Ο "μπαμπέσης" Αναστασίου

Ο Δημήτρης Κριτής σχολιάζει το ματς του Παναθηναϊκού κόντρα στον Παναιτωλικό και την... μουλωχτή "μπαμπεσιά" του Αναστασίου.

Ο "μπαμπέσης" Αναστασίου
INTIME SPORTS

Τον Ολυμπιακό κατηγόρησε ως -διαχρονικό πλέον- μπαμπέση του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Γιάννης Αλαφούζος, αλλά και ο Γιάννης Αναστασίου δεν πήγε πίσω χθες. Την έκανε την “μπαμπεσιά” του. Και δεν αναφέρομαι στην παρουσία του στον πάγκο, παρά την τιμωρία που ανακοινώθηκε το μεσημέρι.

Εξάλλου, αν γνώριζε ότι με την παρουσία του στον πάγκο χθες χάνει το ματς της Τούμπας (καθ' ότι είναι τη δέκατη ημερολογιακή ημέρα της ποινής του, εφ' όσον μετρήσει από σήμερα) θα πήγαινε τρέχοντας στη θύρα 10, για να παρακολουθήσει το παιχνίδι.

Αλλού ήταν η μπαμπεσιά και μάλιστα στα μουλωχτά. Όχι ως αυτόβουλη παρατήρηση-σχόλιο για το παιχνίδι, αλλά ως απάντηση σε ερώτηση που δέχθηκε για την έλλειψη δημιουργικότητας στο πρώτο μέρος και την απουσία κλασσικών ευκαιριών, πλην των στημένων φάσεων που αυγάτισαν την στατιστική των τελικών προσπαθειών.

Η παρουσία Μπεργκ

Είπε το σύνθημα “ένα γρήγορο γκολ λύνει τον γόρδιο δεσμό”, αλλά έριξε και το παρασύνθημα “το σημαντικό είναι ότι υστερούμε στην τελική πάσα”! Για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα. Όλο τον προηγούμενο καιρό, μέναμε απλά στο σύνθημα, ρίχνοντας το ανάθεμα στην απουσία του Μπεργκ.

Ναι, ο Σουηδός έχει περισσότερο από κάθε άλλον, όχι μόνο στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, αλλά στο σύνολο του έμψυχου δυναμικού της Superleague, αυτό που αποκαλούμε “εύκολο γκολ”. Γιατί έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να τελειώνει τις φάσεις που προσφέρονται στο πιάτο (και δεν είναι αρκετές), αλλά και να πετυχαίνει προσωπικά γκολ ή να διορθώνει και να μεταφράζει σε γκολ τελικές πάσες που πολύ απέχουν από το να χαρακτηριστούν ασίστ.

Και ναι, αν έρθει το “εύκολο γκολ”, 7 στις 10 φορές (γιατί υπάρχουν και αμετανόητοι που ενδιαφέρονται για την αποφυγή του μεγάλου σκορ) η αντίπαλη άμυνα θα χαλαρώσει και θα δημιουργηθούν ευκολότερα περισσότερες φάσεις στην αντίπαλη εστία. Για να έρθει όμως και να μην τα περιμένεις όλα από τον Μάρκους, απαιτείται καλύτερη πάσα. Καλύτερη τελική πάσα. Κάθετη, παράλληλη, συρτή, ψηλοκρεμαστή, δεν έχει σημασία. Αλλά καλή τελική πάσα.

Η σωστή πάσα

Με τη σωστή τελική πάσα, θα σκοράρει και ο Καρέλης και ο Κλωναρίδης και ο Δώνης και ο Μπούι και ο Ατζαγκούν και δεν θα ζουν ανάλογα με το παιχνίδι που έχει προηγηθεί, με τη ρετσινιά του αποκλειστικώς ή μερικώς υπεύθυνου για την “πράσινη αφλογιστία”. Μία καλή τελική πάσα.

Και ποια είναι η “μπαμπεσιά” του Έλληνα τεχνικού; Ότι η παραδοχή δεν ήρθε μετά από ένα παιχνίδι σαν κι αυτά που η έλλειψη μιας καλής τελικής πάσας κόστισε τη νίκη, αλλά μετά από ένα παιχνίδι που οι τελικές πάσες ήρθαν αλλά σε “εύκολο χρόνο”, δηλαδή όταν η αντίπαλη άμυνα “ξεκλείδωσε”.

Δηλαδή κάτι σαν “μαστίγιο και καρότο”, για τους Μπούι, Μπαϊράμι και Δώνη, τους οποίος εκθείασε νωρίτερα, παρ' ότι και αυτό το απέφευγε μέχρι χθες, δηλαδή τις ατομικές αναφορές σε παίκτες του.

Μπαϊράμι - Δώνης - Μπεργκ

Την άποψή μου για τον Μπαϊράμι, την έχω γράψει. Ο 100% Μπαϊράμι μπορεί να αλλάξει ταχύτητα στον Παναθηναϊκό, παίζοντας είτε πίσω από τον (τους) φορ περιοχής, είτε στις πτέρυγες. Και μπορεί να προσφέρει την τελική πάσα κι ας μην γεννήθηκε γι' αυτό. Και φτάσαμε στην εποχή που το ρεπορτάζ (κυρίως από ιατρικής πλευράς) είχε χρονο-θετήσει ως το ευκταία για τη μέγιστη αγωνιστική ετοιμότητα του έτερου Σουηδού. Για να δούμε...

Για τον Δώνη, επίσης τα είπαμε. Ισορροπεί στη γέφυρα. Φέτος πρέπει να περάσει απέναντι. Οι μη καλοκαιρινές μεταγραφές του δίνουν χρόνο συμμετοχής που δεν πρέπει να αφήσει ανεκμετάλλευτο. Φαίνεται ότι το έχει. Έχει τσαγανό και μερικές φορές υπερβάλλουσα αυτοπεποίθηση. Άρα δεν θα αντιμετωπιστεί με στοργή και προδέρμ. Υπάρχουν απαιτήσεις.

Για τον Μπεργκ, τι να πεις; Ένα guest έκανε και άλλαξε όλη η παράσταση. Και με γκολ, όχι σεντερφορίσιο που λεν' και στο χωριό μου, αλλά γκολ μεσοεπιθετικού σαν κι αυτού που είπαμε ότι λείπει ακόμη. Σουτ από μέση απόσταση, τέτοιο που (πρέπει να) δοκιμάζεις 4-5 φορές σε κάθε παιχνίδι, αλλά δεν το κάνει φέτος ο Παναθηναϊκός.

Υ.Γ.: Ο πανηγυρισμός του Μπούι με τον προπονητή του και του Μπεργκ με το ιατρικό τιμ και τους φροντιστές, ξανάδωσαν μετά από καιρό εικόνες “ομάδας” εντός γηπέδου. Γιατί εκτός γηπέδου δεν έπαψαν να περιγράφονται στο ρεπορτάζ, απλά η αγωνιστική εικόνα δεν τα επιβεβαίωνε.

Διαβάστε ακόμη:

Παναθηναϊκός - Παναιτωλικός 3-1 (VIDEOS)

ΓΚΟΛΑΡΑ από Μπεργκ (VIDEO)

Δύο ραντεβού για ανανέωση με Μπεργκ μέχρι το 2018

News 24/7

24MEDIA NETWORK