Ο Στραματσόνι της νέας περιόδου

Ο Δημήτρης Κριτής κάνει focus στον Αντρέα Στραματσόνι της νεάς περιόδου και αναλύει τα δεδομένα της επόμενης ημέρας με τον Ιταλό στον πάγκο.

Ο Στραματσόνι της νέας περιόδου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στην Ιταλία πολλαπλασιάζονται τα δημοσιεύματα που προσφέρουν πλέον άλλοθι στον Αντρέα Στραματσόνι για τα πενιχρά αποτελέσματα με Ίντερ και Ουντινέζε, με αφορμή την αναποτελεσματικότητα και των διαδόχων του και μάλιστα με αναβαθμισμένα ρόστερ.

Βλέπετε και στις δύο περιπτώσεις ο νεαρός τεχνικός ανέλαβε χωρίς πολλές απαιτήσεις και συμμετοχή στον μεταγραφικό σχεδιασμό, σε αντίθεση με τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, όπου αποτελεί πλέον το απόλυτο αφεντικό.

Και ιδιαίτερα στο Μιλάνο συζητείται πλέον ευρέως εάν ο Στραματσόνι των 650.000 ευρώ είχε χειρότερα αποτελέσματα από τον Μαντσίνι των 2 (και πλέον) εκατομμυρίων, που πέρσι άφησε την Ίντερ εκτός Ευρώπης, ενώ και φέτος με 3 νίκες στα τελευταία δέκα παιχνίδια οδηγείται ολοταχώς εκτός των ευρωπαϊκών εισιτηρίων.

Αντίστοιχα, η Ουντινέζε του Στέφανο Κολαντουόνο έχει υποχωρήσει στην 14η θέση του Καμπιονάτο, πέντε βαθμούς μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού, την ίδια ώρα που οι αναλυτές παραδέχονται ότι ο Στραματσόνι πλήρωσε την φθίνουσα πορεία (φυσιολογική λόγω ηλικίας) του Αντόνιο ντι Νατάλε, που σκόραρε μόλις 13 τέρματα, έναντι 17 και 23 τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Στην Αθήνα βεβαίως έχουμε ήδη σχεδόν καταλήξει ότι το κοουτσάρισμα δεν είναι το δυνατό σημείο του Αντρέα Στραματσόνι και τον προτιμούμε ως μάνατζερ, προφανώς και λόγω των γρήγορων και δραστικών μέτρων αναβάθμισης του ρόστερ που έλαβε εντός Ιανουαρίου. Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσουμε από τον Γιάννη Αλαφούζο να τον διατηρήσει σε πόστο τεχνικού ή γενικού διευθυντή και να αναζητήσει άλλον προπονητή...

Θα γυρίσει ο τροχός

Ο 40χρονος τεχνικός γνωρίζει όσα λέγονται και γράφονται, αλλά δεν δείχνει να ενοχλείται για την ώρα, αφού θεωρεί ότι ο μεγάλος αριθμός των απουσιών δεν του έχει επιτρέψει να χτίσει πάνω σε στέρεες βάσεις και συγκεκριμένο κορμό τα αγωνιστικά του σχέδια.

Είναι μάλιστα βέβαιος ότι παρά τις αποχωρήσεις του καλοκαιριού (Πέτριτς, Πράνιτς, Κοτσόλης κ.α.) δεν θα χρειαστούν πλέον περισσότερες από 3-4 στοχευμένες κινήσεις από το πάνω ράφι, για να είναι έτοιμο και κατά το δυνατόν πλήρες το έμψυχο δυναμικό της νέας περιόδου.

Η απόκτηση αμυντικού μέσου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη (όπως επίσης αριστερού μπακ και δεύτερου επιθετικού), ανεξαρτήτως της εξέλιξης της υπόθεσης του Μάικλ Εσιέν. Ο Στραματσόνι δεν έχει (ούτε πρόκειται να) ζητήσει την αποδέσμευση του Γκανέζου μέσου, αφού θεωρεί ότι εφ' όσον ο Παναθηναϊκός επιτρέπει την πολυτέλεια παρουσίας ενός τέτοιου συμβολαίου ως εναλλακτική λύση, ο ίδιος δεν έχει λόγο να το στερηθεί.

Το βέβαιο είναι ότι το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ προέδρου και προπονητή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των κατατακτήριων αγώνων (πλέι οφ). Πάντως από κύκλους της διοίκησης καθίσταται σαφές ότι ο Παναθηναϊκός δεν προτίθεται να αξιώσει ανταλλάγματα της τάξης των 2 και 3 εκατομμυρίων ευρώ που αναφέρθηκαν ως ενδεχόμενη κινεζική πρόταση (η συγκεκριμένη αγορά είναι ανοικτή μέχρι το τέλος του μήνα), αλλά και δεν σκοπεύει να πριμοδοτήσει ενδεχόμενη έξοδο του Εσιέν, καλύπτοντας μέρος του συμβολαίου του (εκπνέει το καλοκαίρι του 2017).

Δεν συζητά για Μπεργκ

Αντίθετα στην περίπτωση του Μάρκους Μπεργκ, ο Στραματσόνι είναι κατηγορηματικός ότι εφ' όσον ο Σουηδός είναι 100% προσηλωμένος στα καθήκοντά του στους “πράσινους”, για τον ίδιο αποτελεί βασική και αναντικατάστατη μονάδα στη γραμμής πυρός.

