Kiss me... goodbye!

Η τελευταία προσπάθεια του Μάτζικ Τζόνσον να επιστρέψει στα γήπεδα, η ανακοίνωση της ασθένειάς του και η βεντέτα με τον φίλο του, Αϊζέια Τόμας. Ο Δημήτρης Καρύδας καταπιάνεται με κομμάτια της ζωής του "θρύλου" των Λέικερς.

Kiss me... goodbye!

Η παραγγελία ήταν για ένα άρθρο που θα αφορούσε την τελευταία προσπάθεια του Μάτζικ Τζόνσον να επιστρέψει στα γήπεδα. Πριν από 19 ακριβώς χρόνια, όταν ο μεγαλύτερος πόιντ γκαρντ που γνώρισε το μπάσκετ δοκίμασε για τελευταία φορά να ξαναπαίξει μπάσκετ σε ηλικία 37 ετών.

Η αλήθεια είναι ότι δεν τα κατάφερε καθόλου άσχημα. Μέχρι και τριπλ νταμπλ πρόλαβε να κάνει όσο έπαιξε εκείνη τη χρονιά. Μάλιστα, θύμισε σε πολλούς τα νιάτα του και την αξέχαστη σειρά τελικών με τους Σίξερς, όταν στον τελευταίο αγώνα λόγω απουσίας του τραυματία Καρίμ έπαιξε σέντερ και έβαλε καμιά… σαρανταριά πόντους! Το ίδιο πάνω κάτω έκανε και την τελευταία του χρονιά στα γήπεδα. Έπαιξε τεσσάρι και σχεδόν διέπρεψε. Αλλά όσο και να παίδεψα τη μνήμη μου δεν βρήκα τίποτε ενδιαφέρον από εκείνη την περίοδο της ζωής του Μάτζικ.

Τι να σας γράψω; Ότι γκρίνιαζε ο Σεμπάλος που δεν έπαιζε πολύ; Η ότι ο Μάτζικ ποτέ δεν μπόρεσε να τα βρει με την κακομαθημένη Generation Χ του ΝΒΑ, την οποία αντιπροσώπευε εκείνα τα χρόνια στους Λέικερς ο ταλαντούχος αλλά και μετρ της απειθαρχίας Νικ Βαν Έξελ;

Κανονικά έπρεπε να βάλω μια τελεία εδώ, αλλά σκαλίζοντας τα κιτάπια μου θυμήθηκα μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που αφορά τη ζωή του Μάτζικ μερικά χρόνια νωρίτερα. Την εποχή που ανακοίνωσε ότι είχε κτυπηθεί από τον ιό του Αids, σοκάροντας όχι μόνο την Αμερική αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη.

Η αλήθεια είναι ότι αν γυρίσουμε πίσω το ρολόι του χρόνου στο 1991, εποχή της ανακοίνωσης του Μάτζικ, η λεγόμενη και "μάστιγα του αιώνα", ήταν μια ασθένεια που το 90% του κόσμου πίστευε ότι αφορούσε την ομοφυλοφιλική κοινότητα. Ακόμη και διάφοροι αρρενωποί σταρ του αθλητισμού ή του κινηματογράφου που κτυπήθηκαν από τον ιό, όπως ο Ροκ Χάτσον ή ο Γκρεγκ Λουγκάνις, παραδέχτηκαν την ομοφυλοφιλία τους.

Το σοκ στην περίπτωση του Μάτζικ ήταν ισχυρό. Αποτελούσε το πρότυπο του πετυχημένου αφρο - Αμερικάνου αθλητή και είχε βασίσει τον θρύλο του όχι μόνο στα όσα μπορούσε να κάνει με μια μπάλα του μπάσκετ στα χέρια, αλλά και στο σεξ απίλ του, στο θρυλικό χαμόγελο του και σε όλα εκείνα τα συνοδευτικά στοιχεία που είχαν κάνει τις μηχανές μάρκετινγκ του ΝΒΑ να πάρουν φωτιά για 12 χρόνια. Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ο Μάτζικ, του οποίου εκείνη την εποχή η σύζυγός, Κούκι, περίμενε παιδί, μπορούσε να είναι… διαφορετικός!

