Καλοκαίρι ή βαρυχειμωνιά; Εσύ αποφασίζεις!

Ο Δημήτρης Κριτής καταγράφει τα δεδομένα ενός ακόμη χαμένου ντέρμπι και γράφει για την αξιοποίηση του χρόνου που καλείται να κάνει τώρα ο Παναθηναϊκός.

Καλοκαίρι ή βαρυχειμωνιά; Εσύ αποφασίζεις!

Με την επίσημη παραδοχή του Αντρέα Στραματσόνι ότι δεν έχει κανένα νόημα να κριθεί τώρα, γιατί δουλεύει για τον Παναθηναϊκό της επόμενης περιόδου, φαίνεται πως καταφέραμε τελικά να συμφωνήσουμε ότι η χρονιά έχει τελειώσει.

Κάποιοι το ισχυρίζονται από τον επαναληπτικό κυπέλλου στο Περιστέρι, κάποιοι άλλοι έχουν σφυρίξει τη λήξη από το καλοκαίρι κιόλας και τον αποκλεισμό από την Καμπάλα. Λίγη σημασία έχει ο χρόνος, ας κρατήσουμε την ουσία, μπας και πετύχουμε τουλάχιστον να επικεντρωθούμε κάπου.

Να εστιάσουμε δηλαδή στο πως τρέχει ο οργανισμός που λέγεται Παναθηναϊκός, όσο διαρκεί ακόμη η αποτυχημένη σεζόν 2015-'16 και τι ακριβώς είναι αυτό που φτιάχνεται για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Να καταλάβουμε κι εμείς, να καταλάβει και ο ίδιος ο Παναθηναϊκός, εκτός κι αν πρέπει τελικά να φοβάται αυτά γίνονται γι αυτόν, αλλά χωρίς αυτόν!

Γιατί Παναθηναϊκός δεν είναι αυτό που παρακολουθούμε τον τελευταίο 1-1,5 μήνα. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το εάν πέταξε ή όχι "λευκή πετσέτα", αλλά με το εάν έχει σφυγμό ως ζωντανός οργανισμός που τουλάχιστον σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του.

Ασυνέπεια λόγων

Στο πρόσφατο και αποκαλυπτικό τετ α τετ του Αντρέα Στραματσόνι με μέλη της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας" που επισκέφτηκαν τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί, διατυπώθηκε η ανησυχία του 40χρονου τεχνικού μήπως και η... διαιτητολαγνεία που έχει ποτίσει το παλαιότερο προσωπικό του ρόστερ "μολύνει" και τους νέους που προστέθηκαν τον Γενάρη στο δυναμικό.

Στο μεταξύ, ο Μαμούτε στην πρώτη του συμμετοχή "κουτούλησε" αντίπαλο αλλά έμεινε ατιμώρητος, ο Μολέδο καταναλώνει πολύ χρόνο σε κοκορομαχίες και βρίσκεται σε διαρκές φλερτ με την κόκκινη κάρτα και ο Μέστο τελικά την αντίκρισε στο φινάλε της αναμέτρησης στο ΟΑΚΑ.

Δεν έχει λοιπόν κανέναν λόγο να είναι ανήσυχος ο Ιταλός. Μπορεί απλά να είναι βέβαιος.

Και τι ακριβώς έκανε για να προλάβει αυτό που φοβόταν ή τι θα κάνει τώρα πλέον που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το φόβο του; Σίγουρα όχι αυτό που έκανε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Γιάννης Αλαφούζος μέχρι σήμερα. Μόνο φέτος ξεκίνησε δύο φορές για να τα "ψάλλει" στους παίκτες και τελικά τους έταξε πριμ τίτλου την πρώτη και πριμ τετράδας νικών τη δεύτερη.

Μήπως -λέμε τώρα...- θα έπρεπε κάποια στιγμή να λειτουργήσει ένας εσωτερικός κανονισμός που θα τιμωρεί τις παραβατικές συμπεριφορές στο χορτάρι; Μπας και τελειώσει ή τουλάχιστον περιοριστεί αυτό το πάρτι απειθαρχίας, που εκτείνεται από τον αρχηγό Κάρλος Ζέκα έως τον τελευταίο υπάλληλο του προπονητηρίου.

Και βέβαια ελλείψει του γενικού αρχηγού, η σκέψη για την ένταξη του οποίου ακόμη ωριμάζει σαν το παλιό καλό κρασί στους αμπελώνες του Κορωπίου, να το ανακοινώσει ο ίδιος, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι.

