Οι τρεις εβδομάδες της κρίσης

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για το επόμενο διάστημα "φωτιά" για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος καλείται σε 21 μέρες να δώσει επτά ματς μεταξύ των οποίων τα δύο μεγαλύτερα ντέρμπι.

Οι τρεις εβδομάδες της κρίσης

Το πρώτο μεγάλο σερί αγώνων διακόπηκε από την απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού, για αναβολή της έκτης αγωνιστικής, λόγω των επεισοδίων στο Ηρόδοτος-Εθνικός και την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Το δεύτερο και υπογραμμισμένο ως και το δυσκολότερο, αρχίζει την Κυριακή. Διαρκεί 21 ημέρες και έχει στο πρόγραμμά του 7 παιχνίδια, μεταξύ των οποίων τα δύο μεγαλύτερα ντέρμπι και μάλιστα εκτός έδρας (Φάληρο και Τούμπα), δύο δυνατά εντός έδρας παιχνίδια με ΟΦΗ και Ατρόμητο και τα δύο ευρωπαϊκά με την ομάδα που θεωρητικά ο Παναθηναϊκός θα έπαιζε το δεύτερο εισιτήριο πρόκρισης στην επόμενη φάση του Europa League (Αϊντχόφεν) κι ένα παιχνίδι κυπέλλου που η δυναμικότητα του αντιπάλου (Παναιτωλικός) δεν προσφέρεται για εκτεταμένο rotation.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

19/10 Παναθηναϊκός-ΟΦΗ

23/10 Αϊντχόφεν-Παναθηναϊκός

26/10 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

30/10 Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός

02/11 Παναθηναϊκός-Ατρόμητος

06/11 Παναθηναϊκός-Αϊντχόφεν

09/11 ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός

Οι δύο τελευταίες αγωνιστικές της Superleague, με Ατρόμητο (εντός) και ΠΑΟΚ (εκτός), δεν έχουν προγραμματιστεί επισήμως (σε ημέρα και ώρα) από την διοργανώτρια Αρχή, αλλά το μοναδικό που θα μπορούσε να αλλάξει είναι η διεξαγωγή του αγώνα της Τούμπας, με δεδομένο ότι υπάρχει ο αγώνας των εθνικών ομάδων Ελλάδας και Νησιών Φερόε στις 14/11, ωστόσο μετά την αναβολή της 6ης αγωνιστικής το πρόγραμμα είναι πλέον πολύ σφικτό.

Παραμένει εκτός ο Μπεργκ

Στα παιχνίδια αυτά θα στερηθεί επίσης την παρουσία του πρώτου σκόρερ του, Μάρκους Μπεργκ. Από την ημέρα που πήρε το εξιτήριο, μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στην κλείδα, είπαμε ότι πιθανότερος χρόνος πλήρους επανόδου του σε αγωνιστική δράση, είναι η δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου και δεν άλλαξε κάτι έκτοτε.

Ο Σουηδός επιβεβαίωσε τα αισιόδοξα -κατά πολλούς τότε- προγνωστικά, έχει ξεκινήσει προπονήσεις με την υπόλοιπη ομάδα, αποφεύγοντας βέβαια σε αυτή τη φάση τη συμμετοχή στα διπλά και τις δυνατές επαφές και όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται με ορίζοντα το παιχνίδι της Τούμπας.

Όφελος από τη διακοπή

Οι “πράσινοι” ήταν θεωρητικά αυτοί που θα επωφελούνταν από τις διακοπές λόγω των εθνικών ομάδων, ως η ομάδα με τους λιγότερους διεθνείς σε σχέση με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Το αρνητικό για τον Γιάννη Αναστασίου (αν και είναι προφανώς αδόκιμο να χαρακτηρίζεις ως αρνητικό, τη συμμετοχή των διεθνών σου με τις εθνικές τους ομάδες), είναι ότι είδε δύο βασικά του στελέχη να αγωνίζονται και στα δύο παιχνίδια των αντιπροσωπευτικών τους συγκροτημάτων και μεταξύ αυτών τον Νίκο Καρέλη (ο άλλος είναι ο Ντάνιελ Πράνιτς), που καλείται απόντος του Μπεργκ να επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος στον εκτελεστικό τομέα.

Είναι ένα ερωτηματικό εάν θα τον επιβαρύνει περισσότερο με τη συμμετοχή του στο παιχνίδι της Κυριακής κόντρα στον ΟΦΗ, με δεδομένο το πρόγραμμα που ακολουθεί και μάλλον δεν θα το κάνει σε έκταση ενενηντάλεπτου. Επίσης ένα ερωτηματικό είναι ο Μέντες, η περίπτωση του οποίου απαιτεί μία πολύ προσεκτική διαχείριση, ώστε να είναι διαθέσιμος στα κρίσιμα από κάθε πλευρά παιχνίδια που είναι μπροστά.

Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός -πλην Στιλ- δεν φαίνεται στο μεσοδιάστημα να κέρδισε κάτι που θα δώσει βάθος στις επιλογές της τεχνικής ηγεσίας και αυτός είναι το ανησυχητικό. Συνεπώς, μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι θα ξαναδούμε τον Τριανταφυλλόπουλο σε θέση δεξιού οπισθοφύλακα, τους Δώνη και Μπούι να δίνουν ανάσες στην τετράδα ή την πεντάδα της μεσαίας γραμμής και τον Κλωναρίδη να αναλαμβάνει εκ των πραγμάτων βασικότερο ρόλο στα αγωνιστικά πλάνα του Έλληνα τεχνικού.

Ώρα για άλλο σύστημα

Και βέβαια πλησιάζει η στιγμή, που θα δούμε το 5-4-1 ή το 3-5-2, δηλαδή σύστημα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, στην αναζήτηση περισσότερης αξιοπιστίας στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου όγκου ανασταλτικών υποχρεώσεων που θα κληθούν οι “πράσινοι” να διαχειριστούν.

Σε αυτές τις τρεις εβδομάδες θα ξεκαθαρίσει εν πολλοίς η δυνατότητα του “τριφυλλιού” να εγείρει περαιτέρω διεκδικήσεις στο ευρωπαϊκό μέτωπο, όπως επίσης θα διαφανεί ως έναν βαθμό, ο ρεαλισμός -ή μη- των υψηλών βλέψεων για τη φετινή Superleague, δηλαδή η εκ νέου διεκδίκηση -ανεπιτυχής φέτος- μιας θέσης στο Champions League της επόμενης περιόδου.

Θα κρίνει πολλά. Όχι τα πάντα, αλλά πολλά. Και με αναντίρρητα πλέον τα λάθη του καλοκαιρινού μεταγραφικού σχεδιασμού, το έργο μόνο εύκολο δεν είναι σε επτά παιχνίδια, εκ των οποίων στα τέσσερα ο Παναθηναϊκός παρουσιάζεται ως το απόλυτο αουτσάιντερ...

News 24/7

24MEDIA NETWORK