"Κομμένοι" που κοστίζουν 3 εκατομμύρια ευρώ!

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, εκεί που δεν εστιάζουν οι προβολείς της επικαιρότητας, αλλά διαρκώς πολλαπλασιάζονται τα "άχρηστα" αρχεία στο "πράσινο" λογισμικό.

"Κομμένοι" που κοστίζουν 3 εκατομμύρια ευρώ!

Η ποιοτική αναβάθμιση του "πράσινου" ράστερ έχει δημιουργήσει εύλογη ευφορία στις τάξεις των φίλων του "τριφυλλιού", που αρχίζουν σιγά σιγά να βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ της μετά-πολυμετοχικής εποχής για τον Παναθηναϊκό.

Εκεί όμως που υπάρχει ανάγκη να φανεί αχτίδα φωτός είναι στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, εκεί που δεν εστιάζουν οι προβολείς της επικαιρότητας, αλλά διαρκώς πολλαπλασιάζονται τα "άχρηστα" αρχεία στο "πράσινο" λογισμικό.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί τους φιλάθλους, παρά μόνο τον ιδιοκτήτη, την τσέπη του οποίου και επιβαρύνει, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Μπορεί ο Γιάννης Αλαφούζος να πληρώνει τα λάθη, αβλεψίες, αστοχίες του προγραμματισμού, αλλά όλα αυτά δεν παύουν να επιβαρύνουν την οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ και το κόστος λειτουργίας στο οποίο ως γνωστόν εστιάζει με επιμέλεια το οικονομικό Fair Play της ΟΥΕΦΑ.

Έφυγε ο Σάντσεθ, ήρθε ο Αμπέντ

Η αλήθεια είναι ότι η άφιξη του ευγενή και διπλωμάτη Ζιλμπέρτο Σίλβα καλλιέργησε προσδοκίες σε ό,τι αφορά στην αποφόρτιση του ρόστερ, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν για την ώρα τα -κακώς όπως αποδείχθηκε- αναμενόμενα.

Ο μόνος από τους ποδοσφαιριστές που η "πράσινη"¨κριτική επιτροπή είχε προτείνει ως "υποψηφίους προς αποχώρηση", που εγκατέλειψε το "Γεώργιος Καλαφάτης" ήταν ο Ισπανός Σέρχιο Σάντσεθ που βρήκε τον δρόμο για τη Ρωσία και την Ρούμπιν Καζάν, ως επιλογή του συμπατριώτη του τεχνικού Τσάβι Γκραθία.

Άπαντες οι υπόλοιποι παραμένουν ως "ανεπιθύμητοι ένοικοι", χωρίς μάλιστα απτά σημάδια ότι επίκειται αποχώρηση. Μάλιστα, προστέθηκε και ο Μεχντί Αμπέντ, που δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων του Παναθηναϊκού στο Europa League, σαφές δείγμα του ότι δεν υπολογίζεται και θα πρέπει το συντομότερο να αναζητήσει τον επόμενο επαγγελματικό του σταθμό.

Νωρίτερα είχε μπει στη λίστα και ο Στάθης Ταυλαρίδης, για να συναντήσει εκεί τον Μάικλ Εσιέν και την "παλιοσειρά" τον Γενς Βέμερ.

Αν εστιάσει κάποιος με λεπτομέρεια στην "unwanted list" του "τριφυλλιού" θα διαπιστώσει σίγουρα και ευτράπελα, για τα οποία πολύ δύσκολα θα πειστεί κάποιος εκτός Ελλάδας και Παναθηναϊκού, ότι συμβαίνουν σ' έναν σύλλογο του επιπέδου του.

Το πρωί γρανάζι, το βράδυ πρόκα

Για παράδειγμα, ο Αμπέντ που αποτέλεσε τον νούμερο 1 μεταγραφικό στόχο του Παναθηναϊκού για δύο αλλεπάλληλες μεταγραφικές περιόδους και έναν χρόνο μετά την επιστροφή του, είναι και πάλι στην πόρτα της εξόδου!

Και θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι απλά τα "απόνερα" των επιλογών ενός τεχνικού που αποχώρησε από την ομάδα (Αναστασίου), αλλά πώς θα πει το ίδιο και στην περίπτωση του Στάθη Ταυλαρίδη, του οποίου το συμβόλαιο ολοκληρωνόταν φέτος το καλοκαίρι, αλλά παρόντος του Αντρέα Στραματσόνι στην ομάδα ανανέωσε για έναν ακόμη χρόνο και δύο μήνες αργότερα τέθηκε εκτός επιλογών και από πολύτιμος ρολίστας έγινε "βαρίδι";

Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Ο Μάικλ Εσιέν βρίσκεται σε αναζήτηση ομάδας, με τον Παναθηναϊκό έτοιμο να συνεισφέρει τη διαφορά που θα προκύψει μέχρι το 850.000 ευρώ συμβόλαιό του με τους "πράσινους". Βέβαια αυτό το στόρι έχει αρκετό καιρό "βαλτωμένο" στο ίδιο επεισόδιο, αλλά οι "πράσινοι" αισιοδοξούν.

Ο Στάθης Ταυλαρίδης έχει κάποιες προτάσεις, ωστόσο απέχουν πολύ από το παρόν συμβόλαιό του με το "τριφύλλι", αλλά και η διαδικασία δεν μοιάζει να κινείται προς την κατεύθυνση πριμοδότησης της επόμενης συμφωνίας του εκ μέρους του "τριφυλλιού" (να πληρώσει τη διαφορά).

Αντίθετα ο 36χρονος κεντρικός αμυντικός διαπραγματεύεται τη λύση του συμβολαίου, ώστε να αναζητήσει ως ελεύθερος την επόμενη ομάδα του και μάλιστα αξιώνει ένα σεβαστό ποσό της υφιστάμενης συμφωνίας, για να βάλει την υπογραφή του.

Στις προσδοκίες των ιθυνόντων του Παναθηναϊκού ήταν η πώληση του Αμπέντ, ώστε να αποφέρει και χρήματα στο "πράσινο" ταμείο, αλλά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο ολοένα και εξασθενεί και ήδη τα προσδοκώμενα οφέλη έχουν περιοριστεί εξαιρετικά. Επίσης ο Γαλλοαλγερινός αναζητεί ομάδα, ο εκπρόσωπός του συζητά κάποιες προτάσεις, αλλά κάποια θεαματική εξέλιξη δεν υπάρχει στον ορίζοντα.

"ΒΑΣΙΛΙΑΣ" ΒΕΜΕΡ

Η περίπτωση που σπάει όλα τα ταμεία είναι του Γενς Βέμερ. Ο Γερμανός έχει στρογγυλοκαθίσει στο συμβόλαιό του και δεν κουνάει... ρούπι από τον Παναθηναϊκό, χωρίς μάλιστα να δείχνει την παραμικρή διάθεση να συζητήσει ο,τιδήποτε διαφορετικό!

Επισήμως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ομάδα, ούτε της πατρίδας του, για να τον αποκτήσει (και μάλιστα άνευ αντιτίμου) και η αλήθεια είναι ότι αποκλείεται να βρει ομάδα να καλύψει το συμβόλαιό του.

Ο Βέμερ έχει άλλα δύο χρόνια συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό (υπέγραψε τριετές το καλοκαίρι του 2015), με τις αποδοχές του μάλιστα κλιμακωτές προς τα επάνω.

Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει 250.000 ευρώ για την πρώτη χρονιά, 300 χιλιάδες για τη δεύτερη και 350 χιλιάδες για την τρίτη. Οι φιξ απολαβές είναι κατά τι μικρότερες, αφού στα παραπάνω ποσά υπολογίζονται και κάποια μπόνους, τα οποία μετά τον παραγκωνισμό του δεν εκπληρώνονται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βέμερ αξιώνει ποσό πολύ μεγαλύτερο των 300.000 ευρώ, προκειμένου να βάλει την υπογραφή του στη λύση του συμβολαίου και δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο συνδιαλλαγής.

Άτομα που στέκονται με σχετική ουδετερότητα μπροστά στη διαμάχη των δύο πλευρών, επισημαίνουν ότι το γυαλί ράγισε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο Βέμερ εν μία νυκτί τοποθετήθηκε στο γκρουπ των "κομμένων" και αποκόπηκε από την ομάδα.

Και μάλιστα σε μία εποχή όπου θεωρητικά μπακ απ του Μέστο δεν υπήρχε και θα μπορούσε να παραμείνει ως εναλλακτική, να παίξει και κάποια παιχνίδια κυπέλλου αντί να είναι ανενεργός, προκειμένου να τον δουν και κάποιες ομάδες τις οποίες θα μπορούσε ο Παναθηναϊκός ή ο εκπρόσωπος του ποδοσφαιριστή να προσκαλέσει.

Έγινε το ακριβώς αντίθετο, αφού μία εβδομάδα μετά τη συζήτηση που είχαν μαζί του οι Φύσσας-Βόκολος και του έκαναν γνωστό ότι πολύ απέχει από τις προσδοκίες και θα πρέπει να αναζητηθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση της συνεργασίας τους, ο παίκτης ξαφνικά τέθηκε εκτός ομάδας και τον έστειλαν να γυμνάζεται ξεχωριστά με τους τότε "κομμένους". Ίσως πίστεψαν ότι έτσι θα τον πίεζαν να συναινέσει γρηγορότερα στην αποχώρησή του...

Τώρα καλούνται να τον "χρυσοπληρώσουν", ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του κατέβαλλαν προ ημερών ποσό κοντά στις 100.000 ευρώ, προκειμένου να δεχθεί να υπογράψει τα σχετικά έγγραφα της λίστας των διακανονισμών που θα πρέπει να υποβάλλει ο Παναθηναϊκός στην ΟΥΕΦΑ στο τέλος του μήνα!

3 εκατ. ευρώ για να κάθονται!

Την ίδια ώρα που γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων και αναζητούνται νέες υπερβάσεις εκ μέρους Αλαφούζου, προκειμένου να ντυθεί στα πράσινα ο Σίλντενφελντ, συνολικά το ετήσιο κόστος των 4 "κομμένων" ξεπερνά το 1,5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή φτάνει τα 3 με την εφορία!

Επαναλαμβάνουμε ότι μιλάμε για παίκτες "κομμένους" και όχι απλά υποψηφίους προς αποχώρηση, που παραμένουν εντός ομάδας και θα μπορούσαν να προσφέρουν 2-3 συμμετοχές σε παιχνίδια που θα παραστεί ανάγκη ή εκτεταμένου rotation, όπως για παράδειγμα τα πρώτα παιχνίδια κυπέλλου.

Και δεν ξέρουμε πόσοι σύλλογοι ακόμη της καλύμπρας του Παναθηναϊκού έχουν την πολυτέλεια (αγνοούμε αν υπάρχει σχετικό προηγούμενο για να είμαστε ακριβείς) να πληρώνουν 3 εκατομμύρια τον χρόνο σε ποδοσφαιριστές για να κάααθονται.

Ακόμη κι αν πάμε σε επίπεδο εταιριών, ίσως μόνο στο ελληνικό δημόσιο θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε κάτι σχετικό...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η λίστα του Παναθηναϊκού για Μπρόντμπι: Μέσα ο Ρινάλντι
Τον Πούκι και τα μάτια σας

News 24/7

24MEDIA NETWORK