Η επανάσταση μάλλον θα... περιμένει!

Ο Δημήτρης Καρύδας εντοπίζει τα θετικά και τα αρνητικά στο προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου και καταθέτει ενστάσεις.

Η επανάσταση μάλλον θα... περιμένει!
vasilakopoulos.jpg INTIME SPORTS

Πέρασε μάλλον στα ψιλά της ειδησεογραφίας η κατάθεση του προσχέδιου του νέου αθλητικού νόμου που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. Νόμος θα πείτε… Ποιόν ενδιαφέρει; Μόνο τους νομικούς και τους προέδρους. Λάθος για όποιον το πιστεύει. Μας ενδιαφέρει όλους όσους ασχολούμαστε με τον αθλητισμό. Ένα τομέα που σπάνια οι εκάστοτε "φιλόδοξοι" νόμοι που έχουν ψηφιστεί κατά καιρούς αποδείχθηκαν λειτουργικοί και συνήθως στην εφαρμογή τους φαίνεται ότι έχουν χιλιάδες παράθυρα που δεν πρόβλεψε ο νομοθέτης.

Εκμεταλλευόμενος τη χθεσινή απεργία βρήκα τον χρόνο να διαβάσω όλα τα άρθρα που αφορούν το μπάσκετ (και ενδεχόμενα αρκετά από αυτά αφορούν παράλληλα και τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα). Η γενική μου τοποθέτηση είναι ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι λειτουργικός, διορθώνει αρκετά από τα κακώς κείμενα, προσπαθεί φιλότιμα να βάλει μια τάξη στον αθλητισμό αλλά υπάρχουν δύο πολύ συγκεκριμένες ενστάσεις.

Οι ενστάσεις

Η πρώτη έχει να κάνει με το αν θα εφαρμοστεί κάποια στιγμή. Από το στάδιο που βρισκόμαστε τώρα μέχρι τη στιγμή που θα ψηφιστεί από τη Βουλή μεσολαβούν αρκετοί μήνες. Οπότε το πιθανότερο είναι να προλάβουν τις γραφειοκρατικές διεργασίες που απαιτούνται οι όποιες πολιτικές εξελίξεις. Μια ενδεχόμενη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας καταδικάζει τον συγκεκριμένο νόμο να μείνει ξεχασμένος σε κάποια συρτάρια επιτροπών της Βουλής από όπου θα ανασυρθεί όταν τα σημερινά κτίρια θα έχουν την ηλικία των αντίστοιχων της… Αμφίπολης. Ακόμη, όμως και αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικού σκηνικού αλλά προλάβουν τον νόμο οι εκλογές είναι αμφίβολο αν την επόμενη μέρα θα είναι πάλι υφυπουργός αθλητισμού ο κ.Ανδριανός. Ο επόμενος θα φάει άλλη μια τριετία και θα εμφανίσει ένα δικό του νόμο σίγουρα εντελώς διαφορετικό.

Συνεπώς, οι μικρές επαναστάσεις και οι μεγάλες αλλαγές που φιλοδοξεί να φέρει τυο συγκεκριμένο νομοσχέδιο μάλλον θα χρειαστεί να…περιμένουν!

Υπάρχει αναδρομικότητα;

Το δεύτερο και πολύ σημαντικό σημείο έχει να κάνει με την αναδρομικότητα ορισμένων άρθρων του νόμου. Τι εννοώ; Εάν και εφόσον ψηφιστεί αυτό σημαίνει αυτόματα ότι στο χώρο του μπάσκετ θα έχουμε ένα μαζικό "ξήλωμα" ανθρώπων που όχι μόνο σήμερα αλλά επί δεκαετίες κάθονται στις καρέκλες και αρνούνται να τις παραδώσουν.

Ο νόμος προβλέπει ότι η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου των αθλητικών ομοσπονδιών δεν μπορεί να διαρκεί πάνω από δύο τετραετίες. Σωστή λογική αφού σε όλες τις ομοσπονδίες ομαδικών αθλημάτων έχουν παρατηρηθεί κατά διαστήματα συνθήκες "φέουδου". Θυμίζω παλαιότερα τις επί δεκαετίες θητείες του Μπελιγράτη στο βόλεϊ και του Διαθεσόπουλου στην κολύμβηση, ενώ στο μπάσκετ αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τελειώνει η περίοδος Βασιλακόπουλου. Ισχύει όμως αυτό; Εάν ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ πρακτικά ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και το 90% των μελών του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας δεν μπορούν καν να θέσουν υποψηφιότητα το 2016 που λήγει η τρέχουσα θητεία τους. Εάν όμως δεν υπάρχει αναδρομικότητα πολύ απλά ο Βασιλακόπουλος παίρνει παράταση για άλλα οκτώ χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2024 και δυνητικά θα μπορεί να διοικεί μέχρι τα… 85 του. Πραγματικά ισόβια προεδρία!

Με την ίδια λογική παύονται αυτόματα και όλα σχεδόν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας αφού στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί η θητεία τους να υπερβαίνει τα έξι χρόνια! Ο πρόεδρος της σημερινής ΚΕΔ Στέλιος Συμεωνίδης έχει ήδη 13 χρόνια θητείας πίσω του, ενώ τα άλλα δύο μέλη της ισχυρής διαιτητικής τριανδρίας Ζαβλανός και Κορομηλάς υπερβαίνουν επίσης αυτό το όριο. Και στη δική τους περίπτωση όμως πρέπει να διευκρινιστεί η αναδρομικότητα. Ειδικά πάντως για την περίπτωση του Συμεωνίδη υπάρχει συγκεκριμένο ασυμβίβαστο που του απαγορεύει να μείνει στη θέση του. Στο νόμο έχει προστεθεί σημείωση (άρθρο 87, εδάφιο 2α) που απαγορεύει σε άτομα που έχουν συγγενή μέχρι δεύτερου βαθμού που είναι εν ενεργεία διαιτητής να είναι μέλη της ΚΕΔ. Ο γιός του Στέλιου Συμεωνίδη είναι εν ενεργεία διαιτητής, όπως και αρκετών ακόμη παλαίμαχων διαιτητών πράγμα που τους απαγορεύει μελλοντική ενασχόληση με την ΚΕΔ. Σωστή και απλή απαγόρευση που έπρεπε να υπήρχε προ ετών στον νόμο!

Με το νέο νόμο ο πρόεδρος της ΚΕΔ ορίζεται από το ΔΣ της οικείας ομοσπονδίας αλλά στην πενταμελή σύνθεση της θα υπάρχει πλέον και εκπρόσωπος του ΕΣΑΚΕ που θα είναι υποχρεωτικά πρώην διεθνής διαιτητής που έχει αποσυρθεί εντός της τελευταίας δεκαετίας. Τα υπόλοιπα τρία μέλη της ΚΕΔ προκύπτουν από κλήρωση (άλλη μια ενδιαφέρουσα αλλαγή) που γίνεται από κατάλογο 12 πρώην διεθνών διαιτητών που επίσης έχουν εγκαταλείψει την ενεργό δράση την τελευταία δεκαετία.

Ενδεχόμενα οι συγκεκριμένες αλλαγές ενδιαφέρουν περισσότερο ένα περιορισμένο κύκλο ατόμων που ασχολούνται πολύ στενά με διοικητικά ζητήματα ή με αυτό που αποκαλείται "παρασκήνιο". Υπάρχουν όμως στον νόμο και άλλες αλλαγές που αφορούν πολύ περισσότερο κόσμο, είτε επειδή εμπλέκεται επαγγελματικά με τον αθλητισμό, είτε επειδή απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις από την πλευρά του φιλάθλου-οπαδού.

Ελεύθερες οι μεταγραφές ερασιτεχνών

Σημαντικό είναι το άρθρο 10 για τις μεταγραφές αθλητών. Προσωπικά, ανήκω σε μια γενιά δημοσιογράφων που έκανε τα πρώτα της βήματα την εποχή που η μεταγραφή των ερασιτεχνών (στο σύνολο τους) αθλητών απαγορεύονταν χωρίς τη συναίνεση του σωματείου. Γεγονός, που οδηγούσε σε παθογένειες με αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να εγκαταλείψουν πρόωρα και άδοξα το μπάσκετ. Ήταν πολύ συνηθισμένη η έκφραση "θα σου κρεμάσω το δελτίο στο ταβάνι" όταν ένας αθλητής ζητούσε μεταγραφή για άλλη ομάδα και αυτή στην οποία ανήκε απαιτούσε συνήθως κάποιο εξωφρενικό ποσό! Αυτό άλλαξε μερικά το 1981 με τον πρώτο αθλητικό νόμο που έφερε αληθινές αλλαγές στα ομαδικά αθλήματα και τον είχε καταθέσει ο τότε γ.γ.Α. ο Παπαναστασίου. Έντεκα χρόνια αργότερα, δια νόμου θεσπίστηκε το επαγγελματικό μπάσκετ αφού πρώτα χρειάστηκε μια μακρά περίοδος απεργιών, αντεγκλήσεων και διαβουλεύσεων. Στη διαδρομή βελτιώθηκαν αρκετά πράγματα που είχαν σχέση με τον επαγγελματία αθλητή αλλά ο ερασιτέχνης συνέχιζε να είναι στην πραγματικότητα δέσμιος του δελτίου που υπέγραφε σε νεαρή ηλικία! Με τον νέο νόμο και το εδάφιο 1 του άρθρου 10 για πρώτη φορά στα χρονικά απελευθερώνονται πλήρως οι μεταγραφές ερασιτεχνών αθλητών. Το σχετικό εδάφιο προβλέπει ότι "Ο ερασιτέχνης αθλητής μεταγράφεται ελεύθερα από το αθλητικό σωματείο στη δύναμη του οποίου ανήκει σε άλλο οποτεδήποτε, υπό την επιφύλαξη τυχόν υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης κατάρτισης σύμφωνα με τους κανονισμούς της οικείας ομοσπονδίας".

Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται και θεσμοθετείται ο δανεισμός αθλητών! Το εδάφιο 3 προβλέπει: "Επιτρέπεται ο δανεισμός ερασιτεχνών, αμειβόμενων και επαγγελματικών αθλητών από το αθλητικό σωματείο ή την Α.Α.Ε. όπου ανήκουν σε άλλο αθλητικό σωματείο ή Α.Α.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι συναινούν και ο αθλητής και τα δύο αθλητικά σωματεία ή Α.Α.Ε.. Ο αριθμός των αθλητών που μπορεί μια ομάδα να δανείσει δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από δύο (2) στην ίδια αγωνιστική κατηγορία". Τουλάχιστον με τον τρόπο αυτό τελειώνει και η….δαιμονοποίηση των λεγόμενων "θυγατρικών" ομάδων.

Υπάρχουν τρία ακόμη γενικότερου ενδιαφέροντος σημεία στο νέο νόμο που χρίζουν αναφοράς. Τα παραθέτω χωρίς δικό μου σχολιασμό γιατί νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι ξεκάθαρα και απλά για λόγους χώρου επέλεξα μόνο τα σημεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και όχι το σύνολο των άρθρων:

Άρθρο 9 (Συμμετοχή αθλητών στις εθνικές ομάδες): Η συμμετοχή στις εθνικές ομάδες των οικείων ομοσπονδιών αποτελεί ύψιστη υποχρέωση των αθλητών. Αθλητής που αρνείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην οικεία εθνική ομάδα για λόγους άλλους εκτός από ιατρικούς τιμωρείται από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ειδικό κανονισμό της με ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες της εθνικής ομάδας για χρονικό διάστημα από ένα (1) έως δέκα (10) έτη και από τους αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου της οικείας ομοσπονδίας για χρονικό διάστημα από έξι (6) έως δώδεκα (12) μήνες, η οποία δεν αναστέλλεται για κανένα λόγο. Αθλητής που τιμωρείται για παράβαση της διάταξης της παρούσας παραγράφου παύει να δικαιούται τις κάθε είδους παροχές της ομοσπονδίας, όπως επίσης και τις κάθε είδους παροχές που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος.

Άρθρο 67, Μετάδοση αγώνων (εδάφιο 5): Η άδεια μετάδοσης αθλητικών διοργανώσεων εθνικών ομάδων προτείνεται από τις οικείες ομοσπονδίες κατά προτεραιότητα σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας ελεύθερης λήψης. Αν η πρόταση της οικείας ομοσπονδίας δεν γίνει αποδεκτή από κανένα ιδιωτικό ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό πανελλήνιας εμβέλειας, ελεύθερης ή μη λήψης, η Ν.Ε.Ρ.Ι.Τ. υποχρεούται να μεταδώσει τον αγώνα, καταβάλλοντας στην ομοσπονδία το σαράντα τοις εκατό (40%) των εσόδων της από τη μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων που μεταδίδονται κατά τη διάρκεια του αγώνα, των ημιχρονίων, καθώς και των πέντε πρώτων λεπτών της ώρας (5') που προηγούνται της έναρξης και ακολουθούν τη λήξη του αγώνα.

Άρθρο 114 Αθλητικός τύπος: Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.) αποτελεί συντελεστή και παράγοντα προβολής, διάδοσης και ανάπτυξης του ελληνικού αθλητισμού. Η διάπραξη ποινικού ή πειθαρχικού αδικήματος κατά αθλητικού συντάκτη κατά την άσκηση του λειτουργήματός του αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.

Διαβάστε ακόμα:

Νομοσχέδιο-βόμβα για το χώρο του ποδοσφαίρου

Καταγγέλλει το νόμο στη FIFA η ΕΠΟ!

News 24/7

24MEDIA NETWORK