A day at the office

Ο Δημήτρης Καρύδας σχολιάζει την πρεμιέρα της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ και την εύκολη νίκη επί των Σκοπίων.

A day at the office
INTIME SPORTS

Τα καλά νέα είναι ότι κερδίσαμε. Τα ακόμη καλύτερα νέα ήταν ότι κάναμε μια άκρως… επαγγελματική νίκη. Οι διεθνείς αντιμετώπισαν αρκούντως σοβαρά τα Σκόπια στην πρεμιέρα και σίγουροι για την ανωτερότητα τους λειτούργησαν λες και ήταν μια συνηθισμένη μέρα στο… γραφείο. Ήξεραν ότι ο χρόνος, η διαφορά σε ποιότητα, λύσεις και βάθος λειτουργούσε υπέρ τους. Τα Σκόπια παίζοντας με ένα κλασικό σύστημα "γύρω γύρω όλοι" δεν έπειθαν ακόμη και τη στιγμή που είχαν ευστοχήσει εννιά φορές με πιθανά και απίθανα σουτ τριών πόντων.

Τέλος τα χαμόγελα

Τα χαμόγελα μπορούν να παγώσουν κάπου εδώ. Είναι πιθανό να παίξαμε με τη χειρότερη ομάδα του ομίλου και παρά το άνετο τελικό +20 μας παίδεψε για 27 λεπτά. Απλά δεν γινόταν να χάσουμε από μια ομάδα που μόνο… σούταρε εκτός αν οι αντίπαλοι μας τελείωναν τον αγώνα με κάτι σαν….17/20 τρίποντα.

Η άμυνα μας λειτούργησε καλά σε γενικές γραμμές και η πρόθεση του Κατσικάρη να πιέσει ακόμη και σε όλο το μήκος του γηπέδου δίνει ένα πολύ καλό πρώτο δείγμα γραφής. Κόντρα στους Κροάτες μπορεί να αποδειχθεί το απόλυτο όπλο.

Η επίθεση μας είχε καλές στιγμές, πολύ καλές στιγμές αλλά και στιγμές έντονης δυσλειτουργίας. Πιστεύω ότι σιγά-σιγά ο Κατσικάρης πρέπει να αποδεχθεί ότι το να επιμένει στο δίδυμο Καλάθη- Σπανούλη δεν προσφέρει τίποτε στην ομάδα πέρα από την πιθανή διατήρηση κάποιων ισορροπιών.

Οι επισφαλείς μετρήσεις των φιλικών ήταν μια απτή πραγματικότητα και σε συνθήκες κανονικού αγώνα. Στο ξεκίνημα του αγώνα με το δίδυμο Καλάθη- Σπανούλη στο παρκέ για 5’18’’ το επί μέρους σκορ ήταν μόλις 12-9 υπέρ της εθνικής. Τους ξαναείδαμε παρέα στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους για επτά ολόκληρα λεπτά. Το 38-31 της ανάπαυλας έγινε σε αυτό το επτάλεπτο 47-53. Με απλά μαθηματικά: 16-15 υπέρ των Σκοπιανών. Ξανάπαιξαν μαζί για ένα δίλεπτο στο τέλος του αγώνα εκεί που όλα είχαν κριθεί και έδωσαν στην εθνική ένα +4(10-6). Συνολικά έμειναν στο παρκέ γύρω στα 13,5 λεπτά και η εθνική που θυμίζουμε κέρδισε με 20 πόντους διαφορά το παιχνίδι με το ζόρι στην κοινή συνύπαρξη των δύο κορυφαίων γκαρντ της πήρε ένα μίζερο +6 (37-31) και ακόμη χειρότερα. Στο ίδιο διάστημα μοίρασαν μόλις 4 από τις συνολικά 13 ασίστ με τις οποίες τελείωσαν το παιχνίδι. Είναι φανερό ότι κανείς τους δεν νιώθει καλά χωρίς τη μπάλα στα χέρια του.

Πάρτι από τους ψηλούς

Οι ψηλοί μας έκαναν ένα μίνι πάρτι με τον Πρίντεζη να ξεκινάει τη δουλειά και τους Μπουρούση- Κουφό να την τελειώνουν ιδανικά. Για πρώτη φορά στα πρόσφατα χρονικά η εθνική μπορεί να βασιστεί τόσο πολύ στο εσωτερικό επιθετικό παιχνίδι. Εντάξει, απέναντι τους ήταν ένας σέντερ παλιάς κοπής ο αργός και δυσκίνητος Σαμαρτζίνσκι και ο άχρωμος, άοσμος και…άγευστος Χέντριξ αλλά πόσους καλύτερους ψηλούς θα αντιμετωπίσουν στην πρώτη φάση; Απόψε τους περιμένει το απόλυτο crash test με τον Άντε Τόμιτς και στην πορεία ο αμέσως καλύτερος σέντερ των προσεχών αντιπάλων μας είναι πιθανό να λέγεται… Σερμαντίνι!

Η ελληνική ομάδα με 23 ασίστ και 12 μόλις λάθη είχε καλή λειτουργία, κυριάρχησε εύκολα στα ριμπάουντς, είχε 8 παραπάνω κατοχές και γενικά ρόλαρε ομαλά. Ο Κατσικάρης ψάχτηκε πολύ και προβληματίστηκε όσο έμπαιναν τα αντίπαλα σουτ και έφτασε ανακατεύοντας την τράπουλα ακόμη και σε ένα σχήμα με 3 γκαρντ, το οποίο έμεινε για λίγο στο παρκέ και δεν πρόσφερε σχεδόν τίποτα. Σε ρηχά νερά και ο Αντετοκούνμπο αφού η μεγάλη βραδιά του Πρίντεζη και ο…αόρατος Παπανικολάου τον υποχρέωσαν να παίξει πολύ ώρα στο "3". Εκεί παραμένει λίγο σαν ψάρι έξω από τα νερά του.

Πληρέστατοι οι Κροάτες

Οι Κροάτες λίγη ώρα αργότερα κέρδιζαν τη Σλοβενία που πάντως τους πίεσε αρκετά και δεν πέταξε σχεδόν ποτέ λευκή πετσέτα παρότι έχει τόση σχέση με την καλή Σλοβενία των πρόσφατων διοργανώσεων όση περίπου σχέση έχουν ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Οι Κροάτες φαντάζουν ως μια πληρέστατη ομάδα αλλά πονάνε και πονάνε πολύ στο δημιουργικό κομμάτι. Με καλύτερο χειριστή της μπάλας, τον Σίμον που είναι ένας εξαιρετικός σκόρερ αλλά δημιουργικά υστερεί έχουν μια τεράστια τρύπα στο κατ΄άλλα πολύ γεμάτο και γοητευτικό ρόστερ τους. Φαντάζομαι ότι ο Κατσικάρης θα δώσει εντολή για ανελέητη πίεση στους περιφερειακούς τους ώστε να εκμεταλλευτεί αυτή ακριβώς την αδυναμία τους αλλά κυρίως να κάνει δύσκολη την αξιοποίηση του Τόμιτς. Κερδίζονται πάντως και δεν αποτελούν φόβητρο αρκεί να μην πέσουμε στην…περίπτωση. Και η περίπτωση είναι ο τρελός επιστήμονας του τρίποντου Μάριο Χεζόνια να βρεθεί στη ζώνη του λυκόφωτος. Με τη λογική που τον διακρίνει και την τάση να σουτάρει κάθε φορά που ακουμπάει τη μπάλα θα είναι ευχή και κατάρα για την ομάδα του.

Η πρεμιέρα έκρυβε μεγάλα παιχνίδια στον όμιλο του "θανάτου" στο Βερολίνο. Οι Σέρβοι έδειξαν τα δόντια τους στους Ισπανούς που θα πάνε να βγάλουν το τουρνουά με το ταλέντο τους και μηδενική καθοδήγηση από τον πάγκο όπου ο Σκαριόλο ισιώνει την τσάκιση του κουστουμιού του και τσεκάρει τον ζελέ του μαλλιού του με μεγαλύτερη σπουδή από όση δείχνει στον αγώνα. Οι Ιταλοί την έπαθαν σε ένα παιχνίδι fun to watch από τους Τούρκους πληρώνοντας το γεγονός ότι οι ΝΒΑers τους πασάρουν τη μπάλα από το αριστερό στο δεξί τους χέρι αποκλειστικά και μόνο με φωτεινή εξαίρεση τον φιλότιμο Μπελινέλι. Οι Τούρκοι αποδεικνύονται σκληροτράχηλοι και θα πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους. Το θέμα είναι ποιος θα την πάθει στο τέλος σε ένα όμιλο που θυμίζει το παιδικό παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες. Οι Ιταλοί έγιναν οι πρώτοι υποψήφιοι να μείνουν…όρθιοι στο τέλος.

Οι Γάλλοι κέρδισαν στην παράταση τη Φινλανδία ενώ όλα τα υπόλοιπα αποτελέσματα ήταν μάλλον φυσιολογικά. Ειδικά μεταξύ ομάδων που μπορούν να χάσουν ή να κερδίσουν οποιοδήποτε παιχνίδι απέναντι σε ένα μέτριο αντίπαλο.

Στο κλείσιμο της βραδιάς ανακαλύψαμε και το διόλου δυσάρεστο. Η εθνική έκανε την πιο ευρεία νίκη της πρεμιέρας αφού όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια κρίθηκαν με 11 η λιγότερους πόντους διαφορά και τέσσερα με διαφορές από 1 έως 3 πόντους.

Διαβάστε ακόμα:

Σκόπια - Ελλάδα 65-85

Γκάλης: "Πρωτιά με Κροατία"

Η εξέδρα της Εθνικής

Κουφός: "Ακόμα καλύτεροι με την Κροατία"

Παπανικολάου: "Δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια"

News 24/7

24MEDIA NETWORK