Ο Χουάνμα, ο Χουάνπε και ο Λέτο

Ο Δημήτρης Κριτής παραθέτει το ρεπορτάζ και γράφει για τις μεταγραφικές αναζητήσεις του Παναθηναϊκού.

Ο Χουάνμα, ο Χουάνπε και ο Λέτο

Μπορεί μία και μόνη αγωνιστική να επαναπροσδιορίσει τη μεταγραφική στόχευση ενός συλλόγου; Μπορεί και παραμπορεί. Για διαφορετικό λόγο κατά περίπτωση, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Και ένα τέτοιο σαββατοκύριακο ήταν αυτό που μας πέρασε για τον Παναθηναϊκό.

Κατ' αρχάς, ο Λεωνίδας Βόκολος συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο του Νάνο που είχε κανονίσει όλα τα διαδικαστικά, βρέθηκε στην Ισπανία και παρακολούθησε το έκπαγλου καλλονής παιχνίδι της Νουμάνθια με τη Λούγκο (τελικό σκορ 6-6!).

Όλοι μπορεί να έχουν “μια κακή μέρα στο γραφείο” που λεν' κι οι φίλοι μας οι Άγγλοι, αλλά ο τεχνικός διευθυντής των “πρασίνων” δεν δυσκολεύτηκε να διακρίνει εκτός της κακής μέρας του Χουάνμα και κάποια αρνητικά στοιχεία σαν κι αυτά που υποχρεώνουν τον Παναθηναϊκό να κινηθεί οπωσδήποτε για κεντρικό αμυντικό στη διάρκεια του Ιανουαρίου.

Δηλαδή, αδυναμίες σαν κι αυτές που ο αναζητούμενος στόπερ καλείται να καλύψει. Τώρα βέβαια, δευτερο-τρίτη επιλογή ήταν ο 32χρονος Ισπανός, οπότε θα πει κάποιος “μικρό το κακό”. Έλα όμως που και ο Γκιγιέρμο Ροντρίγκες είδε “πρώτο τραπέζι πίστα” το γκολ με το οποίο έχασε η ομάδα του το “αιώνιο” ντέρμπι της πόλης από την Κιέβο...

Ο 30χρονος Ουρουγουανός αγωνίστηκε για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος ως αριστερό στόπερ στο 3-5-2 που επιλέγει πλέον ο τεχνικός της Ελλάς Βερόνα και είναι αυτός που εκτίθεται στη φάση του 0-1 (που έμελλε να είναι και το τελικό αποτέλεσμα), αφού φαίνεται να χάνει και να κυνηγά χωρίς αποτέλεσμα τον σκόρερ, που σηκώνεται μόνος του στην καρδιά της άμυνας (θεωρητικά δεν είναι αποκλειστικός χώρος ευθύνης του Ροντρίγκεζ) και με κεφαλιά δίνει τη νίκη στην Κιέβο. Ένα γκολ από αυτά που δέχεται ο Παναθηναϊκός και ξεσηκώνονται και οι πέτρες...

Και μπορεί στα τρία αυτά παιχνίδια που ο Ροντρίγκεζ επέστρεψε στο βασικό σχήμα, η Ελλάς Βερόνα να έχει γνωρίσει δύο εντός έδρας ήττες, με 1-3 από την Σαμπντόρια και 0-1 χθες από την Κιέβο, ωστόσο η μοναδική του ένσταση ως προς την παρουσία του στην Ιταλία, δηλαδή το γεγονός ότι δεν είχε ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής, φαίνεται να ατονεί.

Αυτός που τη... γλύτωσε είναι ο Στάνκοβιτς λόγω διακοπής των αγωνιστικών υποχρεώσεων στη Σερβία, αλλά το ισπανικό ενδιαφέρον (Μπέτις) για την απόκτησή του φαίνεται ότι προκρίνεται στην παρούσα φάση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει τελειώσει το θέμα, ακόμη και μετά τις δηλώσεις του ίδιου του ποδοσφαιριστή ότι περιμένει μια καλύτερη προσφορά.

New entry και ταξίδι

Νέα είσοδος στη λίστα των “πρασίνων”, χωρίς πάντως για την ώρα να φαίνεται ότι έχει απασχολήσει πολύ ζεστά είναι του Χουάνπε της Σανταντέρ. Ύψους 1.91 μ. ο 24χρονος κεντρικός αμυντικός, του οποίου το συμβόλαιο εκπνέει το καλοκαίρι, χωρίς να έχουν ευοδωθεί οι συζητήσεις περί ανανέωσης της συνεργασίας.

