Ουίλτ Τσαμπερλέιν: Η αξέχαστη 100άρα και οι... 20.000 γυναίκες

Με αφορμή τη συμπλήρωση 79 ετών από την ημερομηνία γέννησης του, ο Δημήτρης Καρύδας θυμάται το θρυλικό Ουίλτ Τσαμπερλέιν. Η αξέχαστη 100άρα στο ματς με τους Νιου Γιορκ Νικς, ο ασύλληπτος αριθμός γυναικών που συνευρέθηκε και η αντίθεσή του στον αγώνα των Μαύρων Πανθήρων.

ADVANCE FOR WEEKEND OF MARCH 2-3--Philadelphia Warriors' Wilt Chamberlain holds a sign reading '100' in the dressing room in Hershey, Pa., after he scored a record 100 points as the Warriors defeated the New York Knickerbockers 169-147, in this March 2, 1962 photo. Chamberlain died in October 1999 at age 63. (AP Photo/Paul Vathis, file)
ADVANCE FOR WEEKEND OF MARCH 2-3--Philadelphia Warriors' Wilt Chamberlain holds a sign reading '100' in the dressing room in Hershey, Pa., after he scored a record 100 points as the Warriors defeated the New York Knickerbockers 169-147, in this March 2, 1962 photo. Chamberlain died in October 1999 at age 63. (AP Photo/Paul Vathis, file) AP

Οι πουρίστες του μπάσκετ όταν μιλάνε για παλιούς σέντερ αισθάνονται υποχρεωμένοι να ξεκινήσουν την κουβέντα από τον Μπιλ Ράσελ. Όχι άδικα αφού το τοτέμ των Σέλτικς είναι ο ορισμός του παίκτη ομάδας και του συλλέκτη… τίτλων. Όταν έρχεται η συζήτηση στο αντίπαλο του δέος πριν από μισό και βάλε αιώνα τα πράγματα μπερδεύονται. Ο Ουίλτ Τσαμπερλέιν μπορεί να κατέκτησε μόλις δύο τίτλους σε μια καριέρα που δεν τον αντάμειψε όσο ενδεχόμενα του αναλογούσε μπορεί να….τράκαρε πάνω στον Ράσελ κάθε φορά που βρίσκονταν αντιμέτωποι με έπαθλο ένα τίτλο, αλλά με κάθε μέτρο σύγκρισης είναι ο σέντερ που επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλον το σύγχρονο μπάσκετ.

Για τον Ράσελ το ΝΒΑ δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να αλλάξει κανονισμούς. Αλλά για να βάλει ένα….φρένο στην κυριαρχία του Τσαμπερλέιν το ΝΒΑ υποχρεώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις να αλλάξει τους κανονισμούς όλου του σπορ. Διαφορετικά κανείς δεν θα μπορούσε να σταματήσει ένα παίκτη ικανό να σκοράρει απλά όσους πόντους ήθελε σε ένα αγώνα. Το ρεκόρ των 100 πόντων του Τσαμπερλέιν θα πέσει -αν πέσει- σε πολλά χρόνια από τώρα.

Ο Κόμπε το πλησίασε αλλά δεν μπόρεσε, ο Τζόρνταν δεν έφτασε καν κοντά, ο Λεμπρόν ακόμη και με την κατάχρηση προσπαθειών πρέπει να βρεθεί στη ζώνη του λυκόφωτος για να σκοράρει 100 πόντους σε ένα παιχνίδι. Αλλά ακόμη και αν βγάλουμε από την εξίσωση την ασύλληπτη βραδιά του στις 2 Μαρτίου του 1962 όταν φόρτωσε το καλάθι των Νικς με μια… κατοστάρα το γεγονός ότι έχει ξεπεράσει τους 60 πόντους σε παιχνίδια στην καριέρα του 32 φορές. Όλοι οι υπόλοιποι παίκτες που έχουν ξεπεράσει αυτό το ορόσημο στην ιστορία του ΝΒΑ το έχουν κάνει (όλοι μαζί) άλλες τόσες.

Ουίλτ Τσαμπερλέιν: Η αξέχαστη 100άρα και οι... 20.000 γυναίκες

Είναι κρίμα που τα τεχνικά μέσα της εποχής δεν έχουν αφήσει οπτικό υλικό από τη βραδιά που ο Ουίλτ κατέστρεψε τους Νικς και ότι έχει μείνει ένα εκείνη η φωτογραφία με το αυτοσχέδιο ταμπελάκι που κρατάει στα χέρια του και γράφει το μαγικό νούμερο. Οι αναλυτές του μπάσκετ υποστηρίζουν ότι μπορούσε να το ξανακάνει αρκεί σε ένα καλό του βράδυ να είχε ανάλογο ποσοστό στις βολές όπως κόντρα στους Νικς όταν σούταρε 28/32 από τη γραμμή ενώ είχε και ένα μάλλον λογικό για τα δεδομένα του 36/63 σουτ δύο πόντων.

Ελεύθερη βολή με... κάρφωμα!

Βλέπετε, κανείς παίκτης δεν είναι τέλειος. Ο Τσαμπερλέιν έγραψε μυθικά ρεκόρ στο σκοράρισμα (και στα ριμπάουντς) όντας ένας άθλιος σουτέρ ελευθέρων βολών. Μόνο μια χρονιά στην καριέρα του ξεπέρασε το 60% από τη γραμμή ενώ πέντε σεζόν είχε κάτω από 50% και στη χειρότερη χρονιά της καριέρας του το 1968 μόλις 38%. Και είναι μια χρονιά που σκόραρε κατά μέσο όρο 46,8 πόντους!!!

Το ΝΒΑ στο διάστημα της καριέρας του άλλαξε ουκ ολίγους κανονισμούς μερικοί από τους οποίους ισχύουν μέχρι σήμερα. "Άνοιξε" τις γραμμές της ρακέτας προσπαθώντας να τον κρατήσει μακριά από το καλάθι, καθιέρωσε το goaltending για να του απαγορεύσει να σταματάει τα αντίπαλα σουτ και απαγόρευσε ακόμη και την πάσα επαναφοράς πάνω από το ταμπλό ένα σύστημα που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν οι ομάδες του. Και όταν ένα βράδυ ο Τσαμπερλέιν έκανε το απίστευτο άλλαξε ένα ακόμη κανονισμό που αφορούσε μόνο τον ίδιο. Γιατί μόνο αυτός είχε εκτελέσει ελεύθερη βολή με….κάρφωμα!

Ουίλτ Τσαμπερλέιν: Η αξέχαστη 100άρα και οι... 20.000 γυναίκες

Ο Τσαρμπελέιν είχε μετρηθεί με επιτόπιο άλμα 1μ.27 γεγονός που σε συνδυασμό με τα 2μ.16 του ύψους τον καθιστούσαν απλά "φονική" μηχανή για τους αντιπάλους. Κανείς δεν μπορούσε να φτάσει τόσο ψηλά! 2μ.16; Μπορεί να είναι και λάθος. Ο Τσαμπερλέιν που ποτέ δεν μπόρεσε να συμβιβαστεί με το στάτους ενός σούπερ σταρ και έκρυβε μέσα του ένα ντροπαλό και ανώριμο άνθρωπο δεν δέχτηκε ποτέ να μετρηθεί. Οι φίλοι του έλεγαν ότι αισθανόταν κόμπλεξ με το ύψος του και ακριβώς για αυτό το λόγο δεν μπορούσε να εκτελέσει καλά ελεύθερες βολές. Ήταν η στιγμή που ένιωθε χιλιάδες βλέμματα στραμμένα πάνω του. Ο μύθος πάντως λέει ότι το 2μ.16 προέκυψε από τη μέρα που για να περάσει από μια πόρτα χρειάστηκε να σκύψει. Η πόρτα είχε ύψος 2μ.25 και κατά προσέγγιση προέκυψε το μπόι που τον συνόδευσε σε όλη του τη σύντομη ζωή.

Συλλέκτης... γυναικών

Κι’ όμως αυτός ο ντροπαλός, ανώριμος και ανασφαλής άνθρωπος έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για τη συλλογή πόντων και ριμπάουντς ή για τα φοβερά ατομικά ρεκόρ του. Όπως έχει πει ο δικηγόρος του "άλλοι κάνουν συλλογή γραμματοσήμων, ο Ουίλτ έκανε συλλογή γυναικών". Φανατικός εργένης, σόκαρε την αμερικάνικη κοινή γνώμη όταν στο βιβλίο του "Ουίλτ, όπως κάθε άλλος συνηθισμένος μαύρος με μπόι 2μ.16 που ζει στη διπλανή πόρτα" αποκάλυψε ότι είχε κοιμηθεί με 20.000 γυναίκες στη ζωή του. Οι φίλοι του λένε ότι ενδεχόμενα το νούμερο ήταν μικρότερο του αληθινού. Στο ημερολόγιο του που κρατούσε… λογαριασμό των κατακτήσεων του υπάρχει μια περίοδος 10 ημερών με τσεκαρισμένο το νούμερο 23 που σημαίνει κατά μέσο όρο 2,3 γυναίκες τη μέρα! Σημειωτέον ότι το βιβλίο γράφτηκε… 26 χρόνια πριν από το θάνατό του το 1999 λόγω καρδιακών προβλημάτων.

Ουίλτ Τσαμπερλέιν: Η αξέχαστη 100άρα και οι... 20.000 γυναίκες

Αρκετοί βρήκαν αφορμή να τον διακωμωδήσουν λόγω της αποκάλυψης της σεξουαλικής απληστίας του, έγινε μέχρι και σκετς σε αμερικάνικα σόου, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Τσαμπρελέιν δεν έγινε αποδεκτός και για άλλους λόγους. Ήταν αρνητής του αγώνα των Μαύρων Πανθήρων για τις μειονότητες και ποτέ δεν υποστήριξε στα φανερά ή στα κρυφά κάποια ανάλογη οργάνωση. Αντίθετα, ήταν δηλωμένος ρεμπουμπλικάνος και είχε υποστηρίξει δημόσια τις προεκλογικές καμπάνιες για την εκλογή του Νίξον το 1968 και το 1972, ενώ είχε συνοδεύσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην κηδεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Η αλήθεια είναι μία: Ο Τσαμπερλέιν αποδείχθηκε ένας ακόμη αθλητής bigger than life και τα χρόνια που ακολούθησαν μόνο δύο σέντερ μπόρεσαν να πλησιάσουν ή να ξεπεράσουν τη δόξα του. Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ με την απαράμιλλη τεχνική του και ο Σακιλ Ο' Νιλ με τα απίστευτα φυσικά προσόντα.

Διαβάστε ακόμη:

Magic touch

Ο ταχυδρόμος χτυπούσε με pick 'n' roll

Wilt Chamberlain: Ο Τζόρνταν των ψηλών

News 24/7

24MEDIA NETWORK