Καλύπτεται η ζημιά, έρχεται η UEFA

Ο Δημήτρης Κριτής αποκαλύπτει τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ Παναθηναίκός μετά τους αλλεπάλληλους ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς, αλλά και τον προβληματισμό του Γιάννη Αλαφούζου για τα "βαθιά λαρύγγια" των αποδυτηρίων.

Καλύπτεται η ζημιά, έρχεται η UEFA

Ακόμη και οι σφοδροί “αντιρρησίες συνείδησης” προς τη διοίκηση του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, ένα πράγμα το αναγνωρίζουν στον Γιάννη Αλαφούζο: με σφικτή -μνημονιακή έστω- πολιτική, κατάφερε να αποσοβήσει τα χειρότερα για το σύλλογο και ο Παναθηναϊκός έπαψε να... απολαμβάνει αρνητική δημοσιότητα (αλλά και ευρωπαϊκές κυρώσεις), λόγω οικονομικής ασυνέπειας.

Κι αν οι αλλεπάλληλοι ευρωπαϊκοί αποκλεισμοί του καλοκαιριού ανήγειραν και πάλι αμφιβολίες για την εύρυθμη λειτουργία, ο οικονομικός διευθυντής της ΠΑΕ, Αγησίλαος Τουμαζάτος, υπήρξε καθησυχαστικός στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο, απόντος του Γιάννη Αλαφούζου που βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. "Με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι καλύπτεται το κοστολόγιο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου" ενημέρωσε τα παριστάμενα μέλη και αν θέλουμε να “ντύσουμε” με περισσότερες λεπτομέρειες την παραπάνω ανακοίνωση, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε τα εξής:

Στα 6 εκατ. ευρώ οι εισροές

Πρώτον, όπως έχουμε ήδη σημειώσει, τα χρήματα που θα μπουν στο ταμείο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από την προσεχή Α.Μ.Κ ανέρχονται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 4 εκατ. ευρώ (ως την κάλυψη των συνολικά 10) έχουν ήδη εισρεύσει από τον Μάιο μέχρι σήμερα, ώστε να καλυφθεί το κόστος λειτουργίας, αλλά και τα χρήματα που δαπανήθηκαν για προκαταβολές μεταγραφών το καλοκαίρι.

Αυτά τα έξι θα καλυφθούν, εκτός συγκλονιστικού πια απροόπτου, από τον μεγαλομέτοχο πλέον της ΠΑΕ, Γιάννη Αλαφούζο, συν το περίπου 1 εκατ. ευρώ που έχει εισπράξει η Παναθηναϊκή Συμμαχία από εγγραφές (888.573 ευρώ).

Τα χρήματα αυτά επαρκούν για να ολοκληρωθεί χωρίς ταμειακά προβλήματα το ημερολογιακό έτος (2015) και πιθανότατα θα καλύψουν και ανάγκες των δύο προσεχών μηνών. Το τελευταίο τετράμηνο της σεζόν θα καλυφθεί από τα εμπορικά (και όχι μόνο) έσοδα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός (χορηγός φανέλας κ.λ.π.). Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα απαιτηθούν επιπλέον 1-2 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν και αυτά από τον πρόεδρο της ΠΑΕ.

Έλεγχος και αδειοδότηση

Πριν κλείσει το 2015 όμως και πιθανότατα στον επόμενο 1-1,5 μήνα θα επισκεφτεί την Αθήνα και τα γραφεία του συλλόγου στο Μαρούσι, το κλιμάκιο της UEFA που ελέγχει την οικονομική συνέπεια και ευρυθμία της “πράσινης” ΠΑΕ, το οποίο γνωμοδοτώντας θετικά, θα υπογράψει τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2016-2017).

Η συγκεκριμένη επιτροπή δεν ελέγχει απλώς την τρέχουσα μισθολογική "ενημερότητα", αλλά και την εμπρόθεσμη ικανοποίηση των όποιων διακανονισμών έχει υπογράψει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με παλαιούς εργαζομένους (βλέπε Λέτο, Μπουμσόνγκ, Κατσουράνης, Καραγκούνης κ.λ.π.), αλλά και το ελληνικό Δημόσιο.

Έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει αποδειχτεί συνεπείς στις έγγραφες δεσμεύσεις της, ενώ ως ασφαλιστική δικλείδα υπέγραψε προ ημερών και νέους διακανονισμούς με τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος για χρονική επέκταση των δόσεων καταβολής των τρέχοντων συμβολαίων.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι εκ μέρους των “πιστωτών” δεν υπήρξαν κρούσματα αδιαλλαξίας ή έλλειψης διάθεσης συνεργασίας, αν και θα πρέπει να συνυπολογίσουμε βέβαια κάποιες ιδιαιτερότητες ανά περίπτωση που συμφωνήθηκαν κατά την αρχική διαπραγμάτευση. Π.χ. στον Σεμπαστιάν Λέτο είχε εκχωρηθεί μέρος του τηλεοπτικού συμβολαίου με τη NOVA, ενώ ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ έχει στα χέρια του προσωπικές επιταγές του Γιάννη Αλαφούζου.

Αυτές οι "διαρροές"

Όσο κι αν ακουστεί παράδοξο πάντως, αυτό που προβληματίζει τον Γιάννη Αλαφούζο, περισσότερο και από την οικονομική ευρυθμία της “πράσινης” ΠΑΕ, είναι η απουσία στεγανών στα αποδυτήρια.

Το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα καταγράφηκε κατά την πρόσφατη παρουσία του στο Κορωπί, όταν και μίλησε στους ποδοσφαιριστές για την μετριότατη έως κάκιστη αγωνιστική τους εικόνα, αλλά και δήλωσε πολύ ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο Τύπος πληροφορείται με χαρακτηριστική άνεση την καθημερινότητα του συλλόγου.

Πριν ακόμη καλά καλά αναχωρήσει από τις προπονητικές εγκαταστάσεις και το “Γ. Καλαφάτης”, η ομιλία του, με προεξάρχουσα την αναφορά περί “διαρροών”, φιλοξενείτο ήδη στις μεγαλύτερες αθλητικές ιστοσελίδες!

Δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε ότι δίπλα στο προσωπικό του πλέον στοίχημα με τον τίτλο "Γιάννης Αναστασίου", μπορούμε κάλλιστα να προσθέσουμε το "βρείτε τα... βαθιά λαρύγγια"! Αν είχε τουλάχιστον τον υπερσύγχρονο υπερ-κοριό της ΕΥΠ...

News 24/7

24MEDIA NETWORK