Evolve or die

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για την επικράτηση του Παναθηναϊκού επί της ΤΣΣΚΑ, τονίζει πως οι πράσινοι νίκησαν τους Ρώσους γιατί το άξιζαν και αναφέρεται στην επόμενη μέρα.

Evolve or die
INTIME SPORTS

Σε μια από τις πιο δημοφιλείς περιπέτειες του Spider Man ο άνθρωπος αράχνη μισοπεθαμένος υποχρεώνεται να τα βάλει με ένα τέρας για να προστατεύσει την αγάπημένη του. Κερδίζει την κρίσιμη μάχη αλλά πεθαίνει για να ανανήψει λίγο αργότερα χάρη σε ένα μαγικό κουκούλι που του δίνει τη δυνατότητα να ξαναγεννηθεί. Ο θρυλικός ήρωας των κόμικς καταφέρνει ουσιαστικά να προσαρμοστεί για να μην πεθάνει…

Κάπως έτσι ο σχεδόν τελειωμένος Παναθηναϊκός κατάφερε να μείνει ζωντανός για ένα βράδυ απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η βραδιά μπορεί κάλλιστα να πάρει μια θεσούλα στα classics Ευρωπαϊκά ματς του ΟΑΚΑ. Όχι γιατί δεν άξιζε πολλά αλλά γιατί οι σχετικές βραδιές τα τελευταία 15 χρόνια είναι πάρα πολλές.

Δεν του έδιναν τύχη

Η αλήθεια είναι απλή: Χθες το βράδυ ελάχιστοι έδιναν τύχη στον Παναθηναϊκό να αποφύγει το ‘’σκούπισμα’’. Οι δύο εμφανίσεις της Μόσχας ήταν απογοητευτικές και δεν άφηναν πολλές ελπίδες. Ακόμη και ο κόσμος δεν πήγε στο ΟΑΚΑ γιατί ενδεχόμενα δεν έτρεφε αυταπάτες. Αύριο βέβαια θα είναι μια άλλη βραδιά αλλά δεν έχουμε φτάσει στο αύριο…

Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός έπαιξε πρώτα για το γόητρο του και την ιστορία του και μετά για την πρόκρισή του. Με 16 εύστοχα τρίποντα και ρεκόρ όλων των εποχών στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας κέρδισε με μόλις ένα πόντο διαφορά. Θα ξαναβάλει 16 τρίποντα και θα μπορέσει να ακολουθήσει την ΤΣΣΚΑ σε ένα παιχνίδι με πάνω από 70 κατοχές που κρίνεται στους +80 πόντους; Η λογική λέει όχι αλλά και πάλι αυτό δεν έχει σημασία.

Πριν σκεφτεί την ακραία πιθανότητα των τριών σερί νικών ο Παναθηναϊκός έπαιζε για να γεμίσει το έλλειμμα αυτοπεποίθησης που υπήρχε μετά τις δύο συντριβές της Μόσχας. Μια τέτοια βραδιά χρειαζόταν ως επιβεβαίωση και αυτό είναι σημαντικότερο και από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή του χρονιά μπορεί να διαρκέσει μια ή δύο βραδιές ακόμη.

Αυτοί πάνε φάιναλ φορ

Τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας τα τελευταία τρία χρόνια μας έχουν μάθει κάτι απλοϊκό αλλά και συνάμα αξιωματικής σημασίας: Στο φάιναλ φορ δεν πάνε κατ΄ανάγκη οι καλύτερες ομάδες αλλά αυτές που κτίζουν momentum. Ενδεχόμενα ένα μομέντουμ που τις συνοδεύει και μετά από 15-20 μέρες στο ίδιο το φάιναλ φορ. Η περίπτωση της περσινής Μακάμπι που άλλαξε την ιστορία της στο τελευταίο τρίλεπτο ενός χαμένου πρώτου αγώνα στο Μιλάνο αρκεί από μόνη της για να μας δείξει τι μπορεί να συμβεί.

Είναι σίγουρο ότι θα διαβάσουμε μέχρι τον αυριανό αγώνα τις συνήθειες ανοησίες του τύπου ‘’μια ήττα ήταν καλή για την ΤΣΣΚΑ για να σφίξουν λίγο τα πράγματα’’. Για όποιον έχει ζήσει κοντά σε ομάδες Ευρωλίγκας τέτοια ψευτο-διλήμματα δεν υπάρχουν. Είναι επινοήσεις δημοσιογράφων για να φτιάχνουν κλίμα υπέρ ενός προπονητή και να δικαιολογούν ήττες. Ο Ιτούδης θα εκμεταλλευτεί την ήττα και ίσως έχει ξεκινήσει ήδη να το κάνει αλλά αυτό απέχει όσο η γη με τη σελήνη από τη λογική ότι την επεδίωξε ή τον βόλευε. Ούτε τα χειροκροτήματα του κόσμου του Παναθηναϊκού είναι αρκετά για τέτοιους συναισθηματισμούς ή κολπάκια.

Νίκησε γιατί το άξιζε…

Ο Παναθηναϊκός νίκησε γιατί μετά από 3-4 μήνες (και με εξαίρεση τη βραδιά κόντρα στη Ρεάλ) ξαναβρήκε τον επιθετικό του ρυθμό, ακούμπησε τη μπάλα στα χέρια του Παππά και απλά τον άφησε να σκοράρει κατά ριπάς! Νίκησε γιατί το άξιζε…

Θα το ξαναγράψω κινδυνεύοντας να γίνω βαρετός. Για τον κόσμο, τη διοίκηση, τους παίκτες το still believe σε ένα θαύμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Σε πρώτο φόντο μετράει ότι ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι δεν μπορούσε να γίνει ο ιδανικός σάκος του μποξ. Και στην παρούσα φάση της σεζόν με τις ισορροπίες εξαιρετικά ευαίσθητες και ευμετάβλητες από αγώνα σε αγώνα αυτό ήταν πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο. Τώρα, ο Παναθηναϊκός νομιμοποιείται να σκεφτεί το απίθανο, το αδύνατο, την ανατροπή που δεν έχει γίνει ποτέ στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ αλλά είναι κάτι που κέρδισε με το σπαθί του και τα….τρίποντα του. Προσαρμόστηκε στις συνθήκες και έμεινε ζωντανός.

ΥΓ Δεν είναι καθόλου τυχαίο ή συμπτωματικό που ξαφνικά στην κάμερα της Nova μετά τον αγώνα είδαμε τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είναι πολύ φειδωλός στις δηλώσεις του και στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του. Για την ακρίβεια οι κάμερες και τα μικρόφωνα τον απωθούν σε ακραίο βαθμό. Όταν εμφανίζεται δημόσια σημαίνει πολύ απλά ένα πράγμα: Νιώθει υποχρεωμένος να το κάνει για να σταθεί ως προγεφύρωμα μπροστά στην ομάδα. Και χθες ήταν μια τέτοια βραδιά. Μια βραδιά που ο αρχηγός έπρεπε να μπει μπροστά όχι μόνο στο παρκέ του ΟΑΚΑ αλλά και μετά τον αγώνα. Το γιατί το ξέρουν καλύτερα όσοι ζουν μέσα στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού και όχι όλοι εμείς οι απέξω…

Διαβάστε ακόμη:

Τάσος Μαγουλάς: Judas… Priest

Γιάννης Ζωιτός: Ο Διαμαντίδης είπε την αλήθεια για τον Παναθηναϊκό

Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ 86-85 (VIDEO)

Αποκαλυπτικός Διαμαντίδης: "Είμαι εδώ για να παίζω μπάσκετ"

Ρεκόρ τριπόντων ο Παναθηναϊκός

News 24/7

24MEDIA NETWORK