Παραδέχθηκαν το λάθος, πρόλαβαν τα χειρότερα

O Δημήτρης Κριτής γράφει για το... φιάσκο της αναβολής του συλλαλητηρίου του Παναθηναϊκού.

Παραδέχθηκαν το λάθος, πρόλαβαν τα χειρότερα

Εν τέλει πρυτάνευσε η λογική. Η κοινή λογική. Τίποτε παραπάνω, τίποτε παρακάτω. Κατάλαβαν έστω με χρονοκαθυστέρηση τραπεζικής θυρίδας, ότι το συλλαλητήριο ήταν ένα τεράστιο λάθος και εγκυμονούσε ολέθρια αποτελέσματα.

Ουδόλως μας απασχολούν τα επιχειρήματα που μεταχειρίστηκαν για να σερβίρουν την ματαίωση. Θα αρκούσε και μια ωμή παραδοχή της "γκέλας", στην οποία οδηγούνταν με αυστηρά επικοινωνιακά κριτήρια. Η προβοκάτσια ήταν ένας εύσχημος φόβος/τρόπος για να περιορίσουν το trollάρισμα. Trollάρισμα από ποιους όμως; Από αυτούς (και είναι οι μόνοι που θα έπρεπε να τους ενδιαφέρουν) που χθες τραβούσαμε τα μαλλιά τους και τους λέγαμε "τι πάτε να κάνετε"; Να σε trollάρει ο κωλοτούμπας;

Η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία: την επανόρθωση την επικροτείς και δεν την χλευάζεις, πολύ δε περισσότερο όταν έχεις αποδοκιμάσει την αρχική πρόθεση. Όλα τα άλλα είναι πιρουέτες και κυβιστήσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Dancing with the Stars και του Αλέξη Κωστάλα.

Τώρα θα πει κάποιος "κακώς μιλάτε για ματαίωση, περί αναβολής πρόκειται". Σωστό. Η ανακοίνωση αυτό λέει.

"Επίσης λήφθηκε η απόφαση αναβολής του προγραμματισμένου για την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου συλλαλητηρίου. Το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως κατόπιν σοβαρών πληροφοριών που μεταφέρθηκαν στα μέλη του Δ.Σ. περί δράσεων οργανωμένης προβοκάτσιας. Υπό τον κίνδυνο να αμαυρωθεί η ειρηνική διαδήλωση και να δοθεί τροφή στους απανταχού πολέμιους του συλλόγου, ομοφώνως κρίθηκε σκόπιμο να μετατεθεί σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί εν ευθέτω χρόνω" είναι η σχετική διατύπωση.

Το χειρότερο timing

Ωραία, ρισκάρω λοιπόν να υποστηρίξω ότι το συλλαλητήριο δεν θα γίνει, τουλάχιστον με τους όρους που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Δεν έχει καμία δουλειά μία ΠΑΕ να διοργανώσει συλλαλητήριο, με την υποστήριξη των φιλάθλων. Το αντίθετο συμβαίνει. Οι φίλαθλοι αποφασίζουν τις κινητοποιήσεις και αν θέλει η ΠΑΕ παρέχει κάλυψη και υποστήριξη. Και δεν ήταν μοναδικό λάθος το concept της ιστορίας.

Το timing ήταν ακόμη τραγικότερο. Ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά από ένα μπάχαλο που απέδειξε μεγαλοπρεπώς την αδυναμία να ελέγξεις τη μάζα, έστω κι αν κατ' ευφημισμόν αποκαλείται "οργανωμένη" (ή πιο σωστά "οργανωμένοι"), είναι δυνατόν να την συγκεντρώνεις και πάλι (γιατί ξέρεις και ποντάρεις στο ότι θα είναι ο κεντρικός της πυρήνας) με δική σου ευθύνη και ασφαλώς υπαιτιότητα για όποια παρεκτροπή επαναληφθεί; Εκτιμώντας, τι άραγε; Ότι η ένταση εκτονώθηκε;

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας αργά ή γρήγορα θα γίνει. Αλλά με διαφορετικούς διοργανωτές: τους συμμετέχοντες. Είτε είναι καθιστική διαμαρτυρία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, είτε εξελιχθεί σε πορεία στη Βουλή των πολιτικών κάφρων που με τα ανομήματά τους ευθύνονται και πυροδοτούν κάθε μορφής βία, κοινωνική και γηπεδική. Την οποία μια ζωή θα καταδικάζουμε ("απ' όπου κι αν προέρχεται"), αλλά με σχεδόν πάντα τον αστερίσκο ότι κάπου την κατανοούμε.

Υ.Γ.1: Γράφτηκαν πολλά και ακούστηκαν περισσότερα.

