Με άρωμα Ελλάδας και φόντο το Euro της Γαλλίας

Λίγο πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, ο Δημήτρης Κριτής αποκαλύπτει το μεταγραφικό σχεδιασμό του καλοκαιριού στον Παναθηναϊκό. Ποιοι κέρδισαν πόντους και θα μείνουν, ποιοι αναμένεται να δουν την πόρτα της εξόδου και ποιοι θα απασχολήσουν το "τριφύλλι".

Με άρωμα Ελλάδας και φόντο το Euro της Γαλλίας

Το ότι ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να στήνει δημόσιες κουβέντες περί του μεταγραφικού σχεδιασμού όταν έχει μπροστά του τους κατατακτήριους αγώνες που θα κρίνουν την ευρωπαϊκή του συμμετοχή, είναι το προφανές. Το ηλίου φαεινότερον είναι βέβαια ότι η προετοιμασία για την επόμενη αγωνιστική περίοδο προχωράει και μάλιστα χωρίς χρονοτριβή, για μία σειρά από λόγους, επίσης προφανείς και κατανοητούς.

Ο βασικότερος όλων είναι ότι υπερβολικά πολλοί ποδοσφαιριστές σε Ελλάδα και Ευρώπη και μεταξύ τους βασικοί μεταγραφικοί στόχοι, μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι, γεγονός που όχι απλά τους επιτρέπει αλλά επιβάλλει να διερευνηθούν άμεσα θέσεις και προθέσεις. Ήδη οι "πράσινοι" έχουν εντάξει στο δυναμικό τους από τις γιορτές των Χριστουγέννων για το καλοκαίρι, τον Νίκο Καλτσά, ενώ από τη Βέροια που υπέγραψε σωρεία μονοετών συμβολαίων, είχαν ακουστεί και τα ονόματα των Κενάν Μπαργκάν, Χαβιέ Κάμπορα, χωρίς ωστόσο να αποδειχθεί στην πράξη ενδιαφέρον.

Που θα ενισχυθεί

Οι θέσεις στις οποίες θα επιδιώξει ο Παναθηναϊκός να ενισχυθεί ουσιαστικά στη διάρκεια της θερινής μεταγραφικής περιόδου είναι λίγο ως πολύ γνωστές. Και ήδη ακούστηκαν δειλά δειλά κάποια ονόματα, τόσο από την εγχώρια, όσο και από τη διεθνή αγορά, με τον τομέα επικοινωνίας ωστόσο να μην επιτρέπει να αιωρούνται για πολύ στο διαδικτυακό περιβάλλον, με κάθετες διαψεύσεις.

Με άρωμα Ελλάδας και φόντο το Euro της Γαλλίας

Η θέση που συγκεντρώνει την περισσότερη κουβέντα είναι φυσικά αυτή του δεξιού οπισθοφύλακα, με το ενδιαφέρον στο πρόσωπο του Γιώργου Γκαλίτσιου που μένει ελεύθερος το καλοκαίρι από τη Λόκερεν, να έχει μονοπωλήσει τα ρεπορτάζ. Δύο φορές έχει μεταβεί στο Βέλγιο για να τον παρακολουθήσει από κοντά και να κάνει τις πρώτες διερευνητικές επαφές ο Λεωνίδας Βόκολος, αλλά το γεγονός ότι ο παίκτης παράλληλα δέχεται (ξανά) και το πρέσινγκ του βελγικού συλλόγου να ανανεώσει και το φλερτ της (εν δυνάμει νταμπλούχου) Μπριζ, δείχνει ότι δεν υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο.

Δεν τους αφήνει αδιάφορους ο Μανόλης Μπέρτος, αλλά ο 25χρονος άσος της Ξάνθης έχει έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο με την ακριτική ομάδα, ενώ υπό προϋποθέσεις θα έβλεπαν την περίπτωση του Ροντρίγκο Γκάλο, που δεν αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι λόγω υψηλών απαιτήσεων της Μπράγκα, παίζει ως δανεικός στην Πάσος Φερέιρα και το καλοκαίρι είναι ελεύθερος.

Ο αμυντικός και η υποψηφιότητα από την Ιβηρική

Αμέσως επόμενη η θέση του κεντρικού αμυντικού, όπου εφ' όσον δεν υπάρξει συμφωνία με τον Γκόρντον Σίλντενφελντ, ενδέχεται να γίνουν και δύο κινήσεις αφού το μέλλον της συνεργασίας Παναθηναϊκού - Κουτρουμπή είναι εξίσου αβέβαιο.

