Τα πένθιμα μπλουζ της "Μαύρης Παρασκευής"

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για τις συνέπειες των ηττών που υπέστησαν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός την Παρασκευή στην Ευρωλίγκα.

Τα πένθιμα μπλουζ της "Μαύρης Παρασκευής"
INTIME SPORTS

Για τους φανατικούς των προλήψεων ήταν απλά μια Παρασκευή και 13. Η απόλυτη γκαντεμιά με τον μπασκετικό Τζέισον να φοράει στο Κάουνας τη μάσκα με το πρόσωπο του Τσέρι και στο Φάληρο την αντίστοιχη με τη μορφή του Γκάουντλοκ.

Τα βιαστικά συμπεράσματα διαψεύδονται

Για τους μπασκετόφιλους ήταν μια βραδιά που επιβεβαίωσε τον χρυσό κανόνα που ισχύει εδώ και δύο χρόνια στο Top16 της Ευρωλίγκας. Τα βιαστικά συμπεράσματα υπάρχουν απλά για να διαψεύδονται. Για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό η μαύρη Παρασκευή είχε σαν σάουντρακ τους ήχους πένθιμων και μελαγχολικών μπλουζ.

Με δεδομένα ότι στο Top16 δεν υπάρχουν δεδομένα τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος της συγκεκριμένης φάσης Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μπήκαν πια σε άλλη… φάση! Ο Παναθηναϊκός πρέπει να ιδρώσει για να πάει στους οκτώ και ο Ολυμπιακός να αναζητήσει υπερβάσεις για να ακουμπήσει το πλεονέκτημα έδρας.

Άλλη ομάδα εκτός έδρας ο Παναθηναϊκός

Ας τα πάρουμε με τη χρονική σειρά των γεγονότων. Ο Παναθηναϊκός επιβεβαίωσε και στο Κάουνας αυτό που έχουμε πει και γράψει δεκάδες φορές. Εκτός έδρας είναι μια άλλη ομάδα, μια ομάδα που χάνει μεγάλο ποσοστό από τη δυναμικότητα της. Τα καμπανάκια που χτυπάνε από χθες στα αυτιά των παικτών παράγουν την ίδια λέξη: "Σοβαρευτείτε". Τα καμπανάκια που χτυπάνε στα αυτιά του Ιβάνοβιτς έχουν διαφορετικό ήχο. Η διαχείριση υλικού που κάνει τον τελευταίο καιρό απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ιδανική και δεν είναι τυχαία η άποψη που διατυπώθηκε μετά την ήττα στο Κάουνας: " Αν είναι να χάνει με τους ξένους καλύτερα να χάνει με τους πιτσιρικάδες Έλληνες". Άλλωστε το πρώτο και πιθανώς μοναδικό πράγμα που του έχει ζητηθεί για τη φετινή σεζόν είναι ακριβώς αυτό: Η ανάδειξη των νεαρών Ελλήνων παικτών. Μπαίνοντας στον τελευταίο μήνα του Top16 ο Ιβάνοβιτς θα κριθεί όχι κατ΄ ανάγκη με την τελική έκβαση της προσπάθειας της ομάδας αλλά με το πώς θα φτάσει ως εκεί. Με απλά λόγια: Αν είναι να αποκλειστεί ο Παναθηναϊκός ας αποκλειστεί έχοντας δώσει ευκαιρίες στους νέους. Εφόσον ο Ιβάνοβιτς εμπιστεύεται τα πρώτα βιολιά τότε οφείλει και να κερδίζει. Κυνικό μεν, ρεαλιστικό δε…

Δεν θα κινδυνεύσει με αποκλεισμό

Προσωπική μου εκτίμηση: Ο Παναθηναϊκός δεν θα κινδυνεύσει τελικά με αποκλεισμό. Έχοντας ως ισχυρό εφόδιο το καλό του πρόγραμμα μπορεί να κλείσει με τρεις νίκες στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια. Αρκεί μέσα σε αυτές τις νίκες να είναι απαραίτητα αυτή σε βάρος της Άλμπα στο ΟΑΚΑ. Η ομάδα όμως που έφτασε τα δύο προηγούμενα χρόνια ένα παιχνίδι πριν το φάιναλ φορ χάνοντας τη μάχη σε πέμπτο ματς στη Βαρκελώνη και στη Μόσχα αντίστοιχα δεν δείχνει φέτος ικανή να πάει πιο μακριά. Εκτός αν αποδειχθεί ικανή να κάνει μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη και στον τελικό λογαριασμό της φανεί αρκετή. Πάντως, ένα πολύ λογικό σενάριο με βάση της εξέλιξη των πραγμάτων δείχνει ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα εμπλακεί σε εμφύλιο με τον Ολυμπιακό στους 8 αλλά μάλλον σε ένα διαφορετικής μορφής εμφύλιο: Η πιθανότητα να διασταυρωθούν οι δρόμοι του με τη Φενέρ του Ομπράντοβιτς είναι πιο ενισχυμένη από ποτέ!

Έβαλε "Χ" στις 8 προηγούμενες νίκες

Ο Ολυμπιακός πλήρωσε ένα πικρό τίμημα. Μέσα σε ένα βράδυ μπήκε ένα μεγάλο Χ σε οκτώ νίκες που είχε κάνει στους προηγούμενους εννιά αγώνες. Εδώ ο κανόνας των πραγμάτων ήταν λίγο διαφορετικός. Μια ομάδα που κερδίζει συνεχώς πρέπει να κερδίσει και ένα παιχνίδι "στοχευμένο" από καιρό. Από τα μισά του πρώτου γύρου όλοι ξέραμε ότι η προσπάθεια του Ολυμπιακού θα κρινόταν από τον αγώνα με τη Φενέρ στο ΣΕΦ. Από τη στιγμή που τον έχασε, διαγράφηκαν όλα τα προηγούμενα. Άδικο μεν, ρεαλιστικό δε…

Φυσικά, η ήττα από τη Φενέρ μπήκε σε δεύτερη μοίρα λόγω του τραυματισμού του Σπανούλη. Όπως και πέρσι ήρθε στο χειρότερο χρονικά σημείο της σεζόν. Και εδώ πια τίθεται ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα. Ο φετινός Ολυμπιακός ειδικά επί ημερών Σφαιρόπουλου δομήθηκε σε μεγάλο βαθμό πάνω στον Σπανούλη. Περισσότερο από κάθε προηγούμενη χρονιά. Η μπάλα περνάει από τα χέρια του στατιστικά το μεγαλύτερο διάστημα ενός αγώνα. Τώρα, όλοι οι υπόλοιποι καλούνται να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να αποδείξουν ότι μπορούν και χωρίς τον ηγέτη τους για όσο διάστημα αυτός θα είναι στα "πιτς". Προσωπική εκτίμηση: Στον Ολυμπιακό έχουν μπει δύσκολα αφού η Φενέρ έχει βολικό πρόγραμμα και λογικά πρέπει να ψάξει άλλη μια υπέρβαση μέσα στη Μόσχα για να φτάσει στο πλεονέκτημα έδρας. Μπορεί; Δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω. Έντεκα παίκτες που έμαθαν να ζουν σαν ομάδα υποστήριξης του Σπανούλη σίγουρα ξέρουν καλύτερα τη συγκεκριμένη απάντηση. Εάν είναι αρνητική ο Ολυμπιακός πρέπει για δεύτερη χρονιά στη σειρά να ψάξει το εισιτήριο που οδηγεί στο φάιναλ φορ σε Ισπανικά εδάφη, πιθανώς με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα.

Όποιος έφτασε μέχρι εδώ και διαφωνεί ας σκεφτεί δεύτερη φορά τον χρυσό κανόνα του Top16: Απαγορεύονται τα βιαστικά συμπεράσματα. Εννιά φορές στις δέκα την τελευταία τριετία όποιος τα αναγάγει σε αξίωμα κινδυνεύει να διαψευστεί την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε 64-73

Ζαλγκίρις - Παναθηναϊκός 76-70 (VIDEO)

Σοκ με Σπανούλη (PHOTOS)

Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού μέχρι το τέλος του Top16

Το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού μέχρι το τέλος

News 24/7

24MEDIA NETWORK