Η ευρωπαϊκή ταυτότητα της εποχής Ζιλμπέρτο

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει τη σημασία της προσθήκης του Ζιλμπέρτο Σίλβα στο τιμ του Παναθηναϊκού.

Η ευρωπαϊκή ταυτότητα της εποχής Ζιλμπέρτο

Ήρθε, συμφώνησε, υπέγραψε και "σήκωσε τα μανίκια" για τον Παναθηναϊκό 2016-2019. Μία εξέλιξη που μόνο εύκολη δεν ήταν, σε μία περίοδο μάλιστα που ο Ζιλμπέρτο Σίλβα έδειχνε έτοιμος για διαφορετικό ξεκίνημα στην εκτός χόρτου δραστηριότητά του.

Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ είναι πλέον ο διευθυντής ποδοσφαίρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και αυτό πιστώνεται ως επιτυχία στον Γιάννη Αλαφούζο, που χειρίστηκε με ιδιαίτερη επιμονή και υπομονή την υπόθεση και τον έπεισε να ενταχθεί όχι ως "αόρατος τοίχος" σε μία καλοκουρδισμένη ποδοσφαιρική μηχανή, αλλά ως "τείχος αναφοράς" σ' έναν σύλλογο με μπερδεμένους ρόλους που χρίζει ανασυγκρότησης από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Μαγκιά τους...

Μαγκιά του μεγαλομετόχου και μαγκιά και του Ζιλμπέρτο που ανέλαβε το ρίσκο, το βάφτισε απλά "πρόκληση" και βουτάει στα βαθιά με εμπιστοσύνη στις γνώσεις και την εμπειρία του. Η έναρξη αυτής της συνεργασίας αυτόματα σηματοδοτεί την επιστροφή στους ρόλους που επιβάλλει η ποδοσφαιρική λογική.

Δηλαδή ο Αλαφούζος που αναζητούσε προπονητές κι έκανε like σε μάνατζερ, ξαναγίνεται πρόεδρος και ο Στραματσόνι που διαπραγματευόταν ποδοσφαιριστές κι έκανε share τις διεθνείς επαφές του, περιορίζεται στα προπονητικά του καθήκοντα. Η social εικόνα του Παναθηναϊκού σε Ελλάδα και εξωτερικό καθρεφτίζεται πλέον στο πρόσωπο του 40χρονου Σίλβα.

Συνομήλικος με τον προπονητή (αμφότεροι γεννημένοι το 1976) και συνοδοιπόρος σύμφωνα με το αρχικό πλάνο Αλαφούζου (εκτός κι αν προκύψουν πολύ σημαντικοί λόγοι που θα επιβάλλουν χωριστούς δρόμους), καλείται να επαναφέρει τον Παναθηναϊκό σε ευρωπαϊκή τροχιά και να τον ξαναβάλει στα σαλόνια του Champions League.

Εκεί τον βρήκε όταν ήρθε στην Ελλάδα και από την πρώτη του χρονιά τον έζησε θριαμβευτή σε Μιλάνο και Βρέμη. Κι εκεί θέλει να τον επαναφέρει. Ούτως ή άλλως πλέον θα πρέπει να περάσει υποχρεωτικά από προκριματικές φάσεις (ακόμη και ως πρωταθλητής) για να το καταφέρει, αλλά σαφώς και το μονοπάτι των πρωταθλητών είναι λιγότερο δύσβατος δρόμος.

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ

Άρα λοιπόν το πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ παραμένουν το αναζητούμενο πακέτο, ωστόσο για τον Ζιλμπέρτο υπάρχει πλην του προορισμού και το ταξίδι. Στον Παναθηναϊκό που αναζητούσε την πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ή έστω τη συμμετοχή στα πλέι οφ για οικονομικούς λόγους και υποδεχόταν ως "αναγκαίο κακό" ή... θλιβερό καθήκον το Europa League (μεταξύ άλλων ο λόγος που φέτος έχασε και αυτό...), ο νέος διευθυντής ποδοσφαίρου πατάει "διαγραφή".

