Ο Ολυμπιακός τον "προκαλεί" να περάσει από την Τούμπα

Ο Δημήτρης Κριτής σχολιάζει τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΣ Γιάννινα και την επόμενη μεγάλη πρόκληση, το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός τον "προκαλεί" να περάσει από την Τούμπα

Το σύνηθες τα τελευταία χρόνια 3-1 σφράγισε και το απόγευμα της Δευτέρας την αναμέτρηση Παναθηναϊκού - ΠΑΣ Γιάννινα και επ' ουδενί αδικεί την εικόνα που παρακολουθήσαμε στο "Απόστολος Νικολαΐδης". Η ομάδα του "τριφυλλιού" ήταν αισθητά καλύτερη του αντιπάλου της, βρήκε ένα γρήγορο σχετικά γκολ που της επέτρεψε να ηρεμήσει, χωρίς όμως να αποπροσανατολιστεί και να μπλέξει σε διαδικασίες διαχείρισης του υπέρ της 1-0. Συνέχισε να κρατάει τους φιλοξενούμενους σε θέση άμυνας, χωρίς όμως να ανεβάζει ψηλά την αμυντική της γραμμή και να τους δώσει το πλεονέκτημα βαθιάς μπαλιάς στην πλάτη της.

Σε ώρα αιχμής

Ο ΠΑΣ αυτή τη φορά ήταν υποψιασμένος, επιφυλακτικός και "μαζεμένος". Δεν μπήκε με την ποδοσφαιρική αφέλεια που το έκανε στο "Γ. Καραϊσκάκης" και το πλήρωσε με το ευρύ 5-1. Αντίθετα παρατάχθηκε σαφώς προσανατολισμένος στον αφοπλισμό του Παναθηναϊκού και πολύ λιγότερο διατεθειμένος να οπλίσει τα δικά του επιθετικά του όπλα και να απειλήσει, τουλάχιστον σε οργανωμένη επίθεση.

Με τον άξονα να θυμίζει κεντρική οδική αρτηρία σε ώρα αιχμής, ο Παναθηναϊκός οδηγήθηκε στα άκρα, αλλά προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο, που συναντά πλέον ολοένα και συχνότερα στα σχέδια επί χόρτου των αντιπάλων του. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παρουσιάστηκε περισσότερο ισορροπημένος στην ανάπτυξή του από τις πτέρυγες από οποιοδήποτε προηγούμενο παιχνίδι. Σ' αυτό φυσικά βοήθησε και ο νεαρός Μαρινάκης που πήρε περισσότερες προσπάθειες, ανεβαίνοντας και με την προτροπή του κεντρικού αμυντικού διδύμου που τον απάλλασσε από τα αμυντικά του καθήκοντα, κλίνοντας πάνω στον Ίλιτς που κατ' επιλογήν έβγαινε από τα αριστερά.

Το "βραχυκύκλωμα" Ταυλαρίδη

Το πιο σημαντικό όμως για τους "πράσινους" ήταν ότι έφεραν πιο κοντά τις γραμμές, αλλά και τα πρόσωπα στο χορτάρι, με αποτέλεσμα να βρουν περισσότερες επιλογές για εύκολες και σίγουρες πάσες και ως εκ τούτου να περιορίσουν πάρα πολύ τα λάθη στις μεταβιβάσεις, που θα έδιναν στους Γιαννιώτες κόντρα επίθεση. Σ' αυτά θα προσθέσουμε και το γεγονός ότι η πλειονότητα των γηπεδούχων (Ζέκα, Μαρινάκης, Λαγός, Ατζαγκούν, Πέτριτς, Καρέλης και Αμπέντ, με σταθερούς τους Τελάντερ και Ταυλαρίδη) κινήθηκαν αρκετά πάνω από το φετινό μέσο όρο τους και θα αντιληφθούμε το γιατί ξέφυγαν από το μπλόκο των Ηπειρωτών, έστω κι αν εξαιτίας του "βραχυκυκλώματος" Ταυλαρίδη (μετά το πέναλτι) δεν απέφυγαν την αγωνία των τελευταίων λεπτών λόγω του ρευστού 2-1.

Οι κινήσεις από τον πάγκο δεν οδήγησαν σε αλλαγές σχηματισμών αλλά σε φρεσκάρισμα της ενδεκάδας, με τον Κουτρουμπή να κλείνει τις αλλαγές για να δώσει ύψος, σε χρόνο που νομοτελειακά ο ΠΑΣ θα έψαχνε με σέντρες στο κεφάλι των νεοεισαχθέντων Μανιά και Φερφελή την ισοφάριση.

Και τώρα ο ΠΑΟΚ

Επιγραμματικά, ο Παναθηναϊκός επέβαλλε το 6/7, διατηρήθηκε σε απόσταση βολής από την κορυφή, αλλά περιμένοντας ένα στραβοπάτημα του "αιωνίου" αντιπάλου για να τον πλησιάσει πριν το μεταξύ τους ντέρμπι, θα πρέπει πρώτα να περάσει (όπως κι εκείνος) νικηφόρα από το γήπεδο της Τούμπας, κατά δεύτερον να μην επιτρέψει (όπως κι εκείνος) αμφισβήτηση της ποιοτικής του διαφοράς από την ΑΕΚ και να αποδείξει και στα ντέρμπι ότι συνέρχεται και επιμένει σε ρόλο πρωταγωνιστικό.

Τώρα που έμαθε να ζει χωρίς τις μεγάλες καλοκαιρινές του μεταγραφές (Εσιέν, Σάντσεθ), έχει μόνο να κερδίσει από την είσοδό τους στον χρόνο που θα κριθεί ως ο πλέον κατάλληλος. Δεν θα αργήσει, αλλά προς το παρόν, δεν φαίνεται να έχει και ιδιαίτερη σημασία. Γι αυτούς που παίζουν τουλάχιστον...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1

Τα γκολ του αγώνα

Τα έβαλε με δημοσιογράφο ο Αναστασίου

Αναστασίου: "Οι αριθμοί κλείνουν στόματα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK