Ολική επαναφορά δια χειρός Ζιλμπέρτο

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για το πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα της εποχής Ζιλμπέρτο στον Παναθηναϊκό.

Ολική επαναφορά δια χειρός Ζιλμπέρτο

Ο νέος τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού δεν επιθυμούσε αλλαγές σε πρόσωπα, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ομολόγους του, στο πλαίσιο της ανασφάλειάς τους να στελεχώσουν τα καίρια πόστα με ανθρώπους της εμπιστοσύνης τους.

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα είπε “όχι”, τουλάχιστον έως ότου αποκρυσταλλώσει προσωπική άποψη και η ποδοσφαιρική ακαδημία του συλλόγου δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Έτσι, ο “φευγάτος” Γιάννης Σαμαράς, που είχε αποχαιρετήσει τηλεφωνικά, όχι μόνο δεν έφυγε, αλλά παρουσιάζεται και ενισχυμένος στην αφετηρία της νέας προσπάθειας, δρομολογώντας αλλαγές στις δομές της.

Περιμένει βεβαίως να ολοκληρωθεί η μεταγραφική ενίσχυση και αναδιάρθρωση της πρώτης ομάδας, ώστε να μπορέσει πλέον ο Ζιλμπέρτο να αφοσιωθεί στο κεφάλαιο της ανάπτυξης και να τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα που ταλαιπωρούν τις βαθμίδες των υποδομών και να μπουν νέες βάσεις με ταυτόχρονη αλλαγή ρότας, που επιβάλλει πλην της ανάδειξης ποδοσφαιρικών ταλέντων και πρωταγωνιστικούς ρόλους για τις νεανικές ομάδες του “τριφυλλιού”.

Ο 40χρονος Βραζιλιάνος σούπερ σταρ έχει εντοπίσει αρρυθμίες και θέλει να “παντρέψει” με καλύτερο και κυρίως αποδοτικότερο τρόπο, τη λειτουργία των “πράσινων φυτωρίων” που στεγάζονται στο Κορωπί, με το μεγάλο δίκτυο των συνεργαζόμενων ποδοσφαιρικών σχολών που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα κι αυτό είναι ένα στοίχημα στο οποίο επενδύει πολλά ως προς την ώθηση που επιθυμεί να δώσει στο νέο εγχείρημα.

Άκυρο το “αντίο”

Ήταν τέλη Μαΐου, όταν ο Γιάννης Σαμαράς, στην Ολλανδία όπου βρισκόταν στο πλαίσιο ποδοσφαιρικού τουρνουά τμημάτων υποδομών, ενημερώθηκε από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ότι η συνεργασία τους τερματίζεται και θα έπρεπε με την επιστροφή του στην Ελλάδα να περάσει από τα γραφεία για να ρυθμιστούν τα διαδικαστικά θέματα.

Είχαν προηγηθεί δημόσιες ενστάσεις του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, Γιάννη Αλαφούζου, για την ανομβρία τίτλων, αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία που έμοιαζε να επιδιώκει την ανάδειξη ποδοσφαιρικών ταλέντων, όχι απαραίτητα με την πίεση των πρωταθλητών.

Η συγκεκριμένη τηλεφωνική επικοινωνία δεν ολοκληρώθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Σαμαράς γνωστοποίησε ότι το διαζύγιο θα ρυθμιστεί από πληρεξούσιο εκπρόσωπο, γιατί “δεν θέλω να σας ξαναδώ στα μάτια μου”...

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Η ανάληψη καθηκόντων από τον Ζιλμπέρτο Σίλβα και ο πυροσβεστικός ρόλος που διαδραμάτισε, ανέτρεψε θεαματικά τα πολύ αρνητικά δεδομένα.

Ψαγμένοι, όχι από τους φανατικότερους υποστηρικτές Σαμαρά, έσπευσαν να αποδώσουν την κάλυψη Ζιλμπέρτο, στο γεγονός ότι ο Βραζιλιάνος συνεργάζεται για χρόνια με τον μάνατζερ του Γιώργου Σαμαρά, γιου του Γιάννη, ωστόσο η πρόθεση του τεχνικού διευθυντή να ασχοληθεί προσωπικά με το κομμάτι της ανάπτυξης, περιορίζοντας ως έναν βαθμό την ανεξαρτησία και “εν λευκώ” διαχείριση που ίσχυε μέχρι σήμερα, αποδυναμώνει αισθητά το παραπάνω σενάριο.

Οι κινήσεις έκτοτε έχουν τη δική του συναίνεση, όπως για παράδειγμα η επιστροφή του γυμναστή του Γιάννη Αναστασίου, Γιουσέιν Φος, που αναλαμβάνει επικεφαλής στο κομμάτι της εκγύμνασης, με έμφαση στην Κ20, αλλά και εποπτεία του συνόλου των τμημάτων υποδομής.

Το ίδιο θα συμβεί και στις ανακατατάξεις που θα λάβουν χώρα στο κεφάλαιο των προπονητών, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι Σπύρος Μαραγκός και Κώστας Φραντζέσκος υποχωρούν στις ηλικιακές βαθμίδες (αντί των Κ17 και Κ15 που ηγούνταν φέτος), αλλά όλα ατά θα ξεκαθαρίσουν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα.

ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Αυτό στο οποίο επιμένει ο Ζιλμπέρτο είναι ο καλύτερος συντονισμός της ποδοσφαιρικής Ακαδημίας με το Green Development, δηλαδή το δίκτυο των συνεργαζόμενων σχολών. Με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο οργανισμών δεν ήταν ορθάνοικτοι και το “πρωτόκολλο” επέβαλλε μετά τη θετική γνώμη των κατά τόπους επικεφαλής των σχολών για κάποιο νεαρό ποδοσφαιριστή, να τον παρακολουθήσουν από κοντά οι σκάουτερ (Κώστας Μπατσινίλας, Αντρέας Λαγωνικάκης μεταξύ άλλων) και να εισηγηθούν αυτοί την άφιξή του στο Κορωπί, ώστε να δοκιμαστεί και να διεκδικήσει την παραμονή του.

Ο τεχνικός διευθυντής του “τριφυλλιού” προτιμά να μην αναλώνεται το τμήμα σκάουτινγκ σε ενδοΠαναθηναϊκές αναζητήσεις, αλλά να “οργώνει”, κατά το κοινώς λεγόμενο, την ελληνική περιφέρεια για τον εντοπισμό εκείνων των ξεχωριστών περιπτώσεων που επιβάλλουν και προσεκτικότερους και ταχύτερους χειρισμούς εκ μέρους του συλλόγου.

Επαναλαμβάνουμε, ότι όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Το βέβαιο είναι ότι ξεκινά μία νέα εποχή στα τμήματα υποδομής, που ως στόχο έχει αφ' ενός μεν να τους ξαναδώσει ρόλο πρωταγωνιστή στα οικεία πρωταθλήματα, αφ' ετέρου να αποδώσει αυστηρά εντός τριετίας μία ισχυρή φουρνιά νέων ποδοσφαιριστών στην προοπτική να αποτελέσουν κορμό για την πρώτη ομάδα και όχι απλά συμπληρωματικές επιλογές στο ρόστερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι 6 πιθανοί αντίπαλοι του Παναθηναϊκού

News 24/7

24MEDIA NETWORK