Την επανάσταση θα τη δείξει η τηλεόραση

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για την ΑΕΚ, η οποία δείχνει ικανή να αποτελέσει τον τρίτο πόλο στο ελληνικό μπάσκετ, αρκεί να υπάρξει υπομονή και μακρόπνοο πλάνο.

Την επανάσταση θα τη δείξει η τηλεόραση
INTIME SPORTS

H αλήθεια είναι ότι το πρωτάθλημα της Basket League είναι καλύτερο από ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος ή από αυτό που καταλαβαίνει ο μέσος φίλαθλος. Διασπορά ομάδων σε όλη τη χώρα έχει, ανταγωνισμό και κλειστά ματς έχει, καλούς Αμερικάνους παρότι είναι αγορασμένοι από τα χαμηλά ράφια του σχετικού σούπερ μάρκετ διαθέτει. Τι λείπει; Να προκύψει μια Τρίτη (ενδεχόμενα και τέταρτη) δυνατή ομάδα που θα αποτελέσει ένα ισχυρό πόλο απέναντι στην δυαρχία Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού.

Ο Πανιώνιος το προσπάθησε φιλότιμα επί ημερών Λιανού αλλά τελικά οδηγήθηκε στη φθορά. Ο ΠΑΟΚ το παλεύει φιλότιμα αλλά οι δυνάμεις του (κυρίως οι οικονομικές) δεν φτάνουν. Με μπάτζετ μικρότερο του μισού εκατομμυρίου μάλλον τα πάει καλύτερα του αναμενόμενου. Ο Άρης έχει βαρύ όνομα αλλά η οικονομική του εξυγίανση που θα κρατήσει καιρό μέχρι να ολοκληρωθεί δημιουργεί εκ των πραγμάτων ένα ταβάνι.

Το απόγευμα της Πέμπτης όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ αντιλήφθηκαν ότι αν πρόκειται να γίνει... επανάσταση στο πρωτάθλημα αυτή μπορεί να έρθει μόνο από την ολική επαναφορά της ΑΕΚ στο προσκήνιο.

Πόσες φορές το χρόνο μπορούμε να δούμε μια ομάδα να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικεί με ίσους όρους τη νίκη μέσα στην έδρα του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού. Είναι τόσο λίγες και σπάνιες που ανάγονται στο επίπεδο της εξαίρεσης και όχι του κανόνα.

Η ΑΕΚ το πάλεψε φιλότιμα για 37 λεπτά και "φόβισε" τον Ολυμπιακό. Από μιας ιστορικής σημασίας νίκη τη χώριζαν τελικά μόλις έξι πόντοι. Μοιάζουν λίγοι αλλά ενδεχόμενα είναι περισσότεροι. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα.

Η ΑΕΚ βίωσε το ναδίρ της ιστορίας της φτάνοντας στη Β΄ εθνική και έμοιαζε ένα χαμένο στοίχημα. Έδειχνε έτοιμη να ακολουθήσει τη μοίρα πολλών άλλων ιστορικών ή παραδοσιακών ομάδων που πήραν την κάτω βόλτα και δεν βρήκαν φρένο που να καθυστερήσει ή να σταματήσει την πτώση τους. Το Μαρούσι, ο Ηρακλής, το Περιστέρι είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που μπορεί κάποιος να απαριθμήσει.

Με μια διαφορά: Η ΑΕΚ ήταν βαρύ χαρτί για να την πάρει τόσο εύκολα η κατηφόρα και να την οδηγήσει στην αφάνεια. Κατάφερε να ξαναβρεί τον δρόμο της. Και φέτος μοιάζει να ολοκληρώνει την επιστροφή της. Η εμφάνιση ενός προέδρου (Μάκης Αγγελόπουλος) που έριξε με το καλημέρα 1,5 εκατομμύριο ευρώ –σύμφωνα με τους υπολογισμούς- στην ομάδα, η πρόσληψη ενός έμπειρου και ικανού τεχνικού (Σάκοτα) που είχε μείνει στο περιθώριο και μερικές ζαριές που βγήκαν άλλαξαν ριζικά την εικόνα της ομάδας όπως τουλάχιστον τη βλέπαμε το καλοκαίρι όταν παιζόταν ακόμη και η συμμετοχή της στη Basket League.

Τι λείπει για να ολοκληρωθεί η ολική επαναφορά της ΑΕΚ; Το σημαντικότερο κίνητρο. Για την ώρα, οι κινήσεις που γίνονται μοιάζουν να μην έχουν τελικό προορισμό αλλά για αυτό δεν ευθύνεται ούτε ο Αγγελόπουλος, ούτε ο Σάκοτα, ούτε κάποιος άλλος. Η Ελλάδα έχασε με συνοπτικές διαδικασίες την τρίτη θέση στην Ευρωλίγκα εδώ και μερικά χρόνια. Και στο μεσοδιάστημα άλλες χώρες κέρδισαν έδαφος και με μεγάλες επενδύσεις κέρδισαν την καρδιά του Τζόρντι Μπερτομέου. Τούρκοι, Ισπανοί ακόμη και οι Γερμανοί, λόγω της ενεργοποίησης της Μπάγερν, είναι ένα ή πολλά βήματα μπροστά μας.

Η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα είναι ο μεγάλος στόχος και το απόλυτο κίνητρο για όποιον θέλει να κάνει μια αληθινή επανάσταση στο ελληνικό μπάσκετ. Παρέα με την απαιτούμενη διάρκεια γιατί από την Ευρωλίγκα πέρασαν την τελευταία 15ετία το Περιστέρι, ο ΠΑΟΚ, ο Πανιώνιος, ο Άρης, το Μαρούσι αλλά κανείς δεν κράτησε για πολύ αυτή τη δυναμική. Η ΑΕΚ μοιάζει ικανή να τα καταφέρει. Δεν μάντρωσε την ομάδα της στη "στρούγκα" των Λιοσίων ή σε κάποιο άλλο μικρό γήπεδο, χρησιμοποιεί το ΟΑΚΑ, έχει ισχυρή λαϊκή βάση, βαρύ όνομα, ένα πρόεδρο που δείχνει διατεθειμένος να επενδύσει. Αλλά στην αναζήτηση του... άγιου δισκοπότηρου που αντιπροσωπεύει η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα είναι ακόμη πολύ πίσω. Και αυτό το κυνήγι απαιτεί υπομονή και διάρκεια.

Για την ώρα κερδίζει τις πρώτες εντυπώσεις. Σίγουρα, δεν είναι αρκετό. Αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και τον σωστό προορισμό.

Πίσω στο μακρινό 1971 ένας από τους μεγαλύτερους έγχρωμους μουσικούς-ακτιβιστές ο Τζιλ Σκοτ Χέρον είχε γράψει ένα προφητικό τραγούδι που ηχεί στις μέρες μας πιο επίκαιρο από ποτέ. Εξηγούσε γιατί την επανάσταση δεν θα τη δείξει ποτέ η τηλεόραση (The revolution will not be televised). Σαράντα χρόνια αργότερα, φτάσαμε πολύ κοντά τη μπασκετική επανάσταση που προσπάθησε να κηρύξει η ΑΕΚ στο ΣΕΦ να τη δούμε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Και μάλλον, όταν αυτή συμβεί θα έχουμε την ευκαιρία να τη δούμε…

News 24/7

24MEDIA NETWORK