Τα υπονοούμενα του Τόμας και τα σκάνδαλα

Κανείς; Ο στενότερος του φίλος στο ΝΒΑ, ο Αϊζέια Τόμας, για πολλούς ο δεύτερος καλύτερος πόιντ γκαρντ στον κόσμο, ήταν ο πρώτος που άφησε υπονοούμενα ότι ο Μάτζικ ήταν ομοφυλόφιλος ή μπαισέξουαλ. Μετά το αρχικό σοκ, διάφορες σκανδαλοθηρικές φυλλάδες στην Αμερική άρχισαν να γράφουν για οργιαστικά πάρτι στη βίλα του Μάτζικ στο Μίσιγκαν, τη γενέτειρά του, στα οποία συμμετείχε ο Τόμας και αρκετές φορές ο τρίτος της "αγίας τριάδας" (αλλά λιγότερο κολλητός φίλος τους) Μάικλ Τζόρνταν. Πάρτι με σκληρά ναρκωτικά και πόρνες θηλυκού και αρσενικού γένους!

Γρήγορα έγινε γνωστό ότι ο άνθρωπος που πυροδοτούσε εκείνες τις φήμες ήταν ο Τόμας! Αλήθεια πιο σοκαριστικό ακόμη και από τη δημόσια ομολογία του Μάτζικ; Ξαφνική έκρηξη ζήλιας; Κανείς δεν έμαθε ποτέ. Οι φήμες έγιναν ακόμη εντονότερες όταν έγινε γνωστό ότι η σύζυγος του Μάτζικ αλλά και το παιδί που θα έφερνε στον κόσμο ήταν καθαροί από τον ιό!

Kiss me... goodbye!

Το περιβόητο φιλί που είχαν ανταλλάξει πριν από το τζάμπολ του πρώτου τελικού του ΝΒΑ το 1988 (σκηνή που επαναλήφθηκε και τη δεύτερη φορά που οι Λέικερς με το Ντιτρόιτ βρέθηκαν αντιμέτωποι σε τελικούς) πήρε μια εντελώς άλλη διάσταση στα μάτια του κόσμου. Δεν ήταν πια απλά το φιλί δύο κολλητών φίλων που εύχονται, αν και αντίπαλοι, ο ένας στον άλλο επιτυχία. Κάποιοι του έδωσαν ακόμη και… ερωτική διάσταση, κάποιοι άλλοι το είπαν το φιλί του… Ιούδα.

Ωραία λοιπόν. Και αν αφαιρέσουμε την ηδονοβλεπτική διάθεση ενός πλανήτη, μας νοιάζει πραγματικά τι έκανε ο Μάτζικ στο κρεβάτι του; Σίγουρα όχι. Μόνο που εκείνη η ιστορία συνέχισε να ακολουθεί την κοινή πορεία τους στο μπάσκετ. Το προφανές έγινε αμέσως. Η φιλία διαλύθηκε σε κομμάτια. Ο Μάτζικ δεν συγχώρησε ποτέ τον Τόμας. Μάλιστα λέγεται ότι το δωμάτιο (στη βίλα του Μάτζικ στο Μπελ Ερ του Λος Άντζελες), στο οποίο είχε δώσει το όνομα του φίλου του και έμενε εκεί κάθε φορά που επισκεπτόταν την Καλιφόρνια ο Αϊζέια, ξαναβάφτηκε σε χρώμα μαύρο! Ο Μάτζικ είναι ξεκάθαρο πια ότι σαμποτάρισε τη συμμετοχή του πρώην φίλου του στην πρώτη και μοναδική Dream Team του 1992, κόβοντας του τον δρόμο για τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης. Ο Μάτζικ έχει μιλήσει πολύ και ανοιχτά για αυτό το θέμα. Ο Τόμας ποτέ με εξαίρεση μια έμμεση αναφορά.