Μπορεί να μην έπαψε να παρακολουθεί σε αδρές γραμμές τον Παναθηναϊκό, αλλά πλήρη εικόνα της ευρωπαϊκής του θέσης δεν είχε ο Ζιλμπέρτο Σίλβα. Και σοκαρίστηκε όταν διαπίστωσε την βουτιά των "πρασίνων" στην βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ σε θέσεις πέραν της πρώτης εκατοντάδας.

Ο πρώτος στόχος λοιπόν που έθεσε ενώπιον του προέδρου της ΠΑΕ, ήταν η -εντός του τριετούς πλάνου που συζητούσαν- αναρρίχηση του συλλόγου σε θέσεις συμβατές με την ευρωπαϊκή του ιστορία, που θα του ξαναδίνουν πλεονέκτημα στις κληρώσεις αντί να τον στέλνουν σε "γκρουπ αδυνάτων", όπως θα συμβεί την επόμενη τουλάχιστον διετία.

Άλλωστε και τη σεζόν 2009-2010, ήταν ο πρώτος που έδωσε το σύνθημα για πρωταγωνιστική πορεία στο Europa League, μετά τον αποκλεισμό στα προκριματικά του Ch.L. από την Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά η επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός στην ελληνική κορυφή μετά τις υπέρογκες δαπάνες της πολυμετοχικής του διοίκησης, έθεσε το ευρωπαϊκό όνειρο σε δεύτερη μοίρα και μετά την πρόκριση από τους ομίλους και τα νοκ άουτ παιχνίδια με τη Ρόμα, ανέδειξε τη διπλή αναμέτρηση με την Σταντάρ Λιέγης σε μία ακόμη χαμένη ευκαιρία.

Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Για να συμβεί βεβαίως αυτό, ο Παναθηναϊκός πρέπει πρώτα και πάνω απ' όλα να ξαναδώσει στο ρόστερ του ισορροπία και λύσεις σε θέσεις που εμφανίζει χτυπητές αδυναμίες. Οι Ζιλμπέρτο και Στραματσόνι είχαν ήδη τη Δευτέρα μία πρώτη εκτενή συνεργασία, με τον Ιταλό να ενημερώνει για τις κινήσεις που έχει ήδη κάνει σε επίπεδο στόχων, αλλά και τις δικές του διαπιστώσεις γύρω από τα κενά που επιβάλλεται να καλυφθούν.

Παρ' ότι στην σχεδόν τριετία που μεσολάβησε από την τελευταία του σεζόν με τα χρώματα της Ατλέτικο Μινέιρο, ο Ζιλμπέρτο επένδυσε στο ενδεχόμενο να σταδιοδρομήσει ως εκπρόσωπος συμπατριωτών του (και όχι μόνο) στην ευρωπαϊκή αγορά, ούτε στη συνάντηση με τον Γιάννη Αλαφούζο, αλλά ούτε και στην κουβέντα με τον Αντρέα Στραματσόνι έκανε λόγο για έτοιμες λύσεις και έτοιμους παίκτες σε αναμονή.

Αντίθετα θέτει ως προτεραιότητα να γνωρίσει και να αξιολογήσει στη διάρκεια των πλέι οφ τουλάχιστον τις λύσεις πρώτης γραμμής, πριν μπει σε διαδικασία μεταγραφικών συζητήσεων και αναζητήσεων. Εξ ου και ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον Ιταλό τεχνικό για μετά την ολοκλήρωση των κατατακτήριων αγώνων.

Φυσικά παραμένει Νο1 στην πράσινη ατζέντα η απόκτηση ενός αμυντικού μέσου διεθνών προδιαγραφών (και παραστάσεων πιθανότατα), αφού προηγουμένως ο νέος διευθυντής ποδοσφαίρου φέρει εις πέρας με επιτυχία την αποστολή με κωδικό "αναίμακτη λύση με Εσιέν". Το συγκεκριμένο κεφάλαιο δεν εξαρτάται από τα πλέι οφ και είναι κατά πάσα... βεβαιότητα το πρώτο μέτωπο στο οποίο εστιάζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Το VIDEO με τις αλλαγές στο γήπεδο της Λεωφόρου
Ζιλμπέρτο: "Μεγάλη πρόκληση ο Παναθηναϊκός"
Ζιλμπέρτο και με τη "βούλα" στον Παναθηναϊκό

News 24/7

24MEDIA NETWORK