Ψαρεύοντας σε... θολά νερά

Ο Δημήτρης Καρύδας σχολιάζει το επικείμενο ντέρμπι "αιωνίων" στο ΣΕΦ και καταγράφει τις κατηγορίες εκείνες που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα.

Ψαρεύοντας σε... θολά νερά
INTIME SPORTS

Μετά από μια διετία πρωτοφανούς σταθερότητας στις αναλύσεις ενός ντέρμπι αιωνίων ο πρώτος αγώνας πρωταθλήματος μάλλον εγκαινιάζει μια "νέα εποχή". Η για να το θέσουμε λίγο καλύτερα: Μετά από 10-15 αγώνες που ξέραμε τι ψάχνουν οι ομάδες απόψε ξεκινάμε από σχεδόν μηδενική βάση. Και ίσως αυτό είναι το σημαντικότερο: Το βράδυ του Σαββάτου, στο τέλος του ντέρμπι, θα μπούμε σε μια νέα λογική που θα έχουν εγκαινιάσει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Τη διετία των Πεδουλάκη - Αλβέρτη και Μπαρτζώκα τα πράγματα ήταν σχηματοποιημένα και η εικόνα των δύο ομάδων περίπου δεδομένη. Ο Παναθηναϊκός είχε βρει το κλειδί (Γκιστ) στην εξουδετέρωση του Σπανούλη, κατέβαζε τον ρυθμό των αγώνων (και το σκορ) και κέρδισε τα περισσότερα και τα σημαντικότερα παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός, αναζητούσε μάταια τον γρήγορο επιθετικό ρυθμό, σε σπάνιες περιπτώσεις είδε τους περιφερειακούς του να παίζουν άνω του μετρίου μέσα στο ΟΑΚΑ και κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία μιας διετίας. Ο επόμενος αγώνας, λοιπόν, ξεκινάει στην ουσία ένα καινούργιο μέτρημα λόγω των νέων προπονητών αφού ακόμη και το πρώτο ματς της σεζόν, έγινε πολύ νωρίς και με εντελώς διαφορετικές συνθήκες και λογική. Συνεπώς, η προσπάθεια ανάλυσης των δεδομένων του συγκεκριμένου αγώνα ενδέχεται να αποδειχθεί λάθος σε αρκετά σημεία και να επιβεβαιωθεί σε αρκετά ακόμη. Οψόμεθα...

Ας δούμε μερικές κατηγορίες που ενδεχόμενα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα.

Περιφέρεια: Οι δύο ομάδες είναι "φορτωμένες" στις θέσεις των γκαρντ ειδικά μετά την ενεργοποίηση του Νέλσον για τον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός βγάζει περισσότερη ενέργεια στην άμυνα επί Σφαιρόπουλου και η λογική των πραγμάτων λέει ότι το πρώτο του μέλημα είναι να αποκόψει τον Διαμαντίδη από τον τομέα της δημιουργίας. Διαθέτει παίκτες που μπορούν να πιέσουν με επιτυχία τη μπάλα αλλά το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν θα έχει στο παρκέ σε κάθε στιγμή του ματς και δεύτερο ικανό αμυντικό για να σταματήσει τη δράση του Σλότερ ή το παιχνίδι ένας εναντίον ενός του Παππά που πλέον έχει διακριτό ρόλο στην επίθεση του Παναθηναϊκού. Το πιθανότερο όμως είναι να τον βρει όχι μεταξύ των 4 γκαρντ αλλά με τον Ντάρντεν που αποκτήθηκε για τέτοιες δουλειές.

