Ενόχληση ή ενοχλητική αδιαφορία;

Ο Δημήτρης Κριτής σχολιάζει τη μεταγραφή του Στέφανου Καπίνο στον Ολυμπιακό, τη συγκρίνει με εκείνη του Αντώνη Νικοπολίδη εν έτει 2004 και εκτιμά ότι ο νεαρός γκολκίπερ δεν θα απειλούσε τη θέση του Λουκ Στιλ.

"Αν σας ζητούσα να μου σχολιάσετε με δύο λέξεις, τη μεταγραφή Καπίνο, τι θα λέγατε; ρώτησα σημαίνον στέλεχος του Παναθηναϊκού στο περιθώριο της παρουσίασης της νέας φανέλας του συλλόγου. Ανασήκωσε ελαφρά τους ώμους του, το συνόδευσε μ' ένα duckface και αποκρίθηκε: "Καλορίζικος. Τους αξίζει!"

Σχηματικό ήταν το "δύο λέξεις" της ερώτησης, αλλά η αντίδραση χώρεσε σε μόλις τρεις. Και είχαν μέσα τους ένα υπόκωφο μείγμα συναισθηματικής ενόχλησης και ρεαλιστικής αδιαφορίας. Είχαν και το "γιατί;", αλλά και το "και λοιπόν;"... Και εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι αυτή ήταν μια κοινή συνισταμένη των αντιδράσεων όσων διοικητικών το συζήτησαν.

Και είναι απόλυτα λογικό, αν θέλετε τη γνώμη μου. Άνθρωποι που σκέφτονται και λειτουργούν καθαρά επαγγελματικά, δεν έχουν λόγο να εκπλαγούν ή να εκραγούν από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Δεν την έλεγες και αναμενόμενη, αν και είχε προετοιμαστεί το έδαφος καιρό τώρα μέσω δημοσιευμάτων, αλλά δεν θα μπορούσες και να την αποκλείσεις, έτσι όπως εξελίχθηκε η σύντομη περιπέτεια της Bundesliga για το νεαρό τερματοφύλακα.

Ο Νικοπολίδης δεν πούλησε παναθηναϊκοφροσύνη

Στην πρίζα μπήκαν όσοι δέθηκαν συναισθηματικά μαζί του, βλέποντάς τον να φιλάει διαρκώς το τριφύλλι στην μπλούζα του, να τραγουδάει τα συνθήματα των οπαδών, να χειρονομεί μέσα στο Καραϊσκάκη, ξέρετε, όλα αυτά που φτιάχνουν τους οπαδούς, που πάντα αναζητούν "δικούς τους" ανθρώπους στο ρόστερ της αγαπημένης τους ομάδας.

Παρ' ότι πολλοί βιάστηκαν να την παρομοιάσουν με την περίπτωση Νικοπολίδη, έχουν περισσότερες διαφορές από ομοιότητες. Κατ' αρχάς ο Νικοπολίδης ήταν επί σειρά ετών βασικός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, αλλά και βασικός τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, πρωταθλητής Ευρώπης δύο μήνες αργότερα.

Επιπλέον, δεν πούλησε ποτέ παναθηναϊκοφροσύνη καίτοι διετέλεσε και αρχηγός του συλλόγου, γι' αυτό και ενόχλησε η ολυμπιακοφροσύνη που εξέπεμψε αμέσως μόλις εντάχθηκε στην ομάδα του Πειραιά. Αντίθετα, ο Καπίνο είχε μόλις μία χρονιά βασικών συμμετοχών και αυτή συνοδεύτηκε από τον... επιθετικό προσδιορισμό "στοίχημα".

Αλλά ήταν αρκετή για να προβεί σε διάφορες δηλώσεις και εκδηλώσεις παναθηναϊκοφροσύνης και "αιώνιας πίστης" στον σύλλογο. Ακόμη και στο διαδικτυακό του αντίο μιλούσε για οικογένεια, την οποία πολύ δύσκολα αποχωρίζεται.

Επί της ουσίας τώρα, ο 21χρονος τερματοφύλακας το διάλεξε ως ένα βήμα παραπάνω στην καριέρα του. Από αναπληρωματικός στην 12η ομάδα της Γερμανίας, ήρθε αναπληρωματικός στον πρωταθλητή Ελλάδας. Πολύ δε περισσότερο, αν ισχύει αυτό που έλεγε σε όσους τον ρωτούσαν "εμένα μου είπαν ότι έρχομαι για πρώτος".

Βέβαια και ο Φορτούνης είχε δηλώσει ότι "ήρθα για το Champions League" και λίγες βδομάδες αργότερα το όνομά του απουσίαζε από τη λίστα της διοργάνωσης. Οπότε προφανώς και θα πρέπει να περιμένουμε για να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές.

Το θέμα είναι ότι ο ίδιος δεν ανέλαβε κανένα απολύτως ρίσκο. Από τον πάγκο, αν όχι και από την εξέδρα, θα παρακολουθούσε και την εφετινή Bundesliga και μάλιστα χωρίς η ομάδα του να έχει ευρωπαϊκή παρουσία. Αν υπάρχει ρίσκο στη συγκεκριμένη υπόθεση, αυτό το πήρε η νέα του ομάδα, ακριβώς επειδή προέρχεται από μία χρονιά με μόλις δύο συμμετοχές.

Δεν θα απειλούσε τον Στιλ

Πολύ δε περισσότερο αν επιβεβαιωθεί το ενδεχόμενο παραχώρησης του βασικού της τερματοφύλακα. Στον Παναθηναϊκό, ούτως ή άλλως, πολύ δύσκολα θα απειλούσε τη θέση του Λουκ Στιλ, με βάση την περσινή χρονιά του Άγγλου γκολκίπερ.

Υ.Γ.: Δεν υπάρχει καμία ρήτρα περιορισμού ελεύθερης μετακίνησης εντός Ελλάδας, ούτε ποσοστό μεταπώλησης. Παρ' ότι προσπάθησε ο Νίκος Νταμπίζας να εξασφαλίσει ένα από τα δύο την εποχή της μεταγραφής στη Μάιντς (όπως το επιχείρησε και στις περιπτώσεις Καρνέζη και Μαυρία), με κίνδυνο να τιναχθεί το deal στον αέρα.

"Τσίνισε" ο γερμανικός σύλλογος, αλλά κυρίως ο ποδοσφαιριστής που είπε "τότε θα μείνω εδώ και θα τελειώσει η ιστορία". Ο Παναθηναϊκός συναίνεσε στην ελεύθερη μεταγραφή του και βάδισαν έκτοτε δρόμους χωριστούς...

Διαβάστε ακόμη

Νικοπολίδης σε Καπίνο: "Έκανες την καλύτερη επιλογή"

Ο Καπίνο πήρε εκδίκηση από τον Παναθηναϊκό

Το ψυχογράφημα του Καπίνο που έχει το κεφάλι του ψηλά