Η "ιδιαίτερη" προετοιμασία του ντέρμπι

Οι διπλές προπονήσεις, η εξονυχιστική εξέταση του αντιπάλου μέσω VIDEO, το "ποντάρισμα" στα λάθη του Σαντάνα και η δουλειά των αρχηγών. Ο Δημήτρης Κριτής καταγράφει την... ιδιαίτερη προετοιμασία του Παναθηναϊκού για το ντέρμπι και αποκαλύπτει τους διαλόγους των παικτών με τον Αναστασίου.

Η "ιδιαίτερη" προετοιμασία του ντέρμπι
INTIME SPORTS

Η εβδομάδα που προηγήθηκε του κυριακάτικου ντέρμπι δεν ήταν σαν όλες τις άλλες. Για την ακρίβεια δεν είχε απολύτως τίποτε κοινό με όσες προηγήθηκαν και όσες θα ακολουθήσουν. Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη εβδομάδα, τόσο στην αγωνιστική, όσο και στην ψυχολογική προετοιμασία του ποδοσφαιρικού τμήματος, για το παιχνίδι που περιγράψαμε ως κάτι "πολύ περισσότερο από ένα ντέρμπι".

Τους "έλιωσε" στην προπόνηση

Κατά πρώτον, οι δύο διπλές προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα. Δεν υπήρξε κάτι ανάλογο στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και η αλήθεια είναι ότι η προαναγγελία τους την Τρίτη, δεν ήχησε πολύ καλά στα αυτιά των παικτών. Υπήρξαν κάποιες “μουρμούρες” που δεν χρειάστηκε να φτάσουν δια της πλαγίας οδού στα αυτιά του Γιάννη Αναστασίου, αφού υπήρξε άμεσος αποδέκτης.

Της Τετάρτης ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Για την Πέμπτη δόθηκε μεταξύ σοβαρού κι αστείου η υπόσχεση ότι η απογευματινή θα είναι χαμηλής έντασης. Και μπορεί τελικά να μην ήταν τέτοια, αλλά ήταν ασκήσεις τακτικής με μπάλα, οπότε μικρό το κακό. Στο επίσημο δελτίο τύπου καταγράφηκε ως προπόνηση ανά θέση, στην ουσία ήταν ακραίοι μεσοεπιθετικοί που πλαγιοκοπούσαν και γέμιζαν στην περιοχή κόντρα στους ανασταλτικούς παίκτες.

Η "ιδιαίτερη" προετοιμασία του ντέρμπι
INTIME SPORTS

Δείγμα του ότι ο Αναστασίου και οι συνεργάτες του περίμεναν ως "μονόδρομο" το παιχνίδι του Ολυμπιακού από τα άκρα και προετοίμασαν εντατικά το κεντρικό αμυντικό δίδυμο και τον ακραίο αμυντικό της αντίθετης πτέρυγας για την εξουδετέρωση αυτών των φάσεων εντός της περιοχής, αλλά και τους Λαγό, Πράνιτς σε θέσεις για την υποδοχή της μπάλας από την πρώτη απομάκρυνση στα όρια της μεγάλης περιοχής και λίγο έξω από αυτή.

Το γεγονός ότι ο Ζέκα ήταν στους μεσοεπιθετικούς από τη δεξιά πτέρυγα ήταν αυτό που έδωσε την πρώτη, μάλλον, ασφαλή, ένδειξη, ότι θα αγωνιζόταν στα χαφ (όπου ως γνωστόν ο Παναθηναϊκός δεν έχει εξτρέμ, αλλά βγάζει τον εσωτερικό μέσο και τον ακραίο αμυντικό) και ήταν η μόνη σύμφωνα με τους ποδοσφαιριστές αφού όπως υποστηρίζουν "ακόμη και στις στημένες φάσεις ήμασταν ανακατεμένοι".

"Πόνταραν" στον Σαντάνα

Κατά δεύτερον, η βιντεοκατασκοπεία του αντιπάλου. Πραγματοποιείται πάντα το πρωί της ημέρας του αγώνα. Όχι όμως αυτή τη φορά. Ο Γιάννης Αναστασίου αφιέρωσε τις δύο επόμενες ημέρες μετά τις διπλές προπονήσεις, δηλαδή Παρασκευή και Σάββατο, στα σχέδια επί χάρτου. Πολύ βίντεο, πολλή θεωρία, εξαντλητική ανάλυση του αντιπάλου και τρόποι κατάλυσης της ανασταλτικής του λειτουργίας.

"Αφήστε τους να περάσουν τη μπάλα στον Σαντάνα. Μόλις την πάρει ο Καρέλης φεύγει αμέσως πάνω του. Μία στις δύο φορές θα κάνει λάθος και στη χειρότερη θα κάνει διεκδικούμενη τη μπάλα, απλώς απομακρύνοντας. Δεν είναι καλός με τη μπάλα στα πόδια και δεν έχει προλάβει κιόλας να δέσει με τους υπόλοιπους. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε", σημείωσε ο Έλληνας τεχνικός και δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος.

Η "ιδιαίτερη" προετοιμασία του ντέρμπι
INTIME SPORTS

Οι φορές που ο Σαντάνα δεν έκανε λάθος ήταν όταν γύριζε τη μπάλα στον Ρομπέρτο, αλλά τότε έκανε λάθος ο Ισπανός πετώντας τη μπάλα πλάγιο άουτ πέντε φορές μόνο στο πρώτο σαρανταπεντάλεπτο. Είναι σαφές ότι δεν έχει επανέλθει πλήρως μετά τον τραυματισμό του.

Ειδικό το πλάνο και για τον Μήτρογλου από τον Γιάννη Αναστασίου, που γνώριζε ότι θα ήταν μοναδικός προωθημένος: "Αφήστε τον να βγει εκτός περιοχής. Εκεί ας πάρει τη μπάλα. Δεν έχει τρεξίματα για να σας απειλήσει από τέτοιες θέσεις. Εντός περιοχής όμως ο Στάθης θα βγαίνει πρώτος στη μπάλα και ο Γκόρντον θα δώσει βοήθειες στην περίπτωση που ο Μήτρογλου τον βγάλει εκτός φάσης με το σώμα".

Έτσι κι έγινε. Ο Ταυλαρίδης ήταν πάντα πρώτος στη μπάλα, ενώ τη μία και μοναδική φορά που ο Μήτρογλου προσπάθησε να ξεκινήσει φάση έξω από τη μεγάλη περιοχή, μόλις μπήκε σ' αυτή πλάσαρε χλιαρά στην αγκαλιά του Λουκ Στιλ.

Η... μυστική ενδεκάδα και η δουλειά των αρχηγών

"Όλο το μυστικό είναι η συγκέντρωση. Δεν πρέπει να αφαιρεθείτε ούτε ένα δευτερόλεπτο από το αγωνιστικό πλάνο και τους ρόλους σας μέσα στο γήπεδο. Αν το κάνετε, θα νικήσετε. Αν κάνετε αυτά που δουλεύουμε, δεν υπάρχει τρόπος να χάσετε", επαναλάμβανε τακτικά μέσα σε αυτό το διήμερο ο 42χρονος προπονητής. Κι όταν αντιλαμβανόταν ότι μεγάλωνε η πίεση, φρόντιζε να περάσει αμέσως στην αποφόρτιση: "Δεν είναι κάτι το ξεχωριστό αυτό το παιχνίδι βαθμολογικά. Τρεις βαθμούς δίνει και αυτό, όπως όλα τα άλλα. Μετά το τέλος του όμως θα αισθάνεστε καλύτερα από ποτέ".

