Αναζητώντας το επόμενο… ταβάνι

Ο Βασίλης Σπανούλης γιορτάζει τα 33α γενέθλιά του και ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για τη νέα σεζόν που θα είναι γεμάτη προκλήσεις σε συλλογικό αλλά και προσωπικό επίπεδο για τον ηγέτη της Εθνικής και του Ολυμπιακού.

Ο Βασίλης Σπανούλης εγκαινιάζει τούτες τις μέρες, με την ενσωμάτωση του στην Εθνική ομάδα, μια ακόμη δύσκολη σεζόν. Δεν είναι και τίποτε καινούργιο για τον κορυφαίο Έλληνα γκαρντ που είναι μάλλον μαθημένος να επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία την κλάση του και να απαντάει θετικά εδώ και χρόνια σε ολοένα και διαφορετικές προκλήσεις.

Να αποδείξει ότι η καριέρα του είναι σταθερή

Πρώτα από όλα τον περιμένει η προσπάθεια της εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ. Και με την επιστροφή του στα "γαλανόλευκα" θα επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας για να βγει από το τέλμα η Εθνική ομάδα που μετράει εδώ και μια πενταετία μόνο αποτυχίες. Για τον Σπανούλη δεν είναι μόνο το βάρος του ηγέτη της Εθνικής. Αυτό το ξέρει και το έχει ξανακουβαλήσει. Αμέσως μετά τον περιμένει μια δύσκολη σεζόν με τον Ολυμπιακό, μια σεζόν με ειδική σημειολογία και για τον ίδιο και για την ομάδα. 

Συμπληρώνοντας πλέον τα 33 του χρόνια ο Σπανούλης όλο το χειμώνα θα κληθεί να αποδείξει όχι μόνο ότι είναι και παραμένει ο ηγέτης του Ολυμπιακού αλλά ότι η καριέρα του παραμένει σε σταθερή –και όχι φθίνουσα λόγω ηλικίας- τροχιά και να διεκδικήσει το τελευταίο μεγάλο επαγγελματικό συμβόλαιο που ενδεχόμενα του αντιστοιχεί και όχι μια απλή συμφωνία που θα υπέγραφε ένας 34χρονος (τόσο θα είναι ουσιαστικά του χρόνου το καλοκαίρι) παίκτης.

Τιμητικό που αποδέχθηκε την πρόσκληση-πρόκληση

Υπό αυτή την έννοια το ρίσκο που παίρνει με τη συμμετοχή του στην Εθνική ομάδα θα είναι πολλαπλό. Τις δύο τελευταίες σεζόν χτυπήθηκε από τραυματισμούς και μάλιστα στο ίδιο χρονικά σημείο, λίγο μετά τη μέση του Τοπ-16 της Ευρωλίγκας. Το γεγονός ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση-πρόκληση της εθνικής προσωπικά το θεωρώ εξόχως τιμητικό και για τον ίδιο και για την υστεροφημία του έστω και αν δεν το έχει ανάγκη.

Παίζει με ελάχιστα διαλείμματα στις εθνικές από το 1998, έχει κατακτήσει μετάλλια σε όλα τα επίπεδα, ήταν εκεί όταν η Εθνική πήρε χρυσό στο Ευρωμπάσκετ και όταν βγήκε δεύτερη στον κόσμο. Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος που ασχολείται σοβαρά με το μπάσκετ σε αυτή τη χώρα θα μπορούσε πολύ εύκολα να κατανοήσει και τη σκοπιμότητα αλλά και την ουσία ενός "όχι" στην παρούσα χρονική στιγμή. Για αυτό ακριβώς το ναι είναι πολύ σημαντικό.

Στοίχημα η παρουσία του με την Εθνική

Στην ουσία ο Σπανούλης βάζει ένα πολλαπλό στοίχημα με την παρουσία του στην Εθνική. Στοίχημα που θα τον συνοδεύει μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή. Για τον Ολυμπιακό η επόμενη αγωνιστική περίοδος αποτελεί σημειολογικά το τέλος ενός κύκλου. Ίσως γιατί η πόλη διεξαγωγής του φάιναλ φορ συμπίπτει με την ίδια που πρωτοέπαιξε σε φάιναλ φορ ο Ολυμπιακός επί ημερών Αγγελόπουλων το 2009. Ο Σπανούλης ξέρει πολύ καλά ότι το 2010 όταν μιλούσε με τον Ολυμπιακό είχε το πάνω χέρι γιατί μαζί του κουβαλούσε στο ΣΕΦ όχι μόνο το αναμφισβήτητο μπασκετικό ταλέντο του και την κλάση ενός γκαρντ που ήδη ανήκε στην ελίτ της Ευρώπης αλλά και την τεχνογνωσία του νικητή που είχε αποκτήσει στο ΟΑΚΑ.

Το καλοκαίρι του 2016 για να διεκδικήσει ένα συμβόλαιο ανάλογο με αυτό που έχει σήμερα πρέπει να έχει κάνει μια σεζόν ανάλογη αν όχι καλύτερη με αυτή που τελείωσε και φυσικά με παρεμφερή αποτελέσματα για τον Ολυμπιακό. Μπορεί όλα αυτά να αποτελούν μακρινές συζητήσεις αλλά θα το επαναλάβω. Είναι άμεσα συνδεδεμένα ζητήματα με την τωρινή παρουσία του στην Εθνική ομάδα. Και θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης όλους τους επόμενους μήνες.

Υ.Γ: Το μοναδικό σίγουρο είναι ότι ο "Kill Bill" δεν θα διεκδικήσει επίδομα πολύτεκνου μέσα στους επόμενους μήνες για την γέννηση του τέταρτου παιδιού του και της πρώτης κόρης του ζευγαριού. Του ευχόμαστε τα καλύτερα για το νεότερο μέλος της οικογένειας.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Παπανικολάου με τη φανέλα του... Ολυμπιακού

Μέχρι το 2018 στον Ολυμπιακό ο Σφαιρόπουλος