Ο Μάτζικ δεν σταμάτησε στο "λόμπινγκ" του 1992. Συνέχισε να κόβει τον δρόμο του παλιού καλού του φίλου. Κάθε φορά που ήταν υποψήφιος για μια δουλειά προπονητή ή τζένεραλ μάνατζερ στο ΝΒΑ, ο Μάτζικ χρησιμοποιούσε τις γνωριμίες του για να εμποδίσει την πρόσληψή του. Γρήγορα, στο μυαλό όσων ασχολούνται με το ΝΒΑ, ο Τόμας έγινε μια μισητή φιγούρα, οι περισσότεροι που έχω ακούσει να μιλούν για αυτόν στην καλύτερη περίπτωση τον χαρακτηρίζουν ως "σιχαμερό υποκριτή". Σκεφθείτε όλη την υπόλοιπη κλίμακα χαρακτηρισμών.

"Κλωτσιά στο στομάχι"

Το 2009 ο Μάτζικ και ο Μπερντ έγραψαν ένα βιβλίο με τη βοήθεια της Τζάκι Μακ Μούλαν, που είναι ειδικευμένη στη συγγραφή βιογραφιών με τη μυθιστορηματική μορφή. Το βιβλίο με τίτλο "when the game was ours" (Όταν το παιχνίδι ήταν δικό μας) έκανε θραύση σε πωλήσεις και σε κάποιο σημείο ο Μάτζικ αναφέρεται στη σχέση του με τον Αϊζέια: "Ο Αϊζέια συνέχισε πάντοτε να ρωτάει για το θέμα της ασθένειας μου. Ο μοναδικός άνθρωπος που είχα πιστέψει τόσο πολύ στη ζωή μου συνέχισε να έχει αμφιβολίες. Ήταν σαν να είχα δεχτεί μια κλωτσιά στο στομάχι".

Ο Αϊζέια δεν σχολίασε ποτέ ευθέως κάτι σχετικό με την αντιπαράθεση του με τον Μάτζικ. Μόνο σε μια συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Ιαν Τόμπσεν, που τον είχαμε γνωρίσει όταν δούλεψε για πάνω από 20 χρόνια με βάση την Ευρώπη στην διεθνή έκδοση της Χέραλντ Τρίμπιουν, μίλησε για κάτι σχετικό. Συνέντευξη που έδωσε το 2009 ενώ είχε κυκλοφορήσει το σχετικό βιβλίο. Εκεί αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι ο αδελφός του Γκρέγκορι είχε πεθάνει πέντε χρόνια νωρίτερα κτυπημένος από το Aids και ότι για χρόνια είχε διατελέσει χρήστης σκληρών ναρκωτικών, αιτία που τελικά συνέβαλε στον χαμό του. "Είμαι φοβερά ευαίσθητος για αυτό το θέμα και ποτέ δεν θα σχολίαζα κάτι δημόσια", είχε συμπληρώσει.

Η 25χρονη βεντέτα ενδέχεται να έχει μπει στην τελευταία φάση της. Στην εποχή της κάθαρσης. Στις 14 Ιανουαρίου του 2013 ο Μάτζικ έγραψε στον λογαριασμό του: "Ξαναμίλησα με τον Αϊζέια. Είμαι χαρούμενος που μπορούμε να είμαστε ξανά φίλοι".

Ο Τόμας διατηρεί καλή σχέση με τα social media αλλά ουδέποτε στους λογαριασμούς του εμφανίσθηκε κάποια σχετική αναφορά ή απάντηση. Η σιωπή του ενόχου ή η σιγή ενός αδικημένου; Κάποια στιγμή η αλήθεια της ιστορίας θα γίνει γνωστή. Αλλά ίσως τότε μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες προσωπικές βεντέτες του παγκόσμιου μπάσκετ να μην έχει πια καμία απολύτως σημασία.

Διαβάστε ακόμη

Κόμπε ή Μάτζικ; Ποιος είναι ο κορυφαίος Λέικερ της ιστορίας;

Magic, Air, ESPN και η "μάχη" για τα παπούτσια

NCAA: Μία hardcore κατάσταση!

"Have no fear Magic is here"

News 24/7

24MEDIA NETWORK