To διπλό λάθος του Βασιλακόπουλου

Το λάθος του Βασιλακόπουλου που διορθώθηκε με λάθος και η εξέλιξη της υπόθεσης Τρινκέρι που βάζει σε μεγάλο κίνδυνο το ελληνικό μπάσκετ. Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για τις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης του Ιταλού προπονητή.

To διπλό λάθος του Βασιλακόπουλου

Τα τελευταία 24ωρα ένα σημαντικό μέρος της ειδησεογραφίας του μπάσκετ καταλαμβάνει η εξέλιξη της υπόθεσης Τρινκέρι. Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής δικαιώθηκε στην προσφυγή που έκανε στη FIBA και η ημερομηνία καταβολής των 110.000 ευρώ εξέπνευσε χωρίς να πληρωθεί τα οφειλόμενα.

Πριν από αρκετούς μήνες και πολύ πριν ξεκινήσω την συνεργασία μου με το Contra.gr είχα γράψει σε ένα εντιτόριαλ του περιοδικού all Star Basket ότι η προσφυγή Τρινκέρι επέχει θέση ωρολογιακής βόμβας για το ελληνικό μπάσκετ. Ο Ιταλός αποτελεί ένα από τα δύο σημαντικά λάθη του Βασιλακόπουλου και το τρομακτικό της υπόθεσης είναι ότι το ένα λάθος έφερε το δεύτερο που ήταν πολύ μεγαλύτερο του πρώτου…

Η επιλογή Τρινκέρι, οι "αγιογράφοι" και η αντιπολίτευση

Ο πεφωτισμένος ηγέτης του ελληνικού μπάσκετ αποδεικνύει ότι πλέον ξέρει μόνο κάτι καλά: Οδηγημένος από τον στείρο εγωισμό του να διορθώνει το ένα λάθος με ένα ακόμη!

Ας ξετυλίξουμε λοιπόν τις σελίδες αυτής της ιστορίας που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον με μερικά νέα στοιχεία που σκόπιμα αποσιωπήθηκαν ή λοιδωρήθηκαν από την ΕΟΚ και τους πολλούς υποστηρικτές του Γιώργου Βασιλακόπουλου στο δικό μας σινάφι το δημοσιογραφικό.

Ο Βασιλακόπουλος επέλεξε τον Ιταλό μάλλον στην τύχη. Πιστεύοντας ότι επειδή πέτυχε στη μικρομεσαία Καντού μπορούσε να τα καταφέρει και στην εθνική. Για τον Τρινκέρι η εθνική Ελλάδος ήταν μια σίγουρη ζαριά. Από το Καντού δεν είχε άλλο σοβαρό προορισμό για την καριέρα του. Στην Ιταλία ή ένας προπονητής πηγαίνει στο Μιλάνο (μετά και τη διάλυση της Σιένα) ή απλά δεν υπάρχει. Άσπρο μαύρο κέρδιζε. Αν πήγαινε καλά άνοιγε τις πόρτες για διεθνή καριέρα, αν κάτι του στράβωνε θα είχε στο βιογραφικό του τη θητεία σε μια εθνική!

Ο Βασιλακόπουλος έκτισε μεθοδικά με τη συνεισφορά πρόθυμων δημοσιογράφων την ‘’αγιογραφία’’ του Τρινκέρι. Θυμίζω το διάστημα πριν από το Ευρωμπάσκετ του 2013. Τα επικοινωνιακά χαρίσματα του Ιταλού ήταν αρκετά να τον χρίσουν για το σύνολο του τύπου ‘’προπονηταρά’’! Οι λίγοι που θέταμε ζητήματα για την προπονητική του επάρκεια απλά καταχωρηθήκαμε στη….στείρα αντιπολίτευση. Λίγο ακόμη και θα μας έλεγαν ότι δεν θέλαμε το καλό της εθνικής. Η εθνική απέτυχε στη Σλοβενία και σταδιακά ξεκίνησε –από τα ίδια πρόσωπα και τον ίδιο καθοδηγητή φυσικά- η αποδόμηση του Τρινκέρι. Έγινε…ταβερνιάρης, άσχετος, λίγος, και ότι άλλο βάλει ο νους σας. Η ουσία ήταν μια… Η εθνική δεν πήγε στο Παγκόσμιο.