Ότι ο ορισμός του συλλαλητηρίου σε καθημερινή εργάσιμη συνιστούσε αυτοχειρία. Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της αγωνίας για την επιτυχία του εγχειρήματος, σε ό,τι αφορά στη μαζικότητα της συμμετοχής.

Ότι στην ΠΑΕ δεν είδαν με καλό μάτι, μάλλον με καχυποψία εισέπραξαν την σπουδή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να εκδηλώσει τη στήριξη και προσδοκία για μαζική συμμετοχή. Αυτό εντάσσεται στη σεναριολογία περί υπογείου εσωτερικού πολέμου, που κατά συνέπεια υποκινείται από υποψήφιο επενδυτή.

Ότι το "καπέλωμα" μιας τέτοιας κινητοποίησης από την ΠΑΕ υποσκάπτει την επιτυχία της, διότι αποκλείει όσους δεν γουστάρουν τη νυν διοίκηση και αποδοκιμάζουν την πολιτική της. Αυτό έχει να κάνει με τον ενδο-διχασμό που επιχειρείται να αναδειχθεί ως το μείζον πρόβλημα της "πράσινης" επικαιρότητας.

Αλλά κανένα από τα παραπάνω δεν απαντά στο ερώτημα περί ορθότητας ή μη της ανακοίνωσης για διοργάνωση συλλαλητηρίου και πολύ περισσότερο στην απόφαση για αναβολή του. Λες και δεν είναι αυτό η ουσία, αλλά ότι ο καθένας θεωρεί ότι μπορεί να υποκρύπτεται. Αστειότητα και ανευθυνότητα χέρι χέρι.

Όταν συνομολογήσουμε για την ουσία, μπορούμε και να συνομωσιολογήσουμε για όλα τα υπόλοιπα. Είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Υ.Γ.2: Ο Γιάννης Αλαφούζος διατρανώνει σε κάθε ευκαιρία τη βεβαιότητά του ότι σύντομα θα αποδοθεί δικαιοσύνη και μάλιστα το στενό του περιβάλλον απέδωσε σε αυτή τη βεβαιότητα την διαλλακτικότητά του ως προς την πρόθεση να παραιτηθεί, ώστε να είναι παρών στις εξελίξεις, τώρα "που το τοπίο θα αλλάξει".

Ποιος ο λόγος λοιπόν για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου για τα της "εγκληματικής οργάνωσης";

Ένα από τα δύο είναι άκαιρο ή άκυρο.

Υ.Γ.3: Ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής παραδέχθηκε σε δηλώσεις του ότι στον χρόνο που μεσολάβησε έως ότου αποφασιστεί η μη έναρξη του ντέρμπι, συζητούσε τηλεφωνικά για την τύχη του αγώνα, μ' έναν άνθρωπο στον οποίο έχει επιβληθεί απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Καμία έκπληξη.

Υποτίθεται μάλιστα ότι η συγκεκριμένη παραδοχή ήρθε μετά την πρόσκληση-πρόκληση του Παναθηναϊκού να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο, ώστε να πληροφορηθεί ο κόσμος με ποιους συνομιλούσε ο Υφυπουργός όσο το ντέρμπι βρισκόταν στον αέρα, μετά τις αρχικές διαρροές από το Υπουργείο ότι επρόκειτο για παράγοντες και των δύο ομάδων.

Λίγο αργότερα όμως στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού, υπογραμμίζεται ότι "εκτιμάμε την παραδοχή του Υφυπουργού ο οποίος επιβεβαίωσε τη χθεσινή μας ανακοίνωση ότι δεν συνομίλησε με κανέναν εκπρόσωπό μας στο κρίσιμο δίωρο του Σαββάτου 21 Νοεμβρίου. Δεν θα υπεισέλθουμε στο όποιο περιεχόμενο των συνομιλιών του με τους Μαρινάκη, Βρέντζο. Εκφράζουμε απλώς την απορία πώς απεδέχθη να συνομιλήσει με έναν άνθρωπο στον οποίο έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο".

Τι σημαίνει ότι δεν θα υπεισέλθουμε στο περιεχόμενο των συνομιλιών του; Είναι βέβαιοι ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν και δεν αξίζει οποιασδήποτε περαιτέρω διερεύνησης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αλαφούζος: "Φοβηθήκαμε προβοκάτσια"

Αναβάλλεται το συλλαλητήριο του Παναθηναϊκού

ΠΑΕ Παναθηναϊκός: "Πώς συμβάλλει ο Υφυπουργός στην πάταξη της διαφθοράς;"

News 24/7

24MEDIA NETWORK