Dusko, we have problem

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για τις πιθανότητες πρόκρισης που έχει ο Παναθηναϊκός στα πλέι οφ και ζητάει μία μεγάλη εκτός έδρας νίκη για να συμβεί αυτό, ειδάλλως υπάρχει... πρόβλημα.

Dusko, we have problem

Ο Παναθηναϊκός έκτισε το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής πορείας του τη φετινή σεζόν βασισμένος στο απόρθητο της έδρας του, μέχρι και τον αγώνα με τη Μπαρτσελόνα. Ένα αήττητο που πλέον δεν υπάρχει, βάζοντας πια δύσκολα στην επίλυση της ευρωπαϊκής εξίσωσης. Δεν θα πω άλυτα, γιατί το top 16 μας έμαθε εδώ και δύο χρόνια, με τη νέα διευρυμένη μορφή του, ότι ένας σίγουρος τρόπος να οδηγηθούμε στα λάθος συμπεράσματα είναι τα... βιαστικά συμπεράσματα.

Προς το... "τίποτα"

Ας το θέσουμε λίγο διαφορετικά. Πριν από λίγο καιρό, αναλύοντας το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού, έγραφα ότι ο 2ος γύρος του top 16 είναι εξαιρετικά... απλός. Ο Παναθηναϊκός πάει για το "όλα" ή για το "τίποτα"! Μέσα στην έδρα του περίμενε Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Άλμπα και είχε εκτός έδρας (με εξαίρεση τον αγώνα του Τελ Αβίβ) τις ομάδες του ομίλου που θεωρητικά θα είχαν το μικρότερο βαθμολογικά κίνητρο.

Για όποιον αρέσκεται στα γρήγορα και βιαστικά συμπεράσματα, με ακόμη 5 αγωνιστικές για το τέλος, μπορούμε αβίαστα να γράψουμε ότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται πια πιο κοντά στο "τίποτα".

Προσωπικά, δεν θα το επικαλεστώ, τουλάχιστον πριν φτάσει το σημείο... βρασμού. Για παράδειγμα, μια νίκη την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάουνας θα αλλάξει εντελώς την εικόνα και θα φέρει τον Παναθηναϊκό και πάλι στο συν. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε κατεστραμμένος, αλλά δεν έχει και το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα που του έδωσε η νίκη στο Βερολίνο. Βρίσκεται σε ισοσκελισμένο ισολογισμό και ακριβώς μπροστά στα δύο μονοπάτια που θα ξεχωρίσουν το βασικό ζητούμενο: Την πρόκριση ή τον αποκλεισμό.

Μία ΜΕΓΑΛΗ εκτός έδρας νίκη

Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα. Το πρώτο ζητούμενο νομίζω ότι έχει μπει σε λάθος βάση. Δεν είναι το πλεονέκτημα έδρας. Όπως σοφά είχε πει κάποτε ο Μάκης Δενδρινός: "Στο κουμ καν πρώτα σώζεις την παρτίδα και μετά την κερδίζεις".

Πρώτο ζητούμενο είναι η πρόκριση και μετά το πλεονέκτημα έδρας. Ας το δούμε ρεαλιστικά και χωρίς τη διάθεση για πρόωρη καταστροφολογία. ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ FINAL 4 χωρίς να κάνει -ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ- ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ νίκη. Είτε για να πάρει το πλεονέκτημα έδρας είτε χωρίς αυτό, ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση του συγκεκριμένου κανόνα. Άρα, στην παρούσα φάση, μικρή σημασία έχει πότε θα κάνει τη μεγάλη και σημαντική εκτός έδρας νίκη. Τώρα ή στη φάση των 8. Αρκεί να είναι η κατάλληλη!

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται να κάνει μια καλή αρχή σε αυτό το μέτρημα την άλλη εβδομάδα στο Κάουνας απέναντι στη Ζαλγκίρις, η οποία έχοντας στο ενεργητικό της τρεις νίκες, είναι λογικό να παίζει τα ρέστα της στον συγκεκριμένο αγώνα. Από κει και πέρα, το πρόγραμμα του δίνει όλα τα περιθώρια να διαχειριστεί ο ίδιος την τύχη του. Περιμένει τη Ρεάλ, πάει στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει τη μάλλον αδιάφορη Γαλατάσαραϊ, υποδέχεται την Άλμπα και κλείνει την πορεία του στο Βελιγράδι με ένα παιχνίδι που θεωρητικά δεν θα είναι αδιάφορο για τον Ερυθρό Αστέρα. Μπορεί οι Σέρβοι να έχουν σχεδόν αποκλειστεί και την τελευταία αγωνιστική να μην φτάσουν με οποιαδήποτε ελπίδα, αλλά όπως και να έχει το πράγμα και για λόγους που έχουν να κάνουν με τους "δεσμούς" του Αστέρα, δεν θα περιμένουν τον Παναθηναϊκό για ένα φιλικό ματσάκι. Ο νοών νοείτο...

Η "προσγείωση" του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει ακόμη και μετά από την ήττα κόντρα στην Μπαρτσελόνα να βρίσκεται στο ίδιο πάνω κάτω σημείο αναφοράς: Αυτό του "όλα ή τίποτα". Με έναν ρεαλιστικό απολογισμό 4 νικών είναι βέβαιο ότι εξασφαλίζει την πρόκριση στους 8 και ενδεχόμενα ένας σωστός συνδυασμός αποτελεσμάτων μπορεί να του δώσει και το πλεονέκτημα. Οτιδήποτε λιγότερο, τον βάζει σε περιπέτειες ακόμη και για την πρόκριση. Για την ώρα πατάει ακόμη μέσα στην πρώτη τετράδα και όσο αυτό συμβαίνει η παρτίδα θεωρείται κερδισμένη.

Ας μου επιτραπεί να θεωρήσω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Παναθηναϊκού δεν είναι ότι έπεσε το αήττητο του ΟΑΚΑ. Αυτό θα συνέβαινε κάποια στιγμή και όποιος πίστευε ότι ο Παναθηναϊκός μπορούσε να πετύχει το απόλυτο (7-0) στα εντός έδρας παιχνίδια του top 16, μπορεί εύκολα να διαβάσει θέματα που αφορούν κάποιο άλλο σπορ, γιατί είναι εκτός πραγματικότητας όσον αφορά στο μπάσκετ.

Το αληθινό πρόβλημα του Παναθηναϊκού ήταν και παραμένει η αδυναμία του να κερδίζει εκτός έδρας. Και όπως το πλήρωμα του Απόλλων 13, θέλοντας να αναφέρει το μεγάλο τεχνικό πρόβλημα του διαστημοπλοίου στη βάση του Χιούστον, έστειλε ένα μήνυμα που έμεινε ιστορικό, παραφράζοντας εκείνη τη ρήση, μπορούμε να πούμε: "Dusko we have a problem".

Οι αστροναύτες του Απόλλων 13 δεν έφτασαν ποτέ στη σελήνη, αλλά τουλάχιστον προσγειώθηκαν ασφαλείς πίσω στη γη: Στις 17 Απριλίου του 1970. Στις 10 Απριλίου του 2015, ο Παναθηναϊκός θα ξέρει αν η δική του πτήση κατέληξε σε μια ασφαλή προσγείωση ή σε μια επώδυνη συντριβή. Μέχρι τότε, χρήσιμο είναι να γράφουμε και να αναλύουμε την κατάσταση βήμα βήμα.

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Καρύδας: Δεν φτάνει το πάθος

Γιάννης Ζωιτός: Μέχρι εκεί είναι ο Παναθηναϊκός

News 24/7

24MEDIA NETWORK