Μεγάλο το κίνητρο, τεράστια η ευκαιρία

Ο Δημήτρης Κριτής καταπιάνεται με τον επαναληπτικό απέναντι στην Μπριζ, το κίνητρο όλων να φτάσουν όσο πιο μακριά, το πλάνο πρόκρισης του Αναστασίου και το "όχι" στους Βέλγους.

Μεγάλο το κίνητρο, τεράστια η ευκαιρία
Παναθηναϊκός Μπριζ

Στην τελική ευθεία για τον επαναληπτικό στο Μπριζ, αυτό που οι περισσότεροι μνημονεύουν -και δικαιολογημένα- είναι το οικονομικό διακύβευμα της αναμέτρησης. Η πρόκριση του Παναθηναϊκού στην επόμενη φάση, αυτή των πλέι οφ του Champions League συνεπάγεται εγγυημένα έσοδα της τάξης των 7 εκατομμυρίων ευρώ συν όσα έρθουν να προστεθούν από τη βαθμολογική συγκομιδή των "πρασίνων" στους ομίλους του Europa League.

Παράλληλα, αφήνει κι ένα παράθυρο ανοικτό για τα "μεγάλα σαλόνια" και το... μεγάλο ριφιφί των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, που όπως έχει επανειλημμένα επισημανθεί, σβήνει μονοκοντυλιά τις οικονομικές αμαρτίες του παρελθόντος. Αν κάποιος σε όλα αυτά ανακαλύπτει κίνητρο και οφέλη μόνο για τη διοίκηση του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, ασφαλώς και κάνει λάθος. Διπλό μάλιστα.

Πρώτο, διότι τέτοια έσοδα επιτρέπουν στην κάθε ομάδα, όχι μόνο να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, αλλά και να επιβραβεύει μέσα στη σεζόν τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών της και δεύτερο, διότι σε αρκετά συμβόλαια έχουν προβλεφθεί μπόνους ευρωπαϊκής παρουσίας και διακρίσεων.

Και με συγχωρείτε που θα το πάω κι ένα βήμα παραπάνω, αλλά δεν βλέπω μόνο οικονομικά κίνητρα για τους ποδοσφαιριστές του "τριφυλλιού". Από μια πρόχειρη ματιά που έριξα στο αγωνιστικό τους ενεργητικό, βρήκα μόλις δεκαέξι που έχουν αγωνιστεί σε προκριματικά του Champions League και αυτοί με μονοψήφιο αριθμό συμμετοχών, ενώ μόλις 4 (!) έχουν γευτεί τη χαρά των ομίλων της κορυφαίας διοργάνωσης και είναι οι Πράνιτς (21), Ταυλαρίδης (10), Σάντσεθ (8) και Νίνης (3). Αν δεν έχουν αυτοί κίνητρο, τότε ποιοί;

Απέναντί τους θα έχουν αντιπάλους με μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπειρία, όπως ο Τίμι Σίμονς με 41 παιχνίδια ομίλων Ch.L. και 2 γκολ, τον Κλάουντεμιρ με 14 (2), τον Ραφαέλοφ με 6 (0), τον Ντε Σούτερ με 3 (1), τον Βάθκεθ με 2 (0), τον Ντένσβιλ με 8 (1) και διψήφιο αριθμό παικτών με διψήφιο αριθμό συμμετοχών στο Europa League.

Με την αμυντική γραμμή ωστόσο να αποτελεί και με τη γλώσσα των αριθμών την "αχίλλειο πτέρνα" των Βέλγων.

Μόνο ο Νάνο εκτός

Για το σύστημα των αγώνων, τα είχαμε πει από την ημέρα της κλήρωσης κιόλας. Το 4-3-1-2 της Λεωφόρου και το 4-3-2-1 στο Μπριζ ήταν σχεδόν μονόδρομος για τον Παναθηναϊκό. Ιδιαίτερα αυτό του επαναληπτικού, πολύ δε περισσότερο μετά το 2-1 του πρώτου αγώνα.