Στο μεσοδιάστημα ο Τρινκέρι που γνώριζε πολύ καλά ότι δεν είχε μέλλον στην εθνική και είχε βρει τη δουλειά στο Καζάν ήθελε να ξεμπερδέψει με την ΕΟΚ. Η ομοσπονδία κατά την προσφιλή τακτική της όλα αυτά τα τελευταία χρόνια δεν του είχε δώσει παρά μόνο ένα μικρό μέρος από τα δεδουλευμένα. Ο Βασιλακόπουλος πίστευε στο παράλληλο σύμπαν που ζει ότι ο Τρινκέρι λέγεται… Ζούρος και θα έφευγε από την εθνική και με τη ρετσινιά του αποτυχημένου και χωρίς να πει κουβέντα για να υπερασπίσει τον εαυτό του και θα χάριζε τα λεφτά που του χρωστούσε η ομοσπονδία. Μόνο που ο Τρινκέρι δεν είναι έλληνας και προέρχεται από μια χώρα όπου οι προπονητές πληρώνονται ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων.

Κλειστές πόρτες...

Ήρθε στην Αθήνα προσπαθώντας να δει τον Βασιλακόπουλο και βρήκε κλειστές πόρτες. Τον πήρε κατ΄επανάληψη τηλέφωνο και βρήκε….τηλεφωνητή! Φεύγοντας για το Καζάν ο Βασιλακόπουλος πίστεψε ότι είχε ξεμπερδέψει με το πρόβλημα. Ο Τρινκέρι δεν ζητούσε το πλήρες διετές συμβόλαιο του αλλά τα λίγα που του οφείλονταν από το υπόλοιπο της συνεργασίας του με την ΕΟΚ. Ανέθεσε σε Έλληνα μάνατζερ να λύσει το θέμα αλλά η ομοσπονδία ήταν κάθετη. ‘’ας κάνει προσφυγή, δεν μας νοιάζει’’, του είπαν. Και ο Ιταλός αυτό ακριβώς έκανε θιγμένος πρώτα και πριν από όλα από την κάκιστη συμπεριφορά των ανθρώπων της ΕΟΚ.

Δεν ξέρω αν υπάρχει αντίστοιχη παροιμία στα Ιταλικά αλλά στα μέρη μας το λέμε κάπως σαν ‘’και κερατάς και δαρμένος’’.

Την ώρα που ο Τρινκέρι έκανε προσφυγή στο BAT διεκδικώντας πια το σύνολο του συμβολαίου του με την ΕΟΚ και 110.000 ευρώ ο Βασιλακόπουλος υπαναχωρώντας σε όσα έλεγε δημόσια τον Νοέμβριο του 2013 για τους πλειστηριασμούς της FIBA πλειοδότησε για τη wild card. Έδωσε 830.000 ευρώ με τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα πρόθυμων δημοσιογράφων που τον αποθέωσαν! Πάλι λίγοι εγείραμε ενστάσεις. Τα λεφτά ήταν πολλά για μια ομοσπονδία που ο προϋπολογισμός της είχε περικοπεί δραστικά. Ο Βασιλακόπουλος επικαλέσθηκε το παράλληλο σύμπαν στο οποίο ζει τα τελευταία χρόνια: ‘’Θα βγάλουμε κέρδος’’, είπε. ‘’Η συμμετοχή θα φέρει χορηγούς στην ομοσπονδία’’.

Η εθνική πήγε στο παγκόσμιο αλλά χορηγούς δεν βρήκε, ούτε μας ανακοινώθηκε κάποια καινούργια συμφωνία… Ούτε καν η επέκταση της συμφωνίας με την (κρατικοποιημένη πλέον) τράπεζα δεν έχει ανακοινωθεί αφού η συγκεκριμένη χορηγία έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κόστισε πολύ η συμμετοχή στο παγκόσμιο

Φυσικά, ο κύριος Βασιλακόπουλος απέκρυψε τεχνηέντως ότι η συμμετοχή της εθνικής στο παγκόσμιο δεν κόστισε μόνο 830.000 ευρώ. Αλλά πολύ περισσότερα. Ως συνεπακόλουθο η ΕΟΚ πλήρωσε 70.000 αμοιβή σε δικηγορικό γραφείο για να εξασφαλίσει την παρουσία του Καλάθη στη διοργάνωση και τον χειρισμό του θέματος με την ποινή που του είχε επιβληθεί στο ΝΒΑ. Επίσης, ο παράγοντας που του αρέσει να λέει ότι παίζει στα δάχτυλα του το Ευρωπαίκό μπάσκετ όχι μόνο πλήρωσε 830.000 ευρώ αλλά πήρε πακέτο και δύο διοργανώσεις με την υποχρέωση διεξαγωγής τους στην Ελλάδα. Ε, αφού βρήκαν πελάτη στη FIBA είπαν να μην τον αφήσουν να πάει χαμένος. Έτσι, λοιπόν η ομοσπονδία ανέβασε εμμέσως τη ‘’ζημιά’’ της συμμετοχής κοντά στο εκατομμύριο χωρίς να συνυπολογισθούν έξοδα μετακινήσεων, προετοιμασίας κλπ. Η περσινή διοργάνωση στην Κρήτη στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία, όχι μόνο αγωνιστική αλλά και οικονομική αφού ο καινούργιος περιφερειάρχης αποφάσισε να μην υλοποιήσει την οικονομική συμφωνία του προκατόχου του με την ΕΟΚ. Η διοργάνωση μπήκε μέσα αλλά η ΕΟΚ αποφεύγει συστηματικά να δίνει στη δημοσιότητα τέτοια στοιχεία αν και κρατικά επιχορηγούμενη ομοσπονδία. Φέτος, κατάφερε να βρει πρόθυμη διοργανώτρια πόλη τον Βόλο για τη δεύτερη διοργάνωση που υποχρεώθηκε να πάρει πακέτο με τη wild card του παγκοσμίου. Σκεφθείτε δηλαδή να μην δίναμε και τις 830.000 ευρώ τι θα μας ζητούσαν. Τι να κάνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας; Υποχρεώθηκε να καθίσει δίπλα δίπλα στον Αχιλλέα Μπέο στην παρουσίαση της διοργάνωσης και να βγάλει ένα από τα συνηθισμένα του λογύδρια περί αθλητικού πνεύματος. Ποιος; Ο άνθρωπος που λίγους μήνες πριν είχε πάρει μέρος στον νόμιμο πλειστηριασμό των θέσεων του παγκοσμίου.

Στο ενδιάμεσο ο υμνητής του αγνού αθλητικού κινήματος έχει κάνει περικοπές στους ήδη πενιχρούς μισθούς των ομοσπονδιακών προπονητών των μικρών εθνικών ομάδων (οι οποίοι πληρώνονται όταν τύχει και όπως τύχει), οφείλει όπως λέγεται ένα σημαντικό ποσό σε ταξιδιωτικά πρακτορεία και εκπόνησε το πιο κραυγαλέο μνημόνιο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Επέβαλλε χαράτσι 5 ευρώ για κάθε νέο δελτίο αθλητή που εκδίδει η ομοσπονδία και 10 ευρώ για κάθε ανανέωση δελτίου από μεταγραφή. Προφανώς, το σύνθημα αυτής της εκστρατείας είναι απλοϊκό: Φέρτε τα παιδιά στο μπάσκετ, οι γονείς να πληρώνουν και εμείς να ρεφάρουμε τη ζημιά από τη wild card. Υπάρχει και μια ακόμη κατηγορία ‘’χορηγών’’ όχι αυτών που μας υποσχέθηκε ότι θα βρει ο πρόεδρος της ΕΟΚ. Οι διοικήσεις των σωματείων των μικρών εθνικών κατηγοριών που έπαψαν να παίρνουν χρήματα για τις μετακινήσεις τους ακόμη και αυτές άνω των 200 ή 300 χιλιομέτρων. Αλλά για να είμαι ειλικρινής αυτούς δεν τους λυπάμαι. Τόσα χρόνια ψηφίζουν με ποσοστά… Σαλαζάρ τον Βασιλακόπουλο οπότε ένα ακόμη ‘’μνημόνιο’’ δεν θα τους χαλάσει και δεν θα τους αλλάξει τα μυαλά!

Μεγάλος ο κίνδυνος

Αφού ολοκληρώσαμε τον κύκλο της αλυσίδας των λαθών επιστρέφουμε στην υπόθεση Τρινκέρι. Διάβασα δηλώσεις του νομικού του κ. Βαγιατά ότι ‘’δεν υπάρχει πρόβλημα τιμωρίας της ΕΟΚ. Το πολύ πολύ να πληρώσει η ΕΟΚ ένα πρόστιμο’’. Δεν αμφισβητώ τις νομικές του γνώσεις αλλά με τις δικές μου ταπεινές πληροφορίες θα γράψω ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Ο Τρινκέρι έπρεπε να πάρει 110.000 ευρώ στις 2 Φεβρουαρίου ή να διακανονιστεί το χρέος με δόσεις. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του νομικού του ο Ιταλός που έχει πια το πάνω χέρι δεν δέχεται τον προτεινόμενο διακανονισμό.

Ο κίνδυνος για το ελληνικό μπάσκετ είναι πολύ μεγαλύτερος ενός απλού προστίμου. Η Σλοβακία σε αντίστοιχη περίπτωση οφειλών σε προπονητή που δούλεψε στην εθνική γυναικών της αποκλείσθηκε ως ομοσπονδία από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις και της αφαιρέθηκε η διοργάνωση του πανευρωπαϊκού νεανίδων του 2013. Συνεπώς, οι αποφάσεις του ΒΑΤ που γίνονται αποδεκτές από τη ΦΙΜΠΑ αυτόματα δεν λύνονται με ένα απλό…πρόστιμο! Η τύχη των εθνικών ομάδων βρίσκεται για μια ακόμη φορά στα χέρια του Τρινκέρι. Με διαφορετικό τρόπο από την προηγούμενη. Αποκλεισμός σημαίνει πολύ απλά ότι οι εθνικές ομάδες και οι σύλλογοι της χώρας που μπαίνει στο περιθώριο δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις. Και μην βιαστεί κάποιος να πει ότι ‘’εντάξει σύλλογοι μας δεν παίζουν σε διοργανώσεις της ΦΙΜΠΑ, το όλο ζήτημα απασχολεί μόνο τις εθνικές, ας το λύσει ο Βασικλακόπουλος’’.

Γνωστός για την συμμετοχή του σε πολλές υποθέσεις αθλητικού περιεχομένου νομικός τον οποίο ρωτήσαμε μας ανέλυσε το εξής δυσμενές σενάριο: ‘’Σε πρώτο χρόνο το πρόβλημα είναι της ΕΟΚ και των εθνικών ομάδων. Η FIBA όμως έχει δικαίωμα όταν αποκλείει μια ομοσπονδία να απαγορεύει και την έκδοση letter of clearence για ομάδες της συγκεκριμένης χώρας αφού όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες είναι μέλη της ομοσπονδίας της χώρας τους. Κάτι που σημαίνει ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα μπορεί η Παγκόσμια ομοσπονδία να απαγορεύσει οποιαδήποτε μεταγραφή παίκτη που αγωνιζόταν στο εξωτερικό σε ελληνικό σύλλογο με τη μη χορήγηση του συγκεκριμένου και απαιτούμενου πιστοποιητικού’’. Συνεπώς, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι υποχρεωμένος να πληρώσει και αυτό το λάθος για να μην μετατραπεί η ωρολογιακή βόμβα Τρινκέρι σε πυρηνικό ολοκαύτωμα! Το που θα βρεθούν τα χρήματα στα άδεια ταμεία της ομοσπονδίας είναι ένα άλλο ζήτημα που δεν μας αφορά. Ενδεχόμενα θα επιβάλλει ένα καινούργιο χαράτσι 5-10 ευρώ σε όποιον έλληνα ασχολείται με οποιαδήποτε ιδιότητα με το μπάσκετ.

ΥΓ: Γνωρίζω ότι με το παρόν άρθρο κάνω ανεπανόρθωτη ζημιά στο Contra.gr αφού το τοποθετώ δια παντός στη μαύρη λίστα των ‘’εχθρών’’ του προέδρου. Γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρέπει να φιλοδοξεί ότι στο μέλλον θα τύχει της τιμής των επιχορηγούμενων ταξιδιών συντακτών του σε διοργανώσεις που παίρνει μέρος η εθνική ομάδα μπάσκετ. Εκεί δηλαδή που πηγαίνουν τα μέλη του επίλεκτου κλαμπ με την επωνυμία ‘’His master’s voice’’. Αλλά, φίλε αναγνώστη, τουλάχιστον εσύ θα ξέρεις ότι εδώ διαβάζεις την (υποκειμενική έστω) αλήθεια του γράφοντος και όχι…υπαγορεύσεις από υποβολείς και ομοσπονδιακά non paper. Και για αυτό αναλαμβάνω ακεραία την ευθύνη. Απέναντι στο σάιτ εννοείται...

ΥΓ 2: μπορούσε να λυθεί τελικά το θέμα Τρινκέρι; Ναι με ένα πολύ απλό τρόπο. Από τη στιγμή που ο Ιταλός ήθελε να δουλέψει για τα πολλά στο Καζάν και είχε(;) διετή συμφωνία με την ΕΟΚ όπως είχε ανακοινωθεί την ημέρα της πρόσληψής του η ομοσπονδία έκανε μια απλή κίνηση: τον δέσμευε με το συμβόλαιο του και του απαγόρευε να δουλέψει στη Ρωσική ομάδα. Για να τον ελευθερώσει και να πάρει τα λεφτά της Καζάν του έλεγε πολύ απλά: ''υπογράφεις ότι δεν έχεις απαιτήσεις και τελειώσαμε''. Αλλά αυτά απαιτούν λεπτούς και έξυπνους χειρισμούς και όχι στείρους εγωισμούς και τζάμπα....μαγκιές! Εκτός αν ο Ιταλός δεν είχε δεύτερο χρόνο στο συμβόλαιο του και όσα μας είχαν πει την ημέρα της πρόσληψης του ήταν αέρας κοπανιστός.

Διαβάστε ακόμη:

Η ΕΟΚ χρωστά ακόμη στον Τρινκέρι

News 24/7

24MEDIA NETWORK