Η Εθνική με τη γλώσσα των αριθμών

Ο Δημήτρης Καρύδας αναλύει τα φιλικά της Εθνικής στην Ξάνθη βάση της γλώσσας των αριθμών και βγάζει τα συμπεράσματά του.

Η Εθνική με τη γλώσσα των αριθμών
Καλάθης-Σπανούλης-Αντετοκούνμπο-Κατσικάρης

Πριν από έξι μέρες στην πρώτη αναφορά που έκανα για την Εθνική και με ένα μικρό σχετικά δείγμα παιχνιδιών είχα σταθεί κυρίως σε δύο ζητήματα:

- Στη συνύπαρξη του Καλάθη με τον Σπανούλη την οποία είχα θεωρήσει προβληματική

- Στη χρησιμότητα του Αντετοκούνμπο περισσότερο σε θέση "4" αντί στη θέση "3"’.

Στο ενδιάμεσο των πρώτων φιλικών με το τουρνουά της Ξάνθης ο Κατσικάρης έκανε σημαντικές αλλαγές στα συστήματα της ομάδας, δείχνοντας και αυτός από την πλευρά του ότι ο προβληματισμός που είχε εκφραστεί δημόσια τον άγγιζε. Η Εθνική ομάδα κέρδισε τρία παιχνίδια στην Ξάνθη αλλά αυτό έχει μικρή σημασία καθώς και οι τρεις αντίπαλοι ήταν χαμηλής δυναμικότητας ή ανύπαρκτης.

Παρόλα αυτά κάποια επιμέρους στοιχεία που κρατήσαμε στους συγκεκριμένους αγώνες δείχνουν πολύ εύγλωττα ορισμένα πράγματα. Φυσικά, υπάρχει ο αντίλογος των πολλών πειραματισμών, της ευκολίας των παιχνιδιών κλπ. Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα…

Αντετοκούνμπο μόνο στο…4!

Στην Ξάνθη έγινε ξεκάθαρο ότι ο Κατσικάρης υπολογίζει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ΜΟΝΟ για τη θέση 4 και σε σπάνιες περιπτώσεις για τη θέση 3. Οι αριθμοί στους δύο αγώνες που έπαιξε ο νεαρός φόργουορντ είναι ξεκάθαροι και δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο αμφιβολίας. Ο Αντετοκούνμπο έπαιξε συνολικά 34’41’’ στη θέση 4 και σε αυτό το διάστημα η Εθνική είχε επί μέρους σκορ 35-21 (+14). Ο Κατσικάρης τον χρησιμοποίησε ελάχιστα στο 3 (μόλις 5’35’’ λεπτά) αρκετά όμως για να φανεί η διαφορά. Στο ίδιο διάστημα η Εθνική είχε επί μέρους σκορ -3 (7-10).

Στους δύο αγώνες που χρησιμοποιήθηκε οGreekFreakη ελληνική ομάδα κέρδισε με συνολική διαφορά +53 τους αντιπάλους της. Λογικά και πλην περιστάσεων που το απαιτούν ταmatch-ups, ο αντίπαλος ή η μορφή του αγώνα ο Αντετοκούνμπο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μοιραστεί τη θέση ‘’4’’ με τον Πρίντεζη.

Καλάθης- Σπανούλης: Το αταίριαστο δίδυμο

Η ελληνική ομάδα έπαιξε κάποια λιγοστά λεπτά με τους Βόσνιους με ένα ψηλό σχήμα (μόνο ένας κλασικός γκαρντ στο παρκέ) και ούτε λεπτό στο τουρνουά με τρεις γκαρντ. Αυτό αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για να γίνουν συγκρίσεις στα δίδυμα των γκαρντ που χρησιμοποίησε ο ομοσπονδιακός προπονητής στο 99% του χρόνου των αγώνων. Υπενθυμίζουμε για να γίνει πιο εύκολη η ανάλυση ότι ο Σλούκας ήταν εκτός δωδεκάδας στο ματς με την Τσεχία, ο Σπανούλης στον αγώνα με τη Βοσνία ενώ οι άλλοι τρεις γκαρντ ήταν παρόντες και στα τρία παιχνίδια. Υπήρχαν όμως δύο δίδυμα γκαρντ με αρνητικό πρόσημο. Σε όλους τους υπόλοιπους πιθανούς συνδυασμούς και δυάδες παικτών στο παρκέ η εθνική έπαιρνε μόνο κέρδος.

