Οι δρόμοι της... φωτιάς

Ο Δημήτρης Καρύδας κάνει τον απολογισμό της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκας

Οι δρόμοι της... φωτιάς
INTIME SPORTS

Λίγα πράγματα είναι δεδομένα στο φινάλε της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκας. Ελάχιστα και σίγουρα λιγότερα αν ξεφύγουμε από τους κανόνες της λογικής και πάμε στα μαθηματικά! Ακόμη και το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου Ελληνικού πολέμου στο ΤΟΠ-16 δεν έχει αποφευχθεί εντελώς. Τουλάχιστον, για όσους πιστεύουν με βάση την εμπειρία και τα δείγματα γραφής των προηγούμενων ετών ότι όλα είναι πιθανά... Στην καλύτερη μοίρα είναι οι... αδιάφοροι. Η ΤΣΣΚΑ έγινε η πρώτη ομάδα που έχει κλειδώσει όχι μόνο την πρωτιά του ομίλου αλλά και τη θέση της στον επόμενο γύρο. Η Σάσαρι, η Μπάγερν, η Τούροφ που θα κάνουν... τουρισμό τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Όλοι οι υπόλοιποι παίζουν τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Ας τα δούμε ανά περίπτωση και όμιλο.

Οι δρόμοι της... φωτιάς

Α' όμιλος

Το μεγάλο ερωτηματικό: Θέλει η Ρεάλ να βγει πρώτη; Πέρσι, ο αγώνας στο Κάουνας είχε... βρωμίσει μέρες πριν καθώς και η επιλογή των παικτών της "βασίλισσας" να παίξουν με τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ. Φέτος, μπορεί να θεωρηθούμε καχύποπτοι αλλά η Ρεάλ δίνει... αγώνα να βγει δεύτερη. Και μπορεί να το πετύχει χάνοντας από την Εφές μέσα στη Μαδρίτη την τελευταία αγωνιστική.

Το μπέρδεμα: Αν υποθέσουμε ότι η παραπάνω ανάλυση είναι εκτός πραγματικότητας τότε το μεγάλο μπέρδεμα έχει να κάνει με το ποιοι θα ακολουθήσουν Ρεάλ και Εφές στην επόμενη φάση. Στην καλύτερη μοίρα είναι η Ζαλγκίρις που περνάει είτε με νίκη μέσα στο Καζάν, είτε κερδίζοντας την ουραγό και αδιάφορη Σάσαρι. Η Ούνικς παίζει με Ζαλγκίρις εντός και Νίζνι εκτός ενώ η έτερη της Ρωσικής παρέας παίζει νωρίτερα και στην Κωνσταντινούπολη. Στην τριπλή ισοβαθμία περνάνε Ζαλγκίρις και Νίζνι, οι Λιθουανοί έχουν την ισοβαθμία με τη Νίζνι ενώ στον Ρωσικό εμφύλιο όλα θα κριθούν αν χρειαστεί από τη διαφορά της νίκης της Νίζνι επί της Ούνικς. Στον πρώτο αγώνα στο Καζάν η Ούνικς είχε νικήσει με 6 πόντους διαφορά.

Παράγοντας Χ: Η Νίζνι μόλις έχασε τον καλύτερο παίκτη της τον Αμερικάνο Ρότσεστι που τραυματίσθηκε.

Το απίθανο σενάριο: Να χάσει η Ζαλγκίρις στο Καζάν και να μην κερδίσει την τελευταία αγωνιστική την αδιάφορη Σάσαρι στο Κάουνας.

Οι δρόμοι της... φωτιάς
Ιτούδης ΤΣΣΚΑ μπάσκετ

Β΄όμιλος

Το μεγάλο ερωτηματικό: Μπορεί η Μάλαγα να ελπίζει για τη 2η θέση έχοντας να παίξει εντός έδρας με την ΤΣΣΚΑ και τη Μακάμπι εκτός; Η λογική λέει δύσκολα.

