Δώδεκα κι ούτε ένα τηλεφώνημα

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για την τελευταία ημέρα των μεταγραφών για τον Παναθηναϊκό, χαρακτηρίζοντας "θετικό" τον μηδενικό απολογισμό.

Δώδεκα κι ούτε ένα τηλεφώνημα
Παναθηναϊκός σύνθεση

Δραστηριότητα είχε, αποτέλεσμα δεν είχε, η τελευταία ημέρα των μεταγραφών για τον Παναθηναϊκό. Κι επειδή δεν ήταν ιδιαίτερα πιθανή η απόκτηση ποδοσφαιριστή από τους "πράσινους", τουλάχιστον εντός της ημέρας (αφού και να αποδέσμευε η Σάντερλαντ τον Μαυρία, υπήρχε χρόνος έως τις 11 Σεπτεμβρίου για να υπογράψει ως ελεύθερος), μάλλον θετικός ήταν για τον Παναθηναϊκό ο μηδενικός απολογισμός της ημέρας.

Η ημέρα είχε διάφορα κερασάκια (Γκενκ, Μπεργκ, Στόουκς), αλλά δεν είχε τούρτα. Ούτε υποδοχής, ούτε αποχωρισμού. Έτσι, η λήξη συναγερμού λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα, περισσότερο ανακούφιση προκάλεσε, παρά απογοήτευση όπως για παράδειγμα σε ομάδες που είχαν ανοικτό το θέμα απόκτησης ποδοσφαιριστών που δεν ήταν ελεύθεροι από τους συλλόγους τους.

Η ουσία είναι ότι ο Νίκος Καρέλης (γιατί για τον Μάρκους Μπεργκ δεν τέθηκε ουσιαστικά θέμα) συνεχίζει στον Παναθηναϊκό, τουλάχιστον έως τον Γενάρη, αν και η απουσία ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, αλλά και η εθνική ομάδα που παραπαίει, δεν προμηνύουν κάποια βελτιωμένη προσφορά για τον διεθνή επιθετικό. Παρ' όλα αυτά, ποτέ μη λες ποτέ.

Η πρόταση της Γκενκ δεν ήταν βελτιωμένη ή μάλλον πιο σωστά, ήταν βελτιωμένη μόνο ως προς τη συνεργασία της με τον ποδοσφαιριστή, προκειμένου να κάμψει τους ενδοιασμούς του κι έτσι ο επίλογος γράφτηκε με σχεδόν συνοπτικές διαδικασίες.

Οι ρεπόρτερ ενημερώθηκαν πως "είναι αλήθεια ότι στη διάρκεια της θερινής μεταγραφικής περιόδου, δεχθήκαμε προτάσεις για την πώληση του Νίκου Καρέλη. Αρνηθήκαμε όλες τις προσφορές, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την αταλάντευτη επιθυμία όλων στον Παναθηναϊκό, να φτιάξουμε μια ισχυρή ομάδα και όχι να αποδυναμώσουμε το ρόστερ μας. Το θέμα λήγει εδώ για μας και επομένως δεν υπάρχει λόγος αναπαραγωγής πληροφοριών και δημοσιευμάτων".

Απλά να προσθέσουμε πως... είναι αλήθεια ότι στη διάρκεια της θερινής μεταγραφικής περιόδου, ο Παναθηναϊκός δέχθηκε προτάσεις για την πώληση του Νίκου Καρέλη. Τις απέρριψε, κρίνοντας ότι οι προσφορές δεν πλησίαζαν καν τα στάνταρντς που είχαν τεθεί για την παραχώρηση ενός βασικού στελέχους, το οποίο μάλιστα δεν έδειξε να "καίγεται" για να αποχωρήσει. Έχει όμως την ιδιαίτερη σημασία του, το γεγονός ότι δεν ενέδωσε ούτε στην προοπτική κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργήθηκε από τον καταστροφικό ευρωπαϊκό αποκλεισμό, κάτι που φανερώνει την απόφαση της διοίκησης να απορροφήσει εκ των ενόντων τους κραδασμούς.

Για τον Μπεργκ

Από μόνη της η φερόμενη ως πρόταση (αφού ο ΠΑΟΚ την διαψεύδει ανεπίσημα και ο Παναθηναϊκός δεν την επιβεβαιώνει επίσημα) για τον Μπεργκ είναι ασφαλώς αστεία, όταν είναι γνωστό τοις πάσι, ότι μόλις πριν 1-1,5 μήνα, ο Παναθηναϊκός απέρριψε πρόταση περίπου 7 εκατ. ευρώ από την Αραβία, για την παραχώρηση του ποδοσφαιριστή.

Τους λόγους τους έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές, ακολουθεί μία ακόμη: ο Παναθηναϊκός έχει μόλις το 55% (και κάτι λιγότερο) των δικαιωμάτων του ποδοσφαιριστή, αφού ποσοστά μεταπώλησης διατηρούν τόσο το Αμβούργο, όσο και το γραφείο που εκπροσωπεί τον Σουηδό φορ. Μία πρόταση της τάξης των 2 εκατ. ευρώ θα στεκόταν μόνο ως προσπάθεια να “ρίξουν” τους συνιδιοκτήτες μέσω του χαμηλού επίσημου τιμήματος, το οποίο θα συνοδευόταν από αρκετά περισσότερα κάτω από το τραπέζι.

Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι υπήρξε μία κουβέντα ως προς ενδεχόμενη πρόθεση του Παναθηναϊκού να ενδώσει πλέον σε ενδιαφέρον για την απόκτηση του Μπεργκ (μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό), ξεφορτώνοντας παράλληλα και το νέο βελτιωμένο του συμβόλαιο, που φέτος θα του αποφέρει περί τις 800.000 ευρώ με ανοδικές τάσεις τα δύο επόμενα χρόνια. Η απάντηση ήταν αρνητική και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Πάντως λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ, υπήρξε και δημοσίευμα της "La Provence" της Μασσαλίας, σύμφωνα με το οποίο η Μαρσέιγ ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του Μάρκους Μπεργκ, χωρίς όμως άλλες λεπτομέρειες.

Παρεμπιπτόντως, όσο δεν κλείνει το θέμα της εκκρεμότητας που υπάρχει μεταξύ Παναθηναϊκού και εκπροσώπου του Μπεργκ (για το οποίο κλείστηκε και ραντεβού στο Βέλγιο), οι προτάσεις και τα ενδιαφέροντα δεν θα μας εγκαταλείψουν σύντομα...

Ο Μαυρίας

Για τον Χάρη Μαυρία υπήρχε από νωρίς η ενημέρωση από την Αγγλία, ότι η Σάντερλαντ δεν προτίθεται να τον αφήσει ελεύθερο. Μάλιστα, συνοδευόταν και από πληροφορίες που ήθελαν τη διοίκηση των “μαυρόγατων” να ενημερώνουν τους... φευγάτους (4-5 τον αριθμό) ότι δεν θα είναι ρόδινη η ζωή τους, εφ' όσον παραμείνουν.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ναι μεν η Σάντερλαντ προτίθεται να τους αποδεσμεύσει, ωστόσο οι ίδιοι ή κάποιοι εξ αυτών (του Μαυρία συμπεριλαμβανομένου;) ζητούν και μέρος του υπολειπόμενου συμβολαίου τους, προκειμένου να αποχωρήσουν...

Εν πάση περιπτώσει, δεν ήταν υπόθεση που απασχόλησε ιδιαίτερα, με δεδομένο ότι ακόμη κι αν εξασφάλιζε την ελευθερία του, υπήρχε αρκετός χρόνος έως τις 11 Σεπτεμβρίου, για να υπογράψει ως ελεύθερος στον Παναθηναϊκό.

Μέντες και Σπυρόπουλος

Αντίθετα παρατεταμένες ήταν οι επαφές με τους εκπροσώπους των Νταβίντ Μέντες και Παναγιώτη Σπυρόπουλου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει και εδώ “χρυσή τομή”.

Για την υπόθεση του Ολλανδού αμυντικού μέσου υπήρχαν συζητήσεις έως αργά το βράδυ, μεταξύ των δικηγόρων των δύο πλευρών, χωρίς έως αυτή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές να υπάρξει αποτέλεσμα. Ο Μέντες έχει συμβόλαιο ενός ακόμη έτους, με απολαβές που φτάνουν και ίσως ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ, χωρίς όμως να είναι γνωστό εάν σε αυτό συμβάλλουν και κάποια ατομικά μπόνους, τα οποία αδυνατεί πλέον να διεκδικήσει όντας αγωνιστικά σε "καραντίνα".

Για το θέμα του Παναγιώτη Σπυρόπουλου, λεγόταν ότι επίσης δεν έχει προσκομίσει η πλευρά του κάποια πρόταση από ενδιαφερόμενο σύλλογο, έγινε συζήτηση για συναινετική λύση, ωστόσο δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο να παραμείνει έως τον Γενάρη...

Έτσι, ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να έχει τέσσερα δεξιά μπακ (Βέμερ, Μπούρμπος, Μαρινάκης, Σπυρόπουλος), δηλαδή στη θέση που διαπιστωμένα πονάει, ενώ έφτασε πλέον και τους έξι τερματοφύλακες (Στιλ, Κοτσόλης, Γιαννακόπουλος, Κότσαρης, Αναγνωστόπουλος, Ταμπάκης).

Διαβάστε ακόμη:

Η τελευταία ημέρα των μεταγραφών

Όλες οι μεταγραφές στο Contra.gr

News 24/7

24MEDIA NETWORK