Την Κυριακή, η "πράσινη" τεχνική ηγεσία ήθελε τους παίκτες χωρίς πολλές έννοιες. Ο χρόνος μέχρι την αναχώρηση κύλισε με σύντομα τετ α τετ και μεταξύ τους κουβέντες. Μοναδική έννοια όλων ήταν η αρχική ενδεκάδα. Ήταν από τις ελάχιστες φορές στον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται ο Αναστασίου στον Παναθηναϊκό, που η αρχική ενδεκάδα ανακοινώθηκε δέκα λεπτά πριν η αποστολή αναχωρήσει από το ξενοδοχείο για το γήπεδο!

Και τότε έπιασαν δουλειά οι αρχηγοί. Και δίπλα σ' αυτούς που θα ξεκινούσαν το παιχνίδι, αλλά και σ' εκείνους που θα βρίσκονταν στον πάγκο. Ιδιαίτερα μάλιστα εκείνους που βρέθηκαν πολύ κοντά στο αρχικό σχήμα, βάσει εκτιμήσεων, αλλά τελικά θα ξεκινούσαν από τον πάγκο, όπως ο Χουχούμης (προτιμήθηκε ο Νάνο), ο Μπούρμπος ή ο Ατζαγκούν και ο Κλωναρίδης.

Άγγιξε ευαίσθητες χορδές ο Μέντες

Αυτός που άγγιξε περισσότερες ευαίσθητες χορδές ήταν ο Νταβίντ Μέντες, που μετά το λάθος και την αποβολή, που συνέβαλλε στον αποκλεισμό στον επαναληπτικό αγώνα κυπέλλου με την Skoda Ξάνθη, έμεινε εκτός αγώνων.

Η "ιδιαίτερη" προετοιμασία του ντέρμπι
INTIME SPORTS

"Μπορεί να είναι και το τελευταίο μου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και δεν σκέφτομαι ότι μπορεί να το χάσω. Για την ακρίβεια, δεν διανοούμαι ότι μπορεί να μην το κερδίσω. Είμαστε καλύτερη ομάδα και πρέπει να το δείξουμε από το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή", ήταν τα λόγια που απηύθυνε σε τουλάχιστον τρεις συμπαίκτες του στο αρχικό σχήμα και όταν κλήθηκε να βοηθήσει μετά την αποχώρηση του Λαγού, έδειξε μέσα στο χορτάρι την πίστη στους ισχυρισμούς του.

Ο Κοτσόλης έδειξε να περνά περισσότερη ώρα με τον Ατζαγκούν και τον Καρέλη, ενώ παρέα με τον Ζέκα φρόντισαν να μην αποπροσανατολιστούν οι συμπαίκτες τους, που ρωτούσαν ξανά και ξανά τι συνέβη όταν βγήκε η αποστολή του Ολυμπιακού για την αναγνωριστική βόλτα στο γήπεδο.

"Αυτά δεν μας αφορούν. Εμείς κοιτάμε το παιχνίδι μας. Το μυαλό μας είναι κολλημένο στα ενενήντα ή όσα λεπτά χρειαστούν για να τελειώσει το παιχνίδι", ήταν τα λόγια τους, αλλά μία επιπολαιότητα στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων τελικά στοίχισε το πάνω χέρι στο ενδεχόμενο ισοβαθμίας.

Η νίκη όμως ήρθε με καθαρό τρόπο, απόλυτα δίκαια και σκορ που θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο αν ήταν λίγο πιο προσεκτικοί στην τελική πάσα ή και στην τελική προσπάθεια όπως στη φάση του Ατζαγκούν.

Παρεμπιπτόντως, δεν έγινε κουβέντα για έξτρα πριμ, αλλά οι "πράσινοι" δεν αποκλείουν κάποια έκπληξη στη ροή των καταθέσεων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς...

Διαβάστε ακόμη:

Έτσι "ντόπαρε" τους παίκτες ο Αναστασίου

Οι εκπληκτικές αντιδράσεις του Αναστασίου στα γκολ του Παναθηναϊκού (VIDEOS)

Ζέκα: "Δεν ήταν πρέπον αυτό που έκανε ο Περέιρα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK