Εντυπώσεις από μια πρεμιέρα

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ και τη εμφανέστατη βελτίωση του Παναθηναϊκού.

Εντυπώσεις από μια πρεμιέρα

Η πρώτη αγωνιστική της φετινής Basket League δεν έκρυβε εκπλήξεις, τα δύο θεωρητικά ντέρμπι της ημέρας πήγαν στην πλευρά που λίγο ως πολύ όλοι περίμεναν να καταλήξουν αλλά έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Το φετινό πρωτάθλημα θα έχει τρεις ταχύτητες ομάδων.

Ο Παναθηναϊκός έπεισε ξεκάθαρα για τη φετινή του βελτίωση και αλλαγή εικόνας με τη νίκη μέσα στο Αλεξάνδρειο και μαζί με τον Ολυμπιακό θα παραμείνουν οι ομάδες της πρώτης ταχύτητας. Ενδεχόμενα όμως η υπόθεση ‘’πρώτη θέση’’ να μην κριθεί μόνο στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Ο Άρης απέδειξε ότι έχει καλύψει όχι όλη την απόσταση αλλά ένα μικρό μέρος της από αυτό που τον χωρίζει με τις ομάδες της κορυφής και η ΑΕΚ έχει το ρόστερ να κάνει ζημιές ειδικά μέσα στο ΟΑΚΑ.

Θεωρητικά αυτό το δεύτερο γκρουπ ομάδων το συμπληρώνουν ο ΠΑΟΚ και το Ρέθυμνο αλλά για αυτό είναι νωρίς να πάρουμε όρκο. Όχι για το αν οι δύο αυτές ομάδες έχουν θέση στην πρώτη εξάδα αλλά για το αν κάποιος από τους υπόλοιπους δεν μπορεί να χωρέσει ανάμεσα τους ή ενδεχόμενα και πάνω από αυτούς μεγαλώνοντας λίγο τον αριθμό της ‘’δεύτερης ταχύτητας’’.

Κρίθηκαν στα τελευταία σουτ

Από εκεί και πέρα το πρωτάθλημα θα έχει μια άγρια ομορφιά: Όλοι οι υπόλοιποι στα μεταξύ τους παιχνίδια μπορούν να κερδίσουν και να χάσουν οπουδήποτε και από οποιονδήποτε. Δεν είναι τυχαίο ότι τιμώντας την παράδοση της προηγούμενης διετίας τα πέντε από τα επτά παιχνίδια κρίθηκαν σε μονοψήφιες διαφορές. Κάτι παραπάνω από το 70%. Αν μετρήσει κάποιος την αντιστοιχία στα παιχνίδια πρωταθλήματος της περασμένης διετίας θα τη βρει ακριβώς σε αυτά τα επίπεδα. Το 70% των αγώνων κρίνονται οριακά. Αν μάλιστα κάποιος αφαιρέσει τα εντός έδρας ματς του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνάει το 80%! Ήδη στην πρεμιέρα δύο αγώνες κρίθηκαν στα τελευταία σουτ. Στην Καβάλα το τρίποντο του Κοστόφ στη λήξη μπήκε, στο Ζηρίνειο ο Νουουτίνεν αστόχησε.

Φυσικά, με ελάχιστο δείγμα γραφής το 1/26 της διαδρομής ενός μαραθωνίου είναι δεδομένο ότι πολλά θα αλλάξουν και αρκετές καταστάσεις θα διαφοροποιηθούν.

Κρατάμε επίσης την εξαιρετική παρουσία των τριών νεοφώτιστων ομάδων. Το Λαύριο έπεσε στο τελευταίο σουτ απέναντι στην επίσης νεοφώτιστη Καβάλα, ενώ ο Αρκαδικός άντεξε και πάλεψε απέναντι στο εξαιρετικά φιλόδοξο φετινό ρόστερ της Κηφισιάς. Εφόσον καταφέρουν να μείνουν ανταγωνιστικοί μέχρι τέλους δεν είναι πολύ σίγουρο ότι δύο από αυτούς θα γυρίσουν πίσω στην….άβυσσο της Α2.