Με αφορμή την “επίσκεψη” του Βόκολου στην Ισπανία, θα μπορούσε να τον παρακολουθήσει στο κυριακάτικο παιχνίδι (13.30) με την Μπέτις (2-0 νίκησαν οι Σεβιγιάνοι), αλλά δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο, παρ' ότι η επιστροφή του “πράσινου” τεχνικού διευθυντή στην Αθήνα τοποθετείται αργά το απόγευμα.

Υπάρχει ακόμη το ερωτηματικό σε ό,τι αφορά στους άλλους δύο υποψηφίους που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα της λίστας. Πληροφορίες θέλουν τον Βόκολο να προγραμματίζει ένα ακόμη ταξίδι παραμονή Χριστουγέννων ή Κυριακή 28 του μήνα και ένας πρόχειρος έλεγχος στο ποδοσφαιρικό καλεντάρι δείχνει αγωνιστικές υποχρεώσεις στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας (2 αγωνιστικές) και βέβαια Αγγλία.

Εν όψει καλοκαιριού

Τα υπόλοιπα που είδαν πάλι το φως της δημοσιότητας, είναι με ορίζοντα καλοκαιριού. Κατά πρώτον η περίπτωση του Γκαλίτσιου, που παρεμπιπτόντως αποχώρησε τραυματίας από το χθεσινό παιχνίδι της Λόκερεν κόντρα στην Κορτράικ.

Όπως έχουμε επισημάνει εδώ και 2-2,5 μήνες, μετά την απόρριψη της καλοκαιρινής πρότασης της Μπριζ για να τον εντάξει στο δυναμικό της, ο Έλληνας ακραίος αμυντικός έχει “στραβώσει” με τη διοίκηση της ομάδας του. Η πρόταση ήταν της τάξης των 500.000 χιλιάδων ευρώ, ωστόσο η διοίκηση της Λόκερεν αξίωσε ένα αρκετά υψηλότερο ποσό για να συναινέσει.

Ο Παναθηναϊκός παρακολουθεί διακριτικά την υπόθεση από εποχής τεχνικής διεύθυνσης Νίκου Νταμπίζα και δεν θα έλεγε “όχι” στον επαναπατρισμό του Γκαλίτσιου, που έχει απορρίψει δύο προτάσεις ανανέωσης της συνεργασίας με τη Λόκερεν και όλα δείχνουν ότι αποχωρεί το καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση Λέτο, που είναι και αυτή με το μεγαλύτερο γκελ στους φίλους του Παναθηναϊκού (έως και υπογραφές συλλέγονται στα social media για την επιστροφή του), είναι επίσης κάτι που δεν θα μπορούσε να αφήνει αδιάφορο τον Παναθηναϊκό, αλλά μέχρι την ώρα που γράφονται οι γραμμές, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή κίνηση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Εκτός... Εκτός κι αν χειρίζεται την υπόθεση προσωπικά ο Γιάννης Αλαφούζος, σε σημείο να εκπλήξει (έστω ευχάριστα) ακόμη και τους άμεσους συνεργάτες του! Αλλά με δεδομένο ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του υποστήριξε ότι “δεν υπάρχει καμία κίνηση του Παναθηναϊκού ως τώρα”, δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε.

Γεγονός είναι ότι ως καλοκαιρινή προοπτική ασφαλώς και ενδιαφέρει. Και πιθανότατα θα απασχολήσει. Αν ο Λέτο αποφασίσει να κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με την Κατάνια νωρίτερα, δηλαδή άμεσα, θα πρέπει και οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατ' αρχάς δανεισμού του ως το καλοκαίρι, με συμμετοχή στο κόστος συμβολαίου του και από κει και πέρα βλέπουμε πάλι.

Εγώ πάντως θα ξαναπώ ένα όνομα, έστω κι αν ο Παναθηναϊκός δεν φαίνεται να ψάχνεται στη συγκεκριμένη θέση, ούτε αυτή τη μεταγραφική περίοδο. Χαβιέ Ούμπιντες. Χθες στον αγώνα του Ατρομήτου στη Νέα Σμύρνη αντικαταστάθηκε στο 35ο λεπτό της αναμέτρησης από τον Σα Πίντο και αποχώρησε απορημένος και εμφανώς χολωμένος.

Μεσοεπιθετικός, “ανακατωσούρας”, με καλά “στημένα”, μήπως και πάψουμε να βλέπουμε και τον Νάνο να τρέχει από περιοχή σε περιοχή και από κόρνερ σε κόρνερ, για να εκτελέσει όλες τις στημένες μπάλες...

Διαβάστε ακόμη:

Ο Χουάνμα και ο Γκαλίτσιος

Στη Σκωτία ο Φύσσας

News 24/7

24MEDIA NETWORK