Μήπως το παλεύουν, αλλά δεν είναι αρκετό

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για τον Παναθηναϊκό της νέας σεζόν, τις τελευταίες λεπτομέρειες της συνεργασίας με Ζιλμπέρτο Σίλβα και το... παιδομάζωμα των "πρασίνων".

Μήπως το παλεύουν, αλλά δεν είναι αρκετό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Χρόνια πολλά και πολύ καλά σε όλους. Μία εβδομάδα πριν την έναρξη των κατατακτήριων αγώνων της Superleague κι ενώ Παναθηναϊκός και Ζιλμπέρτο Σίλβα ζυγίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της πιθανής πια συνεργασίας τους, το μεγάλο πασχαλιάτικο τουρνουά υποδομών στα Τρίκαλα, συγκεντρώνει τα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων του Νομού, που ζεστάθηκαν από τις επιτυχίες της τοπικής Κ19 (θα παίξει στον τελικό της Football League με αντίπαλο τον Απόλλωνα Σμύρνης).

Στο εν λόγω τουρνουά συμμετέχουν εκτός από την διοργανώτρια ομάδα του ΑΟ Τρίκαλα (με εξέχοντα ρόλο των Γιάννη Καλλιτζάκη και Γιόζεφ Βάντσικ), οι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης, Ηρακλής, Βέροια, Πανιώνιος και Πανελευσινιακός, με πιτσιρικάδες γεννηθέντες 2002 και 2003.

Σε μια εποχή που γίνεται πολλή κουβέντα για τα τμήματα υποδομής των “πρασίνων” και τη διοικητική δυσαρέσκεια για τα αγωνιστικά αποτελέσματα που ενδεχομένως οδηγήσουν σε ριζική αναδιάρθρωση του πλάνου ανάπτυξης, αυτό το τουρνουά είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για γνωριμία με τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και τις θρυλούμενες αδυναμίες.

Το χθεσινό εναρκτήριο παιχνίδι των μικρών ολοκληρώθηκε με νίκη 4-3 επί του αντίστοιχου συγκροτήματος του Πανελευσινιακού και δικαιολόγησε πλήρως τις ανησυχίες. Με μια ομάδα που δεν στερείται τόσο ταλέντου, όσο σωματικών προσόντων αφού έμοιαζε να απαρτίζεται από παιδιά 2 και 3 χρόνων μικρότερα (αλλά δεν ήταν), απεικονίζεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο το οξύ πρόβλημα στελέχωσης που αντιμετώπισε η “πράσινη” Ακαδημία την τελευταία τριετία, με την μετακόμισή της στο προπονητικό κέντρο του Κορωπίου.

Σημαντικές διαφορές

Όταν στο ημίχρονο της αναμέτρησης έφτασαν στο γήπεδο Μπάρας οι αποστολές του Άρη και της Βέροιας για το παιχνίδι που θα ακολουθούσε... κρύφτηκε ο ουρανός και οι γονείς που συνόδευσαν τα παιδιά τους από την Αθήνα ως την θεσσαλική πόλη, ρωτούσαν μεταξύ σοβαρού κι αστείου τους ανθρώπους του Άρη, αν μπερδεύτηκαν και έφεραν την ομάδα μπάσκετ στο τουρνουά!

Πρόλαβαν μάλιστα και κέρασαν κάμποσα παρατσούκλια τους νεαρούς Θεσσαλονικείς που βημάτιζαν ανάμεσά τους (“Μισούνοφ”, “Λυπηρίδης” και άλλα), ενώ κάποιος δύσπιστος αναζητούσε το τηλέφωνο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, “αν είναι να φέρουμε κι εμείς τους δικούς μας που είναι και καλύτεροι”...

Οι άνθρωποι του Άρη το διασκέδαζαν βέβαια κι ένας εξ αυτών έδειξε και 1-2 δελτία, με τον περίφημο “Μισούνοφ” να φιγουράρει μεταξύ τους, γεννηθείς τον Οκτώβρη του 2002, 1.89 μ. και κεντρικός αμυντικός.

Τα παιχνίδια της σημερινής ημέρας θα δείξουν αν συμβαδίζουν σωματικά προσόντα και ταλέντο, ωστόσο ακόμη κι αυθεντικά ταλεντάκια όπως ο Γιώργος Βαγιαννίδης, δημιουργικός μέσος του 1.61 μ. θα δοκιμαστούν σκληρά, ιδιαίτερα εάν η μέσου υψομετρικού όρου γύρω στα 1.67 – 1.68 μ. ομάδα του “τριφυλλιού” οδηγηθεί από τους αντιπάλους της σε physical game.

Ένα παιδομάζωμα

Ο καθένας γνωρίζει ότι στις συγκεκριμένες ηλικίες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο οι διαφορές ενός έτους ή και δέκα εκατοστών και για να το πούμε όσο πιο κομψά γίνεται, είναι σαφές ότι το “τριφύλλι” αντιμετώπισε κι ίσως αντιμετωπίζει ακόμη πρόβλημα στον κεφάλαιο της στελέχωσης του δυναμικού του, στην ευχέρεια ή τις δυνατότητες επιλογής.

Τα έργα στο “Γ. Καλαφάτης” συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά, οι “πράσινοι” κερδίζουν σιγά σιγά το χαμένο έδαφος σε επίπεδο κτιριακών υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας μικρών ποδοσφαιριστών απ' όλη την Ελλάδα, αλλά αν δεν υπάρξει ένα γενναίο παιδομάζωμα, θα αργήσουν να ανανήψουν σε επίπεδο πρωταθλητισμού που επιθυμούν στην διοίκηση της ΠΑΕ.

Και συμπαθάτε με αλλά δεν νομίζω ότι είναι θέμα νοοτροπίας. Ούτε γονείς συμβιβασμένους με την “όσα έρθουν κι όσα πάνε” ομορφιά του αθλήματος είδα στον περιβάλλοντα χώρο, ούτε soft ή άνευρους πιτσιρικάδες στο χορτάρι. Μάλλον για ανισορροπία στη σωματοδομή, έλλειμμα επιλογών και βάθους στο ρόστερ και υστέρηση σε επίπεδο ταχύτητας, πρέπει να μιλάμε.

Δεν ήταν η πρώτη, αλλά η δεύτερη φορά που τους παρακολούθησα φέτος, αλλά και πάλι το δείγμα μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκές για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Θα συνεχίσουμε (γιατί ούτως ή άλλως το αγαπάμε) και θα επανέλθουμε, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για την καλύτερη ποδοσφαιρική Ακαδημία της περασμένης εικοσαετίας, που παρ' όλες τις παράλληλες υποχρεώσεις του πρωταθλητισμού, πρόσφερε αυθεντικά ταλέντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την εθνική ομάδα και κάποιοι (και εμείς) οφείλουν απαντήσεις για την σημερινή κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δύο τα μέτωπα και τα "στοιχήματα"
"Σιγή ασυρμάτου" και κούρσα πρωτιάς

News 24/7

24MEDIA NETWORK