Νίνης: Όσο πέθανε, άλλο τόσο αναστήθηκε

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για τον Σωτήρη Νίνη. Την επιστροφή του, την ατάκα του συμπαίκτη του και τα στοιχεία της μεταμόρφωσής του.

Νίνης: Όσο πέθανε, άλλο τόσο αναστήθηκε

Λοιπόν, αν είναι να μιλήσουμε για τον Σωτήρη Νίνη, να είμαστε συνεπείς. Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, χωρίς να διαφεύγουν της προσοχής ή να παραγνωρίζουμε τις λεπτομέρειες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα κάθε χρονικής στιγμής.

Live chat στο Contra.gr προ της ανακοίνωσης εκ νέου συνεργασίας των δύο πλευρών. Σχόλιο αναγνώστη: “Ωραία. Είδαμε και τον Ντίνα 10άρι. Και τον Μπαϊράμι και τον Ατζαγκούν και τον Πέτριτς. Κατά τα άλλα τους χάλαγε ο Νίνης...”. Απάντηση υπογράφοντος: “Ή να χάλαγε τον ίδιο η ιδέα της επιστροφής. Κάποια στιγμή θα πει και αλήθεια. Πρέπει όμως πρώτα να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα”.

Live chat στο Contra.gr αμέσως μετά την ανακοίνωση υπογραφής συμβολαίου. Σχόλιο αναγνώστη: “Μεταγραφή πρώην ποδοσφαιριστή. Τι πίνουν ήθελα να ΄ξερα...”. Απάντηση υπογράφοντος: “Πρώην ποδοσφαιριστής θα γίνει όταν συμβιβαστεί με αυτόν τον τίτλο. Δικό του το στοίχημα. Ο Παναθηναϊκός δεν τζογάρει το παραμικρό και δεν έχει τίποτε να χάσει. Μόνο να κερδίσει...”.

Όλοι ήμασταν μπερδεμένοι στην υπόθεσή του. Άλλοι εκφράζοντας απόλυτη άποψη, άλλοι με μικρές επιφυλάξεις, αλλά σχεδόν το σύνολο πεπεισμένοι ότι πρόσθεσε το όνομά του και φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στη μακρά λίστα των ταλέντων που πήγαν... άπατα.

Δειλά δειλά, εδώ και δύο εβδομάδες, αναφερόμαστε σε σημάδια επιστροφής και από το βράδυ της Κυριακής υποστηρίζουμε με μεγαλοπρεπή επιπολαιότητα, ότι ΕΙΝΑΙ και πάλι ΕΔΩ! Η συνήθης υπερβολή. Όσο πέθανε, άλλο τόσο αναστήθηκε.

"Επιστροφή", αλλά στο Κορωπί

Στις 7 Νοεμβρίου ανακοινώνεται η συμφωνία του Νίνη με τον Παναθηναϊκό, διάρκειας δυόμιση ετών. Επισκέπτεται τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί, ξεναγείται και γνωρίζεται με όσους συμπαίκτες του δεν συνυπήρξε στην προηγούμενη θητεία του. Ακολούθως υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις και την επομένη σε εργομετρικές για να αποφασιστεί το πρόγραμμα επανένταξής του.

Ιατρικά έχει κάτι “κουσουράκια” στην ποδοκνημική, τίποτε το ανησυχητικό. Τα εργομετρικά, λίγο ως πολύ αναμενόμενα, με βάση την απραξία, όσο κι αν γυμναζόταν ατομικά στο μεσοδιάστημα. Ποτέ και κανένα ατομικό πρόγραμμα δεν πρόσφερε την ετοιμότητα της ομαδικής προπόνησης. Ουδεμία ανησυχία και σ' αυτό, εξάλλου υπήρχε χρόνος έως τον Γενάρη, οπότε και θα αποκτούσε δικαίωμα συμμετοχής.

Ξεκινάει αμέσως δουλειά και με δύο μόνο διαλείμματα αποφόρτισης από τον Γιάννη Αναστασίου, θα φτάσει μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το πρώτο σημάδι ότι το "αλαζονικό παιδί" του πρόσφατου παρελθόντος ξανάδωσε τη θέση του στο σκυμμένο κεφάλι με διάθεση για δουλειά, έρχεται από τους χρόνους άφιξης και αναχώρησης από το προπονητήριο.

"Πρώτος βγαίνει στο χορτάρι και τελευταίος φεύγει από το φυσιοθεραπευτήριο" λέει το ρεπορτάζ από το Κορωπί και η εικόνα αυτή δεν θα αλλάξει μέχρι να έρθει ο Μαυρίας. Έκτοτε απέκτησε ανταγωνιστή, με τον διάδοχό του στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, να υπερβάλλει με τη σειρά του εαυτόν για να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Ο Νίνης θα κάνει ντεμπούτο με γκολ στον αγώνα κυπέλλου με τα Χανιά (8/1) και τέσσερις ημέρες αργότερα θα παίξει το πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος, κόντρα στον Εργοτέλη. Θα περάσει στο χορτάρι στο 62' και θα ολοκληρώσει το ματς, αποκομίζοντας ρήξη πρώτου βαθμού έσω πλαγίου. Θα μείνει εκτός για δεκαπέντε ημέρες και θα είναι έτοιμος για αγωνιστική υποχρέωση, με τη συμπλήρωση τριών εβδομάδων και κάτι.

