "έτσι μου κάπνισε". Η προετοιμασία μιας απλής (για τον κόσμο) μετάδοσης σημαίνει 3-4 ώρες δουλειάς και έρευνας για μένα.

Δεν μπορώ λοιπόν να δεχτώ σχόλια που βασίζονται στην άγνοια, στην πλάκα ή στην ανοησία. Δέχομαι και κουβεντιάζω τη λογική "εδώ είσαι λάθος" βασισμένη σε επιχειρήματα. Για όσους έχουν όρεξη παραπέμπω στο σκάουτινγκ των ειδικών που βασίζεται στην τεχνολογία του Synergy, του προγράμματος που χρησιμοποιούν πλέον 9 στους 10 προπονητές παγκοσμίως όπου θα βρουν και την σχετική ανάλυση. Και θα μάθουν τους λόγους που ο Γιανγκ δεν παίζει σήμερα στο ΝΒΑ αλλά στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλιο Σωτήρης Γεωργίου: Δεν πατάει καλά ο Ολυμπιακός

News 24/7

24MEDIA NETWORK