Δύναμή τους, οι αδυναμίες του

Ο Δημήτρης Κριτής αναλύει τον τρόπο παιχνιδιού της Ντιναμό Μόσχας λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Europa League με τον Παναθηναϊκό και προειδοποιεί ότι οι Ρώσοι προκαλούν κινδύνους στα αδύνατα σημεία των "πρασίνων".

Δύναμή τους, οι αδυναμίες του
INTIME SPORTS

Οι εντός έδρας πρεμιέρες του Παναθηναϊκού στο Europa League είναι νικηφόρες με εξαίρεση εκείνη του 2009, όταν και ηττήθηκε με 1-3 από τη Γαλατάσαραι.

Τόσο στις 19 Οκτωβρίου του 2006 (2-0 τη Χάποελ Τελ Αβίβ), όσο και στις 25 Οκτωβρίου του 2007 (3-0 την Αμπερντίν), ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τρίποντο και το φινάλε των ομίλων τον βρήκε να κρατάει στα χέρια του το εισιτήριο της πρόκρισης για την επόμενη φάση.

Ακόμη και το 2009 όμως, πήρε τη δεύτερη θέση (πίσω από τη Γαλατά) και τελικά έφτασε μέχρι τους "16", όπου και αποκλείστηκε από τη Σταντάρ Λιέγης.

Γενικά είναι μια διοργάνωση που... του πάει, καίτοι παρέμεινε για πολλά χρόνια υποτιμημένη στις συνειδήσεις των φίλων του, μία διοργάνωση που ειδικά φέτος ήταν αγωνιστικά ό,τι καλύτερο για την επιστροφή των "πρασίνων" στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το πόσο σημαντικό είναι για την ομάδα του "τριφυλλιού", όχι μόνο να σταθεί ανταγωνιστική στη φάση των ομίλων, αλλά και να συνεχίσει στη διοργάνωση, είναι πλέον γνωστό, ως αποτέλεσμα των τριών τελευταίων καταστροφικών αγωνιστικών περιόδων.

Χτυπάει εκεί που πονάει

Η κλήρωση δεν είναι κακή. Υπήρχαν πολύ χειρότερες. Ούτε το πρόγραμμα των αγώνων του. Η πρεμιέρα είναι κομματάκι ζόρικη κι αυτό γιατί όχι μόνο έχει απέναντί του τη θεωρητικά δυσκολότερη (αν και από το γκρουπ των αδυνάτων!) ομάδα, αλλά και γιατί τα αγωνιστικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης ομάδας εντοπίζονται εκεί ακριβώς όπου παρουσιάζει αδυναμίες ο Παναθηναϊκός.

Α) δεν παίζουν ποδόσφαιρο κατοχής, αλλά λατρεύουν την κόντρα με μία πολύ γρήγορη μεσοεπιθετική γραμμή. Ακόμη και σε παιχνίδια με υποδεέστερους αντιπάλους στη ρώσικη λίγκα (Ούφα, Άρσεναλ Τούλα) παραχώρησαν την πρωτοβουλία των κινήσεων (52-48 και 55-45 η κατοχή μπάλας), αλλά νίκησαν ξεκούραστα.

Β) σκοράρουν σε όλα τα παιχνίδια τους. Και στα τέσσερα εκτός έδρας παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι τώρα η Ντιναμό Μόσχας, έχει σκοράρει από δύο τέρματα. Και ο Παναθηναϊκός δέχεται γκολ σε όλα τα παιχνίδια του, με εξαίρεση το εκτός έδρας παιχνίδι με την Σταντάρ Λιέγης (0-0).

Γ) Δυνατό τους σημείο είναι οι επιθετικές στημένες φάσεις, από τις οποίες έχουν σκοράρει τα 6 από τα 8 εκτός έδρας τέρματά τους (ποσοστό 75%)!

Στο Ούφα-Ντιναμό 0-2 και τα δύο ήταν από στημένα, στο Άρσεναλ Τούλα-Ντιναμό 1-2 και τα δύο ήταν από στημένα, στο Κράσνονταρ-Ντιναμό 0-2 το ένα ήταν από στημένο (απευθείας χτύπημα φάουλ του Βαλμπουενά) και στο Ζενίτ-Ντιναμό 3-2 το ένα ήταν από στημένο.

Μοναδικό θετικό, αν υπάρχει κάτι τέτοιο, είναι ότι εκτελεστής των περισσότερων (αν όχι όλων) ήταν ο Βαλμπουενά, που σήμερα θα απουσιάσει. Θα είναι όμως παρόντες οι Σάμπα, Ντάγκλας και Κουράνι, που δύσκολα μαρκάρονται.

Αν οι Μέντες και Σίλντεφελντ καταφέρουν να περιορίσουν την εναέρια κυκλοφορία στη περιοχή του Κοτσόλη, αν οι Ζέκα και Πράνιτς βοηθήσουν στη σωστή κυκλοφορία της μπάλας στο δεύτερο μισό του γηπέδου και βεβαίως οι επιθετικοί δεν "κλωτσήσουν" μακριά τις ευκαιρίες που θα τους επιτρέψουν αμυντικά οι Ρώσοι (γιατί θα τους επιτρέψουν), υπάρχουν οι προϋποθέσεις για θετική πρεμιέρα.

Διαφορετικά και ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο Παναθηναϊκός μπει και πάλι πίσω στο σκορ, ο συντελεστής δυσκολίας του εγχειρήματος αυξάνεται κατακόρυφα και πιθανότατα θα πρέπει να αναζητήσει αλλού βαθμούς...

News 24/7

24MEDIA NETWORK