Άδειασαν ψυχολογικά μετά το -3

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για τον Παναθηναϊκό της Βέροιας και την επικίνδυνη συνέχεια.

Άδειασαν ψυχολογικά μετά το -3

Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι η πρώτη θέση στα πλέι οφ, που οδηγεί στις προκριματικές φάσεις για το Champions League και για να αποκτήσει ένα ικανοποιητικό βαθμολογικό πλεονέκτημα στην αφετηρία των κατατακτήριων αγώνων, χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή συγκομιδή στα εναπομείναντα παιχνίδια της κανονικής περιόδου.

Ένα από αυτά ήταν το αποψινό στη Βέροια, κόντρα σε μία ομάδα που έκλεισε τον Α' γύρο στην πρώτη εξάδα και πλέον είναι στο γκρουπ των ομάδων (Λεβαδειακός, Πανθρακικός, Πανιώνιος, Βέροια), που κυνηγούν αυτοί που επιδιώκουν τη σωτηρία τους (Εργοτέλης, Πλατανιάς). Δεν κινδυνεύει άμεσα, πριν από το ματς απείχε 6 βαθμούς από την διακεκαυμένη ζώνη, αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν έχει και την πολυτέλεια να “ξεγράφει” παιχνίδια.

Κίνητρο λοιπόν υπήρχε και από τις δύο πλευρές, αλλά ο Παναθηναϊκός για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι ξεκίνησε σε ρόλο δεύτερο. Παρακολουθούσε ως υπνωτισμένος τις προσπάθειες του αντιπάλου να αιφνιδιάσει, με αποτέλεσμα να έχει από το πρώτο τέταρτο το κεντρικό του αμυντικό δίδυμο φορτωμένο με κίτρινες κάρτες.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι γλύτωσε τον αιφνιδιασμό που υπέστη στο Περιστέρι, ένα ατομικό λάθος τον έριξε και πάλι στο καναβάτσο έξι λεπτά μετά τη συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού.

Μέχρι τότε όμως, απλά δεν είχε δεχτεί γκολ. Δεν είχε δημιουργήσει υποψία ευκαιρίας μπροστά στην αντίπαλη εστία, στριφογυρνούσε τη μπάλα έξω από την περιοχή του Καντιμοίρη, χωρίς σοβαρές προοπτικές να διαρρήξει το αμυντικό τείχος και να απειλήσει από το εσωτερικό της.

Υπήρχαν οι απουσίες Ζέκα και Μπεργκ, αλλά δεν αρκούν από μόνες τους για να δικαιολογήσουν τα “άσφαιρα πυρά” των μέσων και μεσοεπιθετικών του στο δημιουργικό κομμάτι. Υπήρχε μία νέα διάταξη στο χορτάρι, κάτι σαν το 4-2-3-1, με Μέντες-Πράνιτς αμυντικούς μέσους και Μαυρία, Νίνη, Καρέλη (από τα δεξιά προς τα αριστερά) στην τριάδα πίσω από τον Πέτριτς που έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης, αλλά ο Παναθηναϊκός μαθημένος να αγωνίζεται χωρίς δεξί εξτρέμ, έπαιξε με τη δύναμη της συνήθειας.

Χρειάστηκε να περάσει κανά δεκάλεπτο για να διαπιστώσουμε την παρουσία του Χάρη Μαυρία στο παιχνίδι και όταν έκανε την πρώτη του επαφή με τη μπάλα, χρειάστηκε άλλα δέκα λεπτά για να τον εντοπίσουμε στο τηλεοπτικό πλάνο. Ίδια η εικόνα και στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο, παρ' ότι ήταν σαφές ότι η Βέροια είχε προσαρμόσει το αμυντικό της πλάνο στην εξουδετέρωση της αριστερής πτέρυγας του Παναθηναϊκού, με τον Νάνο να βρίσκει λιγότερες από ποτέ ευκαιρίες να γεμίσει στην περιοχή.

Η αλλαγή του Μέντες με τον Λαγό ή του Νίνη με τον Ατζαγκούν δεν διαφοροποίησαν (και ούτε θα μπορούσαν) την εικόνα, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται αυτή η ατελέσφορη κατοχή και κυκλοφορία της μπάλας για την οποία έτσι κι αλλιώς δεν κοπίαζε ο Παναθηναϊκός (η Βέροια ούτε την ήθελε, ούτε την επιδίωξε) και παράλληλα ο Στιλ να δοκιμάζεται σε δυσκολότερες φάσεις από τον Καντιμοίρη στις κόντρα (και όχι μόνο) επιθέσεις της ομάδας της Ημαθίας.

Γιατί απουσίαζε το καθαρό μυαλό, έλειπε η διάθεση να λειτουργήσει η φαντασία και υποχωρούσε, όσο περνούσε ο χρόνος, η πίστη ότι ο Παναθηναϊκός θα επέστρεφε στο παιχνίδι για να σώσει ό,τι σώνεται, έστω τον βαθμό της ισοπαλίας.

Κι εδώ παρατηρείται το εξής οξύμωρο. Οι ίδιοι παίκτες που για έναν ολόκληρο γύρο αρνούνταν πεισματικά να πουν τη λέξη πρωτάθλημα και στο πρώτο μισό του δευτέρου γύρου ουσιαστικά υποχρεώθηκαν από τον βαθμολογικό πίνακα να παραδεχτούν ότι είναι μέσα στο παιχνίδι του τίτλου, ξαφνικά άδειασαν ψυχολογικά μετά την αφαίρεση των τριών βαθμών που τους έθεσε νοκ άουτ.

Ευτυχώς υπάρχουν τα παιχνίδια με τον Αστέρα Τρίπολης και την Skoda Ξάνθη και πιθανότατα κεκλεισμένων των θυρών και μπορούν να λειτουργήσουν ως συναγερμός. Διαφορετικά αν αντιμετωπιστούν τα υπόλοιπα παιχνίδια της κανονικής περιόδου ως τυπική διαδικασία, είναι εξαιρετικά αμφίβολη η προνομιακή θέση στην αφετηρία των πλέι οφ. Και όλα δείχνουν ότι σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα μπορεί να αποβεί καθοριστικός ακόμη και ένας βαθμός.

News 24/7

24MEDIA NETWORK