Το μπέρδεμα: Τα πάντα πίσω από την ομάδα του Ιτούδη είναι ανοιχτά. Λογικά, η 2η θέση μπορεί να κριθεί σε ματς - τελικό μεταξύ Μακάμπι - Μάλαγα την τελευταία αγωνιστική με τους Ισπανούς όμως να ψάχνουν σε αυτή την περίπτωση και το +5. Λογικά, η Μάλαγα θα είναι 3η αφού για να πέσει πιο χαμηλά πρέπει να χάσει τα δύο δικά της παιχνίδια και η Άλμπα να νικήσει και στο Λιμόζ και την Τσεντεβίτα εντός.

Για την 4η θέση θα γίνει χαμός αφού η Άλμπα μπορεί είναι τρίτη αλλά μπορεί να είναι και έξω από το ΤΟΠ-16. Εάν η Τεσντεβίτα νικήσει αυτή την εβδομάδα στο Ζάγκρεμπ τη Μακάμπι τότε θα παίξουν τελικό μεταξύ τους στην 02 Αρένα την 10η αγωνιστική. Σε περίπτωση που η Άλμπα κρατήσει τον ένα βαθμό διαφορά τότε οι Κροάτες θα πάνε στη Γερμανία ψάχνοντας όχι μόνο νίκη αλλά και το +14.

Παράγοντας Χ: Η... αδιαφορία της ΤΣΣΚΑ που παίζει αυτή την εβδομάδα στη Μάλαγα και το μοναδικό στοίχημα που έχει να κερδίσει είναι να μείνει αήττητη.

Το απίθανο σενάριο: Η πρόκριση της Λιμόζ μοιάζει ως η πιο δύσκολη πιθανότητα. Οι γάλλοι πρέπει να κερδίσουν την Άλμπα και την ερχόμενη εβδομάδα η Τεσντεβίτα να κερδίσει και αυτή τους Γερμανούς αλλά να έχει χάσει νωρίτερα από τη Μακάμπι. Ακόμη και έτσι όμως δεν είναι βέβαιο ότι σώζεται στην τριπλή ισοβαθμία εκτός αν κερδίζει την Άλμπα με... θηριώδη διαφορά!

Οι δρόμοι της... φωτιάς

Γ΄όμιλος

Το μεγάλο ερωτηματικό: Πόσο εύκολο είναι να κάνει δύο μαζεμένες ήττες τις δύο τελευταίες αγωνιστικές η Μπαρτσελόνα και να γίνει μύλος η βαθμολογία;

Το μπέρδεμα: Λογικά είναι ο πιο εύκολος όμιλος που δεν περιμένουμε εντυπωσιακές ανατροπές. Παρότι ήταν θεωρητικά ο πιο δύσκολος σύμφωνα με τα συμπεράσματα που βγάλαμε όλοι μετά την κλήρωση. Μπέρδεμα μπορεί να προκύψει μόνο αν η Φενέρ κερδίσει μέσα στη Βαρκελώνη τη Μπαρτσελόνα. Στην περίπτωση αυτή αποκτά τεράστια σημασία ο αγώνας Παναθηναϊκού- Μπαρτσελόνα όχι μόνο για τους Ισπανούς. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να βγει παραπάνω από τρίτος στη βαθμολογία αλλά θα έχει κίνητρο για να στείλει τη Μπαρτσελόνα στον όμιλο της φωτιάς και να κάνει τη δική του ζωή λίγο πιο εύκολη στο ΤΟΠ-16.

Παράγοντας Χ: Δεν υπάρχει. Μόνο το ματς της Βαρκελώνης λύνει τον μίνι γόρδιο δεσμό.