Εξουδετέρωση Σπανούλη: Στην πλευρά του Παναθηναϊκού το νούμερο ένα αμυντικό πλάνο έχει να κάνει με την εξουδετέρωση του Σπανούλη. Θεωρητικά, η συνταγή υπάρχει και την έχει δείξει ο Πεδουλάκης αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο Ιβάνοβιτς θα πάει στην ίδια πεπατημένη ή θα δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Για παράδειγμα, ο Αλβέρτης δοκίμασε στα περασμένα πλέι οφ και διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης του Σπανούλη αλλά γρήγορα επέστρεψε στον Γκιστ. Στα συν του Παναθηναϊκού είναι ότι πλέον διαθέτει και περιφερειακό αμυντικό εξολοθρευτή, τον Νέλσον, που όμως στη δεδομένη χρονική στιγμή ίσως δεν είναι 100% έτοιμος για μια τόσο δύσκολη αποστολή.

Φόργουορντ: Θεωρητικά υπάρχει ισορροπία αλλά δεν αποκλείεται οι θέσεις 3 και 4 να αποτελέσουν καταλύτη για την εξέλιξη του αγώνα. Ο Ολυμπιακός θα βασιστεί αρκετά στο επιθετικό παιχνίδι του Λοτζέσκι, γεγονός που σημαίνει ότι ο Γιάνκοβιτς θα έχει μπόλικη έξτρα δουλειά και στην άμυνα. Ενδεχόμενα, τις στιγμές που ο Γκιστ θα είναι στον Σπανούλη και ο Γιάνκοβιτς θα μαρκάρει ψηλότερο παίκτη την ευθύνη για το μαρκάρισμα του Λοτζέσκι να αναλάβει κάποιος γκαρντ. Στη θέση 4, το φορμάρισμα του Πετγουέι αποτελεί ένα έξτρα μπόνους για τον Ολυμπιακό αλλά και πάλι ο Παναθηναϊκός μπορεί να βρει απαντήσεις ειδικά αν ο Αμερικάνος προτιμήσει το σουτ από το παιχνίδι κοντά στο καλάθι.

Σέντερ: Το μεγαλύτερο μυστήριο του ντέρμπι. Ο Παναθηναϊκός λόγω Μπατίστα έχει παίκτη που μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά μέσα στη ρακέτα. Θα ρισκάρει ο Ολυμπιακός μια πιο κλειστή άμυνα για να δώσει βοήθειες πάνω στον Ουρουγουανό κάτι που θα σημαίνει περισσότερα ελεύθερα σουτ; Η θα πάει στο ένας εναντίον ενός με τους δικούς του σέντερ που όμως έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Μπατίστα; Στην απέναντι πλευρά του παρκέ τόσο ο Χάντερ, όσο και ο Ντάνστον θα πρέπει να βρουν τρόπο να παίξουν αξιοποιώντας το πλεονέκτημα που έχουν σε ταχύτητα και πιο γρήγορα πόδια από τον Ουρουγουανό. Αν μπλέξουν σε κόντρα δύναμης και κορμιών μάλλον θα βγουν χαμένοι. Το σίγουρο είναι ότι μέσα στα καλάθια θα δούμε μια εντελώς διαφορετική μονομαχία με ένα βαρύ ψηλό και δύο πιο γρήγορους σέντερ απέναντι του.

Ρυθμός: Άλλο ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό. Αποδείχθηκε ότι το δόγμα του μπάσκετ είναι σωστό: Η ομάδα που θέλει να πάει σε πιο αργό τέμπο ένα παιχνίδι μπορεί να το πετύχει πιο εύκολα από εκείνη που θέλει να πάει σε up tempo. Και οι δύο ομάδες θέλουν να ελέγξουν τον ρυθμό έχοντας στην άκρη του μυαλού τους ότι πρέπει να το κάνουν μέσα από την άμυνα τους. Να μην αφήσουν τον αντίπαλό τους να τρέξει και να το πετύχουν οι ίδιοι. Εύκολο να το λέμε και να το γράφουμε αλλά στην πράξη δεν είναι το ίδιο. Ο Παναθηναϊκός με τον Ιβάνοβιτς στον πάγκο απέδειξε από την πρώτη στιγμή ότι έχει διαφορετικούς προσανατολισμούς στο παιχνίδι μισού γηπέδου.

Τα σουτ γίνονται πιο γρήγορα και οι παίκτες πλέον έχουν το ελεύθερο να σουτάρουν όταν το αισθανθούν ή όταν απλά είναι ελεύθεροι ανεξάρτητα πόσα δευτερόλεπτα της επίθεσης έχουν περάσει. Ο Ολυμπιακός με τον Σφαιρόπουλο στον δικό του πάγκο βγάζει τρομακτική ενέργεια στην άμυνα του αλλά ακόμη δεν έχει πετύχει το ίδιο στην επίθεση του. Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που γινόταν για μια διετία επί Μπαρτζώκα. Οι δύο προπονητές δεν είναι μεγάλοι οπαδοί της άμυνας ζώνης και θα ρισκάρω την πρόβλεψη ότι αν μια ομάδα χρησιμοποιήσει τέτοια άμυνα θα είναι μάλλον ο Παναθηναϊκός. Ο Ολυμπιακός με βάση την λογική του Σφαιρόπουλου λογικά θα ψάξει να βρει μαρκαρίσματα που χρειάζονται ή βολεύουν για "παγίδες".

Και άλλη μια πρόβλεψη: Δύσκολα το σκορ θα μείνει χαμηλά και θα κριθεί ο αγώνας κοντά ή γύρω στους 65 πόντους. Μάλλον, για να αναδειχθεί νικητής χρειάζονται οι 70 πόντοι. Αλλά πλέον 70 πόντους μπορούν να σκοράρουν και οι δύο ομάδες και όχι μόνο η μια. Θα ρισκάρω άλλη μια πρόβλεψη και θα δούμε αν έχουμε όντως μια μικρή αντιστροφή ρόλων: Με το ντέρμπι να κρίνεται σε επίπεδα 60-65 πόντων ενδέχεται πια το πλεονέκτημα να το έχει ο Ολυμπιακός και όχι ο Παναθηναϊκός όπως γινόταν σταθερά τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Κίνητρο: Νομίζω ότι στον τομέα αυτό έχουμε την απόλυτη ισοπαλία. Οι παίκτες των δύο ομάδων ξέρουν τη σημασία ενός τέτοιου αγώνα και κυρίως το γεγονός ότι πέρα από τη βαθμολογία υπάρχει το αυξημένο γόητρο. Ο νικητής θα εξασφαλίσει αρκετή πίστωση χρόνου για να ασχοληθεί χωρίς τριγμούς με το TOP-16 της Ευρωλίγκας, ο ηττημένος όπως γίνεται κάθε φορά θα έχει να διαχειριστεί και μια μικρή ή μεγαλύτερη κρίση. Σε βαθμολογικό επίπεδο δεν υπάρχει πλεονέκτημα. Θεωρητικά ο Ολυμπιακός παίζει το τελευταίο του χαρτί για να μείνει στο κυνήγι της πρώτης θέσης. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός ξέρει ότι με νίκη στο ΣΕΦ θα ξανασκεφτεί το ελληνικό πρωτάθλημα όταν θα φοράμε όλοι... κοντομάνικα!

Έδρα: Μπορεί να έχουμε γίνει μάρτυρες αρκετών break τα τελευταία χρόνια, αλλά ο παράγοντας έδρας δίνει πάντοτε στον γηπεδούχο το έξτρα... 1% υπεροχής. Στην Ελλάδα ζούμε και δεν πρέπει να το ξεχνάμε... Συνηθίζω να γράφω το πιο εύκολο πράγμα όταν κάποιος αναφέρεται σε ντέρμπι. Αλλά και αυτό που δύσκολα πιστεύουν οι περισσότεροι: Αυτά τα παιχνίδια ανεξάρτητα κατάστασης, προβλημάτων, κινήτρου, βαθμολογίας κλπ. ξεκινάνε από την αυστηρή βάση του 50-50. Πόσο μάλλον τώρα που στην ουσία δύο νέοι -στους πάγκους- προπονητές προσπαθούν να δώσουν το δικό τους στίγμα στο απόλυτο ντέρμπι του ελληνικού μπάσκετ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK