Ο Εσιέν, ο Σπάχιτς και ο... Ντερεκόπουλος!

Ο Δημήτρης Κριτής σχολιάζει τα μεταγραφικά σενάρια για τον Παναθηναϊκό, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το όνομα του... Ντερεκόπουλου.

Ο Εσιέν, ο Σπάχιτς και ο... Ντερεκόπουλος!

Μεταξύ κατεργάρηδων, ειλικρίνεια. Όλοι λατρεύουμε τις μεταγραφικές περιόδους, το αλατοπίπερο της αθλητικής ζωής. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει... σάλιο για μεταγραφές, κανείς δεν μας απαγορεύει να ονειρευόμαστε την έλευση ενός σταρ (έστω και παρηκμασμένου) ή πολλών και πολλά υποσχόμενων.

Ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι κυκλοφορίες του αθλητικού Τύπου εκτοξεύονται (ή τουλάχιστον εκτοξεύονταν) στη διάρκεια του καλοκαιριού, αν και απουσιάζει κάθε αγωνιστική δράση. Με 1,30 € μπορείς να ονειρευτείς τα πάντα. Τα όνειρα δεν κοστίζουν. Απλώς αποδεικνύονται θερινής νυκτός...

Η απόλαυση βέβαια είναι όλη δική μας. Για τις ομάδες (ή τους παίκτες) δεν είναι το ίδιο. Εκεί λαμβάνονται οι δυσκολότερες αποφάσεις. Και τα λάθη δεν συγχωρούνται εύκολα. Και δύσκολα διορθώνονται.

Έχουν όμως και αυτοί τα τυχερά τους. Όταν υπάρχει σωστός προγραμματισμός και το άγχος δεν περισσεύει, υπάρχει και χρόνος να απολαύσεις τις πιο απίθανες προτάσεις προτάσεις, που κάποτε ταλαιπωρούσαν τα φαξ και τώρα συσσωρεύονται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Ο Εσιέν, ο Σπάχιτς και ο... Ντερεκόπουλος!

Να είσαι τώρα Βόκολος, να ξέρει όλη η οικουμένη ότι "καίγεσαι" για κεντρικούς αμυντικούς και να βλέπεις να σου προτείνεται ο 37χρονος Λούσιο. Βάζεις τα γέλια ή τα κλάματα; Ναι, ρε φίλε, μεγάλη καριέρα, άπιαστη για τους περισσότερους με Μπάγερν Μονάχου, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Γιουβέντους, Ίντερ και Ιντερνασιονάλ και Σάο Πάουλο και Παλμέιρας. Εντάξει, αλλά 37;

Το πρώτο πράγμα που θα του ήρθε στο μυαλό, θα ήταν σίγουρα ο Ζούλιο Σέζαρ, που έσκασε ένα απόγευμα του 1999, πατημένα 36 προς τα 37, ξεναγήθηκε στην Παιανία, κοιμήθηκε στο "Πεντελικόν" και διαπραγματευόταν κάθε μέρα την είσοδο στην ελληνική αγορά ενός ισοτονικού ποτού (συνιδιοκτησίας του), "Bomba Energia" ή κάπως έτσι.

Μεγάλη καριέρα και αυτός. Διεθνής με τη "σελεσάο", Μονπελιέ, Γιουβέντους, Ντόρτμουντ, αλλά στα στερνά του έτρεχε και δεν έφτανε πίσω από τον Αλμανίδη της Προοδευτικής. Και μετά τον Παναθηναϊκό πήγε και στη Βέρντερ Βρέμης, όπου έπαιξε σε 12 παιχνίδια, έναντι μόλις τριών στο "τριφύλλι".

Θα δεις επίσης ονόματα όπως του Εμίρ Σπάχιτς, που από τις 12 Απριλίου είναι άνεργος, με τη Λεβερκούζεν να ανακοινώνει την αποδέσμευσή του, μετά από επεισόδιο που είχε με υπαλλήλους ασφαλείας του συλλόγου, όταν μετά από ένα παιχνίδι κυπέλλου με τη Μπάγερν, απαγόρευσαν την είσοδο στα αποδυτήρια σε δύο φίλους του. Μία μπουνιά, κάτι κουτουλιές, 2-3 μπροστινά δόντια σπασμένα για έναν από τους stewards και ποινή αποκλεισμού τριών μηνών από τη γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (μέχρι τις 12 Ιουλίου), συν 20.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.

Ο 34χρονος Βόσνιος, ύψους 1.86, κεντρικός αμυντικός, θα δηλώσει "έχω μετανιώσει για την πράξη μου και απολογούμαι στους ιδιωτικούς φύλακες, τις οικογένειές τους, αλλά και τον σύλλογο για τα προβλήματα που δημιούργησα, αλλά το διαζύγιο ήταν αναπόφευκτο". "Δεν είχαμε άλλη επιλογή", θα πουν από τη διοίκηση των "ασπιρινών".

Ο Εσιέν, ο Σπάχιτς και ο... Ντερεκόπουλος!
INTIME SPORTS

Παρεμπιπτόντως, έχει πολύ καλή πρόταση από το Κατάρ κι εκεί θα αναζητήσει πιθανότατα τον επόμενο επαγγελματικό του σταθμό.

Και Ντέρεκ Μπόατενγκ έχει το μενού! Γνωστός και ως Ντερεκόπουλος, όπως τον βάφτισε ο Νίκος Λυμπερόπουλος προς τιμήν του Άγγελου Αναστασιάδη που προτιμούσε τα ελληνικά επώνυμα. Στα 32 του πλέον ο Γκανέζος, μένει ελεύθερος τον Ιούνιο από την Έιμπαρ, έχοντας 12 παιχνίδια Primera Division και δύο στο Copa del Rey στο ενεργητικό του, ως κεντρικός μέσος.

Υπάρχουν και προτάσεις που μοιάζουν να αγνοούν τα σύγχρονα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου και ευελπιστούν σε μία εντυπωσιακή υπέρβαση. Όπως για παράδειγμα αυτή για τον Μίκαελ Εσιέν, που με αρκετούς τραυματισμούς από το 2010 κι εντεύθεν, δεν είναι πλέον αυτός που ήταν, αλλά δεν παύει να είναι στα 32 του, μία ξεχωριστή λύση για τον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Μία πρόταση από τα Η.Α.Ε ή το Κατάρ ή την ινδική λίγκα είναι ασφαλώς πολύ πιο προσοδοφόρες, αλλά παίκτες με φορτωμένο βαλάντιο δεν ξέρεις ποτέ, πόσο θα καθυστερήσουν το συμβόλαιο συνταξιοδότησης σε τέτοια πρωταθλήματα.

Ή αυτή για τον Δανό, Μίκαελ Κρον Ντέλι, του οποίου το συμβόλαιο με την Θέλτα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, αλλά τον άρπαξε ήδη η Σεβίλλη, με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Εσιέν, ο Σπάχιτς και ο... Ντερεκόπουλος!

Υπάρχουν επίσης και παραδείγματα εταιριών που στέλνουν μία περιποιημένη λίστα πελατών τους, για όλα τα γούστα και ψάχνουν να "περάσουν" 1 ή 2 το πολύ μεταγραφές. Όπως λόγου χάρη η "MD Management", που ούτε λίγο, ούτε πολύ, έχει προξενέψει 5 παίκτες στους "πράσινους".

Από τον Φιλίπ Ελάντερ, τον 22χρονο κεντρικό αμυντικό που μένει ελεύθερος στις 31 Δεκεμβρίου 2015 από τη Μάλμε, τον 28χρονο επιθετικό μέσο της Λεχ Πόζναν, Κάσπερ Χαμαλάινεν, που μένει ελεύθερος την ίδια ημερομηνία από τη Λεχ Πόζναν, τον 27χρονο (κεντρικός αμυντικός, 1.94 μ.) Μάρκους Νίλσον επίσης ελεύθερο τον προσεχή Δεκέμβρη από την Κάλμαρ, ως και τους Αλεξάντερ Φάρνερουντ (κεντρικός μέσος, τον Ιούνιο τελειώνει το συμβόλαιό του με την Τορίνο) και Ντέμι Ρόμπιν Άβντιτς (26χρονος, σέντερ φορ, 1.94 μ.) που έχει συμβόλαιο με την Άλκμααρ έως τον Ιούνιο του 2016 και φέτος παίζει δανεικός στην Χέρακλες.

Σημειωτέον ότι στην ίδια εταιρία ανήκει και ο γνωστός μας Μίκαελ Άντονσον, που πέρασε και δεν ακούμπησε στον Παναθηναϊκό και στα 33 του έχει έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο με την Κοπεγχάγη.

Κι αυτές είναι κάποιες περιπτώσεις που αλιεύσαμε και δεν αποτελούν παρά σταγόνα στον ωκεανό των προτάσεων που κατακλύζουν το πράσινο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Μόνο που οι άνθρωποί του δεν έχουν την ίδια πολυτέλεια να αστειευτούν και να... καφενειάζουν, όταν ο Παναθηναϊκός θέλει ακόμη 4 και μάλιστα ενδεκαδάτες μεταγραφές, όπως είπε και ο τεχνικός διευθυντής του, Λεωνίδας Βόκολος στην τελευταία κουβέντα του με τον Γιόνας Κόλκα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK