Ελεύθερος να φύγει, αποφασισμένος να μείνει

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για το παρασκήνιο της συνεργασίας του Παναθηναϊκού με τον Γιάννη Αναστασίου, που αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσωπικής σχέσης προέδρου - προπονητή και στέκεται στις προτεραιότητες και το μέλλον του Έλληνα τεχνικού και του "τριφυλλιού".

Ελεύθερος να φύγει, αποφασισμένος να μείνει
INTIME SPORTS

Η ανανέωση της συνεργασίας με τον Γιάννη Αναστασίου δεν έγινε σήριαλ, παρ' ότι προαναγγέλθηκε σε τρεις διαφορετικές εποχές και δεν είχε στοιχεία θρίλερ, γιατί πολύ απλά δεν ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης. Ήταν το αναπόφευκτο επιστέγασμα μιας προσωπικής σχέσης προέδρου και προπονητή, αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης, χωρίς τα σκαμπανεβάσματα της αγωνιστικής παρουσίας των "πρασίνων" και των αποτελεσμάτων τους.

Ο Έλληνας τεχνικός δεν υπέγραψε νέο συμβόλαιο πέρσι το καλοκαίρι, μετά τον νικηφόρο τελικό του κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ, δεν ανανέωσε ούτε τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ξεκίνησε η διαδικασία επιβράβευσης-επέκτασης των συμβολαίων μιας σειράς ποδοσφαιριστών, δεν υπέγραψε ούτε στο τέλος Γενάρη όταν σειρά δημοσιευμάτων τον ήθελε να παίρνει σειρά μετά τον Μάρκους Μπεργκ.

Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Η τρέχουσα συμφωνία ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2016 (και όχι το προσεχές καλοκαίρι) και μετά την απόρριψη της πρότασης της Σταντάρ Λιέγης λίγο μετά την αναμέτρηση των δύο ομάδων για την προκριματική φάση του Champions League δεν υπήρχε πλέον καμία αμφιβολία για την προσήλωση του 42χρονου προπονητή στο "πράσινο" εγχείρημα και την απόφασή του να υπηρετήσει το πλάνο τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του, το 2016.

Προτεραιότητα το εξωτερικό

Βλέπετε, γνωρίζουν ότι το επαγγελματικό του μέλλον δεν είναι συνυφασμένο, ούτε εξαρτώμενο από το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο πιθανότατα θα αποχαιρετήσει όταν ολοκληρωθεί η συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό. Η προτεραιότητά του είναι να εργαστεί στο εξωτερικό, με έμφαση την Ολλανδία και το Βέλγιο όπου διατηρεί ένα πολύ καλό όνομα και τη Γερμανία που αποτελεί στην παρούσα φάση τον πήχη των σχεδίων του.

Είναι άλλωστε το μοναδικό πράγμα που φέρεται να διαπραγματεύτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες. Δηλαδή, τη δυνατότητα να λύσει το συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, εφ' όσον υπάρξει μία πρόταση αμοιβαία επωφελής από σύλλογο του εξωτερικού, από αυτές που δεν γίνεται να αρνηθείς.

Και όταν μιλάμε για πρόταση, δεν εννοούμε βέβαια το "λευκό συμβόλαιο" που έχει από τον Άγιαξ για να αναλάβει το project των Ακαδημιών του. Αυτό είναι κάτι που έχουν αρχίσει να ξεχνούν και οι ίδιοι οι Ολλανδοί που αναγνωρίζουν ότι ο Αναστασίου έχει βάλει πλέον την καριέρα του σε διαφορετικές ράγες και υπολογίζεται πλέον απ' όλους ως προπονητής πρώτης ομάδας και όχι ποδοσφαιρικών υποδομών.

Και αυτό φαίνεται να το εξασφάλισε. Ταυτόχρονα διατηρείται και το καθεστώς "ελευθερίας" του Παναθηναϊκού να μην αποζημιώσει τον Έλληνα τεχνικό για το σύνολο της τριετούς συμφωνίας, στο απευκταίο ενδεχόμενο ενός πρόωρου διαζυγίου με υπαιτιότητα του συλλόγου.

Υψηλοί στόχοι χωρίς "ναι μεν, αλλά"

Η αύξηση των ετήσιων αποδοχών ήταν δεδομένη, όπως επίσης και τα μπόνους συλλογικών στόχων, σε μία εποχή που ο Παναθηναϊκός θα κάνει πλέον τα πρώτα δειλά βήματα έξω από το ασφυκτικό μνημόνιο της εξυγίανσης και θα ξεκινήσει με υψηλούς στόχους, χωρίς "ναι μεν, αλλά", την αγωνιστική περίοδο 2015-2016.

Όχι, ότι τον αφήνει αδιάφορο, άλλωστε ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που κέρδισε στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας, το έχει επενδύσει σε ακίνητα, μία αγορά πολύ άσχημα βαλτωμένη στα χρόνια της κρίσης.

Μεγαλύτερη σημασία όμως είχε η αύξηση του μπάτζετ. Ούτως ή άλλως το ετήσιο μπάτζετ των 5 εκατ. ευρώ (καθαρών απολαβών), για το οποίο τόσος λόγος έγινε σε αντιπαραβολή μ' εκείνα των άμεσων ανταγωνιστών, αποτελεί παρελθόν μετά τις βελτιωμένες για τους ποδοσφαιριστές που επιβραβεύτηκαν, συμφωνίες. Απλώς θα πρέπει να συνυπολογίσουμε άλλα δύο τουλάχιστον συμβόλαια της τάξης των 400 χιλιάδων ευρώ στο πλαίσιο της καλοκαιρινής ενίσχυσης. Οι υπόλοιπες κινήσεις θα γίνουν με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την αποχώρηση των ποδοσφαιριστών, που δεν συμπεριλαμβάνονται στα προπονητικά πλάνα.

Παράμετρος: Οικογένεια

Τέλος, η οικογένεια Αναστασίου ήταν μία παράμετρος που δεν θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την απόφασή του, αφού είναι ειλημμένη απόφαση τόσο του ίδιου, όσο και της συζύγου και των παιδιών του, να μην μετακινηθούν από την Ολλανδία και την εκπαιδευτική ρότα που έχουν χαράξει, με εντυπωσιακά αποτελέσματα για τη (μεγαλύτερη σε ηλικία) Θεοδώρα, αλλά και τον νεαρότερο Κωνσταντίνο, ο οποίος πάντως άρχισε να δείχνει την προτίμηση στα ποδοσφαιρικά χνάρια του πατέρα του.

Ελεύθερος να φύγει, αποφασισμένος να μείνει
INTIME SPORTS

Θα ανταμώνουν στις διακοπές, στις εορτές και τα μεγάλα αθλητικά ραντεβού, όπως για παράδειγμα ήταν ο περσινός τελικός κυπέλλου στο Ολυμπιακό Στάδιο...

News 24/7

24MEDIA NETWORK