Το απίθανο σενάριο: Να κάνει δύο νίκες η Αρμάνι και στη μια από αυτές να κερδίσει με 27 πόντους διαφορά τον Παναθηναϊκό. Τότε, ο Παναθηναϊκός πέφτει στην 4η θέση της βαθμολογίας και βρισκόμαστε πάλι στο σενάριο του εμφυλίου.

Οι δρόμοι της... φωτιάς

Δ΄όμιλος

Το μεγάλο ερωτηματικό: Όλα είναι ανοιχτά. Στα μαθηματικά του ομίλου ούτε καν ο Ολυμπιακός δεν είναι πρώτος αφού αν υποστεί δύο ήττες κινδυνεύει να πέσει στη δεύτερη θέση.

Το μπέρδεμα: Όλος ο όμιλος είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Ο Ολυμπιακός θέλει τη νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα για να σιγουρέψει την πρωτιά αφού τελευταία εβδομάδα πάει στην Πόλη για να αντιμετωπίσει τη Γαλατά που όπως και να έχει το πράγμα θα καίγεται για τη νίκη. Υπέρ του Ολυμπιακού μετράει ότι έχει και μια μικρή ασφάλεια με το +5 που νίκησε στο Βελιγράδι. Από εκεί και πέρα γίνεται απλά…χαμός. Η Λαμποράλ έχει 4 νίκες, η Γαλατά και η Νεπτούνας από 3, η Βαλένθια 2. Κανείς δεν έχει προκριθεί και κανείς δεν έχει αποκλειστεί. Ακόμη και η Βαλένθια που βρίσκεται στη χειρότερη μοίρα μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση αν κερδίσει στη Βιτόρια τη Λαμποράλ και την τελευταία αγωνιστική με +8 τη Νεπτούνας! Η Νεπτούνας υποδέχεται τη Γαλατά και θέλει νίκη αλλά παράλληλα δεν ξέρει τι να... ευχηθεί για τον Ισπανικό εμφύλιο Λαμποράλ- Βαλένθια. Να κερδίσει η Λαμποράλ για να πάει την τελευταία αγωνιστική στη Βαλένθια με αδιάφορους τους γηπεδούχους ή το ανάποδο για να έχει δύο ομάδες που μπορεί να προσπεράσει; Η Γαλατά είναι στη ζώνη της φωτιάς. Πάει στη Λιθουανία και μετά παίζει εντός αλλά χωρίς φιλάθλους με τον Ολυμπιακό λόγω της τιμωρίας της από την Ευρωλίγκα. Με δύο ήττες είναι σχεδόν αδύνατον να προκριθεί.

Παράγοντας Χ: Εδώ μιλάμε για πολλούς παράγοντες που θα παίξουν ρόλο... Η γιορταστική ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ και πόσο θα επηρεάσει τον Ολυμπιακό. Το άδειο Αμπντί Ιπεκτσί την τελευταία αγωνιστική και πόσο θα επηρεάσει τη Γαλατά. Οι διαφορές των πρώτων αγώνων που σίγουρα θα παίξουν ρόλο. Θυμίζουμε: Γαλατά- Νεπτούνας 94-68, Βαλένθια - Λαμποράλ 79-69, Νεπτούνας - Βαλένθια 94-87, Λαμποράλ - Ερυθρός Αστέρας 66-86.

Το απίθανο σενάριο: Όπως και να τελειώσει ο όμιλος θα μοιάζει με... απίθανο φινάλε!

ΥΓ: Ελπίζουμε ότι φέτος η Ευρωλίγκα θα βάλει τουλάχιστον τα παιχνίδια του ίδιου ομίλου, ίδια μέρα και ώρα έναρξης. Για να αποφύγουμε αποτελέσματα-τερατογεννήσεις. Αλλά η εμπειρία του παρελθόντος λέει ότι στη Βαρκελώνη δεν ιδρώνει το αυτί τους. Οπότε η τελευταία αγωνιστική μπορεί να είναι πολύ παράξενη!

News 24/7

24MEDIA NETWORK