Έχει ξεκαθαρίσει ότι σέβεται απόλυτα τον 30χρονο φορ και θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τα προβλήματα των τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν το τελευταίο διάστημα, χωρίς ρίσκο που θα δημιουργούσε αμφιβολίες ως προς την παρουσία του στο καλοκαιρινό Euro της Γαλλίας.

Το απέδειξε και ως έναν βαθμό το πλήρωσε κιόλας (και ο Παναθηναϊκός φυσικά), αποδεχόμενος την ανασφάλεια του ποδοσφαιριστή του να ξεκινήσει βασικός στο Περιστέρι.

Το ιδανικό για τον Στραματσόνι θα είναι να κλείσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό ο Μπεργκ, φτάνει βεβαίως αυτό να είναι αμοιβαία προτεραιότητα. Δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει μετά το Euro ενδιαφέρον για τον Σουηδό επιθετικό, αλλά εφ' όσον εκείνος δηλώσει πιστός στο “τριφύλλι”, η παραχώρησή του δεν συζητιέται από τον Ιταλό.

Άλλωστε πρώτα απ' όλα με τον Μπεργκ συζητάει και θέλει να επενδύσει στην προσωπικότητά του, για την καταπολέμηση της νευρικότητας που παρουσιάζει ο “πράσινος” οργανισμός στις διαιτητικές αποφάσεις και αρκετές φορές τον ωθεί σε παράδοση άνευ όρων στα παιχνίδια του.

Εδώ που τα λέμε και ο Ιταλός δεν είναι ο πιο ήρεμος άνθρωπος τον πλανήτη Γη, όσο κι αν στο restart που επιχειρεί μέσα από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, μοιάζει περισσότερο ώριμος και διαφορετικός διαχειριστής.

Στην Ιταλία και κούρσες Μουρίνιο στο βόρειο πέταλο των οπαδών της Ίντερ έχει κάνει...

Και από δηλώσεις έχει αποχωρήσει, διαμαρτυρόμενος στην ατάκα του Εμιλιάνο Μοντόνικο ότι “η Ίντερ δεν παίζει με την αύρα μεγάλης ομάδας”.

Και η αλήθεια είναι ότι η κίνησή του να απαρνηθεί τον Ιταλό μεταφραστή, με τον οποίο είχε συμφωνήσει να συνεργαστεί στην Ελλάδα και να συνεννοείται πλέον στα αγγλικά, έχει να κάνει ακριβώς με την προσπάθειά του να περιορίσει τους κινδύνους ενός ξεσπάσματος.

Σε μία γλώσσα που δεν μεταχειρίζεσαι απόλυτα σωστά, δεν έχεις την ευχέρεια να μιλήσεις με τον ίδιο τρόπο και ενδεχομένως ένταση που θα το έκανες στη μητρική σου. Έτσι αντί για κανά cazzo α λα Μαλεζάνι, αρκείσαι σε λονδρέζικες διακριτικές ειρωνείες προς τον τέταρτο, όπως αυτή στα Ιωάννινα που τον κάλεσε να τιμωρηθεί ο Μπεργκ με κίτρινη κάρτα (αφού έτσι κι αλλιώς δεν τιμωρήθηκε ο Καρανίκας), επειδή έπεσε στο χορτάρι από το αντικανονικό μαρκάρισμα.

Όσοι ζουν καθημερινά τον Στραματσόνι, μιλάνε για έναν άνθρωπο “σκασμένο” μετά τον αποκλεισμό στο Περιστέρι, αλλά ταυτόχρονα διπλά πεισμωμένο να προετοιμάσει στον εναπομείναντα χρόνο το υλικό του με τν τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί και να το παρατάξει στην αφετηρία της νέας περιόδου, απαλλαγμένο από πολλά βαρίδια και παθογένειες του παρελθόντος.

Και θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στην Αθήνα, δεν κρύφτηκε από τις ευθύνες, αν και του έπεσαν πάρα πολλά μαζεμένα...

Υ.Γ.: Την ίντριγκα που αναπτύσσεται μέσω των σχολίων τύπου “πες κάτι για το πουλέν σου τον Λουντ”, την γουστάρω. Αποδεικνύει και την διαδραστικότητα του μέσου. Σηκώνω λοιπόν το γάντι και λέω ότι θέλει ακόμη δουλειά ο πιτσιρικάς για να αποδείξει ότι θα σηκώσει με επιτυχία το βάρος της φανέλας του Παναθηναϊκού.

Πάντως το γεγονός ότι τον είδαμε για πρώτη φορά, ένα ολόκληρο παιχνίδι, στη φυσική του θέση, κάτι λέει και είναι μία καλή (έστω και καθυστερημένη) αρχή. Αν βελτιώσει κατά ένα 50 % ακόμη το παιχνίδι του στα Ιωάννινα, μπορεί και να δικαιωθώ στο τέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παραμένουν κλειστές οι θύρες 13 και 14

Προσφυγή κατά Κοντονή ο Παναθηναϊκός

Η Λεωφόρος, η οικογένεια Λάτση και οι... κορμοράνοι του Βοτανικού

News 24/7

24MEDIA NETWORK