X- Factor: Δεν αρκεί η άμυνα και ο Σπανούλης για τον Ολυμπιακό

Ο Δημήτρης Καρύδας καταγράφει τα δεδομένα στο παιχνίδι της πανίσχυρης ΤΣΣΚΑ Μόσχας και εξηγεί πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον ημιτελικό ο Ολυμπιακός για να έχει ελπίδες.

X- Factor: Δεν αρκεί η άμυνα και ο Σπανούλης για τον Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Η θεωρητική προσέγγιση του ημιτελικού Ολυμπιακού- ΤΣΣΚΑ Μόσχας λέει ότι οι ερυθρόλευκοι πρέπει να βασιστούν σε ότι τους κουβάλησε μέχρι εδώ: Την άμυνα τους που είναι η καλύτερη στην Ευρωλίγκα, το χαμηλό τέμπο (είναι η ομάδα με τις λιγότερες κατοχές μπάλας από το Top-16 και μετά αφού κάνει γύρω στις 67-68 επιθέσεις ανά αγώνα) και το παιχνίδι μισού γηπέδου. Αυτά λέει η στυγνή μπασκετική λογική. Ας μου επιτραπεί να καταθέσω μια εντελώς διαφορετική άποψη…

Επιθετική μηχανή

Η ΤΣΣΚΑ αποτελεί μια απόλυτη μπασκετική επιθετική μηχανή. Στη φετινή σεζόν είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που σκόραρε λιγότερους από 80 πόντους. Ακόμη και ο Ολυμπιακός με σκυλίσια άμυνα στη νίκη του μέσα στο ΣΕΦ την κατέβασε στους 76 πόντους. Η Φενέρ την πήγε στους 75, στον τέταρτο αγώνα των πλέι οφ απέναντι στον Παναθηναϊκό, το παιχνίδι με τον χαμηλότερο ρυθμό όλης της σεζόν σκόραρε 74 που ήταν και οι λιγότεροι που έχει σημειώσει μέχρι τώρα.

Μιλώντας ρεαλιστικά: Ο Ολυμπιακός ακόμη και αν παίξει τέλεια άμυνα δύσκολα θα μπορέσει να κατεβάσει την ΤΣΣΚA κάτω από τους 75-78 πόντους. Δεν συζητάμε καν το απευκταίο σενάριο που οι Ρώσοι θα βρεθούν σε πολύ καλή μέρα και θα ξεκλειδώσουν την άμυνα του Σφαιρόπουλου. Εντάξει, τα πάντα μπορεί να συμβούν σε ένα ημιτελικό φάιναλ φορ. Έχουμε δει πράγματα που θεωρητικά τουλάχιστον ήταν απίθανο να συμβούν. Αλλά εδώ δεν κάνουμε προβλέψεις τύπου μέντιουμ αλλά μιλάμε με βάση την απλή λογική και την τετράγωνη προσέγγιση ενός αγώνα.

Δεν αρκεί η άμυνα και ο Σπανούλης για τον Ολυμπιακό

Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται μόνο την καλή αμυντική του παρουσία. Ενδεχόμενα, αυτό δεν θα φτάσει. Δεν χρειάζεται καν τον Σπανούλη ή τον Πρίντεζη σε μια καλή βραδιά. Χρειάζεται τρεις ακόμη παίκτες που θα σκοράρουν με συνέπεια και θα τελειώσουν τον αγώνα με +10 πόντους. Χρειάζεται μια πολύ καλή επιθετική βραδιά από παίκτες όπως ο Μάντζαρης, ο Λοτζέσκι ή κάποιος από τους δύο ψηλούς του. Διαφορετικά, ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

Απέναντι σε μια ομάδα με την οποία έχει μεγάλες διαφορές αλλά και πολλά κοινά στοιχεία ο Ολυμπιακός ψάχνει τους επιθετικούς Χ-Factor που θα κάνουν τη διαφορά και θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του. Το δόγμα Σφαιρόπουλου για την άμυνα είναι μια απόλυτα λογική κατάσταση: Ξέρει ότι έχει παίκτες με αθλητικά προσόντα και γρήγορα πόδια. Ξέρει ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να παίξει άμυνα στα όρια του φάουλ ή και ακόμη πιο μακριά. Αλλά η αλήθεια είναι μια: Αν ο Ολυμπιακός δεν βάλει τη μπάλα στο καλάθι με επιθετική πολυφωνία το βράδυ θα είναι πολύ δύσκολο.

Να δει τον αγώνα από διαφορετική οπτική γωνία

Έχω την αίσθηση ότι αυτός είναι ένας αγώνας που δεν θα κριθεί στην καλή ή την καλή βραδιά του Σπανούλη. Με την άμυνα του Ιτούδη προσαρμοσμένη πάνω του ο Σπανούλης θα κάνει αυτό που του αναλογεί. Για ένα βράδυ όμως αυτό δεν φτάνει. Στον Ολυμπιακό έλαχε να παίξει ημιτελικό με τον θεωρητικά πιο δύσκολο αντίπαλο του φάιναλ φορ. Και αυτό τον υποχρεώνει να δει τον αγώνα από μια διαφορετική οπτική γωνία.

ΥΓ. Με όσα γράφω δεν υποδηλώνω κάποιας μορφής απαισιοδοξία. Το αντίθετο. Απλά επειδή δεν διαθέτω ικανότητες μέντιουμ περιμένω την απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα που θα κρίνει ποια ομάδα θα παίξει στον τελικό της Κυριακής: Τους 2-3 Χ-Factor στην επίθεση του Ολυμπιακού, τους παίκτες που θα πάρουν τα μεγάλα σουτ του αγώνα. Και ενδέχεται αυτά τα μεγάλα σουτ να μην είναι τα τελευταία, αλλά να τα χρειαστεί ο Ολυμπιακός πολύ νωρίτερα και σε πολύ μεγαλύτερη διάρκεια στον ημιτελικό.

Διαβάστε ακόμη:

Ομπράντοβιτς-Ιτούδης: Η ζωή τους όλη

Δέκα γεγονότα που θέλουμε να ξεχάσουμε

Ρίβερς στο Contra.gr: "Είχα οραματιστεί την κούπα του '97"

Σπανούλης: Τα δύσκολα χρόνια, η απογείωση με Ζοτς και ο Ολυμπιακός

News 24/7

24MEDIA NETWORK