Οι τελικοί έληξαν αλλά το παιχνίδι μόλις… άρχισε

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για την επόμενη μέρα στους "αιώνιους" και τα προπονητο-μεταγραφικά σενάρια.

Οι τελικοί έληξαν αλλά το παιχνίδι μόλις… άρχισε

Στον Πειραιά πίνουν τις τελευταίες σαμπάνιες, στο Μαρούσι το brain storming είχε ξεκινήσει μετά το 2-0. Οι τελικοί τελείωσαν. Τελείωσαν χωρίς ακρότητες, τελείωσαν κανονικά, με τους παίκτες να αγκαλιάζονται. Και τώρα πως θα ζήσουμε χωρίς τελικούς; Εύκολα. Καλοκαιράκι μπαίνει, τώρα αρχίζουν τα καλύτερα, δηλαδή τα προπονητο-μεταγραφικά σενάρια…

Ας πάμε πρώτα στα εύκολα. Ομάδα που κερδίζει όπως λένε δεν αλλάζει. Και ο Ολυμπιακός που κέρδισε καθαρά τους τελικούς και με ένα 3-0 που δεν άφησε πολλές αμφισβητήσεις δύσκολα θα μπει στην περιπέτεια των πολλών αχρείαστων αλλαγών. Ο Βασίλης Σπανούλης το έθεσε περίπου ως… αίτημα αλλά στην πραγματικότητα έχω την εντύπωση ότι αυτό που είπε "να μείνει η ομάδα όπως είναι για μερικά χρόνια ακόμη" εκφράζει την κοινή λογική στον Ολυμπιακό. Υπέρ αυτής της λογικής δεν συνηγορεί μόνο η επικράτηση στους τελικούς και η παρουσία στον τελικό της Ευρωλίγκας. Συνηγορούν και άλλα στοιχεία: Οι περισσότεροι παίκτες είναι κλειδωμένοι με συμβόλαια οπότε το καλοκαίρι θα είναι μάλλον ήπιο και χωρίς… αναταράξεις. Επιπρόσθετα και αυτό δεν είναι κλισέ: Η γενικότερη ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια της ομάδας βαθμολογήθηκε με λίαν καλώς, κάτι που σημαίνει ότι πέρα από το αγωνιστικό "δέσιμο" υπάρχει και το εξω-αγωνιστικό.

Ο παράγοντας Σλούκας

Το βασικό μέλημα του Ολυμπιακού είναι να "δέσει" τον Σλούκα για τρία ακόμη χρόνια. Σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη και θα κριθεί σε μεγάλο ποσοστό από τις προτάσεις ξένων ομάδων που θα βάλει πάνω στο τραπέζι η πλευρά του παίκτη. Και κυρίως από τα ποσά που θα γράφουν πάνω τους οι προτάσεις. Η πρόθεση του Ολυμπιακού είναι να κλείσει γρήγορα την υπόθεση γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος δεν λειτουργεί θετικά. Αυτή τη στιγμή πάντως οι δύο πλευρές είναι το ίδιο κοντά σε συμφωνία, όσο και σε… ρήξη για να χρησιμοποιήσουμε και ορολογία του πολιτικού συρμού. Υπέρ του Ολυμπιακού λειτουργεί η καλή σχέση, σε βάρος του ενδεχόμενα μια μεγάλη –σε οικονομικά ανταλλάγματα- πρόταση.

Ο Κώστας Σλούκας θα αποτελέσει το βαρόμετρο για ό,τι άλλο συμβεί. Η παραμονή του θα βοηθήσει πολύ ώστε να μην μπουν δεύτερες σκέψεις και προβληματισμός για τους… Αμερικάνους συμπαίκτες του. Ενδεχόμενη αποχώρηση του μπορεί να αλλάξει κάποια δεδομένα αφού σε αυτή την περίπτωση ή πρέπει να βρεθεί αντίστοιχος Έλληνας γκαρντ ή να αποκτηθεί πρωτοκλασάτος γηγενής σε άλλη θέση και αντίστοιχα Αμερικάνος γκαρντ. Αυτό όπως γίνεται αντιληπτό μπορεί να δημιουργήσει και ένα ντόμινο που ενδεχόμενα θα παρασύρει και παίκτες όπως ο Λαφαγιέτ ή ο Πετγουέι.

Σε δεύτερο χρόνο τον Ολυμπιακό θα απασχολήσει η περίπτωση Ντάνστον. Οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά στο "ναι" παρά στο όχι αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα μετρήσει τι προτάσεις θα μαζέψει από την Ευρωπαϊκή αγορά ο Αμερικανός. Με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός δεν συνηθίζει τα τελευταία χρόνια να πληρώνει υπεραξίες που δημιούργησε ο ίδιος και εδώ τα πράγματα είναι μάλλον ξεκάθαρα. Το παράδειγμα είναι τυχαίο αλλά ενδέχεται να είναι και πολύ κοντά στην πραγματικότητα: Μια κατακόρυφη αύξηση στις απαιτήσεις του Ντάνστον θα τον φέρει πια πολύ κοντά στις… μειωμένες απαιτήσεις παικτών του ίδιου επιπέδου όπως για παράδειγμα ο Χάινς. Νομίζω ότι είναι απόλυτα κατανοητό ότι ο Ολυμπιακός έχει λύσεις και μέσα στο οικονομικό όριο που έχουν στο μυαλό τους οι Αγγελόπουλοι.

