Φουλ επίθεση για καθαρό σκορ ασφαλείας

Ο Δημήτρης Κριτής καταγράφει τα δεδομένα στον Παναθηναϊκό, πριν από τα ματς με την ΑΪΚ.

Φουλ επίθεση για καθαρό σκορ ασφαλείας

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για την πρώτη αναμέτρηση της τρίτης προκριματικής φάσης του Europa League, κόντρα στην ΑΙΚ Στοκχόλμης, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα παρουσιαστεί με φουλ επιθετική διάθεση από το πρώτο σφύριγμα και στόχο να “κλειδώσει” από το πρώτο ενενηντάλεπτο τον τίτλο του φαβορί αυτού του ζευγαριού.

Το πως θα γίνει αυτό μένει να αποδειχθεί στο χορτάρι, μιας και όσα δουλεύουν οι “πράσινοι” τις τελευταίες ημέρες δίνουν κάποιες γενικές κατευθύνσεις, αλλά δεν αποκρυσταλλώνονται σε μία συγκεκριμένη διάταξη.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΝΤ

Συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν διαφορές με αυτό το 4-4-2 που είδαμε κόντρα στην Τσβόλε, με τους Μπεργκ, Ιμπάρμπο επιθετικό δίδυμο, τον Λουντ στα δεξιά της μεσαίας γραμμής, τον Γουακάσο αριστερά και τους Ζέκα, Λεντέσμα στον άξονα.

Απλώς ο Αντρέα Στραματσόνι το αποκαλεί 4-2-3-1, γιατί σε φάση οργανωμένης επίθεσης, ο Λουντ (λόγω και ανάποδου ποδιού) κλίνει στον άξονα και στην πλάτη του Μπεργκ, με τους Ιμπάρμπο και Γουακάσο να πατούν τις γωνίες της μεγάλης περιοχής και να ζητούν συνεργασίες με τους Μέστο και Χουλτ.

Αυτό πιθανόν να συμβαίνει λόγω του ότι το σκάουτινγκ της ΑΙΚ στα παιχνίδια της κόντρα στην Γιουρόπα από το Γιβραλτάρ έδειξε ότι η αριστερή της πτέρυγα αναλαμβάνει το κύριο όγκο της δημιουργίας παιχνιδιού και φάσεων και με τον Φινλανδό μπροστά από τον Μέστο θέλει να το περιορίσει.

Οι αρρυθμίες Μπεργκ-Ιμπάρμπο

Ένα επίσης στοιχείο που δεν βοηθά στην παρούσα φάση στο επιθετικό κομμάτι του “τριφυλλιού” είναι το γεγονός ότι οι Μπεργκ και Ιμπάρμπο δεν έχουν ακόμη αποκτήσει τη χημεία του διδύμου, κάτι που δυσχεραίνει το παιχνίδι τους όταν κινούνται σε πολύ κοντινές αποστάσεις.

Λογικό εν μέρει, αλλά δεν έχουν φτάσει στον επιθυμητό βαθμό αρμονίας και συνδυασμένων κινήσεων εντός της μεγάλης περιοχής, με αποτέλεσμα αυτό που παρακολουθήσαμε και στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην πρόβα τζενεράλε με την Τσβόλε, δηλαδή ελάχιστες μεταξύ τους συνεργασίες και ως επί το πλείστον αποτυχημένες για λίγα εκατοστά, με τη μπάλα να φτάνει λίγο πιο πίσω ή λίγο πιο μπροστά από το σημείο που θα την ήθελε ο αποδέκτης της.

Αυτό δημιουργεί και μικροεκνευρισμό, ο οποίος αποτυπώνεται κάποιες φορές στα πρόσωπα των δύο ποδοσφαιριστών. Σε πρόσφατο οικογενειακό διπλό, όπου ι αντιστάσεις είναι πιο χαλαρές, υπήρξε και μία μικροεστία φωτιάς,

με τον Σουηδό και τον Κολομβιανό να συζητούν μια κακή συνεργασία σε πιο έντονο ύφος, αλλά χωρίς να δοθεί καμία συνέχεια, ούτε να διακοπεί το διπλό για συστάσεις, διευκρινίσεις ή οτιδήποτε σχετικό.