Η αγωνιστική προετοιμασία

Αφού δεχθήκαμε λοιπόν ότι η χρονιά τελείωσε, θεωρώντας προφανώς δεδομένη την παρουσία στη διαδικασία των κατατακτήριων αγώνων, ας δούμε και την προετοιμασία του υλικού για τις προσεχείς αγωνιστικές υποχρεώσεις, άμεσες και μακροπρόθεσμες.

Φανταζόμαστε ότι οι ποδοσφαιριστές γνωρίζουν ότι ο χρόνος των καλοκαιρινών τους διακοπών εξαρτάται από τη θέση που θα καταλάβουν στα πλέι οφ και το πρώτο συνθετικό της προκριματικής φάσης στην οποία θα ξεκινήσουν τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Οι ίδιοι θα τοποθετήσουν τον πήχη δυσκολίας του εγχειρήματος και δεν υπάρχουν προσεχώς άλλοθι και δικαιολογίες.

Από την άλλη θα πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το έμψυχο δυναμικό, ώστε να γίνουν εκείνες οι περιορισμένες, αλλά στοχευμένες καλοκαιρινές κινήσεις που υπόσχονται οι αρμόδιοι από την ημέρα που τελείωσε κιόλας το χειμερινό μεταγραφικό παζάρι.

Κι αν έχουμε καταλήξει ότι αμυντικός μέσος Εσιέν δεν υφίσταται πλέον, θα πρέπει να γνωρίζουμε αν τουλάχιστον υπάρχει "δεκάρι". Δύο προσθήκες έγιναν προς την κατεύθυνση ανεύρεσής του και καμία δεν δοκιμάστηκε μέχρι σήμερα στην πράξη. Ούτε τον Ευανζελίστα είδαμε αν και η παραμονή του μετά το καλοκαίρι παραμένει αμφίβολη, ούτε πολύ περισσότερο τον Βιγιαφάνες , ο οποίος μετράει περιορισμένες χρονικά συμμετοχές και στα άκρα.

Προφανώς έχουμε ήδη αποφασίσει ότι εναλλακτική λύση με το όνομα Νάνο δεν υπάρχει, αλλά δεν θα έπρεπε να γνωρίζουμε και αν υφίσταται ως έτοιμη και αξιόπιστη λύση επιθετικού περιοχής ο Μαμούτε, τον οποίο έχουμε δει ως αριστερό εξτρέμ στην ντεμπούτο του και χύμα στο κύμα στο χθεσινό guest στο ΟΑΚΑ;

Δεν είναι κρίμα κι άδικο μ' έναν προπονητή που φέρει ούτως ή άλλως τον τίτλο του "ανακατωσούρα", να τελειώσει η χρονιά με αναπάντητα ερωτηματικά για το ρόστερ;

Τρίμηνο κριτήριο

Το ότι "τελείωσε η χρονιά" δεν σημαίνει ότι κοιτάμε διαρκώς το ημερολόγιο με τον σελιδοδείκτη στο καλοκαίρι, όπως ακριβώς κοιτάμε και το ρολόι μέχρι να τελειώσουν τα παιχνίδια.

Το "τελείωσε η χρονιά" συνδέεται με αξιοποίηση του διαθέσιμου χρόνου, για να μπουν έγκαιρα στέρεες βάσεις για την σεζόν 2016-'17. Και αυτό επίσης θα πρέπει κάποιος να το καταστήσει σαφές εντός των αποδυτηρίων.

Κι επειδή ούτε ο προπονητής είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί για να εκκινήσει τη νέα χρονιά, την αντίστροφη μέτρηση για το τρίμηνο-κριτήριο παραμονής στον σύλλογο για όλους και όλα, θα πρέπει να την ανακοινώσει ο πρόεδρος της ΠΑΕ επισκεπτόμενος λίαν συντόμως τις προπονητικές εγκαταστάσεις.

Εξάλλου είναι -ως φαίνεται- και η μοναδική σταθερά σε αυτή την ομάδα την τελευταία τριετία...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δημιουργεί χάος ο Στραματσόνι, άσχημη βραδιά για Πογέτ

Δε βαριέσαι, κάποια στιγμή θα το βάλει ο Βάργκας

Η ΑΕΚ κερδίζει αίγλη, ο Παναθηναϊκός ξύνει τον πάτο

News 24/7

24MEDIA NETWORK