Κέρδισε την παρτίδα ο Σφαιρόπουλος

Για το θέμα προπονητή δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να γράψουμε πολλά. Ο Σφαιρόπουλος κέρδισε καθαρά την παρτίδα. Καθαρά και κερδίζοντας όχι απλά δεκάδες πόντους εκτίμησης αλλά επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι ήταν η ενδεδειγμένη και σίγουρη λύση. Και μόνο η δημόσια τοποθέτηση υπέρ του από τον Σπανούλη δείχνει ότι έχει και την απόλυτη εσωτερική αποδοχή. Εκτός των άλλων οι Αγγελόπουλοι δεν προχώρησαν σε βιαστικές κινήσεις με προπονητές ακόμη και σε περιπτώσεις αποτυχημένων προπονητικών περιπτώσεων. Και αν δεν κάνω λάθος ο Σφαιρόπουλος είχε ούτως ή άλλως υπογράψει για 1,5 χρόνο οπότε το όλο θέμα ανάγεται περισσότερο σε φιλολογικά παρά σε πραγματικά επίπεδα.

Στην altera pars το τοπίο μοιάζει πιο ομιχλώδες από ταινία του Αγγελόπουλου. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι εξελίξεων. Η φετινή ομάδα έκανε τον κύκλο της και τον έκλεισε άδοξα. Εδώ, η αντίστοιχη περίπτωση… Σλούκα είναι η υπόθεση προπονητή. Ο Παναθηναϊκός είχε βγει στην αγορά από νωρίς και ψάχνει τον άνθρωπο που θα αναλάβει στην ουσία το βάρος της αναδόμησης της ομάδας. Και ψάχνει παντού και σε όλα τα επίπεδα. Η παραμονή του Μανωλόπουλου νομίζω ότι θα ήταν δύσκολη ακόμη και αν οι τελικοί είχαν ανάποδο αποτέλεσμα. Η σχέση του με τη διοίκηση της ομάδας, είναι από όσο γνωρίζω εξαιρετική, οπότε το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνει στο πλευρό του καινούργιου προπονητή. Η επιλογή του καινούργιου προπονητή θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει δείξει ότι οι επιλογές του σε προπονητές είναι πιο κοντά σε αυτό που λέμε "έκπληξη".

Ο προπονητής φέρνει εξελίξεις

Πέρσι, τέτοια εποχή είχε ήδη κλείσει τον Ιβάνοβιτς. Το γεγονός ότι ένα από τα πρώτα ονόματα που ακούστηκαν (όχι για να "καεί" όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις) ήταν του πολλά υποσχόμενου Ιγκόρ Κοκόσκοφ δείχνει ακριβώς ότι η αναζήτηση γίνεται χωρίς… στεγανά και περιορισμούς. Ο Κοκόσκοφ ήταν πιθανώς η καλύτερη λύση: Νέος, φιλόδοξος και με προβλέψεις που μιλάνε για μια μεγάλη προπονητική καριέρα. Διαβάστε ξανά την τελευταία πρόταση. Ένας νέος, φιλόδοξος και με σπουδαίες προοπτικές προπονητής έχει στην πραγματικότητα πολύ λίγους λόγους αν αφήσει το ΝΒΑ για να επιστρέψει στην Ευρώπη. Εφόσον οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν από το στρατόπεδο του Παναθηναϊκού για οριστικό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις (που βρέθηκαν προ ημερών σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο) δεν είναι "στάχτη στα μάτια" αλλά έχουν βάση δεν θα δούμε στα μέρη μας ένα προπονητή που λέγεται ότι στο Σέρβικο προπονητικό λόμπι είχε και την υποστήριξη του Ομπράντοβιτς. Πάντως, το όνομα του προπονητή του Παναθηναϊκού θα είναι έκπληξη. Σε βαθμό που να μοιάζει ως προβλέψιμη επιλογή η επιστροφή του Γιασικεβίτσιους για 3η φορά και σε εντελώς διαφορετικό ρόλο στο ΟΑΚΑ.

Οι εξελίξεις στο θέμα προπονητή θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και όλες τις υπόλοιπες στην ομάδα. Το πλάνο αξιοποίησης των νέων είναι πάντοτε ζωντανό και από αυτό το δεδομένο θα ξεκινήσει το κτίσιμο της νέας ομάδας. Πρώτα θα καθοριστεί ποιοι από τους νέους θα έχουν διευρυμένο ρόλο στην ομάδα και μετά θα κριθεί και η τύχη ξένων- Ελλήνων. Θεωρητικά πάντως και με βάση τη λογική των πραγμάτων οι περισσότεροι από τους έξι ξένους του ΠΑΟ θα παίζουν του χρόνου κάπου αλλού… Για αυτό ακριβώς και όπως γράψαμε στην αρχή. Οι τελικοί έληξαν αλλά το παιχνίδι μόλις… αρχίζει!

Διαβάστε ακόμη:

Νίκος Γιαννόπουλος: Οι "αιώνιοι" της επόμενης ημέρας

Τσάρλυ: Ο Σφαιρόπουλος έδιωξε τα φαντάσματα

Τάσος Μαγουλάς: Το βράδυ που άλλαξε η ιστορία

News 24/7

24MEDIA NETWORK