Από το live chat της Πέμπτης, είχαμε ξεκαθαρίσει ότι η τριάδα της μεσαίας γραμμής που είδαμε στο δεύτερο ημίχρονο του πρώτου αγώνα (Κουτρουμπής, Λαγός και Ζέκα) δεν "σπάει" και κατά συνέπεια τη θέση του Σάντσεθ στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο θα πάρει ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος. Στο ερώτημα αρκετών αναγνωστών αν υπήρχε περίπτωση να επανέλθει ο Νάνο και να επιστρέψει ο Πράνιτς στη μεσαία γραμμή, η απάντηση ήταν αρνητική λόγω αρκετών χαμένων προπονήσεων και τη Δευτέρα ο Γιάννης Αναστασίου έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο αφήνοντας τον Ισπανό στην Αθήνα.

Μετρημένα κουκιά λοιπόν. Ακόμη κι αν ο Έλληνας τεχνικός σκεφτόταν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τον Πέτριτς λόγω εμπειρίας στη δυάδα πίσω από τον Μπεργκ, οι στομαχικές διαταραχές που ταλαιπώρησαν τον Κροάτη τη Δευτέρα, δεν το επιτρέπουν. Για τη θέση του τερματοφύλακα θα αποφασίσει και πάλι την τελευταία στιγμή, με τον Στέφανο Κοτσόλη να έχει ξανά το προβάδισμα. Ο Βέμερ δεξιά, ο Πράνιτς αριστερά και οι Ταυλαρίδης, Τριανταφυλλόπουλος στο κέντρο άμυνας.

Οι Κουτρουμπής, Λαγός και Ζέκα θα είναι στην τριάδα της μεσαίας; γραμμής, Νίνης και Καρέλης στο μεσοεπιθετικό κομμάτι και ο Μάρκους Μπεργκ στην κορυφή της επίθεσης.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα της μεσαίας γραμμής να αποφορτίσει την αμυντική τετράδα από την πίεση που θα δεχτεί και κυρίως την αποφυγή επιπόλαιων λαθών στο κράτημα και την κυκλοφορία της μπάλας, όμοια μ' εκείνα που "ξεμπλόκαραν" τους Βέλγους στην Αθήνα. Αντίστοιχα στο επιθετικό κομμάτι, σημαντική θα είναι η συντονισμένη προσπάθεια της επιθετικής τριπλέτας να πιέσει την πρώτη πάσα των γηπεδούχων, αρκεί να μην είναι εντελώς ξεκομμένη από τους τρεις της μεσαίας γραμμής και δημιουργούνται αριθμητικά "τρύπες", τις οποίες ο Σίμονς έχει και τη δυνατότητα και την εμπειρία να εκμεταλλευτεί.

Νέο "όχι" για Καρέλη

Σε τοίχο προσέκρουσε και η νέα πρόταση της Γκενκ για την απόκτηση του Νίκου Καρέλη. Οι Βέλγοι πρότειναν ποσό 3 εκατ. ευρώ και δύο ποδοσφαιριστές, αλλά η απάντηση του Παναθηναϊκού ήταν αρνητική. Όσο μάλιστα το οικονομικό σκέλος δεν ξεκολλά από τα 3 εκατ. ευρώ, τόσο ανεβαίνουν οι απαιτήσεις του "τριφυλλιού"!

Οι πράσινοι θεωρούν πλέον βάση συζήτησης τα 5 εκατ. ευρώ και προσθέτουν στο λογαριασμό επιπλέον μπόνους επίτευξης συλλογικών και ατομικών στόχων του διεθνούς επιθετικού. Οι πιθανότητες υλοποίησης μιας τέτοιας μεταγραφής δείχνουν να υποχωρούν, συνεπικουρούμενες και από τον ίδιο τον Καρέλη που μοιάζει να μην "ψήνεται" ιδιαίτερα για το Βέλγιο.

Και δεν έχει άδικο, υπό την έννοια ότι σ' ένα πρωτάθλημα που επικρατεί το physical game, το συγκριτικό του πλεονέκτημα της ταχυδύναμης περιορίζεται.

Υ.Γ.: Θα έχουμε και pregame και postgame για το παιχνίδι. Live chat 12-2 το μεσημέρι και την Τετάρτη και την Πέμπτη και όσοι πιστοί προσέλθετε για να μοιραστούμε τις τελευταίες πληροφορίες για την αναμέτρηση, αλλά και τα συμπεράσματα που θα μας προσφέρει.

Διαβάστε ακόμη:

Αναστασίου: "Να είμαστε πειθαρχημένοι"

Με Κλωναρίδη για την πρόκριση

Από γήπεδο στολίδι, κέντρο μεταναστών ο Ελαιώνας

News 24/7

24MEDIA NETWORK