Το ένα δίδυμο που έβγαλε αρνητικό πρόσημο ήταν αυτό του Καλάθη με τον Σπανούλη. Αυτό που είχε φανεί δια γυμνού οφθαλμού στα πρώτα παιχνίδια που είχαμε συνύπαρξη των δύο παικτών γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο με τους αριθμούς στους αγώνες της Ξάνθης. Στον αγώνα με την Τσεχία όπου η Εθνική νίκη με διαφορά 14 πόντων οι δύο παίκτες έμειναν μαζί στο παρκέ για 13 λεπτά και το επί μέρους σκορ ήταν 20-22 υπέρ των αντιπάλων μας. Στα υπόλοιπα 27 λεπτά είτε με άλλους παρτενέρ δίπλα του ο καθένας, είτε με άλλα δίδυμα γκαρντ η εθνική κέρδισε τους Τσέχους με 16 πόντους διαφορά. Ανάλογο σκηνικό επαναλήφθηκε και στον αγώνα με τη Ρωσία.

Στο +15 στο τέλος του ματς η ελληνική ομάδα, στο -3 Καλάθης και Σπανούλης που έμειναν στο παρκέ πάντως λιγότερο χρόνο μαζί (μόλις 5’49’’), αρκετό όμως για ένα επί μέρους 13-16 υπέρ των Ρώσων. Συνολικά λοιπόν στους δύο αγώνες με παρόντες και τους δύο που η εθνική νίκησε με συνολική διαφορά +29 πόντων ο Καλάθης με τον Σπανούλη βρέθηκαν παρέα στο -5. Καθόλου καλά….Το μοναδικό άλλο δίδυμο που έβγαλε αρνητικό πρόσημο ήταν η συνύπαρξη Σπανούλη- Μάντζαρη για 4’18’’ στο ματς με την Τσεχία και για άλλα 2’15’’ εναντίον της Ρωσίας. Συνολικό σκορ: 12-15 υπέρ των αντιπάλων μας.

Αντίθετα, τόσο ο Καλάθης όσο και ο Σπανούλης έπαιζαν πολύ καλύτερα με οποιονδήποτε άλλο γκαρντ δίπλα τους (με εξαίρεση το ‘’ερυθρόλευκο’’ ζευγάρι που αναφέραμε νωρίτερα).

Δείτε τις διαφορές:

Καλάθης- Ζήσης: +17 (37-20) σε 15’06’’

Καλάθης- Σλούκας: +21 (38-17) σε 15’15’’

Καλάθης- Μάντζαρης: +4 (10-6) σε 5’35’’

Σπανούλης- Ζήσης: +4 (15-11) σε 7’32’’

Σπανούλης- Σλούκας: +7 (15-8) σε 8’04’’

Ακόμη όμως και στις στιγμές που Καλάθης και Σπανούλης κάθονταν στον πάγκο το πρόσημο έβγαινε θετικό για την ομάδα με τους άλλους τρεις πιθανούς συνδυασμούς. Δείτε τα αποτελέσματα όπως τα βγάζει η καταμέτρησή μας:

Μάντζαρης- Ζήσης: +8(17-9) σε 9’50’’

Μάντζαρης- Σλούκας: +16(40-24) σε 21’11’’

Σλούκας- Ζήσης: +12 (24-12) σε 22’49’’

Νομίζουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αριθμοί δεν λένε ψέματα αφού πάνω κάτω μιλάμε για αγώνες ομοειδείς και εύκολους οπότε τα συγκρίσιμα μεγέθη ήταν πάνω κάτω ίδια και χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις. Ούτως ή άλλως αυτά που απεικονίζουν οι αριθμοί θα τα δει στο βίντεο των αγώνων το τεχνικό επιτελείο της εθνικής και λογικά ο Κατσικάρης θα εναρμονίσει, ειδικά στα επίσημα παιχνίδια, τα πλάνα του ανάλογα.

Διαβάστε ακόμη:

Αναζητούνται πλάνο και ρόλοι στην Εθνική

Έβγαλε 12άδα ο Κατσικάρης: Χωρίς Γιάνκοβιτς και Αγραβάνη στο Ευρωμπάσκετ

Ελλάδα - Ρωσία 80-65

News 24/7

24MEDIA NETWORK