Μια και είπαμε για τη συγκεκριμένη άβυσσο. Με πολλούς ποιοτικούς Έλληνες παίκτες που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν τη διαφορά για τις ομάδες από την 6η-7η θέση και κάτω να έχουν πλέον μετακομίσει στην Α2 γίνεται αντιληπτό ότι ο παράγοντας ‘’ξένος παίκτης’’ θα παίζει καθοριστικό ρόλο. Κάποιες στιγμές στο Σαββατιάτικο live της Nova και στα τρία γήπεδα που υπήρχε δράση έπαιζαν μόνο ξένοι παίκτες ή ‘’ξέφευγαν’’ από τον κανόνα 2-3 Έλληνες. Γεγονός που σημαίνει ότι οι ομάδες που διάλεξαν σωστά και θα δημιουργήσουν τη σωστή χημεία θα ξεφύγουν από το….σωρό ενώ όλες οι υπόλοιπες θα βολοδέρνουν για μια σεζόν διαλέγοντας από τον…σωρό ξένων παικτών που τα 1000 ευρώ το μήνα θα μοιάζουν με βασιλική αμοιβή! Και φυσικά όταν ανακατεύεις τα πανέρια με τις προσφορές και τα... μεταχειρισμένα ενίοτε βρίσκεις διαμαντάκια αλλά τις περισσότερες φορές ψαρεύεις μόνο ρετάλια!

Έφυγαν... περπατώντας

Το θετικό μήνυμα της Basket League ήταν οι γεμάτες εξέδρες. Εκπληκτική ατμόσφαιρα στο Αλεξάνδρειο, με τον κόσμο να χειροκροτεί στο τέλος και τους παίκτες του ΠΑΟ και τον Τζόρτζεβιτς να ανταποδίδει. Σε μια σπάνια εικόνα για τα δεδομένα της αθλητικής κουλτούρας που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες οι παίκτες του Παναθηναϊκού έφυγαν από το παρκέ του Αλεξάνδρειου χωρίς πετσέτες στα κεφάλια για να προστατευτούν και χωρίς να χρειαστεί να….τρέχουν. Και στα υπόλοιπα γήπεδα πήγε κόσμος κάτι που δημιουργεί την αίσθηση ότι η προσδοκία του ΕΣΑΚΕ ότι πάμε για ρεκόρ εισιτηρίων όλων των εποχών δεν είναι ανεδαφική αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα την ερχόμενη άνοιξη.

Είναι μάλλον περιττό να συμπληρώσουμε ότι στην πλειοψηφία τους οι ομάδες δεν είναι έτοιμες και η κάθε μια από αυτές θα έχει τα δικά της θέματα να λύσει. Σε πρώτη φάση νομίζω ότι η ομάδα που χρίζει ενίσχυσης για να παραμείνει στο επίπεδο της είναι ο ΠΑΟΚ που έχει μεγάλα κενά και στην περιφέρεια και μέσα στο καλάθι. Ειδικά από τη στιγμή που η παρουσία του στην 3η θέση ή ακόμη και στην πρώτη τετράδα δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη όπως τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης από τις ομάδες που βλέπαμε και πέρσι έχω την αίσθηση ότι έχει αποδυναμωθεί σημαντικά ο Απόλλωνας Πατρών και μάλλον την ομάδα περιμένει δύσκολη και μακριά σεζόν. Αλλά το ξαναγράψω αντί επιλόγου: Με εύκολες τις ανατροπές και τα παιχνίδια να κρίνονται στην κόψη του ξυραφιού όλα αυτά μπορεί να ανατραπούν εξαιρετικά εύκολα το επόμενο Σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παντελής Βλαχόπουλος: Κώστας Σλούκας: η μεγάλη απώλεια του Ολυμπιακού

Τάσος Μαγουλάς: Το δώρο του Καλάθη

Σωτήρης Γεωργίου: Ο πρωταγωνιστής Διαμαντίδης και ο ανέτοιμος Σπανούλης

News 24/7

24MEDIA NETWORK