ΤΟ "ΑΝ" ΜΕ ΛΕΤΟ

Αυτό λοιπόν είναι κάτι που θέλει να αποφύγει ο Ιταλός τεχνικός απέναντι στην πολυπρόσωπη άμυνα των Σουηδών, όπου ο εκνευρισμός αντί της απαιτούμενης προσοχής, μπορεί να περιορίσει τις προϋποθέσεις για γκολ.

Αν είναι έτοιμος ο Λέτο -δεν είναι υπέρ αυτού του ενδεχομένου οι πιθανότητες- ίσως και να τον βλέπαμε στο αρχικό σχήμα στο πλευρό του Μπεργκ, λόγω του υψηλότερου βαθμού συνεργασίας που απέκτησαν στο δεύτερο μισό της περσινής χρονιάς.

Άλλωστε το γεγονός ότι ο επαναληπτικός θα γίνει σε πλαστικό χλοοτάπητα, που πάντα δίνει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στις αρθρώσεις και σε περιπτώσεις όπως του Αργεντινού μάλλον αντενδείκνυται, θα μετρούσε υπέρ της χρησιμοποίησής του στο πρώτο ραντεβού.

Ένα άλλο ερωτηματικό είναι αυτό στο κέντρο άμυνας. Όχι τόσο ως προς τον αριθμό των κεντρικών αμυντικών που θα δώσουν το παρών, αφού το δίδυμο έχει αισθητό προβάδισμα έναντι των τριών που είχαν δοκιμαστεί στο εκτός έδρας φιλικό παιχνίδι με τη Φενέρ, αλλά ως προς την παρουσία του Ιβάνοφ.

ΠΙΟ ΠΙΣΩ Ο ΙΒΑΝΟΦ

Ο Βούλγαρος δεν δείχνει ακόμη σε καλή αγωνιστική κατάσταση, αλλά ο Στραματσόνι τον πιστεύει και θέλει να τον βοηθήσει μέσα από συνεχόμενα παιχνίδια και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, να το πετύχει το συντομότερο δυνατό.

Σε σχέση πάντως με το τελευταίο αρχικό σχήμα κόντρα στους Ολλανδούς, ο Μολέδο επιστρέφει και η δεύτερη θέση παίζει μεταξύ των Ιβάνοφ και Κουτρουμπή.

Αυτό που είναι αδιαπραγμάτευτο, είναι το δίδυμο στον άξονα της μεσαίας γραμμής με τους Λεντέσμα και Ζέκα. Σε θέση άμυνας ο Πορτογάλος πάει σε προσωπικό μαρκάρισμα του κατόχου της μπάλας και ο Αργεντινός μαρκάρει χώρους, ενώ στο χτίσιμο του παιχνιδιού, ο Λεντέσμα επιστρέφει μέχρι την ευθεία των κεντρικών αμυντικών για να πάρει μπάλα με τον Πορτογάλο να διατηρεί θέση οκταριού στα 10-15 μέτρα μπροστά του.

Με την ποιότητα και την πληθώρα των επιλογών που διαθέτει πλέον ο Παναθηναϊκός στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, όχι μόνο σε επίπεδο προσώπων, αλλά και ρόλων-σχηματισμών, αυτό που χρειάζεται είναι 1-2 μιικροσυντονισμούς στο ανασταλτικό κομμάτι και ιδιαίτερα σε φάσεις κόντρα επίθεσης των αντιπάλων, όπου με την άμυνα ανεβασμένη ψηλά, κινδυνεύει από μπαλιές στην πλάτη της, όπως έδειξαν και τα δύο τέρματα που δέχθηκε στην Τουρκία με τον Εμενίκε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η ευρωπαϊκή λίστα του Παναθηναϊκού

News 24/7

24MEDIA NETWORK