Με Περιφέρεια ΧΩΡΙΣ Λεωφόρο ή το αντίστροφο;

Οι δύο δρόμοι για την ανάπλαση της Λεωφόρου και η απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου. Ο Δημήτρης Κριτής αναλύει τα δεδομένα της ισχύουσας κατάστασης.

Με Περιφέρεια ΧΩΡΙΣ Λεωφόρο ή το αντίστροφο;
Παναθηναϊκός Λεωφόρος γήπεδο

Μπορεί κάποιες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τη μεταγραφική ομοβροντία του Γενάρη να θέλουν τον Παναθηναϊκό να αρχίζει και τα έργα ανάπλασης του "Απόστολος Νικολαΐδης" με ίδια κεφάλαια το καλοκαίρι, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά και θα πρέπει να υπογραμμίσουμε κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες ώστε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το έργο και κυρίως τη χρηματοδότησή του.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να αυτοχρηματοδοτήσει το έργο και στην περίπτωση αυτή έχει και την πολυτέλεια να επιλέξει την εταιρία που θα το αναλάβει, το χρόνο έναρξης των εργασιών και να προγραμματίσει κατά το δοκούν. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν έχει να προσμένει την οικονομική βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής και το κονδύλι των περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του έτους και θεωρητικά βρίσκεται σε δεσμευμένο για την υλοποίηση του έργου λογαριασμό.

Δεν έχει… λαμβάνειν

Το γιατί έχει να κάνει ασφαλώς με τις δεσμεύσεις χρήσης κρατικών χρημάτων, οι οποίες άλλωστε συμπεριλαμβάνονται στη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και Περιφέρειας Αττικής για την υλοποίηση της ανάπλασης του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (η ΠΑΕ δεν μεσολαβεί πουθενά σε όλη αυτή την ιστορία).

Σύμφωνα λοιπόν με την προγραμματική σύμβαση "το έργο συνολικού προϋπολογισµού 8.632.311,44€ (συµπεριλαµβανοµένου Φ.Π.Α. 23%) θα χρηµατοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής μέχρι του ποσού των 7.000.000,00€ (συµπεριλαµβανοµένου Φ.Π.Α. 23%). Το επιπλέον ποσό, εφόσον απαιτηθεί μετά τη δημοπράτηση του έργου, θα διατεθεί από τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο. Η δημοπράτηση και η εκτέλεσή του θα γίνει από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Αττικής".

Τι σημαίνουν αυτά; Όπως αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου απαιτούνται δύο (2) μήνες για τις εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις. Πέραν αυτού του χρόνου, απαιτούνται άλλοι δύο (2) μήνες για την έγκριση των όρων και τη δημοσίευση της διακήρυξης. Θα ακολουθήσουν τρεις (3) μήνες για τον διαγωνισμό ανάδειξης μειοδότριας εταιρίας και κατάθεσης-εξέτασης ενδεχόμενων ενστάσεων. Θα ακολουθήσουν δύο (2) μήνες για την κατακύρωση και υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης.

Πάει μακριά η βαλίτσα

Αν υπολογίσουμε τους τέσσερις μήνες που -κατά τη σύμβαση- προβλέπονται για την εκτέλεση του έργου, βεβαίωση περαίωσης και διοικητική παραλαβή, φτάνουμε στους συνολικά δεκατρείς (13) μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι αν ο Παναθηναϊκός είχε καταθέσει τις απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις και προκηρυσσόταν αύριο ο διαγωνισμός, ο Παναθηναϊκός δεν θα προλάβει να χρησιμοποιήσει εντός του 2016 τη "Λεωφόρο"!

Αυτοί είναι οι ρυθμοί με τους οποίους τρέχει το ελληνικό Δημόσιο και έτσι έχει η κατάσταση έως αυτή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Το εάν ο Παναθηναϊκός επιλέξει να προχωρήσει με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς την προβλεπόμενη διαδικασία αποχωριζόμενος τη φυσική έδρα του για το πρώτο μισό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου ή θα απαρνηθεί την κρατική συμμετοχή στο έργο και θα προχωρήσει μόνος του, είναι κάτι που μένει να αποφασιστεί.

Κι όταν βέβαια μιλάμε για ίδια κεφάλαια, εννοούμε πολύ απλά χρήματα του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, Γιάννη Αλαφούζου, μιας και το ενδεχόμενο δανεισμού για την υλοποίηση του έργου δεν μοιάζει προσιτό, ενώ και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από το μέρος των εισιτηρίων που πήγαινε υπέρ ανάπλασης του γηπέδου δεν άγγιξε το 1 εκατομμύριο ευρώ…

News 24/7

24MEDIA NETWORK