Εδώ υπάρχει μία δυνατή υποψηφιότητα από την Ιβηρική, ποδοσφαιριστής για τον οποίο πήγε να γίνει μία κίνηση και τον Δεκέμβρη, αλλά προτιμήθηκε η σίγουρη -από πλευράς χρόνου προσαρμογής- λύση του Στάθη Ταυλαρίδη. Αρέσουν οι Μπόρισλαβ Γιοβάνοβιτς και Γιώργος Κατσικάς που μένουν ελεύθεροι από Εργοτέλη και ΠΑΟΚ, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει προτεραιότητα για αριστεροπόδαρο στόπερ, με τον Αλέξη Μιχαήλ του ΠΑΣ Γιάννινα να παρακολουθείται διακριτικά (ελεύθερος το καλοκαίρι).

Αμυντικός μέσος θα αποκτηθεί σίγουρα, με τον Νταβίντ Μέντες να αποχωρεί ένα χρόνο νωρίτερα, το καλοκαίρι. Εδώ οι στόχοι είναι σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα από τη διεθνή αγορά και ίσως μάλιστα η κάλυψή της να είναι η περισσότερο δαπανηρή. Οι ψίθυροι για τον Φερνάντο Γοδόι του Παναιτωλικού δεν έγιναν κραυγές και είναι ως ένα βαθμό λογικό, αφού ο Αργεντινός είναι περισσότερο 8άρι και λιγότερο 6άρι, με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Κάρλος Ζέκα.

Ο επιθετικός και τα ερωτηματικά

Η απόκτηση επιθετικού εξαρτάται, αλλά όχι απόλυτα από την περίπτωση του Μλάντεν Πέτριτς. Ο Κροάτης κέρδισε κάποιους πόντους με τα παιχνίδια του το τελευταίο τρίμηνο, αλλά η παραμονή του εξαρτάται από τη δραστική μείωση των ετήσιων απολαβών του κι εφ' όσον την αποδεχτεί, αναδεικνύεται σε μονάδα (ρεζέρβα) πολυτελείας. Έχουν ακουστεί τα ονόματα των Σολτάνι, Γιάννου (ελεύθεροι από Skoda Ξάνθη και Πανιώνιο), αλλά πολύ απέχουν ακόμη και από τη διερεύνηση προθέσεων.

Εδώ υπάρχει πάντα και το ερωτηματικό του Νίκου Καρέλη που είναι στο μικροσκόπιο αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων, υπάρχει ενδιαφέρον από το Καμπιονάτο και η παρουσία του ή μη στο ρόστερ της επόμενης περιόδου, θα επηρεάσει σημαντικό τον σχεδιασμό.

Ερωτηματικό υπάρχει στη θέση του τερματοφύλακα, όπου ο Στέφανος Κοτσόλης δεν ήταν στο γκρουπ των ποδοσφαιριστών που συζήτησαν την πρόωρη ανανέωση των συμβολαίων τους. Ακούστηκε και ταυτόχρονα διαψεύστηκε το όνομα του Μορέιρα της Ομόνοιας, αρέσει ο Μάρκος Βελλίδης που μένει ελεύθερος από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο 28χρονος διεθνής τερματοφύλακας αναδείχθηκε από την Παιανία, αλλά λείπει από το 2008. Οι περιπτώσεις των Γιαννακόπουλου (Πανιώνιος), Χογκ (Καλλονή) έχουν απασχολήσει περισσότερο τα ΜΜΕ και λιγότερο τον Παναθηναϊκό.

Οι Ούμπιδες (Ατρόμητος), Λεοζίνιο (Καλλονή), Μπουμάλ (Πανιώνιος) αγωνίζονται σε θέση που δεν υπάρχει για την ώρα διακριτή μεταγραφική δραστηριότητα εκ μέρους των “πρασίνων”, αλλά ως ονόματα συγκεντρώνουν προσοχή.

Με φόντο το Euro της Γαλλίας

Κάτι που μετρούν αρκετά στον Παναθηναϊκό είναι το γεγονός ότι το 2016 υπάρχει τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί από 10 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου στα γήπεδα της Γαλλίας. Και είναι αρκετά τα δυνατά ονόματα που θα επιλέξουν το καλοκαίρι ένα βαρύ συλλογικό brand name με πρωταγωνιστικούς στόχους, προκειμένου να κερδίσουν με λιγότερο ρίσκο μία θέση στις προεπιλογές των ομοσπονδιακών τους τεχνικών.

Κάτι που έγινε προς διετίας με ορίζοντα το Μουντιάλ της Βραζιλίας με τους Μπεργκ (επέστρεψε στην εθνική Σουηδίας, αλλά οι Σκανδιναβοί δεν πήραν το εισιτήριο), Πράνιτς και Σίλντενφελντ (μέλη της εθνικής Κροατίας, ο Πέτριτς δεν τα κατάφερε). Και αναζητούν ποδοσφαιριστές αδιαφιλονίκητης αξίας με το παραπάνω κίνητρο...

Διαβάστε ακόμη:

Πράνιτς: "Ο Ολυμπιακός ελέγχει τα πάντα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK