Ερυθρόλευκος "γολγοθάς" στο χειρότερο σημείο

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για τον δύσκολο Νοέμβριο που περιμένει τον Ολυμπιακό σε Ελλάδα και Ευρώπη μετά την ήττα από την Λαμποράλ.

Ερυθρόλευκος "γολγοθάς" στο χειρότερο σημείο
INTIME SPORTS

Η ήττα του Ολυμπιακού στη Βιτόρια πρακτικά δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Άσχετα αν στη χώρα του γρήγορου ενθουσιασμού και της ασυγκράτητης απογοήτευσης τα συμπεράσματα βγαίνουν εύκολα. Προσωπικά δεν ανήκω στην κατηγορία εκείνων που θα πετάξουν στα… σκουπίδια την ομάδα από τον Οκτώβριο γιατί η εμπειρία όλων των προηγούμενων χρόνων με έχει διδάξει ότι η υπομονή είναι βασικός κανόνας στο μπάσκετ.

Τον περιμένει δύσκολος Νοέμβριος

Το σίγουρο είναι ότι η Τρίτη ήττα του Ολυμπιακού στον πέμπτο επίσημο φετινό του αγώνα δημιουργεί σε συνδυασμό με ένα ακόμη στοιχείο ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα. Τον περιμένει ένας πολύ δύσκολος Νοέμβριος με τρεις ακόμη εκτός έδρας αναμετρήσεις στην Ευρωλίγκα γεγονός που απαγορεύει στον Σφαιρόπουλο και στους παίκτες του να έχουν χρόνο και ηρεμία να δουλέψουν απερίσπαστοι.

Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλει μια ομάδα που συγκεντρώθηκε καθυστερημένα λόγω Ευρωμπάσκετ και έχει κάνει λιγότερες από 15 προπονήσεις με την πλήρη σύνθεση της. Στην πραγματικότητα, πολύ λιγότερες και από αυτές, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίασε ο Χάντερ, άρα η λέξη πλήρης αναφέρεται με τη διασταλτική ερμηνεία του όρου και όχι με την κυριολεκτική.

Εκτός από τα ταξίδια στο Μιλάνο, στην Πόλη (για τον αγώνα με την Εφές) και το Ζάγκρεμπ, ο Ολυμπιακός στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα θα έχει άλλες τρεις υποχρεώσεις μακριά από το ΣΕΦ για το πρωτάθλημα και θα υποχρεωθεί να ταξιδέψει στην Πυλαία, τα Τρίκαλα και την Καβάλα. Όλα αυτά ενδεχομένως να μη λένε πολλά στο μέσο μπασκετόφιλο που θέλει απλά νίκες, αλλά μεταφράζονται σε πρόσθετη ταλαιπωρία, σε λιγότερες προπονήσεις και σε μεγάλες παγίδες. Ένας πραγματικός μικρός Γολγοθάς που έρχεται στο χειρότερο χρονικά σημείο για μια ομάδα που ακόμη προσπαθεί να κλείσει τις πληγές που άνοιξαν οι δύο ήττες από τον Παναθηναϊκό.

Ο Σφαιρόπουλος πιστεύει το υλικό του

Ο βαθμός ανετοιμότητας του Ολυμπιακού φάνηκε στη Βιτόρια στα πρώτα 25-27 λεπτά του παιχνιδιού, φάνηκε σε πολλές φάσεις ή σε μικρές λεπτομέρειες. Στην αδυναμία συνεννόησης των παικτών σε τυπικές φάσεις που ανάγονται σε αυτοματισμούς και η κούραση (σωματική και πνευματική) ήταν ξεκάθαρη, καθώς και στο πεντάλεπτο της παράτασης. Εκεί δηλαδή που ο Ολυμπιακός έπρεπε να έχει το μομέντουμ και την ψυχολογία με το μέρος του αφού είχε κάνει μια μεγάλη ανατροπή, έμεινε ζωντανός από το -13 και γλίτωσε την ήττα από το τρελό (πλην όμως εκπρόθεσμο) καλάθι του Τζέιμς στη λήξη της κανονικής διάρκειας.

Δεν ξέρω αν μέσα στις επόμενες ώρες θα αλλάξει κάτι στη λογική των ανθρώπων της ομάδας. Προσωπικά, το θεωρώ απίθανο αφού και μετά τις ήττες από τον Παναθηναϊκό είχα γράψει ότι ούτε ο Σφαιρόπουλος, ούτε οι Αγγελόπουλοι είναι άνθρωποι των βιαστικών αποφάσεων και των γρήγορων συμπερασμάτων. Ταξιδεύοντας μαζί με την ομάδα για τη Βιτόρια αποκόμισα το συμπέρασμα ότι ο Σφαιρόπουλος πιστεύει το υλικό του, θεωρεί ότι ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ της ομάδας και ότι οι βιαστικές αποφάσεις δεν θα προσφέρουν οτιδήποτε. Το απέδειξε ξεκινώντας στη βασική πεντάδα τον Στρόμπερι και ο Αμερικάνος παρότι έκανε δύο γρήγορα φάουλ, επέστρεψε αργότερα στο παρκέ και βοήθησε με 7 πόντους στην ανάκαμψη της τρίτης περιόδου, παίζοντας συνολικά 15 λεπτά στον αγώνα.

Ύποπτη χημεία ή έλλειψη προπονήσεων

Θεωρώ περιττό να ξαναγράψω για τον Σπανούλη πράγματα στα οποία ήδη έχω αναφερθεί περισσότερες από μια φορές. Πριν τα τέλη Δεκεμβρίου όποιος περιμένει να δει τον Σπανούλη σε σταθερά καλή κατάσταση καλό θα ήταν να αναθεωρήσει. Και στη Βιτόρια δεν πατούσε καλά στα τελειώματα του (απόδειξη τα 3/15 σουτ) αλλά κατάφερε να μοιράσει 9 ασίστ. Σε δύο ή τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις πάσαρε σε ένα σημείο που είναι συνηθισμένος να υπάρχει συμπαίκτης του μετά από πικ εν ρολ και απλά ο ψηλός δεν ήταν εκεί. Στο μπάσκετ δεν υπάρχει τύχη ή σύμπτωση. Όλα γίνονται βάση ενός προγράμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεργάστηκε πολύ πιο εύκολα με τον Χάντερ από ότι με τους δύο καινούργιους ψηλούς του Ολυμπιακού γιατί πολύ απλά υπάρχει πίσω τους μια κοινή σεζόν.

Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα έχει αδυναμίες, έχει κενά, έχει "μαύρες τρύπες" αλλά μόνο ο χρόνος μπορεί να απαντήσει αν όλα αυτά είναι προϊόν μιας ύποπτης χημείας ή έλλειψης προπονήσεων και προετοιμασίας με πλήρη σύνθεση. Για την ώρα ο Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του θα μάθουν να επιβιώνουν με την πρόσθετη πίεση που φορτώνουν στις πλάτες τους ανώδυνες -για την ώρα- ήττες μέσα σε ένα πρόγραμμα "φωτιά", ενώ παράλληλα θα ψάξουν να βρουν χρόνο για να γίνουν κανονική ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλιο Σωτήρης Γεωργίου: Σημάδια βελτίωσης, αλλά...

Η ώρα των Αγγελόπουλων

News 24/7

24MEDIA NETWORK