Νίκη ψυχολογίας και αυτοπεποίθησης

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού στο Μιλάνο κι εξηγεί γιατί τα βιαστικά συμπεράσματα βλάπτουν.

Νίκη ψυχολογίας και αυτοπεποίθησης
INTIME SPORTS

Στον Ολυμπιακό έλλειπε μια νίκη σαν αυτή που πήρε στο Φόρουμ. Του έλλειπε για να αλλάξει λίγο το σκηνικό που είχε στηθεί από το μίζερο ξεκίνημα της σεζόν όπου είχε καταφέρει να κερδίσει μόνο την πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου του στην Ευρωλίγκα, την Τσεντεβίτα και δύο ήσσονος σημασίας παιχνίδια στο πρωτάθλημα.

Τα βιαστικά συμπεράσματα βλάπτουν

Στην πράξη η νίκη στο Μιλάνο αποτελεί μισό βήμα μπροστά και απέδειξε αυτό που υποστηρίζω τόσο για τον Ολυμπιακό, όσο και για τον Παναθηναϊκό: Τα βιαστικά συμπεράσματα βλάπτουν σοβαρά στο ξεκίνημα της σεζόν.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι δραστικά και σημαντικά πιο έτοιμος επειδή νίκησε την Αρμάνι. Αλλά κάθε μέρα και κάθε παιχνίδι που περνάει οδηγεί στη σωστή κατεύθυνση ειδικά όταν καταφέρνει να αλώνει έδρες και να βγαίνει ζωντανός από κλειστά παιχνίδια. Αυτό έκανε και τη (μικρή) διαφορά από την ήττα του μια εβδομάδα πριν μέσα στην έδρα της Βιτόρια.

Οι ερυθρόλευκοι είχαν την κλάση, την προσωπικότητα και την εξυπνάδα να επιβιώσουν απέναντι σε ένα αντίπαλο που έχει ταλέντο, ένα καλό ρόστερ αλλά παίζει άναρχα και ειδικά χθες βασίστηκε περισσότερο από ποτέ στον επιθετικό οίστρο του Τζεντίλε.

Απέναντι όμως σε μια ομάδα που ζει και πεθαίνει με την άμυνα της ο αρχηγός της Ολίμπια δεν έφτανε και αυτό αποδείχθηκε όταν ο Ρέπεσα τον κράτησε για ένα πεντάλεπτο στον πάγκο στην τέταρτη περίοδο. Οι γηπεδούχοι έμειναν κολλημένοι στους 60 πόντους. Εάν το παιχνίδι γινόταν σε δύο μήνες από τώρα αυτό το πεντάλεπτο θα έφτανε στον Ολυμπιακό να το καθαρίσει χωρίς τους ηρωισμούς του Σπανούλη και του Πρίντεζη στο τελευταίο λεπτό. Ο Ολυμπιακός του Οκτώβρη αρκέστηκε να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του με…καντενάτσιο και να το κερδίσει οριακά.

Δεν ήταν για πέταμα ο Ολυμπιακός

Συμπέρασμα: Ο Ολυμπιακός δεν ήταν για πέταμα επειδή έχασε τρία δύσκολα ματς στο ξεκίνημα και δεν μεταμορφώθηκε σε υπερδύναμη κερδίζοντας στο Μιλάνο. Η αληθινή αξιολόγησή του θα γίνει πολύ αργότερα.

Ειδικό σημείο αναφοράς η απόδοση του Πάτρικ Γιανγκ. Στα παιχνίδια με την Τσεντεβίτα και την Αρμάνι που γέμισε με εντυπωσιακό τρόπο τη στατιστική του ο Ολυμπιακός κέρδισε. Στα υπόλοιπα που κινήθηκε στα όρια της μετριότητας ο Ολυμπιακός έχασε. Έχω την εντύπωση ότι ο Αμερικάνος σέντερ στις καλές και στις λιγότερο καλές βραδιές μπορεί να αποτελέσει το βαρόμετρο του φετινού Ολυμπιακού. Ίσως μεγαλύτερο και από αυτό που αποτελεί de facto για την ομάδα ο Σπανούλης.

Τα θετικά και τα μαθηματικά

Στα θετικά της βραδιάς η καλή εμφάνιση του Χάκετ παρά τα τρία λάθη που έκανε σχεδόν μαζεμένα σε κάποια στιγμή στην τρίτη περίοδο. Ο Αμερικάνος αρχίζει και μπαίνει στο πνεύμα και θα αποδείξει ότι είναι πολύτιμος παίκτης.

Στα μαθηματικά του ομίλου ο Ολυμπιακός έκανε μια νίκη που δεν θα πετύχουν πολλές από τις υπόλοιπες ομάδες. Αλλά αυτό δεν αποτελεί κατάκτηση ειδικά από τη στιγμή που όλοι ξέρουμε ότι η τετράδα του ομίλου που θα πάει στην επόμενη φάση είναι περίπου καπαρωμένη και οι εκπλήξεις στην πρώτη φάση είναι σπάνιες και μάλλον είδος πολυτελείας. Παρόλα αυτά κανένα δεν έβλαψε μια εκτός έδρας νίκη που ξεκίνησε το φετινό μέτρημα του Ολυμπιακού μακριά από το ΣΕΦ. Η ιστορία έχει διδάξει ότι για να πάει μια ομάδα στο φάιναλ φορ θέλει συνολικά 8-9 τέτοιες νίκες.

Κλείνοντας τη σύνοψη της αγωνιστικής θα επαναλάβω κάτι που έγραψα και μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό. Φέτος τη διαφορά θα την κάνουν οι μικρομεσαίοι που θα παίξουν πολύ μεγάλο ρυθμιστικό ρόλο στην πορεία. Η Χίμκι έκανε μια πειστική επίδειξη δύναμης απέναντι στον Αστέρα, ενώ η πολύ σοβαρή φετινή Μάλαγα δεν άφησε περιθώρια αντίστασης στη Νταρουσάφακα και τη "σκότωσε" μεθοδικά και μελετημένα. Οι αποστάσεις πια έχουν μικρύνει αισθητά. Για την ασταθή στο ξεκίνημα Φενέρ η νίκη στο ντέρμπι επί της Ρεάλ ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ομάδα που φτιάχνει ο Ομπράντοβιτς και δείχνει να είναι η πιο πειστική της "Τουρικής" τριετίας του. Η Ρεάλ ψάχνεται και είναι φανερά ανέτοιμη. Με 7-8 διεθνείς στις τάξεις της και την υποχρέωση ως πρωταθλήτρια Ευρώπης να παίζει όλο το καλοκαίρι το ρόλο του περιφερόμενου θιάσου ο δρόμος της θα είναι εξαιρετικά μακρύς και δύσβατος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μιλάνο - Ολυμπιακός 66-71

Γ.Αγγελόπουλος: "Ψέματα μάς είπε ο Σλούκας. Δεν ξέρει κανείς τι έγινε με τον Ντάνστον"

Σφαιρόπουλος: "Βελτιωνόμαστε, δουλέψαμε καλά"

News 24/7

24MEDIA NETWORK