"Σκληρό ροκ" στη διαιτησία: Παιχνίδια εξουσίας και "μάχες" χαρακωμάτων

Ο Δημήτρης Καρύδας αποκαλύπτει τη μάχη χαρακωμάτων ανάμεσα στην Ελληνική Ομοσπονδία και την Ομοσπονδία Διαιτητών.

"Σκληρό ροκ" στη διαιτησία: Παιχνίδια εξουσίας και "μάχες" χαρακωμάτων

Παιχνίδια εξουσίας, "μάχες"… χαρακωμάτων, μια μαύρη τρύπα 1,7 εκατομμυρίου ευρώ συνθέτουν ένα άκρως ενδιαφέρον σκηνικό αλλά και μια κατάσταση που θυμίζει "μπαρουταποθήκη" στις σχέσεις ΕΟΚ και ΟΔΚΕ. Σκηνικό που θυμίζει "σκληρό ροκ" αλλά και ενδέχεται να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις στο χώρο.

Το όλο θέμα έχει ως σημείο εκκίνησης την 16η Φεβρουαρίου, ημέρα που η ΟΔΚΕ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΟΚ για το θέμα των οφειλών στους διαιτητές τόσο των εθνικών πρωταθλημάτων, όσο και των τοπικών πρωταθλημάτων που χρονίζουν από τον Δεκέμβριο του 2013 και έχουν φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσό του 1,7 εκατομμυρίου ευρώ. Μια επιστολή που τεχνηέντως "καταχωνιάστηκε" από την ΕΟΚ αλλά και ένα μεγάλο μέρος του Τύπου αλλά δημοσίευσε λίγες μέρες αργότερα με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του το Contra.

Την πρώτη εκείνη επιστολή ακολούθησαν άλλες τρεις από την πλευρά της ΟΔΚΕ. Οι δύο επόμενες, στις 25 και στις 26 Μαρτίου ήταν μάλλον ηπίου χαρακτήρα αλλά η 4η και τελευταία (για την ώρα) που έφτασε στα γραφεία της ομοσπονδίας μπάσκετ επέστρεψε στο σκληρό ύφος! Και μάλλον όχι άδικα με όσα μεσολάβησαν σε αυτό το τρίμηνο…

Κοινό χαρακτηριστικό: Και οι τέσσερις επιστολές επιστράφηκαν αναπάντητες από την ΕΟΚ στην ομοσπονδία διαιτητών με τον χαρακτηρισμό ‘’απαράδεκτη’’! Για το όλο θέμα μάλιστα η ΕΟΚ δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια, αντίθετα η ‘’γραμμή’’ που περνάει στους ρεπόρτερ μπάσκετ είναι να… αγνοηθούν και να μην τύχουν της παραμικρής δημοσιότητας.

Στην τελευταία επιστολή υπάρχουν ορισμένα σημεία που αποδεικνύουν ότι επιχειρείται ένα παράξενο ‘’εκλογικό πραξικόπημα’’ για την καθαίρεση της διοίκησης της ΟΔΚΕ και την αλλαγή προσώπων με άτομα που θα είναι φίλα προσκείμενα στην ομοσπονδία. Το μεταφέρουμε αυτούσιο πριν παραθέσουμε τις δικές μας πληροφορίες:

"Πέραν όλων αυτών και σε επίρρωση και επαλήθευση των όσων σας αναφέραμε στο δεύτερο μέρος της (β) σχετικής επιστολής μας απεστάλη η (ε) σχετική επιστολή από Συνδέσμους Διαιτητών προς το ΔΣ της ΟΔΚΕ, με την οποία ζητείται η σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, έχοντας προφανή σκοπό να υποβληθεί πρόταση μομφής εναντίον της παρούσας διοίκησης της ΟΔΚΕ.

Στην επιστολή αυτή, μεταξύ των άλλων, προβάλλεται κυρίως το επιχείρημα ότι το σημερινό ΔΣ της ΟΔΚΕ αδιαφορεί και δεν πράττει τα δέοντα για την ρύθμιση των οικονομικών οφειλών της ΕΟΚ προς τους διαιτητές. Δηλαδή, όπως ο καθένας πλέον δύναται να αντιληφθεί πως η μη εκπλήρωση των οικονομικών σας υποχρεώσεων προς τους διαιτητές λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος και ως μοχλός ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης διοίκησης της Ομοσπονδίας μας’".

Πέρα από το ‘’ηθικό’’ μέρος της υπόθεσης που έχει να κάνει με το απλό ‘’χρωστάμε, διαμαρτυρόσαστε και αντί απάντησης σας….ξηλώνουμε’’ το θέμα πάει ακόμη πιο μακριά: Αυτή τη στιγμή οι σύνδεσμοι διαιτησίας είναι μοιρασμένοι. Αρκετοί υποστηρίζουν την ΕΟΚ, αφού δεν έχουν το ειδικό βάρος ή φοβούνται την αντιπαράθεση, κάποιοι άλλη στηρίζουν τη διοίκηση της ΟΔΚΕ.

Ανεξαρτητοποίηση συνδέσμων

Ο στόχος της ΕΟΚ είναι η ανατροπή της διοίκησης της ΟΔΚΕ ή σε ένα δεύτερο σενάριο αν αυτό δεν γίνει εφικτό είναι να επιτευχθεί η ανεξαρτητοποίηση των συνδέσμων που διαφωνούν και η προσχώρηση τους στην ομοσπονδία! Γεγονός που αν γίνει και αποκτήσει νομιμότητα (κύκλοι νομικών υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει βάση και υπόσταση με βάση τον αθλητικό νόμο) θα δώσει μια απίστευτη δύναμη στα χέρια της ΕΟΚ. Θα έχει τον απόλυτο έλεγχο του χώρου της διαιτησίας.

"Από τη στιγμή που δεν έχει πλέον ρόλο στα διεθνή δρώμενα ο μοναδικός στόχος του Βασιλακόπουλου είναι να κυριαρχήσει στα εσωτερικά θέματα και ξέρει ότι ο τέλειος μοχλός πίεσης και η μεγαλύτερη δύναμη έρχονται από τον χώρο της διαιτησίας", μας είπε άνθρωπος που κινείται χρόνια στον χώρο και ξέρει άριστα πρόσωπα και καταστάσεις. Ενδεχόμενα να είναι σωστός, ενδεχόμενα αυτό να συνιστά μια υπερβολή.

Η πλευρά της ΕΟΚ

Η άποψη που προβάλλεται από την πλευρά της ΕΟΚ είναι ότι η "μαύρη τρύπα" δημιουργήθηκε λόγω των περικοπών στον προϋπολογισμό και τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Και μοιάζει απόλυτα λογική. Με μια πολύ σημαντική διαφορά: Η μαύρη τρύπα άρχισε να δημιουργείται το ίδιο περίπου διάστημα με την εποχή που η ΕΟΚ και προσωπικά ο πρόεδρος της Γιώργος Βασιλακόπουλος αποφάσισαν να πληρώσουν τις 830.000 ευρώ για να εξασφαλιστεί η wild card που έδωσε δικαίωμα συμμετοχής στην εθνική ομάδα στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ενδεχόμενα, είναι μια σύμπτωση αλλά επειδή οι συμπτώσεις μοιάζουν υπερβολικά πολλές σε αυτή την ιστορία ένα ακόμη στοιχείο που έχουν στην κατοχή μας αποδεικνύει ότι η ΕΟΚ λειτουργεί βάση σχεδίου! Στον οικονομικό απολογισμό του 2014 που κατατέθηκε και εγκρίθηκε στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας στο πεδίο των εξόδων δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για τις αμοιβές των διαιτητών. Με απλά λόγια: Στα 6.193.184 ευρώ των εξόδων της ΕΟΚ για το 2014 δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ που διατέθηκε για πληρωμή διαιτητών! Βέβαια στον ίδιο απολογισμό υπάρχουν πολλά ακόμη ερωτηματικά αλλά αυτό θα είναι αντικείμενο ενός μελλοντικού άρθρου και δεν είναι της παρούσης η ανάλυση των συγκεκριμένων οικονομικών στοιχείων που έχουμε στην κατοχή μας...