Η εκ νέου επιστροφή του στο χορτάρι θα γίνει με πολύ συντηρητικό τρόπο: 7' με Παναιτωλικό, 45' με ΟΦΗ, στον πάγκο με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, 3' με Εργοτέλη, 35' με Ατρόμητο, 59' με Βέροια, εκτός αποστολής με Αστέρα Τρίπολης, στον πάγκο με Πανθρακικό, 22' με Ξάνθη, ώσπου φτάσαμε στο φινάλε της κανονικής διάρκειας και την έναρξη των πλέι οφ και παίρνει πλέον βασικές συμμετοχές.

Η διαχείριση Φεβρουαρίου-Μαρτίου και δύο παρατηρήσεις του Γιάννη Αναστασίου (μία για καθυστέρηση σε εσωτερική δραστηριότητα και μία γιατί κυκλοφορούσε με σαγιονάρες) είναι το κρας τεστ για τον 25χρονο διεθνή, που στέλνει το δεύτερο και ηχηρότερο μήνυμα.

Όχι μόνο δεν απογοητεύεται, όπως θα έκανε στο παρελθόν, όχι δεν θυμίζει σε τίποτε το... καβαλημένο παιδί που δυσανασχετεί και το εκδηλώνει, αλλά στηρίζει δημοσίως τις επιλογές του προπονητή του, ακόμη και εκείνες για τις οποίες κατηγορήθηκε από τα ΜΜΕ ο Έλληνας τεχνικός, όπως του Μπούι στα μέσα Απριλίου, ο οποίος άλλωστε έπαιξε σε διαφορετική θέση από εκείνη που θα μπορούσε να καλύψει ο Νίνης (αμυντικός μέσος ή εσωτερικό χαφ δίπλα στο αμυντικό).

Το ίδιο διάστημα, δύο φορές στο ρεπό του θα κάνει γυμναστήριο και μασάζ (τη μία κατ' οίκον), ενώ αντηχούν ακόμη στ' αυτιά του οι κουβέντες μεγαλύτερου σε ηλικία συμπαίκτη του: “Μπορείς να ξεκίνησες από τα 17 σου, αλλά είσαι μόλις 24 (σ.σ.: 25). Κανείς μας δεν πέθανε επαγγελματικά στα 24, εκτός κι αν ήταν επιλογή του. Αυτό θες;”. Και μιλάμε για ποδοσφαιριστή που ολόκληρη η ζωή του Νίνη είναι ένα σαββατοκύριακό του. Κάπως έτσι θα το περιέγραφε και ο ίδιος, αν γνώριζε ελληνικά...

Τα στοιχεία της μεταμόρφωσης

Τι άλλαξε όλο αυτόν τον καιρό; Ο Νίνης ξανάβγαλε τον καλώς εννοούμενο τσαμπουκά, κατέθεσε ποδοσφαιρικό εγωισμό, “λιμάρισε” κάποιες πτυχές του χαρακτήρα του που προκάλεσαν αμυχές στο παρελθόν, έβγαλε από την καθημερινότητά του ανθρώπους που τον έβλεπαν ως το “χρυσόμαλλο δέρας” και συγκεντρώθηκε, απέβαλλε τη φιλαρέσκεια μπρος στον καθρέφτη του, ανέκτησε (όχι ακόμη στο 100%) την ευλυγισία και την ελαστικότητα που χαρακτήριζαν το παιχνίδι του και κέρδισε ξανά τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθηση που τον είχαν εγκαταλείψει.

Στο γήπεδο δεν άλλαξαν πολλά σε ό,τι αφορά στον τρόπο παιχνιδιού ή τη “μεθοδολογία”. Απλά αυτά που τώρα “πιάνουν” και του προσφέρουν αποθέωση, παλαιότερα τον εξέθεταν εκ του αποτελέσματος χαρίζοντάς του μουρμούρα για το... θράσος του να τα επιχειρήσει.

Κατάλαβε με τον σχετικά επώδυνο τρόπο, ότι δεν πας κόντρα στη φυσική και αγωνιστική κατάσταση και δεν γίνεται να πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει πράγματα, όταν ο οργανισμός σου δίνει διαφορετικές ενδείξεις.

Το πιο σημαντικό είναι ότι σε μία εποχή που ο Παναθηναϊκός κινείται με μεταγραφικό γνώμονα την ενίσχυση της μεσαίας του γραμμής (αποκτήθηκε ήδη ο Λουντ και συζητάει με Εσιέν και Αμπεΐντ), ο Νίνης δεν βγάζει... γινάτι για τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, αλλά διατρανώνει την αποφασιστικότητά του να επικρατήσει.

Κι επειδή δήλωσε ότι δεν κάνει πλέον σχέδια επί χάρτου, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τα σχέδια επί χόρτου...

Διαβάστε ακόμα:

Αυτά προσφέρει στον Εσιέν ο Παναθηναϊκός

Ο Νίνης πιστεύει στον εαυτό του. Ο Αναστασίου;

News 24/7

24MEDIA NETWORK