Ο "tactician" το... πήρε αλλιώς!

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για τον Αντρέα Στραματσόνι που αρνείται να αντιμετωπίσει τα παιχνίδια με βάση τις ιδιαιτερότητες του αντιπάλου, κάτι όμως που του βγήκε σε καλό κόντρα στην ΑΕΚ και ενδεχομένως θα το επαναλάβει και την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ.

Ο "tactician" το... πήρε αλλιώς!

Ήταν παραμονή της δεύτερης αγωνιστικής για το Champions League της περιόδου 2005-2006, με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται τη Βέρντερ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι έχει ήδη στην... καμπούρα του το 3-0 της πρεμιέρας από τους συμπατριώτες του της Ουντινέζε στο "Φρίουλι" και στο πρόσωπό του ζωγραφίζεται η πίεση των στιγμών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παρουσιαστεί αρκετά συντηρητικός, τοποθετώντας στις πτέρυγες και τα τέσσερα ακραία μπακ που διαθέτει στο ρόστερ, δηλαδή τους Βύντρα, Νίλσον στα δεξιά και Δάρλα, Σέριτς στα αριστερά και αυτό είναι που τον ρωτώ στο πλαίσιο των καθιερωμένων δηλώσεων των προπονητών για την εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης.

"Είσαι σίγουρος για τις πληροφορίες; Θα μπορούσες να τις μεταφέρεις και στους Γερμανούς συναδέλφους σου; Ξέρεις, δεν φτάνει να γνωρίζουν το πως θα παίξουμε. Πρέπει να βρουν και τον τρόπο για να μας σταματήσουν!" ήταν η απάντησή του μόλις ολοκληρώσαμε την απευθείας σύνδεση, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι οι επιλογές του δεν ήταν θέμα προσαρμογής στις επιθετικές αρετές της ομάδας της Βρέμης, αλλά το δικό του, ανεξάρτητο των απαιτήσεων, αγωνιστικό πλάνο για την αναμέτρηση (για την ιστορία ο Παναθηναϊκός επικράτησε με σκορ 2-1 και γκολ των Γκονζάλες και Μάντζιου).

ΑΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Την έχουν αυτή την... έπαρση οι Ιταλοί, σε αντίβαρο της ιστορικής "ρετσινιάς" του κατενάτσιο και αρνούνται να δεχθούν ότι προσαρμόζουν την ομάδα τους στις απαιτήσεις ενός αγώνα, προβάλλοντας σχεδόν πάντα ως αντεπιχείρημα την ανάγκη να προσαρμοστεί ο αντίπαλος πάνω τους.

Και την έχει σε υπερθετικό βαθμό ο συμπατριώτης του, Αντρέα Στραματσόνι, αφού την υποστηρίζει και στην πράξη, αρνούμενος μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει τα παιχνίδια με βάση τις ιδιαιτερότητες του αντιπάλου.

Παρά την πίεση που είχε συσσωρευτεί από το μηδενικό ενεργητικό νικών του Παναθηναϊκού κόντρα στις ομάδες της πρώτης πεντάδας, ο 40χρονος τεχνικός ούτε τον ρόμβο αποχωρίστηκε, ούτε τα πρόσωπα που τον συνθέτουν όλο το τελευταίο διάστημα, στην αναμέτρηση της Δευτέρας.

Μόνο που αυτή τη φορά, ήταν ο ιδανικός σχηματισμός για να ασκήσει την ασφυκτική πίεση που εφάρμοσε στα 2/3 του γηπέδου και να βραχυκυκλώσει τον καταπονημένο (και με περιορισμένες ούτως ή άλλως επιλογές φρεσκαρίσματος) αντίπαλό του.

Καλύτερο από το ανακάτεμα

Πιθανόν να μην ισχύει το ίδιο στο παιχνίδι της Πέμπτης, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Στραματσόνι θα το επαναλάβει. Όχι απαραίτητα γιατί έτσι θα εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες της ΑΕΚ, ούτε βέβαια γιατί έτσι αντιμετωπίζει τα πλεονεκτήματά της. Απλώς γιατί αυτό θεωρεί λειτουργικό, ακόμη κι όταν δεν αποδεικνυόταν στην πράξη αποτελεσματικό.

Πολλοί θα συμφωνήσουν στη γενική θεώρηση, ότι δεν πρέπει ο Παναθηναϊκός να προσαρμόζεται στα πλεονεκτήματα, αλλά στα μειονεκτήματα των αντιπάλων του, απλά γιατί είναι ο Παναθηναϊκός και οι άλλοι είναι αυτοί που οφείλουν να προβληματιστούν και να τον αντιμετωπίσουν.

Σ' έναν Παναθηναϊκό με εξώφθαλμη ανωτερότητα και πολυτελές ρόστερ, ίσως και να ήταν το ζητούμενο, αλλά στον Παναθηναϊκό που συζητά ακόμη και μετά τη μεταγραφική καταιγίδα του Ιανουαρίου, την ανάγκη να πραγματοποιήσει 7-8 κινήσεις ενίσχυσης στη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο.

Από την άλλη πάλι, υπάρχουν και αυτοί που αισθάνονται μάλλον ανακούφιση για το γεγονός ότι ο Στραματσόνι που μέχρι σήμερα κατηγορήθηκε, σε Ιταλία και Ελλάδα, για "overcoaching" όχι απλά από παιχνίδι σε παιχνίδι, αλλά και στη διάρκεια του ίδιου ενενηντάλεπτου, επιλέγει να "μονιμοποιήσει" πρόσωπα και σχηματισμό, προσδοκώντας ομοιογένεια και αυτοματισμούς που τα διαρκή πειράματα καταστούσαν ανέφικτα.

Για τον αντι-Μπεργκ

Ο μόνος πλέον λόγος για δραματικές αλλαγές θα είναι η απουσία ποδοσφαιριστών που θεωρεί κλειδιά, χωρίς επαρκή αντικαταστάτη στο οπλοστάσιο. Σε ενδεχόμενη ας πούμε απουσία του Βιγιαφάνιες που αφήνει "ορφανή" την κορυφή του ρόμβου (εκτός κι αν ξαναδούμε εκεί τον Αμπέντ!).

Ακόμη και για το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής στην Τούμπα, τον πιθανότερο αντικαταστάτη του Μπεργκ, θα πρέπει να τον αναζητήσουμε μεταξύ των Πέτριτς και Μαμούτε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η Σουηδία δεν αφήνει τον Μπεργκ στον Παναθηναϊκό
Αρμπελόα: Ένας παγκόσμιος πρωταθλητής στο "πράσινο" στόχαστρο
Γουακάσο θέλει ο Στραματσόνι

News 24/7

24MEDIA NETWORK