Χοντραίνει το παιχνίδι

Η διοίκηση της ΟΔΚΕ είναι φανερό ότι δεν έχει τη διάθεση να παραδοθεί. Και είναι η πρώτη, ίσως, φορά που μετά από 30 και βάλε χρόνια παρουσίας στα "κοινά" του μπάσκετ η παρούσα διοίκηση της ΕΟΚ αντιμετωπίζει μια τόσο σφοδρή αντιπαράθεση από ένα θεσμικό όργανο του χώρου. Πέραν των κατά διαστήματα αντιπαραθέσεων της με τον ΕΣΑΚΕ, όταν ο πρόεδρος του (ο Θόδωρος Καρατζάς παλαιότερα και ο νυν πρόεδρος Γιώργος Χαλβατζάκης) δεν ήταν πρόσωπα της αρεσκείας ή της σφαίρας επιρροής του Γιώργου Βασιλακόπουλου οι υπόλοιπες ‘’αντιδράσεις’’ ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

Προξενεί μάλιστα εντύπωση ότι στην τελευταία επιστολή της ΟΔΚΕ προς την ΕΟΚ πέρα από τις τυπικές κοινοποιήσεις σε άλλους φορείς του μπάσκετ, στους συνδέσμους διαιτητών της χώρας και στον Υφυπουργό Αθλητισμού υπάρχει κοινοποίηση και στους αθλητικούς εισαγγελείς του Αρείου Πάγου! Φυσικά, μια επιστολή δεν αποτελεί κατ΄ανάγκη καταγγελία αλλά η κοινοποίηση στους αθλητικούς εισαγγελείς δεν αποκλείεται να οδηγήσει τους τελευταίους σε μια έρευνα του όλου θέματος.

Πού πήγαν τα λεφτά;

Είναι γεγονός ότι τον μέσο φίλαθλο αφήνουν ενδεχόμενα αδιάφορο τέτοιου είδους εξελίξεις ή αντιπαραθέσεις. Θα συμφωνήσω απόλυτα. Με μια ένσταση που έχω καταθέσει και σε ένα παλαιότερο άρθρο μου στο Contra.gr. Από τη στιγμή που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ξεκάθαρο –πέραν κάποιων αόριστων αναφορών από την πλευρά του Γιώργου Βασιλακόπουλου- από πού προήλθαν οι 830.000 ευρώ που δόθηκαν στη ΦΙΜΠΑ για τη wild card το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι τα χρήματα πληρώθηκαν μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό της ομοσπονδίας. Και επειδή παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του Γιώργου Βασιλακόπουλου ότι θα βρεθούν χορηγοί και ότι η… επένδυση των 830.000 ευρώ θα αποφέρει τελικά και κέρδος η πικρή αλήθεια για την παταγώδη αποτυχία μιας κίνησης που έμοιαζε πιο πολύ με "προσωπικό στοίχημα" είναι απλή: Τις 830.000 ευρώ θα τις πληρώσει και τις πληρώνει όλο το ελληνικό μπάσκετ με την δημιουργία ενός ιδιότυπου "δεν πληρώνω- δεν πληρώνω" της ομοσπονδίας.

Τα χρέη της ΕΟΚ διογκώνονται πλέον προς πάσα κατεύθυνση και οι διαιτητές δεν είναι η εξαίρεση. Φυσικά, στην μνημονιακή Ελλάδα η λέξη ‘’περικοπές’’ κρύβει πολλές φορές και μια επιλεκτική λογική. Μπορεί η ομοσπονδία να έχει προχωρήσει σε μια ιδιότυπη στάση πληρωμών σε συνεργαζόμενους προπονητές, σε προμηθευτές της (όπως γραφεία ταξιδιών κλπ.) ή στους διαιτητές όλης της χώρας αλλά αυτό δεν εμποδίζει τα στελέχη της να κάνουν ‘’τουριστικού τύπου’’ ταξίδια όπως έγινε πρόσφατα με την πολυπληθή αποστολή στη Νέα Υόρκη για την παρακολούθηση του all star game του ΝΒΑ!

Διαβάστε ακόμη

Το σχίσμα, η νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση κι η ελληνική στάση

Η παραπαιδεία του μπάσκετ

News 24/7

24MEDIA NETWORK